PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 24/2011)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa budžeta i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Zrenjanina (u daljem tekstu: korisnici budžeta), uključenih u konsolidovani račun trezora grada Zrenjanina (u daljem tekstu: KRT grada Zrenjanina).

Član 2

Korisnici budžeta grada Zrenjanina mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Zrenjanina.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Zrenjanina koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Zrenjanina.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Zrenjanina konsoliduju se na nivou KRT-a grada Zrenjanina.

Ako se korisnik budžeta grada Zrenjanina finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Odeljenje za poslove finansija i računovodstva - Odsek za poslove trezora (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta grada Zrenjanina, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zrenjanina u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja naloge Upravi, za transfer sredstava sa računa budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zrenjanina, na zahtev korisnika budžeta grada Zrenjanina, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zrenjanina u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, sa kojih korisnici budžeta grada Zrenjanina mogu ispostavljati nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Korisnici budžeta grada Zrenjanina vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene finansijskim planom i Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za budžetsku godinu.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na KRT-u grada Zrenjanina

Član 6

Svim sredstvima na KRT-u grada Zrenjanina upravlja Trezor.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršavanja obaveza budžeta grada Zrenjanina, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet grada Zrenjanina može privremeno pozajmiti sredstva sa podračuna za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada Zrenjanina, odnosno sa KRT-a grada Zrenjanina, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti do 60% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada Zrenjanina.

Pozajmljivanje iz stava 1. ovog člana može biti do 30 dana, a rok za vraćanje pozajmice može biti do 31. decembra tekuće godine.

Član 8

Indirektni korisnici budžeta grada Zrenjanina, po završetku budžetske godine, podnose nalog Upravi za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun izvršenja budžeta grada Zrenjanina.

Ukoliko korisnici iz stava 1. ovog člana ne izvrše prenos neutrošenih sredstava sa podračuna za redovno poslovanje u toj budžetskoj godini, Trezor tim korisnicima neće vršiti prenos sredstava za finansiranje rashoda po aproprijacijama odobrenim Odlukom o budžetu grada Zrenjanina dok indirektni korisnik ne dostavi Trezoru dokumentaciju o utrošku tih sredstava u celokupnom iznosu iz stava 1. ovog člana, u skladu sa odobrenim aproprijacijama.

Stanje sopstvenih prihoda direktnih korisnika (u okviru računa izvršenja budžeta) i indirektnih korisnika budžeta grada Zrenjanina evidentirano na kraju budžetske godine, prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

Član 9

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, mogu se koristiti za prevremeno vraćanje kredita, u cilju smanjenja obaveza grada Zrenjanina, deponovanje sredstava kod poslovnih banaka i Narodne banke Srbije preko noći, u cilju obezbeđivanja sredstava za izvršenje prioritetnih obaveza, odnosno investiranje sredstava kod Narodne banke Srbije, u cilju obezbeđivanja sredstava za izvršenje prioritetnih obaveza, u skladu sa zakonom.

Slobodna sredstva za posebne namene mogu se deponovati kod poslovnih banaka ili Narodne banke Srbije, ukoliko ta sredstva nisu sopstveni prihod ili prihod za koji je u posebnom zakonu ili međunarodnom ugovoru utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava.

Polaganje novca u depozit može biti bez utvrđenog roka vraćanja tj. po viđenju (a vista) ili sa utvrđenim rokom vraćanja (oročeni novčani depoziti).

Član 10

Sredstva koja ostanu raspoloživa posle izvršenog raspoređivanja po osnovama iz člana 9. ovog pravilnika, mogu se investirati u hartije od vrednosti Republike, pre njihovog dospeća i u hartije od vrednosti Narodne banke Srbije.

Član 11

Trezor vrši investiranje sredstava iz člana 10. ovog pravilnika na osnovu pojedinačne odluke o investiranju, u skladu sa zakonom.

Član 12

U slučaju da samostalno investira sopstvene prihode, korisnik gradskog budžeta podnosi zahtev načelniku Odeljenja za poslove finansija i računovodstva, za davanje saglasnosti za samostalno investiranje sredstava, u kome navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, vrstu plasmana, iznos i uslove pod kojim želi da plasira sredstva.

Načelnik Odeljenja za poslove finansija i računovodstva razmatra podneti zahtev i u slučaju kada utvrdi da je isti osnovan, odnosno kada utvrdi da će sredstva biti plasirana po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru, daje saglasnost za investiranje.

Saglasnost iz stava 2. ovog člana dostavlja se podnosiocu zahteva u roku od deset dana od dana prijema zahteva.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 2. ovog člana korisnik gradskog budžeta vrši investiranje sopstvenih prihoda u skladu sa odobrenim zahtevom.

IV Završne odredbe

Član 13

Direktni korisnici budžeta grada Zrenjanina dužni su da vode evidenciju podataka, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike budžeta grada Zrenjanina.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Zrenjanina.