ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2011)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja boravišne takse za boravak u ugostiteljskom objektu za smeštaj (u daljem tekstu: taksa) na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Obveznik takse je lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu, izvan svog prebivališta, na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 3

Pod ugostiteljskim objektom za smeštaj u smislu ove odluke podrazumeva se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 4

Taksa se plaća prema utvrđenim turističkim zonama za turističko mesto I kategorije u skladu sa Uredbom o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, zona, lokacija i kategorija objekata u mestima za odmor i turističkim mestima u prioritetnim turističkim destinacijama ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 35/11).

Turističke zone u turističkom mestu Novi Sad su:

1. Prva turistička zona, koja obuhvata područje do 1250 m od centra turističkog mesta Novi Sad, čija granica počinje na Beogradskom keju, naspram Ulice Marka Miljanova i kreće uzvodno uz Dunav do preseka šetališta uz Dunav i produžetka Ulice dr Ilije Đuričića, zatim nastavlja Ulicom dr Ilije Đuričića do Ulice fruškogorske, prelazi preko i ide dalje Ulicom Milice Stojadinović Srpkinje do ukrštanja sa Ulicom Boška Buhe, gde skreće na sever do Ulice Džona Lenona, zatim skreće na zapad i tom ulicom ide do Ulice dr Ivana Ribara, gde skreće na sever do Bulevara cara Lazara, a odatle na zapad do Bulevara oslobođenja. Odatle ponovo ide na sever, Bulevarom oslobođenja, do Ulice Vladimira Nikolića, skreće u tu ulicu i ide do Ulice Vere Pavlović i nastavlja tom ulicom, a potom Gogoljevom ulicom do Ulice Doža Đerđa, gde skreće desno (na istok) do Ulice Braće Ribnikar. Dalje ide levo (ka zapadu) do Ulice futoške, prelazi preko nje (ide na sever), produžava do Ulice dr Milana Petrovića, prelazi preko Ulice Nenada Mitrova, ulazi u Ulicu Paje Jovanovića i u produžetku te ulice preseca Ulicu Novosadskog sajma, skreće na istok do Ulice Branimira Ćosića i dalje ide tom ulicom na sever sve do Bulevara kralja Petra I, gde skreće na istok do Ulice Save Kovačevića, ulazi u tu ulicu i ide na sever do Ulice Berislava Berića kojom ide do Kisačke ulice, prelazi preko i Ulicom Jovana Cvijića nastavlja do Karađorđeve ulice, ulazi u nju i ide do ukrštanja sa Ulicom Save Ćisalova, a dalje tom ulicom do Temerinske ulice, zatim Temerinskom ulicom dolazi do Ulice Jug Bogdana kojom nastavlja sve do Ulice Đorđa Rajkovića, gde skreće desno i ide do Ulice Bele njive, skreće levo i dolazi do Ulice Filipa Višnjića, prelazi preko nje i ide do Venizelosove, gde skreće desno i dolazi do ukrštanja sa Ulicom Marka Miljanova.

Turistička lokacija Petrovaradin - gornja i donja tvrđava sa podgrađem smatra se sastavnim delom ove turističke zone, čiju granicu čini prostor uokviren linijom koja polazi Kameničkim putem od mosta gde se Kamenički put spaja sa Beogradskom ulicom, do ukrštanja Kameničkog puta i Ulice Dunavske divizije, zatim Ulicom Dunavske divizije do ukrštanja sa Preradovićevom ulicom, zatim Preradovićevom ulicom do Beogradske ulice i Beogradskom ulicom do ukrštanja sa Kameničkim putem.

2. Druga turistička zona, koja obuhvata područje od granice prve zone do 1500 m od centra turističkog mesta Novi Sad, čija granica počinje na keju, naspram Jirečekove ulice i ide Jirečekovom ulicom do Ulice fruškogorske, produžava Ulicom narodnog fronta do Podgoričke ulice, skreće na sever Podgoričkom do Bulevara cara Lazara i skreće na istok do ukrštanja sa Ulicom Puškinovom, gde skreće na sever i Puškinovom ulicom, sve do Ulice Antona Čehova, ulazi u Ulicu Antona Čehova i dolazi do Futoške ulice, skreće na zapad do ukrštanja sa Ulicom vojvode Knićanina, gde prelazi Futošku ulicu, nastavlja Futoškom sve do zapadne granice Futoškog parka sve do Ulice Novosadskog sajma, skreće desno (na istok) do Ulice Mičurinove, ulazi u nju i ide na severozapad do Ulice Slobodana Bajića i tom ulicom dolazi do Marodićeve ulice, skreće levo u Marodićevu i stiže do Majevičke ulice. Odatle ide (preko bloka) do ugla Ulice Paje Markovića Adamova i Bulevara kralja Petra I, nastavlja Ulicom Paje Markovića Adamova do Ulice omladinskog pokreta, gde skreće desno (na istok) do Ulice Gagarinove i dalje tom ulicom do Bulevara Jaše Tomića, zatim skreće desno u Bulevar Jaše Tomića i ide do Kisačke ulice, skreće levo (na sever) do podvožnjaka, odnosno pruge. Dalje granica ide južnom granicom pruge, sve do mesta ukrštanja starog Žeželjevog mosta i Beogradskog keja.

3. Treća turistička zona, koja obuhvata područje od granice druge zone do katastarskih granica turističkog mesta Novi Sad.

Član 5

Taksa se plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj lica u visini utvrđenoj ovom odlukom.

Visina takse utvrđuje se za:

1. prvu turističku zonu 140,00 dinara

2. drugu turističku zonu 120,00 dinara i

3. treću turističku zonu 110,00 dinara.

Član 6

Taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom, sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 7

Naplatu takse vrši subjekat koji pruža ugostiteljske usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu, kao i fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti, na osnovu ugovora u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Ugovor iz stava 1. ovog člana, fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti dostavlja gradskoj upravi nadležnoj za poslove turizma, radi evidentiranja.

Davalac smeštaja naplaćuje taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu.

Ako davalac smeštaja ne naplati taksu dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene takse.

Član 8

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu posebno iskaže iznos takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa takse, u skladu sa članom 6. ove odluke.

Član 9

Sredstva od takse iz člana 7. st. 3. i 4. davalac smeštaja uplaćuje, u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu, na propisan uplatni račun javnih prihoda - Boravišna taksa.

Član 10

Sredstva od naplaćene takse prihod su budžeta Grada Novog Sada i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe Grada Novog Sada, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara, u skladu sa programom, koji za svaku kalendarsku godinu donosi Turistička organizacija Grada Novog Sada, a na koji saglasnost daje Skupština Grada novog Sada.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za privredu.

Inspekcijski nadzor u delu kontrole naplate i uplate takse vrši Gradska poreska uprava.

Član 12

U pogledu načina utvrđivanja zastarelosti naplate, prinudne naplate, kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne naplati taksu ili je naplati u iznosu većem ili manjem od utvrđene (član 5. ove odluke),

2. ne naplati taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 7. stav 3. ove odluke),

3. na računu za usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu ne iskaže posebno iznos takse i ne navede osnov oslobađanja ili umanjenja iznosa takse (član 8. ove odluke), i

4. ne uplati sredstva od takse u propisanom roku (član 9. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu koje pruža usluge smeštaja i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u domaćoj radinosti, novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Član 14

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 7/02, 26/02, 22/03, 10/05, 52/05, 47/06, 49/07, 51/08 i 53/09).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2012. godine.