ODLUKA

O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 15/2009, 20/2010 i 51/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se podizanje i održavanje spomenika i postavljanje i održavanje skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji Grada Novog Sada, kao i uslovi i način obezbeđivanja sredstava za njihovo podizanje, odnosno postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef, spomen-ploča ili drugo spomen-obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za Grad Novi Sad, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku političku i kulturnu istoriju.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na javnoj površini.

Član 3

Javna površina u smislu odredbe ove odluke je: ulica, trg, rečna obala, most, javna zelena površina između i oko zgrada, park, skver, pasaž i fasada zgrade koja se nalazi na regulacionoj liniji ulice, odnosno javne površine.

Član 4

Spomenik i skulpturalno delo (u daljem tekstu: spomenik) se podiže, odnosno postavlja na osnovu odluke Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 5

Odredbe ove odluke, osim u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o podizanju spomenika, ne primenjuju se kada se spomenik podiže na inicijativu druge države.

II PODIZANJE SPOMENIKA

Član 6

Inicijativu za podizanje spomenika može podneti fizičko ili pravno lice.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se Savetu za kulturu (u daljem tekstu: Savet) u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, može da sadrži i predlog lokacije za podizanje spomenika.

Član 7

Savet razmatra inicijativu za podizanje spomenika.

U postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, Savet pribavlja stručna mišljenja Javnog preduzeća "Urbanizam" Zavoda za urbanizam Novi Sad i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, radi utvrđivanja lokacije za podizanje spomenika i uslova za njeno uređenje.

Na osnovu mišljenja iz stava 2. ovog člana, Savet utvrđuje predlog odluke o podizanju spomenika i upućuje ga Skupštini Grada.

Savet obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 7a

Na osnovu podnetih inicijativa, sopstvene procene i na osnovu procene mogućnosti za realizaciju, Savet utvrđuje godišnji okvirni program podizanja spomenika, na kraju tekuće za narednu godinu.

Član 8

Skupština Grada, istovremeno sa donošenjem odluke o podizanju spomenika, obrazuje odbor za sprovođenje odluke (u daljem tekstu: odbor).

U odbor se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture i urbanizma - istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici, arhitekte, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, predstavnik Saveta i dr.

U odbor može da se imenuje i lice koje je obezbedilo najmanje 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika.

Aktom o obrazovanju odbora utvrđuje se zadatak odbora, broj članova odbora i druga pitanja od značaja za rad odbora.

Član 9

Izbor idejnog rešenja za spomenik može da se vrši na osnovu konkursa, angažovanjem autora po pozivu uz učešće najmanje tri autora ili korišćenjem već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti, u skladu sa zakonom.

Odbor donosi odluku o načinu izbora idejnog rešenja i sprovodi postupak izbora idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Član 10

Ukoliko se sprovodi konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenike, konkurs se objavljuje u najmanje dva dnevna lista.

Radi utvrđivanja bližih uslova konkursa iz stava 1. ovog člana, odbor pribavlja mišljenje stručnih udruženja i organizacija.

Odbor vrši izbor idejnog rešenja za spomenike i utvrđuje iznos sredstava potreban za podizanje spomenika.

Ukoliko odbor ne izvrši izbor idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u članu 9. ove odluke, postupak se ponavlja.

Stručne poslove za potrebe Saveta i odbora, u skladu sa odredbama ove odluke, obavlja gradska uprava nadležna za poslove kulture.

Član 10a

Izuzetno od odredaba ove odluke, na teritoriji Grada Novog Sada može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno-istorijske vrednosti.

O podizanju replike odlučuje Skupština na predlog Saveta.

Član 11

Spomenik se može premestiti, odnosno ukloniti, ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku o premeštanju, odnosno uklanjanju spomenika, donosi Skupština Grada na predlog Saveta.

Član 12

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji Grada Novog Sada, postavljenim u skladu s ovom odlukom.

Odbor je dužan da u roku od osam dana pre otpočinjanja radova na podizanju spomenika, o tome obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, kao i da ovom zavodu prijavi da je spomenik podignut u roku od 30 dana od dana završetka radova na podizanju spomenika.

III FINANSIRANJE

Član 13

Sredstva za podizanje spomenika se obezbeđuju u godišnjem programu uređivanja građevinskog zemljišta.

Sredstva za izradu idejnog rešenja i sredstva za podizanje spomenika, mogu se obezbediti iz priloga, poklona, donacija ili na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 14

Pravno ili fizičko lice, koje obezbedi više od 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika, ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

IV ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 15

Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa programom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 16

Sredstva za održavanje spomenika se obezbeđuju godišnjim programom održavanja javnih gradskih funkcija.

Član 17

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika obuhvata redovno održavanje čistoće, negu javnih zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta i po potrebi, sprovođenje mera konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika.

Član 18

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika vrše nadležna javna preduzeća.

Mere konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika sprovode se na osnovu uslova koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 19

Građani su dužni da čuvaju spomenike i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici se ne smeju prljati, oštetiti ili uništiti.

Član 20

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik, dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, odnosno ukoliko to nije moguće, da nadoknadi nastalu štetu.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana, ne uspostavi pređašnje stanje, to će učiniti Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, o trošku tog lica.

Član 21

Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za poslove kulture, može čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, poveriti školi, preduzeću, ustanovi ili drugom organu i organizaciji, uz njihovu saglasnost.

V NADZOR

Član 22

Nadzor nad primenom ove odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove kulture.

Poslove inspekcijskog nadzora nad podizanjem i održavanjem spomenika vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunalnih inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da izrekne i naplati mandatnu kaznu pravnom licu, odgovornom licu u pravnom licu, preduzetniku i fizičkom licu.

Član 22a

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac, koji pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izriče mandatnu kaznu i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, u obavljanju svojih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome pisanim putem nadležni organ.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik suprotno odredbama ove odluke (član 4.),

- ako premesti ili ukloni spomenik suprotno odredbama ove odluke (član 20.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Član 24

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako prlja, ošteti ili uništi spomenik (član 19.).

Član 24a

Za prekršaje propisane ovom odlukom, mandatna kazna za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 5.000,00 dinara, a za pravna lica i preduzetnike iznosi 20.000,00 dinara.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".