ODLUKA
O KOEFICIJENTIMA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA I ZAPOSLENIH U ORGANIMA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2010, 21/2010, 22/2010, 4/2011 i 19/2011)

Član 1

Izabranim i postavljenim licima i zaposlenim u organima grada Kraljeva koeficijenti za obračun i isplatu plata utvrđuju se u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima i ovom Odlukom.

Član 2

Izabrana lica su lica koja je izabrala Skupština grada i to: gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, zamenik predsednika Skupštine grada, članovi Gradskog veća i zaštitnik građana.

Postavljena lica su lica koja je postavila Skupština grada, Gradsko veće i gradonačelnik i to: sekretar Skupštine grada, zamenik sekretara Skupštine grada, javni pravobranilac grada, zamenika javnog pravobranioca grada, načelnik Gradske uprave, zamenik načelnika Gradske uprave i rukovodilac Službe za budžetsku inspekciju grada.

Član 3

Izabrana i postavljena lica na stalnom radu, postavljena lica i zaposleni u Gradskoj upravi, Javnom pravobranilaštvu grada, Službi zaštitnika građana i Službi za budžetsku inspekciju grada za svoj rad primaju platu.

Član 4

Plate izabranih i postavljenih lica i zaposlenih utvrđuju se na osnovu:

1) osnovice za obračun plata,

2) koeficijenta koji se množi osnovicom,

3) dodatka na platu,

4) obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 5

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 6

Izabrano i postavljeno lice i zaposleni ima pravo na dodatak na zaradu od 0,4% cene rada za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu, uvećanog za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem.

Član 7

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih lica iznose:

- 9,40 za gradonačelnika,

- 9,30 za zamenika gradonačelnika,

- 9,25 za predsednika Skupštine grada,

- 9,20 za zamenika predsednika Skupštine grada,

- 8,00 za zaštitnika građana,

- 7,50 za zamenika zaštitnika građana i

- 6,00 za članove Gradskog veća.

Plata izabranih lica iz prethodnog stava obračunava se primenom osnovice za obračun i isplatu plata narodnih poslanika na stalnom radu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Po osnovu kvaliteta i rezultata rada osnovica za obračun plata izabranih i postavljenih lica može se uvećati posebnim rešenjem gradonačelnika.

Član 8

Izabrano i postavljeno lice koje nije na stalnom radu u gradu i Skupštini grada, ima pravo na dodatak u iznosu od 45% od plate koja je utvrđena za funkciju koju obavlja.

Član 9

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica koje postavlja Skupština grada iznose:

- 19,50 za sekretara Skupštine grada i javnog pravobranioca grada

- 19,00 za zamenika sekretara Skupštine grada i zamenika javnog pravobranioca grada.

Koeficijenti utvrđeni za postavljena lica iz stava 1. ovog člana uvećavaju se za 30%.

Član 10

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica koje postavlja Gradsko veće iznose:

- 21,50 za načelnika Gradske uprave,

- 19,50 za zamenika načelnika Gradske uprave.

Koeficijenti utvrđeni za postavljena lica iz stava 1. ovog člana uvećavaju se za 30%.

Član 11

Koeficijent za obračun i isplatu plate postavljenog lica koje postavlja gradonačelnik iznosi:

- 15,50 za rukovodioca Službe za budžetsku inspekciju grada.

Koeficijent utvrđen stavom 1. ovog člana uvećava se za 30%.

Član 12

Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi, Javnom pravobranilaštvu grada, Službi zaštitnika građana i Službi za budžetsku inspekciju grada iznose:

- 12,05 za načelnika odeljenja, zamenika načelnika odeljenja, rukovodioca službe, šefa Kabineta gradonačelnika i šefa odseka sa visokom stručnom spremom,

- 12,05 za samostalnog stručnog saradnika,

- 10,77 za višeg stručnog saradnika,

- 10,45 za stručnog saradnika,

- 9,91 za šefa odseka sa višom stručnom spremom i višeg saradnika,

- 8,95 za saradnika,

- 8,85 za višeg referenta i visokokvalifikovanog radnika,

- 8,74 za referenta i daktilografa,

- 8,00 za kvalifikovanog radnika i

- 6,40 za nekvalifikovanog radnika.

Koeficijenti utvrđeni u stavu 1. ovog člana uvećavaju se i to:

- za 20% za načelnika odeljenja, zamenika načelnika odeljenja, rukovodioca službe, šefa Kabineta gradonačelnika, šefa odseka sa visokom stručnom spremom,

- za 14% za šefa odseka sa višom stručnom spremom.

Član 13

Zaposlenom na inspekcijskim poslovima utvrđeni koeficijent uvećava se za 15%.

Zaposlenom odgovornom za pripremu i izvršenje budžeta ili finansijskog plana, vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja i zaposlenom na poslovima interne kontrole u smislu Zakona o budžetskom sistemu, koeficijent utvrđen za zvanje, odnosno zanimanje, uvećava se za 1,00.

Pravo na uvećanje koeficijenta iz stava 2. ovog člana utvrđuje se na osnovu Zakona o budžetskom sistemu i opisa poslova radnog mesta na koje je zaposleni raspoređen.

Koeficijent utvrđen za zaposlene na poslovima budžetske inspekcije i revizije uvećava se za 30%.

Član 14

Plata postavljenih lica i zaposlenih iz članova 9, 10, 11. i 12. ove Odluke obračunava se i isplaćuje primenom osnovice koju utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Po osnovu kvaliteta i rezultata rada osnovica za obračun plata zaposlenih i postavljenih lica u organima grada Kraljeva može se uvećati posebnim rešenjem načelnika Gradske uprave, javnog pravobranioca grada, zaštitnika građana i rukovodioca Službe za budžetsku inspekciju grada, a najviše do 85%.

Član 15

Izabrana i postavljena lica na stalnom radu i zaposleni u Gradskoj upravi, Javnom pravobranilaštvu grada, Službi zaštitnika građana i Službi za budžetsku inspekciju grada sa radnim vremenom kraćim od punog radnog vremena, ostvaruju pravo na platu srazmerno vremenu provedenom na radu.

Član 16

Nadležna komisija Skupštine grada doneće rešenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu plata izabranim licima u organima grada, kao i za postavljena lica koje postavlja Skupština grada, Gradsko veće i gradonačelnik.

Načelnik Gradske uprave doneće rešenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi.

Javni pravobranilac grada doneće rešenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u Javnom pravobranilaštvu grada.

Zaštitnik građana doneće rešenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u Službi zaštitnika građana.

Rukovodilac Službe za budžetsku inspekciju grada doneće rešenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u Službi za budžetsku inspekciju grada.

Član 17

Izabrano i postavljeno lice po odluci Skupštine grada, Gradskog veća i gradonačelnika, po prestanku funkcije, ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imalo u vreme prestanka funkcije.

Pravo na platu iz stava 1. ovog člana izuzetno može se produžiti do 6 meseci ukoliko u tom vremenu izabrano i postavljeno lice stiče pravo na penziju.

Prava iz stava 1. i 2. ovog člana prestaju zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih, imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 3/08, 5/08, 2/09, 5/09, 9/09 i 24/09).

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjuje se počev od obračuna i isplate plata za februar 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Kraljeva

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2010)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se počev od obračuna i isplate plata za oktobar 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Kraljeva

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se počev od obračuna i isplate plata za mart 2011. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Kraljeva

("Sl. list grada Kraljeva", br. 19/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se počev od obračuna i isplate plata za decembar 2011. godine.