ODLUKA

O OBRAZOVANJU AGENCIJE ZA UPRAVLJANJE KAPITALNIM INVESTICIJAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2011)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Agencija za upravljanje kapitalnim investicijama (u daljem tekstu: Agencija), kao posebna organizacija, radi obavljanja određenih stručnih i drugih poslova koji su od značaja za efikasno upravljanje kapitalnim investicijama koje realizuju javna komunalna i druga javna preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad), putem programa investicionih aktivnosti.

Član 2

Agencija je samostalna u svom radu i ima svojstvo pravnog lica.

Član 3

Sredstva za rad Agencije obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 4

Kapitalne investicije, u smislu ove odluke, su investicije na izgradnji i rekonstrukciji objekata linijske i komunalne infrastrukture, kao i drugih objekata čija je izgradnja, odnosno rekonstrukcija u nadležnosti Grada.

Član 5

Pod upravljanjem kapitalnim investicijama, u smislu ove odluke podrazumeva se skup mera i aktivnosti usmerenih na:

- utvrđivanje kriterijuma za odabir investicionih aktivnosti, odnosno projekata koji treba da se finansiraju iz budžeta Grada (finansiranje, sufinansiranje, donacija i uticaj na budžet Grada, uticaj na ekonomski razvoj, doprinos kvalitetu života građana, uticaj na životnu sredinu, povezanosti sa ostalim projektima koji su u fazi realizacije, i sl.) i za određivanje nosioca investicionih aktivnosti, odnosno projekata,

- donošenje plana kapitalnih investicionih aktivnosti, odnosno projekata za kalendarsku godinu (u daljem tekstu: Plan), kao osnova za izradu programa investicionih aktivnosti i programa poslovanja javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća i organizacija čiji je osnivač Grad,

- donošenje odluka o započinjanju, dinamici i rokovima završetka investicionih aktivnosti planiranih programima investicionih aktivnosti, odnosno projekata (davanje prethodne saglasnosti nosiocima investicionih aktivnosti, odnosno projekata u fazama realizacije investicionih aktivnosti, odnosno projekata),

- praćenje realizacije investicionih aktivnosti, odnosno projekata,

- sprovođenje nadzora nad realizacijom investicionih aktivnosti, odnosno projekata u svim njegovim fazama,

- davanje saglasnosti na dokumentaciju, i potvrđivanje stručnog nadzora o izvršenju posla, koja je sastavni deo zahteva nosioca investicionih aktivnosti, odnosno projekata, u postupku odobravanja prenosa sredstava iz budžeta Grada, i

- drugi poslovi u vezi sa upravljanjem kapitalnim investicijama (analiza izrade prostorno urbanističke dokumentacije, tehničke dokumentacije, analiza utvrđivanja projektnih zadataka pre pristupanja izrade projekata i slično).

Ukoliko nosilac projekta utvrđen Planom, odnosno programom investicionih aktivnosti javnog komunalnog i drugog javnog preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad, ne postupi u skladu sa odlukom Agencije, Agencija može da za nosioca projekta odredi odnosno predloži drugo javno komunalno ili javno preduzeće čiji je osnivač Grad, koje će realizovati projekat iz sredstava predviđenih budžetom Grada za tu namenu.

Član 6

Program održavanja objekata putne privrede, program uređivanja građevinskog zemljišta, i drugi programi investicionih aktivnosti, kao i programi poslovanja javnih komunalnih i javnih preduzeća i organizacija čiji je osnivač Grad, moraju biti u saglasnosti sa Planom iz člana 5. stav 1. alineja druga ove odluke.

Član 7

Ukoliko su druga akta u suprotnosti sa Planom iz člana 5. stav 1. alineja druga ove odluke, primenjivaće se odredbe člana 5. ove odluke.

Član 8

Agencijom rukovodi direktor, koga postavlja Gradsko veće Grada Novog Sada na predlog Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Za direktora može biti postavljeno lice sa visokim obrazovanjem na studijama drugog stepena (akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Direktor Agencije u pogledu prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa ima položaj načelnika gradske uprave.

Za obračun i isplatu plate direktora Agencije primenjuje se koeficijent za načelnika gradske uprave uvećan za 50%.

Član 9

Zaposleni u Agenciji u pogledu prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa imaju kao zaposleni u gradskim upravama.

Član 10

Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Agencije doneće direktor u roku od 30 dana od dana postavljenja.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".