ODLUKA
O NAKNADI NEZAPOSLENIM PORODILJAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2011)

Član 1

Ovom odlukom reguliše se obezbeđivanje sredstava iz budžeta grada Kraljeva za naknadu nezaposlenim porodiljama do navršene prve godine života deteta.

Član 2

Nezaposlena porodilja do navršene prve godine života deteta ostvaruje pravo na naknadu ukoliko neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev i koja nije lišena roditeljskog prava u skladu sa zakonom, pod uslovom da iznos ukupnih primanja porodičnog domaćinstva ne prelazi iznos prosečne zarade na nivou Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Nezaposlena porodilja iz stava 1. ovog člana mora biti državljanin Republike Srbije i mora imati prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Kraljeva. Uz zahtev za ostvarivanje ovog prava, pored izvoda iz matične knjige rođenih za dete, mora se priložiti i uverenje o nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove odluke utvrđuje se u visini od 10.000,00 dinara neto na mesečnom nivou.

Novčana naknada isplaćuje se iz budžeta grada Kraljeva, na osnovu pravosnažnog rešenja Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Zahtev za ovu vrstu naknade može se podneti dok dete ne navrši godinu dana života, a samo pravo na naknadu se priznaje od dana podnošenja zahteva do navršetka godinu dana života deteta.

Ukoliko se u toku ostvarivanja ovog prava izmene uslovi iz člana 2. ove odluke primalac naknade je u obavezi da u roku od 5 dana od nastanka promene izvesti nadležno odeljenje Gradske uprave kako bi se izvršila obustava isplate naknade. Primalac naknade je u obavezi da neosnovano isplaćeni iznos naknade vrati u budžet grada Kraljeva.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva" a primenjivaće se od 1.01.2012. godine.