ODLUKA

O POSTAVLJANJU BALON-HALA SPORTSKE NAMENE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 10/2011 i 51/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja balon-hala sportske namene na teritoriji grada Beograda.

Pojam i vrste balon-hala sportske namene

Član 2

Balon-hala sportske namene, u smislu odredaba ove odluke, je privremeni, montažno demontažni objekat presostatičke ili lake konstrukcije (metalna, drvena) sa pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna, namenjen za obavljanje sportske aktivnosti.

Balon hala sportske namene može se postaviti kao poseban objekat na građevinskom zemljištu, namenjen za obavljanje sportske aktivnosti u toku cele godine (u daljem tekstu: balon-sala).

Balon hala sportske namene može se postaviti kao prekrivač nad postojećim otvorenim sportskim objektom, radi njegovog korišćenja u toku zimskog perioda (u daljem tekstu: presostatički-prekrivač).

Sadržaj balon-hale sportske namene

Član 3

Sastavni deo balon-hale sportske namene je tehnički blok sa uređajima za grejanje i hlađenje, kontrolu pritiska, kondicioniranje vazduha i sl. koji se po pravilu postavlja izvan volumena balon hale sportske namene.

Balon sala može da sadrži površine za izvođenje jedne ili više sportskih disciplina i prostor za prateće sadržaje određene propisima i normativima za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti (garderoba, umivaonica, kupatilo, toalet, prostorije za inventar, prostorija za odmor, lekarska soba, kancelarija, i sl.).

Prostor za prateće sadržaje iz stava 2. ovog člana može se obezbediti u okviru balon-sale ili korišćenjem tog prostora u okviru postojećeg objekta u kompleksu u kojem se balon sala postavlja.

II POSTAVLJANJE BALON-HALE SPORTSKE NAMENE

Odobrenje za postavljanje

Član 4

Balon-hala sportske namene postavlja se na osnovu odobrenja za postavljanje, koje se izdaje u formi rešenja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za građevinske poslove (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica), u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Na rešenje kojim se odlučuje o izdavanju odobrenja za postavljanje balon-hale sportske namene, može se podneti žalba Gradskom veću grada Beograda, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Montaža

Član 5

Balon-hala sportske namene postavlja se montažom na mestu postavljanja.

Suvom montažom izvode se zidovi, sistem grejanja, ventilacije i osvetljenja i ugradnja unutrašnje opreme.

Neophodni građevinski radovi mogu se izvoditi za temeljenje, odnosno ankerovanje balon-hale sportske namene, izradu podloge sportskog terena, postavljanje tehničkog bloka, izvođenje potrebnih priključaka na toplovodnu, gasovodnu, elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgradnju kolskog i pešačkog prilaza i parking mesta.

Montažu balon-hale sportske namene obavlja proizvođač ili odgovorni izvođač radova koga ovlasti proizvođač balon-hale.

1. Postavljanje balon-sale

Površine za postavljanje

Član 6

Balon-sala može se postaviti na izgrađenom građevinskom zemljištu u okviru kompleksa prosvetnih i sportskih objekata i ugostiteljskih objekata za smeštaj, kao i na neizgrađenom građevinskom zemljištu koje je u privatnoj svojini, odnosno na kome je pravo korišćenja utvrđeno na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji.

Balon-sala može se postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu do privođenja zemljišta nameni.

Balon-sala ne može se postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini.

Balon sala se ne može postaviti nad postojećim otvorenim sportskim objektom.

Pravila postavljanja

Član 7

Balon sala se postavlja tako da svojim položajem i veličinom ne ugrožava korišćenje susednog objekta.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana ceni nadležna organizaciona jedinica shodnom primenom propisa kojim su uređeni uslovi u pogledu visine i međusobne udaljenosti objekata koji se grade.

Zahtev

Član 8

Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje balon-sale može podneti pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja ili zakupac zemljišta na kome se balon sala postavlja.

Dokumentacija koja se prilaže

Član 9

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje balon sale prilaže se:

1. dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja ili pravu zakupa na građevinskom zemljištu (vlasnički list, odnosno list nepokretnosti, kopija plana parcele, ugovor o zakupu, rešenje nadležnog organa o utvrđivanju prava korišćenja zemljišta);

2. dokaz da je zakupodavac saglasan sa postavljanjem balon sale na zakupljenom zemljištu;

3. informacija o lokaciji;

4. tehnička dokumentacija u tri primerka i

5. dokaz o uplati administrativne takse.

Tehnička dokumentacija

Član 10

Tehnička dokumentacija iz člana 9. ove odluke sadrži:

- glavni projekat balon-sale pripremljen u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata i važećim standardima i propisima,

- izjavu odgovornog projektanta odgovarajuće struke da je tehnička dokumentacija pripremljena u skladu sa važećim propisima i standardima,

- uslove i saglasnost nadležne organizacije za zaštitu kulturnih dobara kada se balon-sala nalazi u zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra ili dobra koje uživa prethodnu zaštitu.

Tehničku dokumentaciju iz stava 1. ovog člana potpisuje odgovorni projektant odgovarajuće struke i ista podleže tehničkoj kontroli u skladu sa zakonom koji uređuje izgradnju objekata.

Važenje odobrenja

Član 11

Odobrenje za postavljanje balon sale se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, odnosno sa kraćim rokom važenja ukoliko je zakup zemljišta ugovoren na kraći period.

Rok važenja odobrenja za postavljanje balon-sale može se produžavati pod uslovima utvrđenim ovom odlukom.

Sadržina rešenja

Član 12

Rešenje kojim se odobrava postavljanje balon-sale sadrži naročito: podatke o licu kojem se odobrenje izdaje (u daljem tekstu: korisnik odobrenja), mestu (broj katastarske parcele, adresa) i kompleksu na kojem se postavlja balon-sala, rok važenja odobrenja, rok u kojem se mora postaviti balon sala i rok u kojem se balon-sala mora ukloniti po isteku važenja odobrenja.

Sastavni deo rešenja kojim se odobrava postavljanje balon-sale je tehnička dokumentacija iz člana 10. ove odluke.

Rok za postavljanje

Član 13

Balon sala se postavlja u roku koji je određen rešenjem kojim se odobrava postavljanje balon-sale, s tim što taj rok ne može biti duži od 6 meseci od dana konačnosti rešenja.

Na obrazložen zahtev korisnika odobrenja, rok iz stava 1. ovog člana može biti produžen iz opravdanih razloga koje ceni nadležna organizaciona jedinica.

Odobrenje za korišćenje

Član 14

Pre početka korišćenja balon sale, korisnik odobrenja je dužan da pribavi odobrenje za korišćenje balon-sale.

Odobrenje za korišćenje balon-sale izdaje nadležna organizaciona jedinica po postupku za utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu predviđenom zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata, u roku od osam dana od dana dostavljanja akta o podobnosti objekta za upotrebu.

Promena korisnika odobrenja

Član 15

Ako se u toku važenja odobrenja promeni vlasnik, odnosno korisnik, odnosno zakupac građevinskog zemljišta na kome je balon sala postavljena, nadležna organizaciona jedinica izmeniće rešenje u delu koji se odnosi na ime korisnika odobrenja, pod uslovom da novi vlasnik, odnosno korisnik, odnosno zakupac podnese zahtev u roku od 15 dana od dana promene.

Produženje roka važenja odobrenja

Član 16

Rok važenja odobrenja za postavljanje balon-sale može se produžiti na zahtev korisnika odobrenja, za naredni period do 10 godina, pod uslovom da nije došlo do promena na balon-sali u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je odobrenje izdato.

Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici najkasnije 6 meseci pre isteka roka važenja odobrenja.

Uz zahtev za produženje roka važenja odobrenja za postavljanje balon sale, korisnik odobrenja prilaže dokumentaciju iz člana 9. ove odluke, izuzev tehničke dokumentacije, i dokaz o podobnosti balon sale za korišćenje u narednom periodu.

Prestanak važenja odobrenja

Član 17

Odobrenje za postavljanje balon-sale prestaje da važi:

1. istekom roka važenja odobrenja za postavljanje,

2. ukoliko korisnik odobrenja balon-salu ne postavi u roku utvrđenom odobrenjem za postavljanje,

3. ukoliko korisnik odobrenja balon-salu koristi suprotno nameni,

4. ukoliko korisniku odobrenja prestane svojstvo vlasnika, odnosno korisnika, odnosno zakupca zemljišta na kome je balon sala postavljena, a nije podnet zahtev za promenu korisnika odobrenja,

5. privođenjem zemljišta nameni i

6. u slučaju kada korisnik odobrenja sam ukloni balon-salu ili ona bude uklonjena po nalogu komunalnog inspektora.

Prestanak važenja odobrenja za slučajeve iz tač. 2. do 6. stava 1. ovog člana i rok za uklanjanje postavljene balon-sale, utvrđuje rešenjem nadležna organizaciona jedinica.

Rok za uklanjanje balon-sale ne može biti duži od 60 dana od dana konačnosti rešenja iz stava 2. ovog člana.

Dostavljanje rešenja organu nadzora

Član 18

Primerak rešenja iz čl. 12, 14, 15, 16. i 17. ove odluke, nadležna organizaciona jedinica dostavlja komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji.

2. Postavljanje presostatičkog prekrivača

Mesto i vreme postavljanja

Član 19

Presostatički prekrivač može se postaviti nad postojećim otvorenim sportskim objektom u periodu od 1. oktobra do 30. aprila.

Pod postojećim objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se objekat izgrađen u skladu sa zakonom koji uređuje izgradnju objekata.

Presoststički prekrivač ne može se postaviti nad otvorenim sportskim objektom koji je privremeno postavljen na javnoj površini u skladu sa propisom grada Beograda.

Zahtev

Član 20

Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje presostatičkog prekrivača može podneti pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja ili zakupac otvorenog sportskog objekta nad kojim se presostatički prekrivač postavlja.

Dokumentacija koja se prilaže

Član 21

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje presostatičkog prekrivača prilaže se:

- dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja ili zakupu otvorenog sportskog objekta,

- dokaz da je zakupodavac saglasan sa postavljanjem presostatičkog prekrivača na zakupljenom sportskom objektu,

- informacija o lokaciji,

- tehnička dokumentacija u tri primerka pripremljena u skladu sa važećim propisima i standardima

- dokaz o uplati administrativne takse.

Tehnička dokumentacija

Član 22

Tehnička dokumentacija iz člana 21. ove odluke sadrži:

1) glavni projekat presostatičkog prekrivača, koji čine:

- situaciono rešenja (prikaz kompleksa sa svim objektima na njemu),

- podaci o funkcionalnim, konstruktivnim i oblikovnim karakteristikama presostatičkog prekrivača (dokumentacija proizvođača),

- razrada tehničko-tehnoloških karakteristika presostatičkog prekrivača sa opremom i instalacijama,

- rešenje temeljenja-ankerovanja presostatičkog prekrivača,

- tehničko rešenje infrastrukture sa načinom priključenja i uređenja slobodnih površina,

2) izjavu odgovornog projektanta odgovarajuće struke da je tehnička dokumentacija pripremljena u skladu sa važećim propisima i standardima

3) uslove i saglasnost nadležne organizacije za zaštitu kulturnih dobara kada se otvoreni sportski objekat nalazi u zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra ili dobra koje uživa prethodnu zaštitu.

Tehničku dokumentaciju iz stava 1. ovog člana potpisuje odgovorni projektant odgovarajuće struke i ista podleže tehničkoj kontroli u skladu sa zakonom koji uređuje izgradnju objekata.

Važenje odobrenja

Član 23

Odobrenje za postavljanje presostatičkog prekrivača se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, odnosno sa kraćim rokom važenja ukoliko je zakup sportskog objekta ugovoren na kraći period.

Rok važenja odobrenja za postavljanje presostatičkog prekrivača može se produžavati pod uslovima utvrđenim ovom odlukom.

Sadržina rešenja

Član 24

Rešenje kojim se odobrava postavljanje presostatičkog prekrivača sadrži naročito: podatke o licu kojem se odobrenje izdaje (u daljem tekstu: korisnik odobrenja), broj katastarske parcele, odnosno adresu otvorenog sportskog objekta nad kojim se presostatički prekrivač postavlja, rok važenja odobrenja, kao i period u kojem može biti postavljen presostatički prekrivač nad otvorenim sportskim objektom.

Sastavni deo rešenja kojim se odobrava postavljanje presostatičkog prekrivača je tehnička dokumentacija iz člana 22. ove odluke.

Odobrenje za korišćenje

Član 25

Pre početka korišćenja presostatičkog prekrivača, korisnik odobrenja je dužan da pribavi odobrenje za korišćenje presostatičkog prekrivača.

Odobrenje za korišćenje presostatičkog prekrivača izdaje nadležna organizaciona jedinica po postupku za utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu predviđenom zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata, u roku od osam dana od dana dostavljanja akta o podobnosti objekta za upotrebu.

Promena korisnika odobrenja

Član 26

Ako se u toku važenja odobrenja za postavljanje presostatičkog prekrivača promeni vlasnik, odnosno korisnik, odnosno zakupac otvorenog sportskog objekta, na zahtev novog vlasnika, odnosno korisnika, odnosno zakupca tog objekta nadležna organizaciona jedinica izmeniće rešenje u delu koji se odnosi na ime korisnika odobrenja, pod uslovom da zahtev podnese u roku od 15 dana od dana promene.

Produženje roka važenja odobrenja

Član 27

Rok važenja odobrenja za postavljanje presostatičkog prekrivača može se produžiti na zahtev korisnika odobrenja, za naredni period do 10 godina, pod uslovom da nije došlo do promena na presostatičkom prekrivaču u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je odobrenje izdato.

Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici najkasnije 6 meseci pre isteka roka važenja odobrenja.

Uz zahtev za produženje roka važenja odobrenja, korisnik odobrenja prilaže dokumentaciju iz člana 21. ove odluke, izuzev tehničke dokumentacije, i dokaz o podobnosti presostatičkog prekrivača za korišćenje u narednom periodu.

Prestanak važenja odobrenja

Član 28

Odobrenje za postavljanje presostatičkog prekrivača prestaje da važi:

1. Istekom roka važenja odobrenja

2. Ukoliko korisniku odobrenja prestane svojstvo vlasnika, odnosno korisnika, odnosno zakupca sportskog objekta nad kojim je presostatički prekrivač postavljen, a nije podnet zahtev za promenu korisnika odobrenja i

3. Ukoliko korisnik odobrenja presostatički prekrivač koristi suprotno nameni.

Prestanak važenja odobrenja za slučajeve iz tač. 2. i 3. stava 1. ovog člana, utvrđuje rešenjem nadležna organizaciona jedinica.

Dostavljanje rešenja organizacionim jedinicama

Član 29

Primerak rešenja iz čl. 24, 25, 26, 27. i 28. ove odluke, nadležna organizaciona jedinica dostavlja komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji i organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih javnih prihoda.

III OBAVEZE KORISNIKA ODOBRENJA

Član 30

Korisnik odobrenja je dužan da:

- balon-halu sportske namene koristi u skladu sa izdatim odobrenjem,

- balon-halu sportske namene održava u urednom i tehnički ispravnom stanju,

- o svim promenama koje su od uticaja na korišćenje balon hale sportske namene obavesti nadležnu organizacionu jedinicu, u roku od 15 dana od dana nastanka promene,

- ukloni balon halu sportske namene po prestanku važenja odobrenja za postavljanje.

IV NADZOR

Nadležnost

Član 31

Nadzor nad primenom ove odluke vrši nadležna organizaciona jedinica.

Inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija gradske opštine.

Kontrolu nad primenom odluke i komunalno-policijske poslove u skladu sa zakonom i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Ovlašćenja komunalnog inspektora

Član 32

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora, osim ovlašćenja utvrđenih zakonom i propisima grada Beograda, rešenjem naloži uklanjanje balon hale sportske namene:

- kada je balon-hala sportske namene postavljena bez odobrenja i

- kada je odobrenje prestalo da važi.

Kada je balon-hala sportske namene postavljena po odobrenju za postavljanje, a koristi se bez odobrenja za korišćenje iz člana 14, odnosno člana 25. ove odluke, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem privremeno zabrani korišćenje balon-hale sportske namene i istovremeno naloži pribavljanje odobrenja za korišćenje u određenom roku.

Kada je balon-hala sportske namene postavljena suprotno odobrenju za postavljanje, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naloži da se balon-hala sportske namene upodobi uslovima iz odobrenja u određenom roku.

Ukoliko korisnik odobrenja na postupi po rešenju iz st. 2. i 3. ovog člana, komunalni inspektor će rešenjem naložiti uklanjanje balon hale sportske namene.

Ukoliko lice kome je naloženo uklanjanje balon-hale sportske namene ne postupi po rešenju komunalnog inspektora iz st. 1. i 4. ovog člana, uklanjanje balon-hale sportske namene naložiće komunalni inspektor preko drugog lica, u skladu sa zakonom.

O uklanjanju balon-hale sportske namene inspektor obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu u roku od 8 dana od dana uklanjanja.

Obaveza omogućavanja nadzora

Član 33

Korisnik odobrenja, odnosno vlasnik ili korisnik balon-hale sportske namene, dužan je da licu ovlašćenom za vršenje nadzora omogući pristup i pregled balon hale sportske namene, dozvoli uvid u dokumentaciju, dostavi tražene podatke i postupa po drugim nalozima inspektora.

V KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se pravno lice, ako:

1. balon-halu sportske namene postavi bez odobrenja (član 4.);

2. balon-halu sportske namene postavi ili koristi suprotno odobrenju (čl. 12. i 24.);

3. pre početka korišćenja balon-hale sportske namene ne pribavi odobrenje za korišćenje (čl. 14. i 25.);

4. postupa suprotno čl. 30. i 33. ove odluke;

5. balon-halu sportske namene ne ukloni u roku iz stava 2. člana 35. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Postupanje vlasnika postojećih balon-hala sportske namene

Član 35

Vlasnik balon hale sportske namene postavljene do dana stupanja na snagu ove odluke dužan je da u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu podnese zahtev za pribavljanje odobrenja za postavljanje u skladu sa odredbama ove odluke.

U slučaju da vlasnik balon hale sportske namene ne podnese zahtev u roku iz stava 1. ovog člana, kao i u slučaju da zahtev bude odbijen, dužan je da balon-halu sportske namene ukloni u roku od 60 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana, odnosno od konačnosti rešenja kojim se zahtev odbija.

Primerak rešenja kojim nadležna organizaciona jedinica odlučuje po zahtevu iz stava 1. ovog člana, dostavlja se komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji.

Ukoliko vlasnik ne ukloni balon-halu sportske namene u slučaju iz stava 2. ovog člana, uklanjanje balon-hale naložiće komunalni inspektor preko drugog lica o trošku vlasnika.

Stupanje na snagu

Član 36

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o postavljanju balon-hala sportske namene na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 51/2011)

Član 4

Zahtevi za izdavanje odobrenja za postavljanje balon-hale, podneti do dana stupanja na snagu ove odluke, rešavaće se po odredbama ove odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Beograda".