UPUTSTVO
O DOSTAVLJANJU NARODNOJ BANCI SRBIJE PODATAKA O KAMATNIM STOPAMA NA KREDITE I DEPOZITE BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2010 i 2/2012)

1. Ovim uputstvom propisuju se podaci koje su banke dužne da evidentiraju i obrađuju i da ih Narodnoj banci Srbije dostavljaju radi praćenja visine kamatnih stopa banaka na odobrene kredite i primljene depozite.

2. Bankom, u smislu ovog uputstva, smatra se banka koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i upisana je u registar kod nadležnog organa, koja obavlja depozitne i kreditne poslove, kao i druge poslove, u skladu sa zakonom.

3. Banka je dužna da, na način i u roku propisanim ovim uputstvom, Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke o iznosima svih odobrenih kredita i primljenih depozita (uključujući i kredite po povlašćenim kamatnim stopama, kredite ili depozite kod kojih je ugovoreni iznos mali, ograničene depozite i sl.), kao i o nominalnim i izračunatim kamatnim stopama, i to i za postojeće i za nove poslove.

Banka će podatke iz stava 1. ove tačke dostavljati za sektor stanovništva, nefinansijski sektor i sektor države (u daljem tekstu: klijenti), za međubankarske kredite i depozite i kredite i depozite drugih finansijskih organizacija - u dinarima i u stranoj valuti.

4. Banka je dužna da posebno iskazuje i dostavlja podatke o problematičnim kreditima i kreditima namenjenim restrukturiranju duga po kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.

5. Banka je dužna da iznose kredita i depozita u dinarima i stranoj valuti iskazuje u apsolutnim iznosima, bez decimala, a da podatke izražene u stranoj valuti kursira po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

6. Podaci o kamatnim stopama iskazuju se na godišnjem nivou, s četiri decimale, uz zaokruživanje četvrte decimale.

7. Pri dostavljanju podataka o kamatnim stopama na subvencionisane kredite i depozite, a za potrebe statistike, banka je obavezna da uvek prikazuje kamatne stope na osnovu kojih ostvaruje prihode po odobrenim kreditima i rashode po primljenim depozitima.

8. Pri dostavljanju podataka o visini kamatnih stopa na kredite i depozite, banka treba da koristi sledeće tri vrste izračunatih kamatnih stopa:

1) anualizovanu ugovorenu kamatnu stopu - ugovorenu kamatnu stopu između banke i klijenta na kredite i depozite, koja je konvertovana na godišnjoj osnovi i izražena u procentima na godišnjem nivou (AUKS);

2) uže definisanu efektivnu kamatnu stopu - kamatnu stopu koja na godišnjem nivou izjednačava sadašnju vrednost svih budućih ili postojećih obaveza (kredit ili depozit, otplata glavnice, plaćanje kamate), osim drugih troškova ugovorenih između banke i klijenta (UDEKS);

3) efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike - kamatnu stopu koja je na godišnjem nivou jednaka sadašnjoj vrednosti svih finansijskih obaveza, postojećih ili budućih, uključujući i druge troškove ugovorene između banke i klijenta (EKSS).

Banka će efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike izračunavati samo za nove poslove, i to na potrošačke i stambene kredite za sektor stanovništva.

9. Postojeći poslovi obuhvataju knjigovodstvena stanja kredita u bruto iznosu (bez ispravki vrednosti) i knjigovodstvena stanja depozita - poslednjeg kalendarskog dana u izveštajnom mesecu.

Narodna banka Srbije će kamatne stope na postojeće poslove izračunavati kao ponderisane proseke kamatnih stopa koje se primenjuju na knjigovodstveno stanje kredita i depozita poslednjeg kalendarskog dana u mesecu o kome se izveštava.

10. Novi poslovi obuhvataju sve nove ugovore o kreditu i depozitu zaključene između banke i klijenta u toku izveštajnog meseca, izuzev kredita za restrukturiranje duga po kamatnim stopama koji su znatno niže od tržišnih u smislu tačke 4. ovog uputstva.

Novi poslovi uključuju sve ugovore o kreditu i depozitu za koje su uslovi ugovoreni prvi put u toku izveštajnog meseca, kao i sve postojeće ugovore za koje su novi uslovi ponovo ugovoreni uz aktivno učešće klijenta.

Narodna banka Srbije će kamatne stope na nove poslove izračunavati kao ponderisane proseke kamatnih stopa na sve nove kreditne i depozitne poslove nastale tokom meseca koji je predmet izveštavanja.

11. Kad se izračunavaju kamatne stope na prekonoćne depozite i depozite sa otkaznim rokom, na dug po kreditnim karticama, na revolving kredite i na minuse po tekućem računu (u daljem tekstu: volatilni instrumenti) - koncept novih poslova proširuje se i obuhvata ukupno stanje volatilnih instrumenata poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

Narodna banka Srbije će kamatne stope kod volatilnih instrumenata izračunavati kao ponderisane proseke kamatnih stopa koje se primenjuju na knjigovodstveno stanje ovih instrumenata poslednjeg kalendarskog dana u mesecu o kome se izveštava.

12. Podatke propisane ovim uputstvom banke će Narodnoj banci Srbije dostavljati mesečno, i to elektronski - primenom Metodologije načina izračunavanja kamatnih stopa na kredite i depozite banaka (u daljem tekstu: Metodologija), koji donosi guverner Narodne banke Srbije.

Podaci propisani ovim uputstvom dostavljaju se Informacionoj tehnologiji - Centralnom prijemnom odeljenju, u skladu sa uputstvom kojim se propisuju način i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije, i to najkasnije 16. u mesecu za prethodni mesec. Ako 16. u mesecu nije radni dan, podaci se dostavljaju prvog narednog radnog dana.

Metodologijom se utvrđuju način i formule za izračunavanje kamatnih stopa na kredite i depozite banaka i daju bliža objašnjenja, klasifikacije, primeri i prilozi (spisak računa, obrasci za kontrolu podataka i radna sveska s primerima).

Metodologija se objavljuje na Internet stranici Narodne banke Srbije.

13. Narodna banka Srbije može objavljivati podatke koje joj banke dostave u skladu sa ovim uputstvom.

14. Radnim danima, u smislu ovog uputstva, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuje rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

15. Banke će podatke propisane ovim uputstvom prvi put dostaviti za septembar 2010. godine, i to najkasnije do 20. oktobra 2010. godine.

16. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o dostavljanju podataka Narodnoj banci Srbije radi praćenja visine kamatnih stopa na kredite i depozite banaka ("Službeni glasnik RS", br. 64/2006 i 102/2006).

17. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. septembra 2010. godine.

 

Samostalne odredbe Uputstva o izmenama
Uputstva o dostavljanju Narodnoj banci Srbije podataka o kamatnim stopama na kredite i depozite banaka

("Sl. glasnik RS", br. 2/2012)

6. Banke će podatke propisane ovim uputstvom prvi put dostaviti za februar 2012. godine, i to najkasnije 16. marta 2012. godine.

7. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. februara 2012. godine.