ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2009, 30/2010, 60/2010 i 51/2011)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Novog Sada i utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalna taksa).

Član 2

Komunalna taksa uvodi se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru,

2. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

3. korišćenje vitrina, radi izlaganja robe van poslovnih prostorija (slobodnostojeće i zidne vitrine),

4. držanje i korišćenje plovnih postrojenja (plutajući objekti, osim ugostiteljskih), plovnih naprava (tehnički plovni objekti), i drugih objekata na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju,

5. držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi (ploveća tela), osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve,

6. držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi (plutajući objekti u funkciji turizma i ugostiteljstva),

7. držanje kućnih životinja (pasa i mačaka),

8. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

9. držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

10. korišćenje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i druga oglasna sredstva koja se postavljaju radi reklamiranja),

11. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima,

12. korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe, i

13. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Komunalna taksa ne plaća se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 3

Obveznik komunalne takse (u daljem tekstu: obveznik) je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Taksena obaveza iz člana 3. ove odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 5

Obveznik iz člana 3. ove odluke dužan je da za korišćenje prava, predmeta i usluge iz člana 2. stav 1. tač. 1, 4, 5, 7, i 9. ove odluke, podnese prijavu nadležnoj gradskoj upravi u roku od 10 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluge, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

Obveznik iz stava 1. ovog člana dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnoj gradskoj upravi, u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Član 6

Komunalna taksa plaća se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća komunalna taksa.

Član 7

Komunalna taksa iz člana 2. stav 1. tačka 1. ove odluke, plaća se po zonama:

I. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Žitni trg", "Stari grad", "Prva vojvođanska brigada", "Sonja Marinković", "Liman", "Boško Buha", "Liman III", "Ostrvo", "Ivo Andrić", "Vera Pavlović", "Narodni heroji", "Omladinski pokret", "Sava Kovačević" i "Dunav".

II. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "7. juli", "Gavrilo Princip", "Bistrica" i "Detelinara".

III. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Južni Telep", "Bratstvo-Telep", "Nikola Tesla-Telep", "Jugovićevo", "Podbara", "Salajka", "Petrovaradin" i "Sremska Kamenica".

IV. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Adice", "Radnički", "Slana bara", "Klisa", "Vidovdansko naselje", "Šangaj", "Futog", "Veternik", "Rumenka" i "Kać".

V. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Begeč", "Budisava", "Bukovac", "Kisač", "Kovilj", "Ledinci", "Stari Ledinci", "Stepanovićevo" i "Čenej".

Član 8

Komunalna taksa iz člana 2. stav 1. tač. 3, 8 i 13. ove odluke plaća se po zonama:

I. zona: Delovi Novog Sada ograničeni ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića do Kisačke ulice, Kisačkom ulicom do Ulice Jovana Cvijića, Ulicom Jovana Cvijića, Gundulićevom ulicom, Ulicom Jaše Ignjatovića, Kosovskom ulicom do Ulice Marka Miljanova, Ulicom Marka Miljanova, Beogradskim kejom, Kejom žrtava racije, Sunčanim kejom do Mosta slobode kao i Bulevarom cara Lazara, Bulevar kralja Petra I, Bulevar Jaše Tomića i u Petrovaradinu, Petrovaradinska tvrđava i Štrosmajerova ulica.

II. zona: Delovi Novog Sada i Petrovaradina koji nisu obuhvaćeni u zoni I i Sremska Kamenica.

III. zona: Naseljena mesta koja nisu obuhvaćena u zoni I i II.

Član 8a

Komunalna taksa iz člana 2. stav 1. tačka 10. ove odluke plaća se po zonama:

I. zona: prostor unutar sledećih granica: polazna tačka od ukrštanja Beogradskog keja sa Ulicom Miloša Bajića, ulice Miloša Bajića, Daničićeva, Zlatne grede, Save Vukovića do Almaške, Almaška do Svetosavske, Svetosavska do Petra Kočića, Sterijina, Hadži Svetićeva do Temerinske, Jovana Subotića, Šafarikova do Jevrejske, Jevrejska do Vase Pelagića, Vase Pelagića do Petra Drapšina, Petra Drapšina do Laze Kostića, Sremska do Maksima Gorkog, Ulica Maksima Gorkog, Kej žrtava racije, Beogradski kej do Ulice Miloša Bajića.

II. zona: delovi Novog Sada koji nisu obuhvaćeni I. zonom, a ograničeni su: Bul. cara Lazara, ulicama Cara Dušana, Hajduk Veljkova, Rumenačka do Bul. Jaše Tomića, Bul. Jaše Tomića do Kisačke ulice, Kisačkom ulicom do Ulice Jovana Cvijića, ulicama Gundulićeva, Jaše Ignjatovića, Kosovskom do ulice Marka Miljanova, ulicom Marka Miljanova, Beogradskim kejom, Kejom žrtava racije, Sunčanim kejom do Bul. cara Lazara.

III. zona: delovi Novog Sada koji nisu obuhvaćeni I. i II. zonom kao i Petrovaradin, Sremska Kamenica i ulica Novosadski put.

IV. zona: naseljena mesta koja nisu obuhvaćena u zonama II. i III.

Član 9

Naplatu i kontrolu naplate komunalne takse po ovoj odluci vrše nadležne gradske uprave, Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu i Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad.

Član 10

Za komunalnu taksu koja se utvrđuje rešenjem u godišnjem iznosu, obveznik je dužan da do donošenja rešenja o utvrđivanju komunalne takse za tekuću godinu, plaća mesečne akontacije u visini obaveze za poslednji mesec godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća taksa.

Razliku između komunalne takse utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa takse, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 11

U pogledu postupanja po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja, kamate, povraćaja, zastarelosti naplate, prinudne naplate i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, shodno se primenjuje zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 12

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na uplatne račune javnih prihoda, propisane aktima kojima se uređuje budžetski sistem (u daljem tekstu: uplatni račun javnih prihoda).

Prihod od komunalnih taksi propisanih ovom odlukom pripada budžetu Grada.

Član 13

Nadležne gradske uprave, Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu i Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad dužni su da vode evidenciju obveznika.

Član 14

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- gradskoj upravi u čijoj nadležnosti je pravo, predmet ili usluga za čije korišćenje se plaća komunalna taksa ne podnese prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse u propisanom roku (član 5. stav 1. ove odluke);

- gradskoj upravi u čijoj nadležnosti je pravo, predmet ili usluga za čije korišćenje se plaća komunalna takse ne prijavi ili ne prijavi u propisanom roku svaku nastalu promenu (član 5. stav 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Član 15

Sastavni deo ove odluke je Taksena tarifa utvrđena za korišćenje pojedinih prava, predmeta i usluga.

Član 16

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 46/2006, 51/2008 i "Službeni glasnik RS", broj 60/2009 - dr. propis).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke
o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 30/2010)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke
o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 60/2010)

Član 7

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjuje se od 1. januara 2011. godine.

 

Samostalni član Odluke
o izmenama i dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2012. godine.

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

1. Za isticanje firme na poslovnom prostoru utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu, po zonama određenim u članu 7. ove odluke, i to:

I zona

 

15.000,00 dinara

II zona

 

13.500,00 dinara

III zona

 

11.500,00 dinara

IV zona

 

10.000,00 dinara

V zona

 

8.500,00 dinara

2. Pod firmom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost u tom prostoru.

3. Komunalna taksa za isticanje firme plaća se za sedište, predstavništvo i za svaku izdvojenu poslovnu jedinicu na teritoriji Grada.

4. Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, komunalna taksa se plaća samo za jednu firmu.

5. Taksena obaveza po ovom tarifnom broju nastaje danom upisa subjekta u odgovarajući registar.

6. Obveznik je dužan da podnese prijavu za isticanje firme na poslovnom prostoru Gradskoj poreskoj upravi, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

7. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše Gradska poreska uprava.

8. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja, uvećava se za 500% za sledeće delatnosti:

- finansijske delatnosti i delatnost osiguranja (sektor K iz klasifikacije delatnosti),

- kablovske, bežične, satelitske i ostale telekomunikacione delatnosti (šifre delatnosti 61.10, 61.20, 61.30, 61.90),

- poštanske aktivnosti javnog servisa i poštanske aktivnosti komercijalnog servisa (šifre delatnosti 53.10 i 53.20),

- snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (sektor D oblast 35 iz klasifikacije delatnosti),

- kockanje i klađenje (šifra delatnosti 92.00),

- hoteli i sličan smeštaj (šifra delatnosti 55.10),

- usluge pripremanja i posluživanja pića (šifra delatnosti 56.30), osim u kafićima,

- trgovina na malo motornim gorivima (šifra delatnosti 47.30), i

- trgovina na veliko čvrstim i tečnim gorivima (šifra delatnosti 46.71).

9. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja umanjuje se:

a) za 90% preduzetnicima koji isključivo obavljaju zanatsku uslužnu delatnost i to:

- popravka predmeta za ličnu upotrebu u domaćinstvu (šifra delatnosti 95.20),

- popravka elektronskih aparata za široku upotrebu (šifra delatnosti 95.21),

- popravka aparata za domaćinstvo, kućne i baštenske opreme (šifra delatnosti 95.22),

- popravka obuće i predmeta od kože (šifra delatnosti 95.23),

- održavanje i popravka nameštaja (šifra delatnosti 95.24),

- popravka satova i nakita (šifra delatnosti 95.25),

- popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo (šifra delatnosti 95.29),

- pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda (šifra delatnosti 96.01),

- delatnost frizerskih i kozmetičkih salona (šifra delatnosti 96.02),

- proizvodnja ostale odeće - šivenje po meri (šifra delatnosti 14.13), i

- udruženjima građana;

b) za 50% preduzetnicima koji nisu navedeni u podtački a), i

v) za 50% za izdvojene poslovne jedinice firme čije je sedište na teritoriji Grada, u zavisnosti od zone u kojoj se poslovna jedinica nalazi.

10. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju:

- osnovne i srednje škole sa teritorije Grada,

- indirektni korisnici budžeta Grada, i

- preduzetnici koji kao pretežnu delatnost obavljaju stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, za koje je izdat odgovarajući sertifikat ministarstva nadležnog za poslove privrede.

Tarifni broj 2.

1. Za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu.

2. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila iz tačke 1. ovog tarifnog broja i to za:

1)

putničke automobile, prema radnoj zapremini motora:

 

 

- do 1150 cm3

450,00 dinara

 

- preko 1150 cm3 do 1300 cm3

900,00 dinara

 

- preko 1300 cm3 do 1600 cm3

1400,00 dinara

 

- preko 1600 cm3 do 2000 cm3

1850,00 dinara

 

- preko 2.000 cm3

3500,00 dinara

2)

motocikle, prema radnoj zapremini motora:

 

 

- do 125 cm3

450,00 dinara

 

- preko 125 cm3 do 250 cm3

700,00 dinara

 

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1400,00 dinara

 

- preko 500 cm3 do 1000 cm3

2200,00 dinara

 

- preko 1000 cm3

3500,00 dinara

3)

teretna vozila (kamion, kamionet, prikolice i poluprikolice), prema nosivosti vozila:

 

 

- do 2 tone

1252,00 dinara

 

- preko 2 tone do 4 tone

1669,00 dinara

 

- preko 4 tone do 6 tona

2087,00 dinara

 

- preko 6 tona do 8 tona

2921,00 dinara

 

- preko 8 tona do 10 tona

3338,00 dinara

4)

vučna vozila-tegljači prema snazi motora:

 

 

- do 66 kw

1085,00 dinara

 

- preko 66 kw do 96 kw

1669,00 dinara

 

- preko 96 kw do 132 kw

2003,00 dinara

 

- preko 132 kw do 177 kw

2462,00 dinara

 

- preko 177 kw

2921,00 dinara

5)

autobuse i kombibuse po registrovanom sedištu

85,00 dinara

6)

autobuse javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika po registrovanom sedištu

42,00 dinara

3. Vlasnici putničkih automobila i motocikla, invalidna lica kod kojih postoji telesno oštećenje ekstremiteta koji su bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i lica na dijalizi kojima vozilo služi za ličnu upotrebu, plaćaju komunalnu taksu u iznosu od 209,00 dinara.

Lica iz stava 1. ove tačke ostvaruju pravo na umanjenje komunalne takse na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu zaštitu, o ispunjenosti uslova.

4. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za preuređene putničke automobile i bicikle sa pomoćnim motorom koje koriste invalidna lica.

5. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za specijalna vozila javnih komunalnih preduzeća, čiji je osnivač Grad, kao i za ona vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu i korišćenje puteva, shodno Zakonu o javnim putevima.

6. Gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve stara se o naplati komunalne takse iz ovog tarifnog broja.

Tarifni broj 3.

1. Za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija (slobodnostojeće i zidne vitrine), utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu, za svaki započeti m2 izložbene površine vitrine po zonama određenim u članu 8. ove odluke, i to:

I zona

2.760,00 dinara

II zona

2.300,00 dinara

III zona

920,00 dinara

2. Izložbenom površinom vitrine iz tačke 1. ovog tarifnog broja smatra se površina glavne strane vitrine koja je okrenuta ulici ili prolazu. Ukoliko je vitrina sa više strana okrenuta prolazu, komunalna taksa se plaća samo za jednu stranu i to onu koja je veća.

3. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje gradska uprava nadležna za komunalne poslove, prilikom izdavanja rešenja kojim se odobrava postavljanje vitrine radi izlaganja robe van poslovnih prostorija.

4. Ako se rešenje izdaje na period od godinu dana, komunalna taksa se plaća tromesečno, do 15. u mesecu u kojem započinje tromesečje.

Tarifni broj 4.

1. Za držanje i korišćenje plovnih postrojenja (plutajući objekti, osim ugostiteljskih), plovnih naprava (tehnički plovni objekti) i drugih objekata na vodi do 30 m2 zauzete površine vodenog prostora, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju, komunalna taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu i to za:

- javni prevoz lica i stvari

1000,00 dinara

- sopstvene potrebe

900,00 dinara

- sport i razonodu

800,00 dinara

Komunalna taksa iz stava 1. ovog tarifnog broja, za objekte čija je ukupna zauzeta površina vodenog prostora preko 30 m2, uvećava se za svaki započeti m2 zauzete površine vodenog prostora, i to za:

- javni prevoz lica i stvari

30,00 dinara

- sopstvene potrebe

28,00 dinara

- sport i razonodu

25,00 dinara

2. Za držanje benzinskih pumpi na vodi, komunalna taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu od 500,00 dinara za svaki m2 zauzete površine vodenog prostora.

3. Obveznik je dužan da podnese prijavu za držanje i korišćenje plovnih postrojenja (plutajući objekti, osim ugostiteljskih), plovnih naprava (tehnički plovni objekti) i drugih objekata na vodi gradskoj upravi nadležnoj za saobraćaj i puteve, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

4. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve, prilikom izdavanja rešenja kojim se odobrava držanje i korišćenje plovnih postrojenja (plutajući objekti, osim ugostiteljskih), plovnih naprava (tehnički plovni objekti) i drugih objekata na vodi.

Tarifni broj 5.

1. Za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi (ploveća tela), osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve, komunalna taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu, po dužnom metru.

2. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se za:

1)

čamce (sa kabinom) dužine:

 

 

- do 5 m

40,00 dinara

 

- preko 5 m do 10 m

60,00 dinara

 

- preko 10 m do 15 m

80,00 dinara

2)

čamce (bez kabine) dužine:

 

 

- do 5 m

16,00 dinara

 

- preko 5 m do 10 m

35,00 dinara

 

- preko 10 m do 15 m

60,00 dinara

3. Taksena obaveza iz ovog tarifnog broja nastaje prilikom registracije čamaca i splavova na vodi (ploveća tela).

4. Obveznik je dužan da podnese prijavu za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi (ploveća tela), gradskoj upravi nadležnoj za saobraćaj i puteve, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

5. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

6. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju:

- invalidna lica kod kojih postoji telesno oštećenje ekstremiteta koji su bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti, lica na dijalizi kojima plovilo služi za ličnu upotrebu, i

- sportske organizacije koje su vlasnici sportskih čamaca ili splavova (ploveća tela) koji služe za unapređenje sportova na vodi.

Lica iz alineje prve ove tačke oslobađaju se plaćanja komunalne takse, na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu zaštitu o ispunjenosti uslova.

Tarifni broj 6.

1. Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi (plutajući objekti u funkciji turizma i ugostiteljstva) u Novom Sadu, Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici, komunalna taksa se plaća u godišnjem iznosu od 1000,00 dinara, a u ostalim naseljenim mestima koja pripadaju Gradu Novom Sadu komunalna taksa se plaća u godišnjem iznosu od 800,00 dinara, za svaki m2 zauzete površine vodenog prostora.

Ukoliko se objekat iz stava 1. ove tačke koristi u više nivoa, komunalna taksa utvrđena ovim tarifnim brojem uvećava se za svaki nivo za 30%.

2. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje i naplaćuje gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

Tarifni broj 7.

1. Za držanje pasa u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja plaća se komunalna taksa u godišnjem iznosu od 300,00 dinara po psu.

2. Za držanje mačaka u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja plaća se komunalna taksa u godišnjem iznosu od 200,00 dinara po mački.

3. Obveznik po ovom tarifnom broju je pravno i fizičko lice, vlasnik psa i mačke.

4. Gradska poreska uprava, po prijavi lica iz tačke 3. ovog tarifnog broja, donosi rešenje o utvrđivanju taksene obaveze.

5. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se prilikom prvog cepljenja štenadi i mačića.

6. Komunalnu taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja ne plaćaju vojne ustanove, organi unutrašnjih poslova, slepa i slabovida lica koja imaju pse vodiče, naučne ustanove u kojima se životinje koriste za naučne eksperimente i udruženja za zaštitu životinja.

7. Kontrolu prijavljivanja taksene obaveze vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, i o tome obaveštava Gradsku poresku upravu.

Tarifni broj 8.

1. Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se komunalna taksa po zonama određenim u članu 8. ove odluke, srazmerno vremenu korišćenja prostora i to:

1)

za postavljanje kioska i baraka komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

18,00 dinara

 

II zona

13,00 dinara

 

III zona

11,00 dinara

 

 

 

2)

za ustupanje stečenog prava na korišćenje lokacije za privremeno postavljanje kioska, odnosno barake korisnik koji ustupa lokaciju plaća komunalnu taksu za period od godinu dana za tip i površinu kioska, odnosno barake.

3)

za odobrenje za promenu delatnosti korisnik lokacije za privremeno postavljanje kioska, odnosno barake plaća komunalnu taksu za period od pola godine za taj tip i površinu kioska, odnosno barake.

4)

za postavljanje prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne objekte, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

30,00 dinara

 

II zona

20,00 dinara

 

III zona

15,00 dinara

 

 

 

5)

za postavljanje letnjih bašti, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu:

 

I zona

16,00 dinara

 

II zona

11,00 dinara

 

III zona

9,00 dinara

 

 

 

6)

za postavljanje zimskih bašti, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

32,00 dinara

 

II zona

22,00 dinara

 

III zona

18,00 dinara

 

 

 

7)

za postavljanje pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

115,00 dinara

 

II zona

92,00 dinara

 

III zona

69,00 dinara

 

 

 

8)

za postavljanje izložbenih pultova za izlaganje i prodaju robe koja se prodaje u objektu, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od 100,00 dinara.

9)

za postavljanje uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode, hot dog i sl, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

115,00 dinara

 

II zona

92,00 dinara

 

III zona

69,00 dinara

 

 

 

10)

za postavljanje rashladnih uređaja, komunalna taksa se utvrđuje po rashladnoj komori u okviru postavljenog rashladnog uređaja, u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

69,00 dinara

 

II zona

51,00 dinara

 

III zona

34,00 dinara

 

 

 

11)

za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od 200,00 dinara po aparatu ili uređaju.

Za postavljanje šatora za cirkuse i zabavne parkove, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

20,00 dinara

 

II zona

13,00 dinara

 

III zona

7,00 dinara

 

 

 

12)

za postavljanje perdi, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

I zona

3,00 dinara

 

II zona

2,00 dinara

 

III zona

1,00 dinara

 

 

 

13)

za postavljanje drugih objekata i uređaja na javnim površinama, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

 

- za privremeno zauzimanje površine do 7 dana

100,00 dinara

 

- za privremeno zauzimanje javne površine više od 7 dana

70,00 dinara

 

 

 

2. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje gradska uprava nadležna za komunalne poslove prilikom izdavanja rešenja, a obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama. Ako se rešenje izdaje na period od godinu dana, komunalna taksa se plaća tromesečno do 15. u mesecu u kojem započinje tromesečje.

3. Za korišćenje površine ispred poslovnih prostorija, koja nije javna površina, plaća se komunalna taksa utvrđena ovim tarifnim brojem, umanjena za 50%, prilikom izdavanja rešenja, a obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje te površine.

4. Za postavljanje letnje bašte u periodu od 15. novembra tekuće do 15. marta naredne godine, komunalna taksa se umanjuje za 50%, prilikom izdavanja rešenja.

5. Ako se rešenjem produžava period zauzeća za postavljanje letnje bašte, takseni iznosi utvrđeni u tački 1. podtač. 5) i 6) ovog tarifnog broja se uvećavaju za 30%.

6. Pravno lice koje koristi objekat koji se nalazi u sastavu nadstrešnice na autobuskom stajalištu, plaća komunalnu taksu na osnovu rešenja o utvrđivanju taksene obaveze, koje donosi gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

7. Za korišćenje javne zelene površine, takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem uvećavaju se za 100%.

8. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Zmaj Jovinoj, Kralja Aleksandra, Pozorišnom trgu, Trgu slobode, Dunavskoj, Modene, Njegoševoj, Svetozara Miletića, Mite Ružića, Laze Telečkog i Katoličkoj porti, takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem uvećavaju se za 100%.

9. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Trifkovićevom trgu, Pašićevoj od Zmaj Jovine do Grčkoškolske, Ise Bajića, Ilije Ognjanovića, Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara oslobođenja, takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem uvećavaju se za 50%.

10. Za postavljanje letnjih bašti ispred lokala u dvorištu zgrada ne primenjuju se uvećani takseni iznosi utvrđeni u tač. 8. i 9. ovog tarifnog broja.

11. Za postavljanje kioska i baraka u naseljenim mestima van područja Novog Sada i Petrovaradina, utvrđuje se komunalna taksa u iznosu trostruke godišnje takse utvrđene ovim tarifnim brojem, za taj tip i površinu kioska, odnosno barake.

12. Za ustupanje stečenog prava na korišćenje lokacije za privremeno postavljanje kioska, odnosno barake, na člana porodice (bračni drug, odnosno dete) ili sa pravnog lica na osnivača, kao i sa osnivača na pravno lice, ne plaća se komunalna taksa.

13. Za postavljanje kioska, odnosno baraka udruženja invalidnih lica registrovanih za određene delatnosti, u kojima delatnost obavljaju invalidna lica, komunalna taksa se umanjuje za 50%.

14. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju indirektni korisnici budžeta Grada, organizatori manifestacije, kada je pokrovitelj Grad i javna preduzeća čiji je osnivač Grad, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje, ulični čistači obuće sa sandučetom i vlasnici uličnih vaga za merenje.

Tarifni broj 9.

1. Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre" na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima, bilijar, pikado i sl.), utvrđuje se komunalna taksa po aparatu u mesečnom iznosu od 2.000,00 dinara.

2. Obveznik po ovom tarifnom broju je korisnik prostora, pravno i fizičko lice, odnosno preduzetnik koji drži aparate za igre, odnosno priređuje zabavne igre u prostoru.

3. Obveznik je dužan da podnese prijavu za držanje sredstava za igru Gradskoj poreskoj upravi, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

4. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave za tekuću godinu, a plaća se do petog u mesecu za tekući mesec.

Tarifni broj 10.

1. Za korišćenje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i druga oglasna sredstva koja se postavljaju radi reklamiranja), površine do 12 m2, osim bilborda, komunalna taksa se plaća za svaki ceo i započeti m2 reklamne površine, odnosno površine oglasnog sredstva, i utvrđuje se u dnevnom iznosu po zonama određenim u članu 8a ove odluke i to:

I zona

20,00 dinara

II zona

15,00 dinara

III zona

10,00 dinara

IV zona

5,00 dinara

Komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i druga oglasna sredstva koja se postavljaju radi reklamiranja), površine preko 12 m2, osim bilborda, utvrđuje se u dnevnom iznosu po zonama određenim u članu 8a ove odluke:

 

od 12-50 m2

od 50-100 m2

od 100 - 200 m2

preko 200 m2

I zona

260 din.

330 din.

530 din.

630 din.

II zona

200 din.

230 din.

430 din.

530 din.

III zona

140 din.

200 din.

330 din.

430 din.

IV zona

70 din.

110 din.

140 din.

230 din.

2. Komunalna taksa sa korišćenje bilborda utvrđuje se u dnevnom iznosu po zonama određenim u članu 8a ove odluke:

I zona

175,00 dinara

II zona

147,00 dinara

III zona

120,00 dinara

IV zona

110,00 dinara

3. Komunalna taksa za korišćenje oglasnog sredstva koje se postavlja na posebnom objektu za oglašavanje, plaća se u iznosu od 3.000,00 dinara godišnje, po oglasnom sredstvu.

4. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se srazmerno vremenu na koje je izdato rešenje za korišćenje te površine.

5. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu, prilikom izdavanja rešenja kojim se odobrava korišćenje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i druga oglasna sredstva koja se postavljaju radi reklamiranja), koje je dužno da obezbedi da obveznik uplati komunalnu taksu na uplatni račun javnih prihoda.

Tarifni broj 11.

1. Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima (javnim parkiralištima), plaća se komunalna taksa prema zoni u kojoj se parkiralište nalazi, određenoj rešenjem gradske uprave nadležne za saobraćaj i puteve, srazmerno vremenu parkiranja i vrsti parkirališta i to:

1)

za putničke automobile:

 

1.1.

parkirane na stalnom parkiralištu:

 

 

- za dnevno parkiranje komunalna taksa se plaća u iznosu od 10,00 dinara,

 

 

- sa naplatom u trajanju od 60 minuta, komunalna taksa se plaća:

 

 

ekstra zona

8,00 dinara

 

I zona

3,00 dinara

 

II zona

2,00 dinara

 

III zona

1,00 dinara

 

na parkiralištu sa kontrolom ulaska-izlaska

5,00 dinara

 

 

 

1.2.

parkirane na privremenom i povremenom parkiralištu sa naplatom:

 

 

- za vreme održavanja sajamskih, vašarskih i drugih priredbi i manifestacija, bez obzira na vreme zadržavanja vozila na parkiralištu, komunalna taksa se plaća u dnevnom iznosu od 12,00 dinara,

 

- na Najlon pijaci, bez obzira na vreme zadržavanja vozila na parkiralištu, komunalna taksa se plaća u dnevnom iznosu od 10,00 dinara.

1.3.

parkirane na povremenom parkiralištu kod kupališta "Štrand", bez obzira na vreme zadržavanja, komunalna taksa se plaća u dnevnom iznosu od 7,00 dinara,

1.4.

parkirane na posebnom parkiralištu, ako se naknada za parkiranje plaća paušalnom pretplatom, utvrđuje se komunalna taksa u mesečnom iznosu od 265,00 dinara.

 

 

 

 

2)

za turističke autobuse:

 

2.1.

parkirane na parkiralištu sa naplatom, uz kontrolu ulaska-izlaska, komunalna taksa se plaća:

 

- za prva dva sata

27,00 dinara

 

- za svaki naredni sat

4,00 dinara

 

- za 24 sata

89,00 dinara

 

 

 

2.2.

parkirane na parkiralištu sa naplatom, bez kontrole ulaska-izlaska, komunalna taksa se plaća:

 

- u trajanju od 60 minuta

14,00 dinara

 

 

 

3)

za teretna vozila

 

3.1.

nosivosti do 2,0 tone, parkirana na parkiralištu za teretna motorna vozila, komunalna taksa se plaća:

 

- za prva dva sata

19,00 dinara

 

- za svaki naredni sat

4,00 dinara

 

- za 24 sata

52,00 dinara

 

 

 

3.2.

nosivosti preko 2,0 tone, parkirana na parkiralištu za teretna motorna vozila, komunalna taksa se plaća:

 

- za prva dva sata

27,00 dinara

 

- za svaki naredni sat

5,00 dinara

 

- za 24 sata

89,00 dinara

 

 

 

3.3.

sa priključnim vozilom, parkirano na parkiralištu za teretna vozila, komunalna taksa se plaća:

 

- za prva dva sata

37,00 dinara

 

- za svaki naredni sat

7,00 dinara

 

- za 24 sata

107,00 dinara

2. Za rezervaciju jednog parking mesta na opštem parkiralištu za putničke automobile utvrđuje se komunalna taksa u dnevnom iznosu:

- za vremenski period u trajanju od 9 časova

270,00 dinara

- za vremenski period u trajanju od 24 časa

540,00 dinara

Za rezervaciju jednog parking mesta na posebnom parkiralištu za putničke automobile utvrđuje se komunalna taksa u dnevnom iznosu:

- za vremenski period u trajanju od 9 časova u ekstra zoni

630,00 dinara

- za vremenski period u trajanju od 9 časova u crvenoj zoni

405,00 dinara

- za vremenski period u trajanju od 9 časova u plavoj zoni

315,00 dinara

- za vremenski period u trajanju od 9 časova u beloj zoni

270,00 dinara

3. Za korišćenje obeleženih taksi mesta na taksi stajalištima komunalna taksa se plaća po taksi vozilu u dnevnom iznosu od 4,00 dinara.

4. Komunalnu taksu iz tačke 1. osim podtačke 1) oznaka 1.4. ovog tarifnog broja, plaća vozač, a komunalnu taksu iz tačke 1. podtačka 1) oznaka 1.4. i tač 2. i 3., plaća vlasnik vozila.

5. Komunalnu taksu iz tač. 2. i 3. ovog tarifnog broja utvrđuje i naplaćuje gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

6. Komunalnu taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja naplaćuje Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad, koje je dužno da obezbedi da obveznik uplati komunalnu taksu na uplatni račun javnih prihoda.

Tarifni broj 12.

1. Za korišćenje obale u poslovne svrhe i bilo koje druge svrhe, osim ugostiteljskih, utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu od 80,00 dinara po m2.

2. Za korišćenje obale u ugostiteljske svrhe utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu od 500,00 dinara po m2.

3. Komunalnu taksu iz tač. 1. i 2. ovog tarifnog broja utvrđuje i naplaćuje gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

Tarifni broj 13.

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova komunalna taksa se plaća po m2 zauzete javne površine i utvrđuje se u dnevnom iznosu po zonama određenim u članu 8. ove odluke i to:

I zona

7,00 dinara

II zona

6,00 dinara

III zona

5,00 dinara

2. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju plaća investitor za period od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja građevinskog materijala.

3. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši za izgradnju i održavanje kolovoza ili druge javne površine za otklanjanje havarije na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kada se ovi radovi finansiraju iz sredstava inostrane pomoći po određenim donatorskim programima ili po programima javnih i javnih komunalnih preduzeća koji se finansiraju iz sredstava budžeta Grada.

4. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje gradska uprava nadležna za komunalne poslove, srazmerno vremenu na koje je izdato rešenje kojim se odobrava zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenje građevinskih radova, a najduže na period do šest meseci.