ODLUKA

O UPOTREBI IMENA, GRBA I ZASTAVE GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 62/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje upotreba imena, grba i zastave Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Pojam upotrebe imena Grada

Član 2

Pod upotrebom imena Grada Subotice, u smislu ove odluke, podrazumeva se korišćenje naziva Grada Subotice tj. imena "Subotica" (u daljem tekstu: ime Grada) u poslovnom imenu privrednog društva, ustanove i drugih oblika organizovanja (u daljem tekstu: pravno lice) i preduzetnika.

Način upotrebe imena, grba i zastave Grada

Član 3

Organi Grada, pravna lica, preduzetnici i fizička lica mogu upotrebljavati ime Grada, odnosno grb ili zastavu Grada u skladu sa Statutom Grada Subotice (u daljem tekstu: Statut) i na način uređen ovom odlukom.

Ime, grb odnosno zastava Grada mogu se upotrebljavati na način kojim se ne narušava ugled Grada.

II UPOTREBA IMENA GRADA

Uslov za upotrebu imena Grada

Član 4

Pravno lice odnosno preduzetnik iz člana 2. stav 1. ove odluke dužan je da pre registracije poslovnog imena koje sadrži ime Grada pribavi za isto saglasnost Skupštine grada Subotice (u daljem tekstu: Skupština grada).

Izuzetno, saglasnost iz stava 1. ovog člana nije potrebna ako se radi o pravnom licu čiji osnivač je Grad.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na ime na stranom jeziku, kao i na pridevske oblike imena Grada.

Uslovi za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika

Član 5

Na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika daće se saglasnost ukoliko je delatnost pravnog lica odnosno preduzetnika od značaja za građane, privredu i društvene delatnosti u Gradu.

Na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika može da se da saglasnost i u slučajevima kada bi upotreba imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika doprinelo daljoj afirmaciji ugleda Grada.

Postupak pribavljanja saglasnosti na upotrebu imena Grada

Član 6

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika podnosi se Skupštini grada.

Skupština grada, pre odlučivanja o zahtevu, pribavlja stručno mišljenje Komisije za davanje stručnog mišljenja o upotrebi imena, grba i zastave Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija je dužna da mišljenje o zahtevu dostavi Skupštini grada u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

O zahtevu Skupština grada odlučuje rešenjem.

Rešenjem o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika određuju se uslovi i način upotrebe imena Grada.

Uskraćenje prava na upotrebu imena Grada

Član 7

Skupština grada može, na predlog Komisije, da uskrati pravnom licu odnosno preduzetniku pravo na upotrebu imena Grada ukoliko svojim poslovanjem odnosno aktivnostima nanosi štetu i narušava ugled Grada.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Skupština grada donosi rešenje kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika.

Pravno lice odnosno preduzetnik kome je rešenjem Skupštine grada uskraćeno pravo na upotrebu imena Grada dužno je da po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 30 dana preduzme mere radi brisanja imena Grada iz svog poslovnog imena te da o izvršenoj izmeni sprovedenoj kod organa nadležnog za registraciju, dostavi dokaz sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za skupštinske poslove (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Evidencija o izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada

Član 8

O izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi nadležni sekretarijat.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: redni broj, naziv i sedište podnosioca zahteva, broj i datum rešenja Skupštine grada kojim je odlučeno o zahtevu, namena korišćenja i vremenski period važenja saglasnosti.

III UPOTREBA GRBA I ZASTAVE GRADA

1. Zajedničke odredbe

Uslovi za upotrebu grba i zastave Grada

Član 9

Grb i zastava Grada mogu se upotrebljavati samo u obliku, sa sadržajem i na način predviđen Statutom i ovom odlukom.

Izuzetno, grb Grada na pojedinim publikacijama i štampanim materijalima može biti u jednoj boji.

Zabrana upotrebe

Član 10

Grb i zastava Grada ne smeju se upotrebljavati neprimereno, nedolično, na način koji vređa javni moral i dostojanstvo građana Grada.

Grb i zastava kojima su izmenjeni pojedini elementi ali svojim izgledom asociraju na grb i zastavu Grada ne smeju da se koriste.

Grb i zastava Grada ne mogu se upotrebljavati ako su oštećeni ili ako su svojim izgledom nepodobni za upotrebu.

Grb i zastava Grada ne mogu se upotrebljavati kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji znak za obeležavanje robe ili usluga.

Izuzetno, grb i zastava Grada mogu se upotrebiti kao sastavni deo drugih amblema, odnosno znakova, ili na drugi način, uz saglasnost nadležnog organa, u skladu sa ovom odlukom.

2. Upotreba grba Grada

Izvornik grba Grada

Član 11

Etalon (izvornik) grba Grada čuva se u Istorijskom arhivu Subotica, na povelji Slobodnog kraljevskog grada Maria Theresiopolis-a iz 1779. godine.

Službena upotreba grba Grada

Član 12

Grb Grada se upotrebljava:

- na memorandumu, pozivnicama i sličnim štampanim materijalima koje koriste predsednik Skupštine grada, zamenik predsednika Skupštine grada, sekretar Skupštine grada, Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika, članovi Gradskog veća Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradsko veće) i Zaštitnika građana Grada Subotice;

- na svim diplomama, poveljama, plaketama, medaljama i sličnim javnim priznanjima koje dodeljuje Grad zaslužnim pojedincima i kolektivima, na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumima, kovertama, zvaničnim pozivnicama, čestitkama, vizitkartama i sl.;

- na zvaničnim ispravama odbornika Skupštine grada;

- na "Službenom listu Grada Subotice" i drugim publikacijama koje izdaje Grad odnosno njeni organi;

- u natpisu na ulasku na teritoriju Grada;

- na drugim predmetima, u skladu sa odlukama Grada.

Upotreba grba Grada od strane javnih preduzeća, javnih službi i drugih organizacija čiji osnivač je Grad

Član 13

Javna preduzeća, javne službe i druge organizacije čiji osnivač je Grad, imaju pravo na službenu upotrebu grba Grada, bez posebne dozvole, u skladu sa ovom odlukom.

Upotreba grba Grada u posebne svrhe

Član 14

Upotreba grba Grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne i sportske svrhe je slobodno, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi i tradiciji i ovoj odluci.

Grb Grada se može upotrebljavati prilikom organizovanja međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.), sajmova, jubilarnih proslava, svečanosti i drugih javnih manifestacija koje organizuju ili na kojima učestvuju Grad i njegovi organi, ako je to u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih manifestacija i skupova.

Grb Grada mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije Grada kada učestvuju na manifestacijama koje se održavaju u zemlji i inostranstvu.

Upotreba grba Grada uz saglasnost Skupštine grada

Član 15

Grb Grada se može samo izuzetno upotrebiti kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo drugih amblema, odnosno znakova, ili na drugi način, uz saglasnost Skupštine grada.

Postupak pribavljanja saglasnosti na upotrebu grba Grada

Član 16

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu grba Grada u smislu člana 15. ove odluke podnosi se Skupštini grada.

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu grba Grada sadrži tehnički opis, namenu upotrebe grba Grada, rok za koji se saglasnost traži, kao i druge podatke bitne za odlučivanje.

Skupština grada, pre odlučivanja o zahtevu, pribavlja stručno mišljenje Komisije.

Komisija je dužna da mišljenje o zahtevu dostavi Skupštini grada u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

O zahtevu Skupština grada odlučuje rešenjem.

Rešenjem o davanju saglasnosti na upotrebu grba Grada određuju se uslovi i način upotrebe grba Grada.

Uskraćenje prava na upotrebu grba Grada

Član 17

Skupština grada može, na predlog Komisije, da uskrati pravo na upotrebu grba Grada ukoliko pravno odnosno fizičko lice načinom upotrebe grba Grada nanosi štetu i narušava ugled Grada.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Skupština grada donosi rešenje kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu grba Grada.

Evidencija o izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu grba Grada

Član 18

O izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu grba Grada vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi nadležan sekretarijat.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: redni broj, naziv i sedište podnosioca zahteva, broj i datum rešenja Skupštine grada kojim je odlučeno o zahtevu, namena korišćenja i vremenski period važenja saglasnosti.

3. Upotreba zastave Grada

Izvornik zastave Grada

Član 19

Etalon (izvornik) zastave Grada čuva se u nadležnom sekretarijatu i prema njemu se izrađuje zastava Grada.

Isticanje zastave Grada

Član 20

Zastava Grada ističe se:

- stalno, u Velikoj većnici Gradske kuće, u kabinetu predsednika Skupštine grada i u kabinetu Gradonačelnika;

- na Dan Grada, na zgradi Skupštine grada, na koplju, i ispred zgrade Skupštine grada, na poseban jarbol, te zastava viori dok traju manifestacije povodom Dana Grada;

- prilikom proslava, svečanosti i drugih masovnih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija od značaja za Grad;

- prilikom međuopštinskih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Grad učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;

- u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa odredbama ove odluke.

Način isticanja zastave Grada

Član 21

Zastava Grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti upotrebljena kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i sl.

Zastavom Grada se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijslki stolovi ili govornice.

Ako se zastava Grada ističe na govornici, može se postaviti na koplju sa desne strane govornice, ili na zidu iza govornice, tako da je govornik ne zaklanja.

Upotreba zastave Grada od strane javnih preduzeća, javnih službi i drugih organizacija čiji osnivač je Grad

Član 22

Javna preduzeća, javne službe i druge organizacije čiji osnivač je Grad, imaju pravo na službenu upotrebu zastave Grada, bez posebne dozvole, u skladu sa ovom odlukom.

Upotreba zastave Grada uz saglasnost Gradonačelnika

Član 23

Zastava Grada se može samo izuzetno upotrebiti kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo amblema, odnosno znakova, uz saglasnost Gradonačelnika.

Postupak pribavljanja saglasnosti na upotrebu zastave Grada

Član 24

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada u smislu člana 23. ove odluke podnosi se Gradonačelniku.

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada sadrži tehnički opis, namenu upotrebe zastave Grada, rok za koji se saglasnost traži, kao i druge podatke bitne za odlučivanje.

Gradonačelnik, pre odlučivanja o zahtevu, pribavlja stručno mišljenje Komisije.

Komisija je dužna da mišljenje o zahtevu dostavi Gradonačelniku u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

O zahtevu Gradonačelnik odlučuje rešenjem.

Rešenjem o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada određuju se uslovi i način upotrebe zastave Grada.

Uskraćenje prava na upotrebu zastave Grada

Član 25

Gradonačelnik može, na predlog Komisije, da uskrati pravo na upotrebu zastave Grada ukoliko pravno odnosno fizičko lice načinom upotrebe zastave Grada nanosi štetu i narušava ugled Grada.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik donosi rešenje kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada.

Evidencija o izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada

Član 26

O izdatim rešenjima o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi nadležni sekretarijat.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: redni broj, naziv i sedište podnosioca zahteva, broj i datum rešenja Gradonačelnika kojim je odlučeno o zahtevu, namena korišćenja i vremenski period važenja saglasnosti.

IV KOMISIJA ZA DAVANJE STRUČNOG MIŠLJENJA O UPOTREBI IMENA, GRBA I ZASTAVE GRADA

Komisija za davanje stručnog mišljenja o upotrebi imena, grba i zastave Grada

Član 27

U cilju stručne obrade zahteva koji se odnose na upotrebu imena, grba i zastave Grada, Gradonačelnik obrazuje Komisiju za davanje stručnog mišljenja o upotrebi imena, grba i zastave Grada.

Komisija ima predsednika i dva člana.

Predsednik i članovi Komisije imenuju se na mandatni period od četiri godine.

Nadležnosti Komisije su:

- da, na zahtev Skupštine grada, stručno oceni zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika te da o svom stručnom mišljenju obavesti Skupštinu grada;

- da, na zahtev Skupštine grada, stručno oceni zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu grba Grada, tako da utvrdi usklađenost predstave grba za čije se korišćenje traži saglasnost sa etalonom grba Grada, kao i da utvrdi da li su namene za koju se traži upotreba grba Grada i način na koji će isti biti korišćen u skladu sa dobrim heraldičkim običajima i praksom, te da o svom stručnom mišljenju obavesti Skupštinu grada;

- da, na zahtev Gradonačelnika, stručno oceni zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada, tako da utvrdi da li su namene za koju se traži upotreba zastave Grada i način na koji će isti biti korišćen u skladu sa dobrim običajima i praksom, te da o svom stručnom mišljenju obavesti Gradonačelnika;

- da, na zahtev javnog preduzeća, javne službe i druge organizacije čiji osnivač je Grad, u svakom slučaju kada postoje nedoumice po pitanju vezanom za upotrebu grba ili zastave Grada, daje stručno mišljenje, tumačenje ili preporuku;

- da, na zahtev Gradonačelnika, u svakom slučaju kada postoje nedoumice po pitanju vezanom za upotrebu imena, grba ili zastave Grada, daje stručno mišljenje, tumačenje ili preporuku.

V NADZOR

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke

Član 28

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši nadležni sekretarijat.

Inspekcijski nadzor

Član 29

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove odluke, vrši sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora.

Prava i dužnosti komunalnog inspektora

Član 30

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo i dužnost da proverava da li se upotreba imena, grba i zastave Grada u vrši u skladu sa odredbama ove odluke.

Ovlašćenja komunalnog inspektora

Član 31

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da, pravnom licu odnosno preduzetniku koji ime Grada odnosno grb ili zastavu Grada koristi protivno odredbama ove odluke, ili protivno rešenju kojim je data saglasnost na upotrebu, rešenjem naloži da upotrebu imena Grada, odnosno grba ili zastave Grada u određenom roku uskladi sa odredbama ove odluke, odnosno sa rešenjem o davanju saglasnosti na upotrebu.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po nalogu komunalnog inspektora, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem zabrani dalju upotrebu imena, grba ili zastave Grada, te da o istom obavesti nadležni sekretarijat.

Komunalni inspektor je ovlašćen da:

1) izrekne novčanu kaznu na mestu izvršenja prekršaja za prekršaje koje je to ovom odlukom propisano (u daljem tekstu: mandatna kazna);

2) podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka;

3) naredi sprovođenje drugih mera, u skladu sa ovom odlukom;

4) preduzima druge mere utvrđene ovom odlukom.

Ukoliko komunalni inspektor, u vršenju inspekcijskog nadzora, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Rešavanje po žalbi

Član 32

O žalbama na rešenje komunalnog inspektora rešava Gradsko veće.

Komunalni-policijski poslovi

Član 33

Komunalno-policijske i druge poslove u kontroli upotrebe imena, grba i zastave Grada u skladu sa ovom odlukom, vrši Komunalna policija.

Ovlašćenja komunalnog policajca

Član 34

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

1) izrekne mandatnu kaznu;

2) podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

VI KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi ime Grada u svom poslovnom imenu bez saglasnosti Skupštine grada (član 4. stav 1. ove odluke);

2. ne preduzme mere radi brisanja imena Grada iz svog poslovnog imena u roku prema rešenju Skupštine grada kojim je ukinuto rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada (član 7. stav 3. ove odluke);

3. grb ili zastavu Grada upotrebljava suprotno uslovima iz člana 9. ove odluke;

4. grb ili zastavu Grada upotrebljava suprotno zabrani iz člana 10. ove odluke;

5. grb Grada upotrebljava u posebne svrhe suprotno odredbama člana 14. ove odluke;

6. grb Grada upotrebi kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo drugih amblema, odnosno znakova, ili na drugi način, bez saglasnosti Skupštine grad (član 15. ove odluke) ili suprotno određenim uslovima i načinu upotrebe iz rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu (član 16. stav 6. ove odluke);

7. zastavu Grada upotrebi kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo drugih amblema, odnosno znakova, bez saglasnosti Gradonačelnika (član 23. ove odluke) ili suprotno određenim uslovima i načinu upotrebe iz rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu (član 24. stav 6. ove odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. tačka 3, 4, 5, 6. i 7. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Mandatna kazna

Član 36

Za prekršaje iz člana 35. stav 1. tač. 1-7. izriče se mandatna kazna u iznosu od:

1) za pravna lica i preduzetnike 10.000,00 dinara;

2) za odgovorno lice 2.500,00 dinara.

Za prekršaje iz člana 35. stav 1. tač. 3-7. fizičkom licu se izriče mandatna kazna u iznosu od 2.500,00 dinara.

Naplata mandatne kazne

Član 37

Za prekršaje iz člana 35. ove odluke za koje je ovom odlukom predviđeno izricanje mandatne kazne, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izriče i naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja novčanu kaznu učiniocu koga zatekne u vršenju prekršaja.

O naplaćenoj novčanoj kazni izdaje se potvrda u kojoj se označava koji je prekršaj učinjen i kolika je novčana kazna izrečena i naplaćena.

Ako novčana kazna iz ovog člana ne bude naplaćena na licu mesta komunalni inspektor odnosno komunalni policajac odmah će učiniocu prekršaja uručiti poziv - nalog da istu plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od osam dana od dana izdavanja naloga za plaćanje, zajedno sa obaveštenjem da će u slučaju da kazna ne bude uplaćena u ostavljenom roku, protiv njega pokrenuti prekršajni postupak.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prestanak važenja

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o upotrebi grba Opštine Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", br. 8/97), Odluka o zastavi i stegu Opštine Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", br. 13/97) i Odluka o upotrebi zastave i stega Opštine Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", br. 13/97).

Stupanje na snagu Odluke

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".