ODLUKA

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2008, 14/2009 i 10/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta za područje Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta plaća se za:

1. izgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini:

2. neizgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini:

3. (brisana)

Član 3

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema zoni i nameni objekta zemljišta.

Član 4

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ne plaća se za:

1. Javne površine,

2. Zgrade i prostorije koje služe verskim zajednicama za vršenje njihove verske delatnosti, a koje su po Zakonu o nacionalizaciji, najami zgrada i građevinskog zemljišta izuzete iz nacionalizacije,

3. Objekte i zemljište čiji su vlasnici, odnosno korisnici pravna lica koja troškove naknade za korišćenje građevinskog zemljišta pokrivaju iz sredstava budžeta Grada Sremska Mitrovica.

II OBVEZNICI NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 5

Naknade za korišćenje izgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini plaća:

- vlasnik objekta,

- nosilac prava korišćenja na objektu ili posebnom delu objekta,

- zakupac objekta odnosno dela objekta.

Naknadu za korišćenje neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini plaća korisnik zemljišta, odnosno zakupac.

Član 6

(Brisan)

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta iz člana 2. stav 1. tačke 1. i 2. utvrđuje se u zavisnosti od:

- obima i stepena uređenosti,

- najvećeg planom dozvoljenog indeksa izgrađenosti,

- položaju zemljišta u naselju,

- opremljenosti zemljišta objektima društvenog standarda,

- saobraćajne povezanosti zemljišta sa lokalnim odnosno gradskim centrom, radnim zonama i drugim sadržajima u naselju,

- kao i drugih pogodnosti koje zemljište ima za korisnika.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. ovog člana, građevinsko zemljište se svrstava u osam zona. Spisak zona i područja koja pojedine zone obuhvataju, a koji sastavni deo odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, primenjuje se u smislu ove odluke.

Član 8

U zavisnosti od namene objekta odnosno zemljišta naknada za korišćenje građevinskog zemljišta iz člana 2. stav 1. tačka 1. i 2. utvrđuje se za:

- stambeni prostor;

- poslovni prostor;

- objekte poslovne namene i

- neizgrađeno građevinsko zemljište.

Član 9

Naknade za korišćenje izrađenog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini utvrđuje se po m2 neto površine objekta, u zavisnosti od zone i namene objekta prema tabeli 1 koja čini sastavni deo ove odluke.

Izuzetno iz stava 1. ovog člana za zemljište sa izgrađenim objektima posebne namene, naknada se plaća po m2 zemljišta, prema tabeli 1.

Naknada za neizgrađeno javno i ostalo građevinsko zemljište utvrđuje se po m2 površine zemljišta, prema tabeli 2 koja čini sastavni deo ove odluke.

Član 10

(Brisan)

Član 11

Pod neto površinom objekta podrazumeva se površina svih prostora između zidova i pregrada.

Neto površina se izračunava posebno za svaku etažu u zgradi, kao i za zgradu u celini i predstavlja zbir neto površina svih podzemnih i nadzemnih etaža.

Član 12

Pod stambenim prostorom smatraju se izgrađene površine namenjene stanovanju kao i pomoćne prostorije (šupa i garaža u sklopu objekta).

Pod stambenim prostorom podrazumeva se i prostor u pomoćnim objektima koji se nalaze na građevinskoj parceli, a služe funkciji stanovanja (šupa, garaža i sl.).

Pod stambenim prostorom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se garaže koje su izgrađene u sklopu stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, kao i na javnim površinama.

(preuzeto iz Odluke iz 1996. godine "Službeni list opština Srema", broj 8/1996)

Član 13

Pod prostorom koji se koristi u poslovne svrhe podrazumeva se izgrađeni prostor koji se koristi za obavljanje određene delatnosti, kao i otvoreni prostor koji se koristi za skladišta, za tezge i za druge namene vezane za obavljanje poslovne delatnosti.

Član 14

Objektima posebne namene smatraju se: industrijski objekti, benzinske pumpe, sportski tereni, građare, pilane, stovarišta i slično.

Član 15

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta nastaje sticanjem vlasništva, prava korišćenja ili zakupa na objektu, odnosno građevinskom zemljištu.

O svim promenama vezanim za korišćenje građevinskog zemljišta vlasnik, odnosno korisnik je dužan obavestiti Gradsku upravu za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 16

U pogledu načina utvrđivanja, postupka po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja naknade, kamate, povraćaja naknade, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredaba i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 17

Visinu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje rešenjem Gradska uprava za budžet i finansije.

Naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta obveznici fizička lica plaćaju tromesečno u roku od 45 dana od početka tromesečja, a pravna lica mesečno do 15. u mesecu za tekući mesec.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za korišćenje građevinskog zemljišta za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja je prethodila godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razliku između naknade za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđene rešenjem Gradske uprave za budžet i finansije i akontacino uplaćene naknade za tromesečja za koja je obaveza dospela, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju obaveze.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ako vlasnik objekta izgrađenog, odnosno rekonstruisanog, bez građevinske dozvole, odnosno objekta koji se koristi bez upotrebne dozvole, ne pribavi odobrenje za gradnju, odnosno upotrebnu dozvolu u roku od 30 dana po isteku roka iz člana 161. Zakona o planiranju i izgradnji, dužan je da plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u visini stostrukog iznosa propisanog u članu 9. ove odluke, za korišćenje izgrađenog javnog i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Član 19

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list opština Srema" broj 4/04 i 1/05 i "Službeni list Opštine Sremska Mitrovica", broj 1/05, 5/05, 7/06, 1/07 i 7/07).

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 01.01.2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14/2009)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 10/2011)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se počev od obračuna naknade za korišćenje građevinskog zemljišta za 2011. godinu.

 

Tabela 1

(ČLAN 9. STAV 1. I 2.)

NAKNADA ZA KORIŠĆENJE IZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

(OBRAČUNAVA SE U DINARIMA PREMA NAMENI PO m2 OBJEKTA - PROSTORA (ZEMLJIŠTA) NA MESEČNOM NIVOU)

 

STAMBENI

POSLOVNI

POSEBNE NAMENE

ZONA

DIN./m2 PROSTORA

DIN./m2 PROSTORA

DIN./m2 ZEMLJIŠTA

I

1.39

4.88

1.00

II

1.17

4.07

0.84

III

0.99

3.46

0.71

IV

0.87

3.06

0.63

V

0.81

2.85

0.58

VI

0.70

2.44

0.51

VII

0.52

1.84

0.38

VIII

0.46

1.63

0.33

NAPOMENA: Objekti posebne namene su: industrijski objekti, benzinske pumpe, sportski tereni, građare, pilane, stovarišta i sl.

Tabela 2

(ČLAN 9. STAV 3.)

NAKNADA ZA KORIŠĆENJE NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

(OBRAČUNAVA SE U DINARIMA PO M2 ZEMLJIŠTA NA MESEČNOM NIVOU)

ZONA

DIN/m2

I

0.42

II

0.35

III

0.29

IV

0.26

V

0.25

VI

0.21

VII

0.16

VIII

0.14*