ODLUKA
O POMOĆI DECI SA POSEBNIM POTREBAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2011)

Član 1

Ovom odlukom reguliše se obezbeđivanje sredstava iz budžeta grada Kraljeva za decu koja pohađaju škole za gluva, nagluva, slepa i slabovida lica, kao i obezbeđivanje sredstava za decu koja prema nalazu Interresorne komisije koriste dodatnu podršku u vidu pratioca za ličnu pomoć detetu radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično (u daljem tekstu: pratilac).

Član 2

Grad Kraljevo obezbeđuje u potpunosti sredstva za prevoz, domski smeštaj i ishranu učenika koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, za koje se na osnovu mišljenja Interresorne komisije utvrdi potreba pohađanja osnovne škole za gluva, nagluva, slepa i slabovida lica, ukoliko na području grada Kraljeva nema odgovarajuće škole.

Naknada u visini od 50% troškova iz stava 1. ovog člana pripada i roditelju koji je pratilac deteta.

Odredbe iz stava 1. i 2. ovog člana primenjuje se i u slučaju upisa dece iz ove kategorije u srednje škole.

Član 3

Iz budžeta grada Kraljeva obezbeđuju se sredstva za užinu, školu u prirodi i troškove prevoza za dete i troškovi prevoza za pratioca deteta, i to za decu koja prema nalazu Interresorne komisije grada Kraljeva koriste dodatnu podršku u vidu pratioca.

Član 4

Iz budžeta grada Kraljeva obezbeđuje se i naknada za pratioca. Potrebu za pratiocem utvrđuje Interresorna komisija grada Kraljeva i svoje mišljenje dostavlja predškolskoj ustanovi, odnosno školi i nadležnom organu grada Kraljeva.

Izbor za pratioca vrši predškolska ustanova, odnosno škola, a prednost pri izboru ima nezaposleni roditelj deteta sa najmanje završenom srednjom stručnom spremom - IV stepen.

Takođe za pratioca može se izabrati i lice sa evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje i to u kategoriji onih zanimanja koje opredeli Interresorna komisija grada Kraljeva. Nezaposleno lice mora imati najmanje završen IV stepen srednje stručne spreme, a prednost se daje kandidatima sa završenim VII stepenom stručne spreme.

Pratilac je dužan da se u izvršavanju svojih obaveza definisanih ugovorom o delu strogo pridržava svih pravila ponašanja predviđenih aktom predškolske ustanove, odnosno škole.

Međusobna prava i obaveze predškolske ustanove, odnosno škole i pratioca regulišu se ugovorom o delu. Troškovi angažovanja se na mesečnom nivou utvrđuju u visini 50% minimalne zarade utvrđene zakonom.

Ukoliko pratilac ima i ulogu pedagoškog asistenta, prednost za angažovanje se daje licima iz stava 3. ovog člana. U tom slučaju se troškovi angažovanja uvećavaju za 50% u odnosu na troškove iz stava 5. ovog člana.

Pre ulaska u proceduru izbora pratioca predškolska ustanova, odnosno škola je u obavezi da pribavi pisanu saglasnost nadležnog organa lokalne samouprave da su sredstva za finansiranje rada pratioca obezbeđena.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva" a primenjivaće se od 1.01.2012. godine.