ODLUKA

O POSTAVLJANJU PLOVNIH OBJEKATA NA DELU OBALE I VODENOG PROSTORA NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 5/2011 i 27/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način određivanja delova obale i vodenog prostora na teritoriji grada Šapca na kojima se mogu postavljati plovni objekti, uslovi i način postavljanja i uklanjanja plovnih objekata, obaveze vlasnika plovnih objekata, kao i vršenje nadzora nad primenom odredaba ove odluke.

Član 2

Plovni objekat je ploveće postrojenje bez sopstvenog pogona, koje po nameni nije predviđeno za česta premeštanja sa jednog mesta na drugo, niti za vršenje posebnih radova na unutrašnjim vodama.

Plovni objekti koji se u skladu sa ovom odlukom mogu postaviti na određenom delu obale i vodenog prostora na teritoriji grada Šapca su: restorani na vodi, sportski klubovi na vodi i rekreativni splavovi (u daljem tekstu: plovni objekat).

Član 3

Za držanje i korišćenje plovnog objekta plaća se lokalna komunalna taksa i druge naknade u skladu sa zakonom i drugim propisima.

II ODREĐIVANJE DELOVA OBALE I VODENOG PROSTORA ZA POSTAVLJANJE PLOVNIH OBJEKATA

Član 4

Delovi obale i vodenog prostora na teritoriji grada Šapca na kojima se u skladu sa ovom odlukom mogu postavljati plovni objekti, određeni su Programom za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama na području grada Šapca (u daljem tekstu: Program).

III POSTAVLJANJE PLOVNIH OBJEKATA

Član 5

Plovni objekti se postavljaju na osnovu odobrenja koje izdaje nadležna organizaciona jedinica Gradsko uprave - Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, po zahtevu.

Jednom pravnom licu, preduzetniku ili fizičkom licu može se odobriti postavljanje jednog plovnog objekta na teritoriji grada Šapca.

Ukoliko su dva ili više pravnih lica ili preduzetnika povezana lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit privrednih društava, odnosno porez na dohodak građana, smatra se da je reč o jednom pravnom licu ili preduzetniku, u smislu stava 2. ovog člana.

Član 6

Zahtev za obaveštenje o mogućnosti postavljanja plovnog objekta sa navedenom lokacijom za plovni objekat, se podnosi Odeljenju za inspekcijske i komunalno-stambene poslove koje navedeni zahtev prosleđuje JUP "Plan" Šabac. JUP "Plan" Šabac u roku od 15 dana od prijema zahteva daje mišljenje o mogućnosti postavljanja plovnog objekta kao i neophodnoj dokumentaciji koju je potrebno podneti uz zahtev za postavljanje plovnog objekta.

Zahtev za postavljanje plovnog objekta se podnosi Odeljenju za inspekcijske i komunalno-stambene poslove koje nakon kompletiranja dokumentacije, zahtev sa kompletnom dokumentacijom dostavlja JUP "Plan" Šabac, koje u roku od 15 dana obrađuje zahtev i daje uslove za postavljanje plovnog objekta.

Član 7

Odeljenje za inspekcijske i komunalno stambene poslove, u skladu sa uslovima iz člana 6. ove odluke donosi rešenje kojim se podnosiocu zahteva odobrava postavljanje plovnog objekta na mestu utvrđenom uslovima JUP "Plan"-a. Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o licu kome se odobrava postavljanje plovnog objekta, kao i vrsti, izgledu, veličini i nameni plovnog objekta koji se postavlja.

Projekat na osnovu koga je izdato odobrenje za postavljanje plovnog objekta čini sastavni deo rešenja iz stava 1. ovog člana.

Odobrenje za postavljanje plovnog objekta važi do isteka uslova JUP "Plan" Šabac na osnovu koga je izdato.

Član 8

Vlasnik plovnog objekta dužan je da najkasnije u roku od tri meseca od dana postavljanja plovnog objekta, nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave dostavi dokaz da je:

- priključio plovni objekat na elektrodistributivnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog privrednog društva;

- priključio plovni objekat na vodovodnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog javnog preduzeća;

- obezbedio kontejner za čvrste otpatke i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za odnošenje tih otpadaka;

- obezbedio tank za otpadne vode i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za njegovo redovno pražnjenje;

- zaključio ugovor o osiguranju od požara i osiguranju od odgovornosti prema trećim licima i stvarima.

Nadležno privredno društvo, odnosno javno preduzeće ne može priključiti plovni objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako njegovom vlasniku nije izdato rešenje kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta

Član 9

Najranije tri meseca pre isteka roka važenja odobrenja iz člana 7. ove odluke vlasnik plovnog objekta može se obratiti Odeljenju za inspekcijske i komunalno-stambene poslove sa zahtevom za produženje važenja odobrenja.

Uz zahtev za produženje važenja odobrenja, vlasnik je dužan da dostavi dokaz da je:

- izmirio dospele obaveze prema gradu Šapcu po osnovu izvornih javnih prihoda, o čemu potvrdu izdaje Poreska uprava;

- izmirio dospele obaveze prema vodoprivrednom preduzeću po osnovu naknade za korišćenje vodnog zemljišta, o čemu potvrdu izdaje vodoprivredno preduzeće;

- uplatio administrativnu taksu.

IV OBAVEZE VLASNIKA PLOVNIH OBJEKATA

Član 10

Vlasnik plovnog objekta obavezan je da plovni objekat redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga boji i zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko plovnog objekata i nanos reke na plovni objekat, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza plovnom objektu, kao i da se stara da izvor svetlosti na plovnom objektu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožava sigurnost plovidbe plovnim putem.

Član 11

Vlasnik plovnog objekta obavezan je da vrši redovni pregled postavljenog plovnog objekta jednom godišnje, u skladu sa zakonom, kao i da ispravu o izvršenom redovnom pregledu dostavi Odeljenju za inspekcijske i komunalno-stambene poslove u roku od 15 dana od dana izdavanja isprave.

Član 12

Vlasnik plovnog objekta dužan je da najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja odobrenja:

1) ukloni plovni objekat sa mesta za koje je bilo odobreno njegovo postavljanje i

2) deo obale i vodenog prostora očisti, odnosno dovede u prvobitno stanje.

Ukoliko vlasnik plovnog objekta ne ukloni plovni objekat u roku iz stava 1. ovog člana, nadležna komunalna inspekcija će ukloniti plovni objekat, preko drugog lica, o trošku vlasnika plovnog objekta.

Član 13

Ukoliko se privremeno izvode neodložni radovi na delu obale i vodenog prostora na kome se nalazi plovni objekat za koji je izdato odobrenje za postavljanje, Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove doneće rešenje kojim se vlasniku ukazuje na potrebu izmeštanja tog plovnog objekta i ostavlja rok za privremeno izmeštanje u trajanju od sedam dana od dana prijema rešenja.

Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene donosi rešenje iz stava 1. ovog člana na obrazloženi pisani zahtev investitora neodložnih radova, uz koji je dostavljena prateća dokumentacija iz koje se jasno vidi katastarska parcela, plovni objekat koji ometa izvođenje neodložnih radova i odobrenja nadležnih organa na osnovu kojih se izvode neodložni radovi.

Rešenje iz stava 1. ovog člana mora da sadrži razloge za privremeno izmeštanje plovnog objekta, kao i mesto i vreme na koje se privremeno izmešta plovni objekat.

Troškove privremenog izmeštanja, čuvanja i vraćanja plovnog objekta, snosi investitor neodložnih radova.

Ukoliko vlasnik plovnog objekta kome je uredno uručeno rešenje iz stava 1. ovog člana ne izmesti plovni objekat u propisanom roku, nadležna komunalna inspekcija će izdati rešenje kojim nalaže da se takav plovni objekat privremeno izmesti, preko drugog lica, o trošku vlasnika plovnog objekta.

V PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Član 14

Odobrenje za postavljanje plovnog objekta ukida se:

- ukoliko se izmenama ili dopunama plana ukida mesto na kome je rešenjem odobreno postavljanje plovnog objekta;

- ukoliko vlasnik plovnog objekta koji je postavljen na osnovu odobrenje, taj plovni objekat da u zakup ili ga da na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili drugim ugovorom,

- u drugim slučajevima propisanim ovom odlukom.

U slučaju iz stava 1. alineja 1. ovog člana, grad Šabac je obavezan da vlasniku plovnog objekta prethodno ponudi da taj plovni objekat postavi na slobodnom mestu u istoj zoni, odnosno u zoni iste namene, ukoliko takvo mesto postoji.

U slučaju iz stava 1. alineja 2. ovog člana, nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada ukinuće izdato odobrenje u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu koja predstavlja razlog za ukidanje odobrenja.

VI UKLANJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 15

Vlasnik plovnog objekta dužan je da isti ukloni po nalogu nadležnog komunalnog inspektora, ako:

- postavi plovni objekat bez odobrenja za postavljanje, ili suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, izdatom u skladu sa odredbama ove odluke, ili odobrenje za postavljanje plovnog objekta bude ukinuto, a vlasnik dobrovoljno ne ukloni plovni objekat u utvrđenom roku;

- je plovni objekat postavljen suprotno pravilima postavljanja utvrđenim rešenjem kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, a u ostavljenom roku vlasnik plovnog objekta ne otkloni uočene nedostatke po nalogu izdatom od nadležnog komunalnog inspektora;

- se plovni objekat koristi suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, a u ostavljenom roku vlasnik plovnog objekta ne otkloni uočene nedostatke po nalogu izdatom od nadležnog komunalnog inspektora.

Član 16

Po nalogu nadležnog komunalnog inspektora, ukloniće se:

- havarisani i napušteni plovni objekat i delovi plovnog objekta;

- plovni objekat čiji je vlasnik nepoznat.

Član 17

Ukoliko vlasnik plovnog objekta isti ne ukloni u skladu sa odredbama člana 16. i 17. ove odluke, uklanjanje plovnog objekta ili dela plovnog objekta naložiće nadležna komunalna inspekcija, preko drugog lica, o trošku njegovog vlasnika.

Ukoliko se ne može utvrditi vlasnik plovnog objekta, uklanjanje plovnog objekta ili dela plovnog objekta izvršiće se na način utvrđen u stavu 1. ovog člana, o trošku grada Šapca.

Član 18

Za čuvanje prinudno uklonjenog plovnog objekta plaća se naknada po danu čuvanja, po cenovniku koji donosi Gradsko veće grada Šapca.

Ukoliko vlasnik plovnog objekta ni posle dva uzastopna pisana obaveštenja dostavljena nakon prinudnog uklanjanja, ne preuzme prinudno uklonjeni plovni objekat, vodoprivredno preduzeće organizovaće prodaju tog plovnog objekta na javnoj licitaciji.

Od sredstava dobijenih prodajom na javnoj licitaciji, najpre se namiruju troškovi prinudnog uklanjanja plovnog objekta i naknade za čuvanje plovnog objekta, a preostala sredstva se uplaćuju na račun vlasnika plovnog objekta, a ukoliko je vlasnik nepoznat, ta sredstva pripadaju budžetu grada Šapca.

Ukoliko se prinudno uklonjeni plovni objekat ne proda na dve uzastopne javne licitacije, takav objekat se rastavlja i prodaje kao sekundarna sirovina ili odlaže na komunalnu deponiju.

Vodoprivredno preduzeće sprovodi operativno-tehničke poslove uklanjanja, čuvanja, rastavljanja i odlaganja na komunalnu deponiju prinudno uklonjenih plovnih objekata, samostalno ili preko organizacije ovlašćene za obavljanje tih poslova.

VII ZABRANE

Član 19

Zabranjeno je:

- prljanje vodenog toka i dela obale ispred plovnog objekta;

- ispuštanje otpadne (tehnološke) vode u reku;

- privezivanje plovnog objekta za kamen, drvo, klupu ili neki sličan predmet;

- oštećivanje obale ispred plovnog objekta.

VIII NADZOR

Član 20

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija,

IX KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) priključi plovni objekat na elektrodistributivnu mrežu, bez izdatog akta, odnosno suprotno aktu nadležnog privrednog društva (član 8. stav 1. alineja 1);

2) priključi plovni objekat na vodovodnu mrežu, bez izdatog akta, odnosno suprotno aktu nadležnog javnog preduzeća (član 8. stav 1. alineja 2);

3) ne održava redovno plovni objekat u ispravnom i urednom stanju, ne boji ga ili ne zaštićuje od vlage i vode, ne uklanja otpatke oko plovnog objekata ili nanos reke na plovni objekat, ne održava ili se ne stara o bezbednosti prilaza plovnom objektu, kao i ako se ne stara da izvor svetlosti na plovnom objektu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ugrožava sigurnost plovidbe plovnim putem (član 10);

4) nakon postavljanja plovnog objekta u skladu sa rešenjem ne vrši redovni pregled plovnog objekta jednom godišnje, ili ukoliko ispravu o izvršenom redovnom pregledu ne dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave, u roku od 15 dana od dana izdavanja isprave (član 11);

5) najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja odobrenja ne ukloni plovni objekat sa mesta za koje je bilo odobreno njegovo postavljanje ili korišćeni deo obale i vodenog prostora ne očisti, odnosno ne dovede u prvobitno stanje (član 12);

6) privremeno ne izmesti plovni objekat sa dela obale i vodenog prostora na kome se privremeno izvode neodložni radovi, u roku od sedam dana od dana prijema rešenja kojim se nalaže privremeno izmeštanje (član 13);

7) postavi plovni objekat bez odobrenja za postavljanje, ili suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, izdatom u skladu sa odredbama ove odluke, ili odobrenje za postavljanje plovnog objekta bude ukinuto, a dobrovoljno ne ukloni plovni objekat u utvrđenom roku (član 15. alineja 1);

8) postavi plovni objekat suprotno pravilima postavljanja utvrđenim rošenjem kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, odnosno u ostavljenom roku ne otkloni uočene nedostatke u pogledu pravila postavljanja utvrđenim rešenjem kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, po nalogu izdatom od nadležnog organa (član 15. alineja 2);

9) koristi plovni objekat suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, odnosno u ostavljenom roku ne otkloni uočene nedostatke u pogledu korišćenja plovnog objekat suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta, po nalogu izdatom od strane nadležnog organa (član 15. alineja 3).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 din.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu 5.000 dinara do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, na licu mesta, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu 5.000 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj nadležno javno preduzeće koje priključi plovni objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako njegovom vlasniku nije izdato rešenje kojim se odobrava postavljanje plovnog objekta (član 8. stav 2).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u javnom preduzeću novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 23

Novčanom kaznom od 20.000 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik, ako:

1) prlja vodeni tok ili deo obale ispred plovnog objekta (član 19. alineja 1),

2) ispušta otpadne (tehnološke) vode u reku (član 19. alineja 2),

3) priveže plovni objekat za kamen, drvo, klupu ili neki sličan predmet (član 20. alineja 3),

4) ošteti obalu ispred plovnog objekta (član 19. alineja 4).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana na licu mesta kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Kaznu iz stava 1. i 2. ovog člana naplaćuje komunalni policajac.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Plovni objekti koji su postavljeni do dana stupanja na snagu ove odluke, mogu ostati na mestu na kome su postavljeni, ako je vlasniku tog plovnog objekta, po sprovedenom postupku iz člana 6. i 7. ove odluke, odobreno postavljanje tog plovnog objekta na tom mestu.

Ako vlasnik plovnog objekta, iz stava 1. ovog člana ne podnese zahtev za postavljanje plovnog objekta, roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke, odnosno ako zahtev bude odbijen, dužan je da ukloni plovni objekat i da korišćeni deo obale i vodenog prostora, kao i okolno vodno zemljište očisti, odnosno vrati u pređašnje stanje o svom trošku.

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".