ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list opštine Subotica", br. 39/2007 i 40/2007 - ispr. i "Sl. list grada Subotice", br. 34/2008, 6/2010 i 62/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama (u daljem tekstu: Odluka) uvodi se obaveza plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga i to za:

1. isticanje firme (poslovno ime) na poslovnom prostoru;

2. isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

5. držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi;

6. držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi;

7. držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi;

8. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

9. držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

10. držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

11. korišćenje reklamnih panoa;

12. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

13. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

14. korišćenja obale u poslovne i bilo koje druge svrhe;

15. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

II OBVEZNIK TAKSE

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse jeste korisnik prava, predmeta i usluga iz člana 1. ove Odluke, a taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluga i traje dok traje korišćenja prava, predmeta ili usluge.

Član 3

Lokalne komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta ili usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave.

Novoosnovana pravna lica i preduzetnici, čije se sedište nalazi na teritoriji Grada Subotice, za godinu u kojoj su registrovali početak obavljanja delatnosti i koji imaju najmanje tri zaposlena radnika, taksu koju su dužni platiti u skladu sa ovom odlukom, plaćaju umanjeno za 30%, osim za delatnost kockanja i klađenja.

III NAČIN PLAĆANJA TAKSE

Član 4

Obveznik lokalne komunalne takse iz člana 1. stav 1. tačka 1, 9, 10. i 12. ove odluke i takse za korišćenje taksi stajališta na javnoj površini dužan je da podnese poresku prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: poreska prijava) Službi lokalne poreske administracije u Sekretarijatu za finansije Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu: nadležna Služba) u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta ili usluga za koje je ovom odlukom predviđeno da se plaća taksa.

Obveznik lokalne komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene lokalne komunalne takse prijavi nadležnoj Službi u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Taksa se utvrđuje rešenjem nadležne Službe.

U slučaju da obveznik ne podnese poresku prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, nadležna Služba će doneti rešenje na osnovu podataka nadležnih organa koji vrše upis u registar.

Član 4a

Obaveze lokalne komunalne takse koje se utvrđuju za kalendarsku godinu, plaćaju se u mesečnim iznosima, do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju komunalne takse za tekuću godinu, taksa se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednji mesec godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća taksa.

Razliku između iznosa komunalne takse utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa takse, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 5

Ako je za korišćenje određenih prava, predmeta i usluga za koje je utvrđena lokalna komunalna taksa potrebno posebno odobrenje ili dozvola, nadležni organ za izdavanje takvog odobrenja ili dozvole odbiće njegovo izdavanje ako obveznik ne pruži dokaz da je platio lokalnu komunalnu taksu.

Član 6

Tarifa lokalne komunalne takse je sastavni deo ove Odluke.

Tarifa lokalne komunalne takse utvrđuje visinu, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja lokalne komunalne takse i broj računa na koji se uplaćuje ista.

Član 7

Za obračun kamate, za docnju u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije regulisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak.

IIIa KAZNENE ODREDBE

Član 7a

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) nadležnoj Službi ne podnese poresku prijavu ili podnese nakon isteka propisanog roka (član 4. stav 1.);

2) nadležnoj Službi ne prijavi nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene lokalne komunalne takse ili je prijavi nakon isteka propisanog roka (član 4. stav 2.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Opštine Subotica", br. 24/02, 63/03, 57/04, 12/05, 31/05 i 16/06) i Rešenje o utvrđivanju visine naknade za privremeno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i javnih površina ("Službeni list Opštine Subotica", br. 7/02, 14/02, 34/02, 9/04 i 23/04).

Član 9

Započeti postupci u kojima je na dan početka primene ove Odluke doneto prvostepeno rešenje o utvrđivanju obaveze plaćanja lokalne komunalne takse po Tarifnim brojevima 1., 2., 3., 4., 5., 8. i 9. Tarife lokalnih komunalnih taksi iz Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Opštine Subotica", br. 24/02, 63/03, 57/04, 12/05, 31/05 i 16/06) okončaće se po odredbama te Odluke.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Subotica", a primenjuje se počev od 1. januara 2008. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Subotice", br. 34/2008)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Subotice", a primenjuje se počev od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2010)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od 1. januara 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Subotice", br. 62/2011)

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od 1. januara 2012. godine.

Po stupanju na snagu ove odluke sačiniće se prečišćeni tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Opštine Subotice", br. 39/07 i 40/07 i "Službeni list Grada Subotice", br. 34/08 i 6/10).

 

TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme (poslovno ime) na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje za kalendarsku godinu, po zonama, i to:

I zona

11.498,00

II zona

7.899,00

III zona

5.266,00

IV zona

3.449,00

ZONA I.

Obuhvata ulice Matije Korvina (Engelsova), Korzo (Borisa Kidriča), Trg Slobode, Trg Republike, Trg Cara Jovana Nenada, Ive Vojnovića i Vladimira Nazora na levoj strani samo kć. br. 1. a na desnoj strani kć. br. 2. i 4.

ZONA II.

1. - Obuhvata deo grada oivičen sledećim ulicama i trgovima: Bose Miličevića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 21. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 8. kao i sve adrese označene sa bb) Zmaj Jovina, Trg Sinagoge, Žarka Zrenjanina (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 11. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 14.) Trg Košut Lajoša (Branka Krsmanovića), Trg Svete Terezije (Trg Žrtava fašizma), Matije Gupca od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 17. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 18.) i Maksima Gorkog (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 39. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 30.), kao i Trg Jakaba i Komora (Trg Oktobarske revolucije - svi brojevi, kao i bb), ulica Zrinjskog i Frankopana samo kć. br. 2. i Aleja Maršala Tita.

- Unutar ovih granica nalaze se sledeće ulice i trgovi: Park Rajhl Ferenca (Lenjinov Park), Đure Đakovića, Vase Stajića, Boška Vujića, Vuka Karadžića, Pančevačka, Partizanska, Celovečka (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 11. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 16.), Subote Vrlića, Dimitrije Tucovića, Šandora Petefija (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 7. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 12.), Ištvana Sečenjija (Felegijeva), Rudić ulica (10. Oktobra), Matka Vukovića, Petra Drapšina, Endrea Bajči Žilinskog, Bledska, Štrosmajerova, Ernea Lanjija, Albe Malagurskog, Age Mamužića, Braće Radića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 9. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 14.), Cara Dušana, Branislava Nušića i Vladimira Nazora (od kć. br. 3. do kraja ulice i od kć. br. 6. do kraja ulice).

2. - Druga zona obuhvata i deo grada oivičen sledećim ulicama: Blaška Rajića (od kć. br. 31., a zaključno sa kć. br. 39. i od kć. br. 18. a zaključno sa kć. br. 36.), Jo Lajoša (od kć. br. 65. do kraja ulice i od kć. br. 68. do kraja ulice), Nade Dimić (od kć. br. 15., a zaključno sa kć. br. 33. i od kć. br. 14. a zaključno sa kć. br. 46. kao i sve nekretnine obeležene kć. br. Nade Dimić bb), Beogradski put (Ivana Milutinovića - od kć. br. 69. a zaključno sa kć. br. 83. i od kć. br. 66. a zaključno sa kć. br. 99.).

ZONA III.

Obuhvata deo grada oivičen sledećim ulicama i trgovima i to: Subotica:

1. - od željezničkog nadvožnjaka (Majšanski most) ulicu Bore Stankovića, Arsenije Čarnojevića, Ferenca Sepa (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 11. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 34.), Zrinjskog i Frankopana (od kć. br. 1. do kraja ulice i od kć. br. 4. do kraja ulice), Braće Majera, Karađorđev put (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 35. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 40.), Trg Đure Salaja, Trg Kralja Tomislava, Preradovićeva, Zagrebačka, Maksima Gorkog (od kć. br. 41. do kraja ulice i od kć. br. 32. do kraja ulice), Beogradski put (Ivana Milutinovića - od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 67. i od kć. br. 85. a zaključno sa kć. br. 111. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 64. i od kć. br. 94. a zaključno sa kć. br. 122), Bajnatska (od kć. br. 23. do kraja ulice i od kć. br. 34 do kraja ulice), Braće Radića (od kć. br. 11. do kraja ulice i od kć. br. 16. do kraja ulice), Evgenija Kumičića, Senćanski put (Marksov Put - od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 57. i od kć. broja 2. a zaključno sa kć. br. 48.), Novaka Radonića i od Novaka Radonića uz željezničku prugu do Bore Stankovića.

- Unutar ovih granica nalaze se sledeće ulice i trgovi: Bose Miličevića (od kć. br. 23. do kraja ulice i od kć. br. 10. do kraja ulice), Majšanski put (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 25. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 20.), Ratka Mitrovića, Koste Racina, Vatroslava Lisinskog (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 33. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 32.), Miloša Obilića, Stevana Sremca, Ivana Zajca, Stalaćka, Kumanovska, Antonija Hadžića, Celovečka (od kć. br. 13. do kraja ulice i od kć. br. 18. do kraja ulice), Cara Lazara, Novosadska, Petra Lekovića, Dušana Petrovića, Šumska, Henrika Acela, Kragujevačkih Žrtava, Vinkovačka, Sanska, Braće Jugovića, Tolstojeva, Henrika Sjenkijevića, Laze Stipića, Atile Jožefa, Stipe Grgića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 23. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 22.), Svetozara Miletića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 21. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 28.), Franje Kuhaća, Žarka Zrenjanina (od kć. br. 13. do kraja ulice i od kć. br. 16. do kraja ulice), Šandora Petefija (od kć. br. 9. do kraja ulice i od kć. br. 14. do kraja ulice), Ištvana Ivanjija, Nikole Kujundžića, Somborski put (JNA od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 7. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 10.), Dinka Zlatarića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 15. i od kć. br. 2. zaključno sa kć. br. 14.), Ptujska, Harambašićeva, Delnička, Marka Oreškovića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 35. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 32.), Bele Gabrića (Ljubljanska), Ustanička, Petra Josića, Otona Župančića, Mornarska, Strumička, Sonje Marinkovića, Sremska, Viška, Matije Gupca (od kć. br. 19. do kraja ulice, i od kć. br. 20. do kraja ulice), Huge Badalića, Luke Sučića, Ivo Lole Ribara, Ivana Broza, Esperanta, Prvomajska, Zaharije Orfelina, Lajoša Joa (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 63. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 66.), Mirka Bogovića, Rokuša Šimokovića, Kvarnerska, 8. marta, Kninska, Kisačka, Blaška Rajića (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 29. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 16.) Trg Paje Kujundžića, Pavla Štosa, Šenoina, Trg Lazara Nešića, Ivana Gorana Kovačića, Puškinov trg, Josipa Kozarca, Šolohova (Čapajeva - od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 13. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 12.), Lička, Nade Dimić (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 13. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 12.) Lovre Bračuljevića, Pazinska.

2. Treća zona obuhvata i deo grada oivičen sledećim ulicama i trgovima: Somborski put (JNA od kć. br. 43. do kraja ulice i od kć. br. 50. do kraja ulice), Durmitorska (sa leve strane samo kć. br. 1. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 10.), Velebitska (Vladimira Đanića), i Gundulićeva (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 45. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 56.).

- Unutar ovih granica nalaze se i sledeće ulice: Jerneja Kopitara, Filipa Kljajića, Jablanička, Bačka (od kć. br. 15. do kraja ulice i od kć. br. 12. do kraja ulice), Ruđera Boškovića (od kć. br. 25. do kraja ulice i od kć. br. 24. do kraja ulice), i Palmotićeva (od kć. br. 39. do kraja ulice i od kć. br. 44. do kraja ulice).

3. - Treća zona obuhvata i deo grada oivičen sledećim ulicama: Segedinski put (Put Moše Pijade - od kć. br. 19. zaključno sa kć. br. 25. i od kć. br. 20. zaključno sa kć. br. 24. kao i RTC sa adresama Segedinski put bb), Parčetićeva (od kć. br. 1. a zaključno sa kć br. 9. od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 6.), Josipa Kraša (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 9. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 8.) Mihajla Pupina (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 9. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 10.).

4. - Treća zona obuhvata i deo Kireške ulice (od kć. br. 29 a zaključno sa kć. br. 41. i od kć. br. 32 a zaključno sa kć. br. 44) - sve kućne brojeve sa bb.

5. - Treća zona obuhvata i deo grada sa sledećim ulicama: Višegradska, Segedinski put (od kć. br. 55. a zaključno sa kć. br. 61. i od kć. br. 74. a zaključno sa kć. br. 76.), Banijska (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 63. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 4., sa napomenom da ova zona obuhvata i sve objekte RTC označene sa kć. br. bb u Banijskoj ul.), Dobojska, Antona Aškerca (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 37. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 40.), Zetska (sa leve strane samo kć. br. 1. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 8.), Babić Mihalj (Petrinjska - sa leve strane kć. brojevi 1 - 1/a - 1/b - 1/c - 1/d - 1/e, a sa desne strane samo kć. br. 2.)

6. - Treća zona obuhvata i deo grada sa sledećim ulicama: Zetska, (od kć. br. 11. do kraja ulice i od kć. br. 24. do kraja ulice), Šandora Lifke (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 13. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 26.), Pionirska, Grdelička, Lajoša Turzoa, (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 45. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 22.), Nađ Imrea (XVI. Divizije od kć. br. 79. a zaključno sa kć. br. 107. i od kć. br. 38. a zaključno sa kć. br. 64.) Srednja (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 7. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 8.), Mikloša Radnotija (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 9. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 6.), Partizanskih baza (od kć. br. 33. a zaključno sa kć. br. 65. i od kć. br. 30/e i 30/f a zaključno sa kć. br. 56 - 56/a, sa napomenom da ovoj zoni pripada i RTC "Teslino naselje" sa svim nekretninama na adresi Partizanskih baza bb), Šantićeva (od kć. br. 61. do kraja ulice i od kć. br. 72 do kraja ulice), Heroja Pinkija (od kć. br. 31. do kraja ulice i od kć. br. 32. do kraja ulice), Teslina (od kć. br. 73. do kraja ulice i od kć. br. 74. do kraja ulice), Rečna, Karaška, Nera, Maroš, Pesnička (od kć. br. 11. do kraja ulice i od kć. br. 14. do kraja ulice), i Geze Čat (od kć. br. 13. do kraja ulice i od kć. br. 16. do kraja ulice). Palić

7. - Treća zona obuhvata i deo turističkog naselja Palić sa sledećim ulicama: Segedinski put (Horgoški put - od kć. br. 65. a zaključno sa kć. br. 91/a i od kć. br. 78 a zaključno sa kć. br. 96. kao i ave adrese obeležene sa bb - RTC preko puta vodotornja), Splitska aleja (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 3 i od kć. br. 2 a zaključno sa kć. br. 4., kao i sve adrese obeležene sa bb RTC - pijaca) i Solunska (od kć. br. 1. a zaključno sa kć. br. 7. i od kć. br. 2. a zaključno sa kć. br. 8.) - ovu zonu zatvara željeznička pruga Subotica - Segedin od Solunske do Segedinskog puta.

ZONA IV. - Obuhvata sva ostala područja Grada Subotice (u daljem tekstu: Grada) sa ulicama, trgovima, objektima i naseljima, koji nisu obuhvaćeni prvom, drugom i trećom zonom.

Ako se na poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi (poslovno ime) istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Taksa za izdvojene poslovne jedinice firme na području Grada čije sedište se nalazi na teritoriji Grada, plaća se u iznosu od 50% tarife u zavisnosti od zone u kojoj se poslovna jedinica nalazi.

Za samostalne trgovinske radnje na pijačnim tezgama i sličnim objektima postavljenim na zelenim, robnim i kvantaškim pijacama i drugim javnim mestima određenim urbanističkim planom, plaća se taksa u iznosu od 70% tarife u zavisnosti od zone u kojoj se radnja nalazi. U slučaju da se obavljanje samostalne trgovinske radnje vrši na dve ili više tezgi na istoj adresi iste se smatraju izdvojenim poslovnim prostorom.

Privatni preduzetnici koji kao pretežnu delatnost obavljaju stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, za koje je izdat odgovarajući sertifikat ministarstva nadležnog za poslove privrede, nemaju obavezu plaćanja ove takse.

Za ustanove, preduzeća i druge oblike organizovanja za obavljanje delatnosti u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, učeničkog i studentskog standarda, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, društvene brige o deci, čiji su osnivači Republika, Autonomna Pokrajina Vojvodina ili Grad, plaća se taksa u iznosu od 10% tarife u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi.

Za pravna lica čije se poslovanje finansira u potpunosti ili delimično iz sredstava budžeta Grada, plaća se taksa u iznosu od 10% tarife u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi.

Privredna društva koja se bave delatnošću kockanje i klađenje i privredna društva u oblasti elektrodistribucije, poštanske delatnosti, mobilne i fiksne telefonije, finansijske i osiguravajuće organizacije, osim menjačnica, taksu iz stava 1. ovog Tarifnog broja plaćaju u iznosu uvećanom za 500% utvrđene tarife.

Privredna društva i preduzetnici u oblasti ugostiteljstva, taksu iz stava 1. ovog Tarifnog broja plaćaju u iznosu uvećanom za 200% utvrđene tarife.

Pravna lica i preduzetnici u oblasti ugostiteljstva, takse iz stava 1. ovog tarifnog broja plaćaju u iznosu uvećanom za 200% utvrđene tarife.

Udruženja građana taksu iz stava 1. ovog Tarifnog broja plaćaju umanjeno za 30%.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe u korist računa broj: 840-716111843-35.

Tarifni broj 2.

Za isticanje i ispisivanje firme (poslovno ime) van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), i to: na namenskoj oglasnoj tabli postavljenoj na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave, taksa se utvrđuje po kvadratnom metru, dnevno, po zonama određenim u Tarifnom broju 1., i to:

I zona

7,00 din/m2

II zona

5,00 din/m2

III zona

4,00 din/m2

IV zona

3,00 din/m2

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je lice čija firma (poslovno ime) je ispisana na namenskoj oglasnoj tabli postavljenoj na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave.

Služba za građevinarstvo u Sekretarijatu za građevinarstvo i imovinu Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu: Služba za građevinarstvo) ne može izdati odobrenje za postavljanje namenske oglasne table za isticanje ili ispisivanje firme (poslovno ime) van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave na vreme do godinu dana, dok obveznik prethodno ne uplati taksu iz ovog Tarifnog broja u korist računa broj 840-716112843-42.

Taksa iz ovog Tarifnog broja za isticanje i ispisivanje firme (poslovno ime) van poslovnog prostora na namenskoj oglasnoj tabli koja se postavlja na vreme duže od godinu dana plaća se na osnovu rešenja nadležne Službe, u korist računa broj 840-716112843-42, a na osnovu podataka dobijenih od Službe za građevinarstvo.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina taksa se plaća u godišnjem iznosu od:

1. drumska motorna vozila za prevoz stvari i drumska vozila za prevoz tereta i specijalna motorna vozila namenjena za prevoz određenih tereta prema nosivosti:

- do 3t

846,00

- preko 3 do 8 tona nosivosti

1.817,00

- za svaku tonu nosivosti preko tri tone

+ 53,00

- preko 8 do 10 tona

5.231,00

- za svaku tonu nosivost preko 8 tona

+ 119,00

- preko 10 tona

6.109,00

- za svaku tonu nosivosti preko 10 tona

+ 238,00

Ako nosivost teretnog ili priključnog vozila nije zaračunata u celim tonama, naknada se plaća za nosivost do pola tone u visini 50% iznosa određenog za jednu tonu, a za nosivost preko 50% tone u iznosu određenom za celu tonu.

2. Tegljači i radna vozila (dizalica, autoradilice) prema snazi motora:

- do 66 kw

1.428,00

- preko 66 kw do 96 kw (90-130 ks)

2.116,00

- preko 96 kw do 132 kw (130-180 ks)

2.843,00

- preko 132 kw (180 ks)

4.364,00

3. Drumska motorna vozila za prevoz putnika:

a) autobusi, zglobni autobusi i kombi-busi za svako registrovano mesto putnika

230,00

b) putnički automobili i kombinovana vozila prema radnoj zapremini motora i to:

 

- do 1.150 ccm

397,00

- preko 1.150 ccm do 1.350 ccm

874,00

- preko 1.350 do 1.800 ccm

1.891,00

- preko 1.800 ccm do 2.500 ccm

3.679,00

- preko 2.500 ccm do 3.150 ccm

7.782,00

- preko 3.150 ccm

15.999,00

c) motocikli prema radnoj zapremini motora:

 

- do 125 ccm

397,00

- preko 125 do 250 ccm

728,00

- preko 250 do 500 ccm

1.163,00

- preko 500 do 1.000 ccm

3.041,00

- preko 1.000 ccm

5.818,00

d) specijalne i teretne prikolice:

 

- do 8 tona

1.257,00

- za nosivost preko 8 tona

1.891,00

za svaku tonu iznad 8 tona

+ 125,00

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je držalac motornog, drumskog i priključnog vozila koji se prema važećem propisu ima registrovati kod MUP-a.

Imaoci drumskog i motornog vozila plaćaju taksu iz ovog tarifnog broja prilikom podnošenja zahteva za registraciju odnosno produženje važenja registracije vozila i to: u jednokratnom novčanom iznosu unapred za 12 meseci, obuhvatiće se i mesec u kome se vrši registracija odnosno produženje važenje registracije, u korist računa: 840-714513-843-04.

Obveznici komunalne takse koji imaju status vojnih invalida, civilnih invalida rata i invalidi rada sa 60% ili više procenata telesnog oštećenja plaćaju 10% od utvrđene takse u ovom tarifnom broju prilikom registracije vozila, ako im vozilo služi za njihov lični prevoz.

Prilikom registracije drumskih motornih vozila koja komunalna preduzeća koriste isključivo u saobraćaju na gradskim ulicama za obavljanje svoje komunalne delatnosti (gradske linije, gradska čistoća, vodovod i kanalizacija, distribucija energije, javno osvetljenje i sl.), vatrogasnih motornih vozila profesionalnih jedinica i vatrogasnih službi organizovanih po propisima o zaštiti požara, sanitetskih vozila i vozila Crvenog krsta, plaća se 15% od utvrđene takse u ovom tarifnom broju.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija taksa se plaća po svakom započetom metru kvadratnom izložbene površine vitrine i utvrđuje se za kalendarsku godinu iznosu i to:

I zona

2.300,00

II zona

1.724,00

III zona

1.150,00

IV zona

574,00

Obveznik ove takse je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice kome se odobrava postavljanje vitrine radi izlaganja robe van poslovnog prostora.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe, u korist računa 840-714573843-36 i to na osnovu podataka dobijenih od Službe za građevinarstvo.

Tarifni broj 5.

Za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, plaća se taksa za svaki plovni objekat u godišnjem iznosu od 1.494.00 dinara.

Obveznik ove takse je pravno lice, preduzetnik i fizičko lice kome se odobrava držanje ili korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava ili drugih objekata na vodi.

Taksu u visini od 10% utvrđenog iznosa u ovom tarifnom broju plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 60% i više procenata telesnog oštećenja ako im plovna postrojenja, čamaca služi za ličnu upotrebu.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se unapred, a najkasnije do 1. marta tekuće godine, pre izdavanja odobrenja za korišćenje plovnih objekata od strane Javnog preduzeća "Palić-Ludaš" na Paliću. Taksa se plaća u korist računa 840-714574843-43. Javno preduzeće "Palić-Ludaš" ne može dati odobrenje za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi dok obveznik ne pruži dokaz da je taksu uplatio.

Tarifni broj 6.

Za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi plaća se taksa u godišnjem iznosu 1.150,00 dinara po komadu.

Sportske organizacije koje su vlasnici sportskih čamaca i splavova koji služe unapređivanju sportova na vodi plaćaju 10% takse propisane u ovom tarifnom broju.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje drži čamce i splavove na vodi. Taksa se uplaćuje pre izdavanja odobrenja za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, u korist računa 840-714575843-50. Javno preduzeće "Palić-Ludaš" ne može dati odobrenje za držanje i korišćenje čamaca i drugih objekata na vodi dok obveznik ne pruži dokaz da je taksu uplatio.

Tarifni broj 7.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi plaća se taksa u godišnjem iznosu od 264,00 dinara/m2.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje drži restoran na vodi i drugi ugostiteljski ili zabavni objekat. Taksa se uplaćuje pre izdavanja odobrenja od strane Javnog preduzeća "Palić-Ludaš" na Paliću za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi, u korist računa 840-714576843-57. Javno preduzeće "Palić-Ludaš" ne može dati odobrenje za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi dok obveznik ne pruži dokaz da je taksu uplatio.

Tarifni broj 8.

Za korišćenje prostora na javnim površinama odnosno ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti plaća se taksa i to:

a) za postavljanje uređaja za obavljanje delatnosti (tezge, autići, stalci za držanje robe, oglasni panoi, zamrzivači, aparati za pečenje kokica, prodaju sladoleda i slični aparati) plaća se:

I zona

3.633,00 dinara po jednom uređaju mesečno

II zona

2.420,00 dinara po jednom uređaju mesečno

III zona

1.222,00 dinara po jednom uređaju mesečno

IV zona

818,00 dinara po jednom uređaju mesečno

b) za postavljanje stolova i stolica ispred svog poslovnog prostora plaća se:

I zona

868,00 dinara po m2 mesečno

II zona

710,00 dinara po m2 mesečno

III zona

498,00 dinara po m2 mesečno

IV zona

230,00 dinara po m2 mesečno

c) za postavljanje privremenih objekata za održavanje zabave i drugih predstava i priredbi (cirkuske predstave, luna parkovi i druge zabavne priredbe i predstave) za koje se naplaćuju ulaznice, ili se zabava i igra obavlja uz naknadu:

I zona

7,00 dinara po m2 dnevno

II zona

5,00 dinara po m2 dnevno

III zona

4,00 dinara po m2 dnevno

IV zona

3,00 dinara po m2 dnevno

d) za privremeno zauzimanje javne površine radi održavanja javne manifestacije, prezentacije proizvoda odnosno priredbe koja nije neprofitnog ili političkog karaktera, a za koje se ne naplaćuju ulaznice, utvrđuje se komunalna taksa dnevno u iznosu od 690,00 dinara dnevno za svakih 2 m2 zauzete površine.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje vrši zauzimanje trotoara ili drugih površina u poslovne svrhe na osnovu izdatog odobrenja Službe za građevinarstvo.

Služba za građevinarstvo ne može izdati odobrenje za korišćenje javnog građevinskog zemljišta dok obveznik prethodno ne uplati taksu iz ovog tarifnog broja u korist računa: 840-741531843-77.

e) za korišćenje taksi stajališta na javnoj površini plaća se taksa u iznosu od 6.899,00 dinara za kalendarsku godinu, po vozilu.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice ili preduzetnik koje obavlja auto-taksi prevoz sa taksi stajališta.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe u korist računa broj: 840-741531843-77.

Tarifni broj 9.

Za držanje sredstva za igre (bilijar, fliper, sega-mega na TV-u, stoni fudbal, igre na računaru i slično) utvrđuje se taksa po komadu, u mesečnom iznosu od 1.494,00 dinara.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je korisnik prostora, pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koji drži aparate za igre, odnosno zabavu u poslovnom prostoru ili van poslovnog prostora na osnovu posebnog odobrenja.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe srazmerno vremenu držanje sredstva za igru u korist računa: 840-714572843-29.

Tarifni broj 10.

Za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima, i to:

- za držanje muzičkih uređaja - u godišnjem iznosu od 6.300,00 dinara

- za priređivanje muzičkog programa - u dnevnom iznosu od 525,00 dinara.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja je korisnik prostora koji obavlja ugostiteljsku delatnost i drži muzički uređaj ili priređuje muzički program.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe u korist računa: 840-714421843-39.

Tarifni broj 11.

Lokalna komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa plaća se za:

1) reklamni objekat postavljen na fasadi, krovu ili drugoj površini vidljivoj sa javne površine, kao što su: reklamna tabla, reklamni uređaj i konzolni zaštitni znak;

2) reklamnu oznaku postavljenu na fasadi, krovu ili drugoj površini vidljivoj sa javne površine, kao što su: reklamni pano, razapeto platno (transparent - baner) i transparent;

3) postavljenu pokretnu tablu ili drugu opremu kojom se preporučuje pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice i koja se postavlja na javnu površinu neposredno ispred poslovnog prostora u kome se obavlja osnovna delatnost;

4) postavljeni objekat za plakatiranje - megapano - bilbord;

5) reklamne table postavljene na stubove javne rasvete.

Taksa iz ovog Tarifnog broja utvrđuje se po kvadratnom metru, dnevno, po zonama određenim u Tarifnom broju 1., i to:

I zona

7,00 din/m2

II zona

5,00 din/m2

III zona

4,00 din/m2

IV zona

3,00 din/m2

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja, izuzev za korišćenje megapanoa - bilborda i za reklamne table postavljene na stubove javne rasvete, je podnosilac zahteva za postavljanje reklamnog objekta odnosno reklamne oznake, odnosno pokretne table ili druge opreme iz tačke 3) stava 1. ovog Tarifnog broja.

Služba za građevinarstvo ne može izdati odobrenje za postavljanje reklamnog objekta i reklamne oznake, odnosno za postavljanje pokretne table ili druge opreme iz tačke 3) stava 1. ovog Tarifnog broja, na vreme do godinu dana, dok obveznik prethodno ne uplati taksu iz ovog Tarifnog broja u korist računa broj 840-714431843-12.

Taksa iz ovog Tarifnog broja za postavljanje reklamnog objekta i reklamne oznake, odnosno za postavljanje pokretne table ili druge opreme iz tačke 3) stava 1. ovog Tarifnog broja koja se postavlja na vreme duže od godinu dana plaća se na osnovu rešenja nadležne Službe, u korist računa broj 840-714431843-12, a na osnovu podataka dobijenih od Službe za građevinarstvo.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja za korišćenje megapanoa - bilborda je korisnik dela javne površine na kojem je postavljen megapano - bilbord, odnosno vlasnik megapanoa - bilborda.

Taksa iz ovog Tarifnog broja za korišćenje megapanoa - bilborda plaća se na osnovu rešenja nadležne Službe, u korist računa broj 840-714431843-12, a na osnovu podataka dobijenih od Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Subotice.

Obveznik takse iz ovog Tarifnog broja za isticanje i ispisivanje firme (poslovno ime) van poslovnog prostora na reklamnoj tabli postavljenoj na stub javne rasvete je pravno lice odnosno preduzetnik kome je, u skladu sa odlukom Grada kojom se uređuje komunalni red, povereno obavljanje poslova postavljanja reklamnih tabli na stubove javne rasvete, s tim da je obavezan da lokalnu komunalnu taksu mesečno uplaćuje u korist računa broj 840-714431843-12, do 5-og u mesecu.

Tarifni broj 12.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih vozila na uređenim i obeleženim mestima gde se naplaćuje cena korišćenja parking prostora utvrđuje se taksa u mesečnom iznosu od 58,00 dinara po parking mestu.

Za javno preduzeće za obavljanje delatnosti organizovanja i održavanja javnih prostora za parkiranje putničkih automobila na teritoriji Grada čiji je osnivač Skupština grada utvrđuje se taksa u iznosu od 50% takse iz prethodnog stava.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje organizuje i naplaćuje korišćenje parking prostora.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Službe u korist računa 840-741532843-84.

Tarifni broj 13.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, za postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja plaća se taksa u iznosu od 17,00 dinara dnevno po m2.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je fizičko lice, koje koristi slobodnu površinu za kampove, za postavljanje šatora ili drugih privremenih objekata.

Naplatu takse vrši fizičko ili pravno lice, koje pruži usluge smeštaja u kampu, a uplaćuje se do 5-og u mesecu, za prethodni mesec, u korist računa: 840-741533843-91.

Taksu iz ovog tarifnog broja u visini od 10% od utvrđenog iznosa u ovom tarifnom broju plaćaju:

- deca do 15 godina;

- ratni i mirnodopski vojni invalidi i invalidi rada;

- vojnici i pitomci vojnih škola;

- deca i omladina koja grupno borave u letovalištima organizovanim za njih i učesnici ekskurzija.

Tarifni broj 14.

Za korišćenje obale u poslovne svrhe plaća se taksa prema utvrđenoj površini zauzetog prostora 21,00 dinara dnevno po kvadratnom metru.

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se pre izdavanja odobrenja za korišćenje obale u poslovne svrhe, pravnom ili fizičkom licu i to za ceo vremenski period na koje se odobrenje izdaje od strane Javnog preduzeća "Palić- Ludaš". Taksa se plaća u korist računa 840-741541843-50. Javno preduzeće "Palić-Ludaš" ne može izdati odobrenje za korišćenje obale u poslovne svrhe dok obveznik ne pruži dokaz da je taksu uplatio.

Tarifni broj 15.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

- pri izgradnji objekata po kvadratnom metru zauzete površine 9,00 dinara

- pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara po kvadratnom metru zauzete površine 12,00 dinara.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koji vrše zauzimanje javne površine građevinskim materijalom.

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se ako raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju.

Služba za građevinarstvo ne može izdati odobrenje za zauzimanje javne površine dok obveznik prethodno ne uplati taksu iz ovog tarifnog broja u korist računa: 840-741535843-08.