PRAVILNIK

O ODREĐIVANJU OSOBA KOJE MOGU OSTVARITI PRAVO NA BESPLATNO KORIŠĆENJE POSEBNO OBELEŽENIH PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 51/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom određuju se kategorije osoba sa invaliditetom (vojni invalidi - ratni i mirnodopski, i civilni invalidi rata) i drugih osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda i uređuju uslovi i postupak za ostvarivanje ovog prava.

Član 2

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda mogu ostvariti sledeće kategorije osoba sa invaliditetom:

1. Vojni invalidi koji su po osnovu priznatog svojstva vojnog invalida I grupe sa 100% vojnog invaliditeta - trajno, ostvarili pravo na putničko motorno vozilo, odnosno pravo na isplatu novčanog iznosa u visini tržišne cene putničkog motornog vozila koje se sklapa u Republici Srbiji u osnovnoj verziji izrade sa najmanjom radnom zapreminom, po odredbama Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca ("Sl. list SRJ", broj 24/98, 29/98 i 25/00 - SUS, "Službeni glasnik RS", broj 101/05 i 111/09 - dr. zakon), a u vezi sa Pravilnikom o oštećenjima organizma po osnovu kojih vojni invalid ima pravo na putničko motorno vozilo i vrsti motornog vozila ("Službeni list SRJ", broj 37/98) i u skladu sa Zaključkom Vlade 05 broj: 401 - 1181/2011 od 24. februara 2011. godine.

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom pravu na putničko motorno vozilo, odnosno konačno rešenje o priznatom pravu na isplatu novčanog iznosa u visini tržišne cene putničkog motornog vozila koje se sklapa u Republici Srbiji u osnovnoj verziji izrade sa najmanjom radnom zapreminom.

2. Civilni invalidi rata I grupe sa 100 % invaliditeta - trajno, kojima je svojstvo invalida priznato konačnim rešenjem nadležnog organa po odredbama Zakona o pravima civilnih invalida rata ("Službeni glasnik RS", broj 52/96) i to po osnovu jednog od oštećenja organizma iz tačke 115 b, 116 b, 120 v, 121b, 102, 124, 200g, 206, 208 g, 209 g ili 157 Liste procenata vojnog invaliditeta ("Službeni list SRJ", broj 37/98).

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom svojstvu civilnog invalida rata I grupe sa 100 % invaliditeta - trajno, primenom jedne od nabrojanih tačaka Liste procenata vojnog invaliditeta pod tačkom 2. ovog člana pravilnika.

3. Vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe koji su konačnim rešenjem nadležnog organa po osnovu priznatog invaliditeta I (100%), II (100%), III (90%), ili IV grupe (80%) ostvarili pravo na ortopedski dodatak, po osnovu oštećenja donjih ekstremiteta, primenom odredaba Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, odnosno Zakona o o pravima civilnih invalida rata, a u vezi sa Pravilnikom o oštećenjima organizma po osnovu kojih vojni invalid ima pravo na ortopedski dodatak i razvrstavanju tih oštećenja u stepene ("Službeni list SRJ", broj 37/98).

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom pravu na ortopedski dodatak.

4. Vojni invalidi i civilni invalidi rata, kojima je svojstvo invalida priznato konačnim rešenjem nadležnog organa, po osnovu gubitka vida na oba oka - 100%, odnosno smanjenja obostranog vida - 90%, primenom odredaba Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, odnosno Zakona o o pravima civilnih invalida rata, a u vezi sa Listom procenata vojnog invaliditeta.

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom svojstvu invalida po osnovu obostranog gubitka/smanjenja vida.

Član 3

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, osim osoba iz člana 2. ovog pravilnika, mogu da ostvare i druge osobe po osnovu:

- trajnog oštećenja donjih ekstremiteta najmanje 80%,

- oboljenja bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu,

- gubitka vida na oba oka - 100%, odnosno smanjenja obostranog vida - 90%,

- višestrukih smetnji u razvoju i autizma.

Dokaz: Rešenje komisije organa veštačenja republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o stepenu telesnog funkcionalnog oštećenja donjih ekstremiteta, odnosno odgovarajuća medicinska dokumentacija o gubitku/smanjenju vida na oba oka, odnosno sa dijagnozom oboljenja bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu ili o višestrukim smetnjama u razvoju i o autizmu, a za decu - odgovarajuća medicinska dokumentacija ili mišljenje Interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku.

Član 4

Osobe sa invaliditetom iz člana 2. i druge osobe iz člana 3. ovog pravilnika mogu da ostvare pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, pod uslovom:

a) da imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda (dokaz: lična karta, odnosno prijava prebivališta za maloletno dete);

b) da je osoba iz člana 2. stav 1. tačka 1. vlasnik vozila (dokaz: saobraćajna dozvola);

v) da je osoba iz člana 2. stav 1. tačka 2., 3. i 4., odnosno osoba iz člana 3. ovog pravilnika vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu (dokaz: saobraćajna dozvola, odnosno ugovor o lizingu).

Izuzetno:

- ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu roditelj/staratelj/hranitelj osobe iz člana 2. stav 1. tačka 2., 3. i 4., odnosno člana 3. ovog pravilnika, pored saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu, potrebna je i lična karta roditelja/staratelja/hranitelja, kao dokaz da su na istoj adresi stana, izvod iz matične knjige rođenih za osobu koja ostvaruje pravo, kao dokaz o stepenu srodstva, a za staratelja/hranitelja i rešenje nadležnog centra za socijalni rad prema prijavi prebivališta o stavljanju pod starateljstvo, odnosno rešenje o hraniteljstvu;

- ukoliko je vlasnik vozila bračni drug osobe iz člana 2. stav 1. tačka 2, 3. i 4., odnosno člana 3. ovog pravilnika, potreban je i izvod iz matične knjige venčanih, a za vanbračnog partnera - izjava dva svedoka overena u sudu ili u opštini;

- ukoliko je vlasnik vozila dete osobe iz člana 2. stav 1. tačka 2, 3. i 4., odnosno člana 3. ovog pravilnika, i izvod iz matične knjige rođenih za vlasnika vozila.

g) da je na registarskim tablicama oznaka BG (dokaz: saobraćajna dozvola).

Član 5

O pravu na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, odlučuje Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Član 6

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, ostvaruje se po zahtevu stranke koji se predaje neposredno Sekretarijatu za socijalnu zaštitu sa potrebnim dokazima u originalu na uvid a fotokopije se zadržavaju ili šalje poštom sa overenim fotokopijama dokaza.

O pravu se odlučuje najkasnije u roku od pet dana od neposredne predaje zahteva ili od dana prijema zahteva koji se šalje poštom.

Član 7

Sekretarijat za socijalnu zaštitu vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Protiv rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu može se izjaviti žalba Gradskom veću preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 8

Na osnovu rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu, JKP "Parking servis" dužno je da izda parking kartu u formi nalepnice, za tekuću kalendarsku godinu.

Član 9

Vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu u obavezi je da promenu registarskih oznaka vozila prijavi Sekretarijatu za socijalnu zaštitu po nastanku promene, a ostale promene koje su od uticaja na pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, u roku od 15 dana od nastale promene.

Član 10

Parking karte izdate pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe zaključno sa 31. decembra 2011. godine.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kategorijama vojnih invalida, civilnih invalida rata i osoba sa invaliditetom koji mogu besplatno da koriste posebno određena parking mesta na javnim parkiralištima ("Službeni list grada Beograda", broj 27/2006).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službeni listu grada Beograda".