ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 29/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, koja obuhvata stvaranje i održavanje uslova za korišćenje javnih saobraćajnih površina i posebnih prostora određenih za parkiranje motornih vozila, kao i uklanjanje i premeštanje parkiranih vozila i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila po nalogu nadležnog organa na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Javna parkirališta su javne saobraćajne površine, posebno izgrađeni objekti ili posebni prostori uređeni saobraćajnom signalizacijom namenjeni za parkiranje motornih vozila (putnički automobili, kombi teretna vozila do 1 t nosivosti i motocikli), koji su dostupni svim korisnicima pod poznatim uslovima, a koji su određeni aktom nadležnog organa.

Javne garaže su stalni ili privremeni objekti za smeštaj i parkiranje vozila (boks garaže, etažne, montažne i druge garaže) određeni za tu namenu i izgrađeni na površinama javne namene ili građevinskom zemljištu određenom za parkiranje vozila (u daljem tekstu: javne garaže).

Član 3

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su ulična parkirališta (parkirališta koja su uređena ili izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja), kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

Na opštim parkiralištima Preduzeće iz člana 6. ove odluke može kontrolisati ulazak i izlazak korisnika postavljanjem odgovarajuće opreme, koju obezbeđuje i održava Preduzeće.

Posebna parkirališta su površine koje su posebno uređene ili izgrađene za parkiranje motornih vozila, sa definisanim ulazom i izlazom, postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekata za naplatu i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja.

Opšta i posebna parkirališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene površine javne namene za parkiranje vozila i javne saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište, koje su do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom, posebno određene i obeležene za parkiranje.

Povremena parkirališta su površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište u neposrednoj blizini objekata u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja, koje su posebno određene i obeležene za parkiranje.

Član 4

Javna parkirališta i javne garaže na kojima se plaća parkiranje, određuje rešenjem Gradsko veće na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži: vrstu parkirališta, naziv ulice, bliži opis lokacije, trajanje parkiranja, kategoriju vozila, vrstu korisnika, način plaćanja, korišćenje po povlašćenim uslovima, vrstu povlašćenih korisnika, kao i kriterijume za korišćenje po povlašćenim uslovima, lokacije za parkiranje bicikala i druga pitanja koja se odnose na obavljanje ove komunalne delatnosti.

Vreme parkiranja na pojedinim parkiralištima može biti ograničeno, ili mogu biti određene zone parkiranja u kojima je vreme parkiranja ograničeno, što se određuje Rešenjem iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Na javnim parkiralištima i javnim garažama, pored saobraćajnog znaka, na vidnom mestu mora biti istaknuto obaveštenje o uslovima parkiranja propisanim u članu 4. ove Odluke.

Član 6

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove odluke obavlja preduzeće koje Grad osnuje ili privredno društvo, preduzetnik odnosno drugi privredni subjekt kome Grad ugovorom poveri njeno obavljanje, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Kragujevca, u daljem tekstu: Preduzeće.

Preduzeće mora da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

Preduzeće je dužno da plaća lokalnu komunalnu taksu Gradu, koja se utvrđuje Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 7

Javna parkirališta i javne garaže se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom javnih parkirališta i javnih garaža, u smislu ove Odluke, smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na opštem parkiralištu, a Preduzeće na posebnom parkiralištu i javnoj garaži, u zavisnosti od kapaciteta odredi parking mesto za vozila invalida rešenjem iz člana 4. stav 2. ove Odluke.

Član 8

Vlasnici ili zakupci stana ili poslovnog prostora, koji se nalazi u zoni naplate parkiranja, mogu opšta parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima koje Gradsko veće utvrdi rešenjem iz člana 4. ove Odluke.

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupca stana, Preduzeće izdaje povlašćenu kartu (nalepnicu).

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupaca poslovnog prostora ovlašćeno preduzeće izdaje povlašćenu kartu.

Povlašćenu kartu (nalepnicu) korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Član 9

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Srbije, zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, organi i organizacije Grada Kragujevca, zdravstvene ustanove, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Kragujevac, kada u obavljanju delatnosti koriste opšte parkiralište, ne plaćaju parkiranje.

Za državne organe i organizacije, organe i organizacije Grada Kragujevca, na osnovu zahteva, rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja, mogu biti i posebno određena i obeležena parking mesta, ako postoje saobraćajno-tehnički uslovi. Obeležavanje određenih parking mesta vrši se o trošku podnosioca zahteva, preko preduzeća nadležnog za obeležavanje i postavljanje saobraćajne signalizacije.

Član 10

Za korišćenje javnih parkirališta i javnih garaža za koje je rešenjem iz člana 4. stav 1. ove Odluke utvrđen režim naplate, korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu za određeno vreme korišćenja koju utvrđuje Preduzeće Cenovnikom.

Saglasnost na Cenovnik Preduzeća daje Gradsko veće.

Član 11

Parkiranjem na javnom parkiralištu korisnik i Preduzeće zaključuju ugovor o korišćenju jednog parking mesta u trajanju kraćem ili dužem od 24 časa i korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta i javne garaže (u daljem tekstu: parking karta).

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu u trajanju kraćem od 24 časa može se kupiti časovna ili višečasovna parking karta.

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu u trajanju dužem od 24 časa može se kupiti mesečna ili šestomesečna parking karta.

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu na način koji je u suprotnosti sa odredbama ove Odluke, u postupku kontrole korišćenja javnog parkirališta, izdaje se posebna dnevna parking karta.

Izgled i sadržaj parking karata za javna parkirališta utvrđuje Preduzeće.

Korisnik plaća uslugu korišćenja opšteg parkirališta unapred kupovinom parking karte ili elektronskim putem.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, korisnik plaća uslugu parkiranja naknadno, izdavanjem naloga za plaćanje posebne dnevne parking karte (u daljem tekstu: nalog) od strane Preduzeća propisane članom 17. ove Odluke.

Član 12

Teretna vozila, autobusi, priključna vozila, kamp prikolice i traktori mogu se parkirati isključivo na javnim parkiralištima koja su određena rešenjem Gradskog veća iz člana 4. ove Odluke.

Član 13

Preduzeće je dužno da komunalnu delatnost organizuje u skladu sa zakonom i odredbama ove Odluke.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 14

Korisnik javnog parkirališta dužan je da:

1. plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja (parking kartom, elektronskim putem i dr.),

2. na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla vidljivo istakne kupljenu parking kartu,

3. pravilno unese potrebne podatke o vremenu parkiranja u parking kartu,

4. koristi parking kartu koja odgovara zoni i kategoriji parkirališta i vozilu za koje je izdata parking karta,

5. koristi javno parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje,

6. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojom je označeno javno parkiralište,

7. postupi u skladu sa uslovima drugih načina plaćanja.

Korisnik javne garaže dužan je da:

1. preuzme odgovarajuću ulaznu kartu,

2. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom,

3. plati naknadu za korišćenje javne garaže prema vremenu korišćenja.

Član 15

Na opštim parkiralištima određenim i kategorisanim rešenjem iz člana 4. ove Odluke, naplata parkiranja se vrši po započetom času, plaćanjem parking karte.

Časovna parking karta se plaća i važi za svaki započeti čas u zoni prema utvrđenom vremenu korišćenja.

Časovna parking karta važi isključivo u zoni za koju je kupljena prema utvrđenom vremenskom ograničenju.

Višečasovna parking karta važi isključivo u zoni za koju je kupljena i traje 9 časova od trenutka izdavanja.

Višečasovna parking karta ne može se kupiti za parkiranje u zoni sa ograničenim vremenom parkiranja.

Posebna dnevna parking karta važi za sve zone u kojima se vrši naplata parkiranja i traje od trenutka izdavanja do istog vremena u prvom sledećem danu u kojem se vrši naplata parkiranja (24h).

Na javnom parkiralištu i javnoj garaži, Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenja vozila, krađu vozila i nestanak stvari iz vozila.

Član 16

Kontrolu korišćenja javnog parkirališta vrši Preduzeće preko ovlašćenih kontrolora i obaveštava komunalnog inspektora radi preduzimanja mera u vršenju inspekcijskog nadzora.

Prilikom vršenja kontrole, kontrolor Preduzeća nosi službeno odelo i dužan je da pokaže službenu legitimaciju.

Preduzeće izdaje službenu legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 17

Kontrolor u postupku vršenja kontrole, utvrđuje korišćenje javnog parkirališta suprotno odredbama ove Odluke i to kada je:

1. korisnik parkirao vozilo, a nije izvršio plaćanje usluge parkiranja unapred odnosno nema važeću parking kartu,

2. korisnik, koji je platio uslugu parkiranja prema započetom času, a po isteku parking karte u okviru utvrđenog vremena parkiranja nastavio korišćenje parkirališta,

3. korisnik, koji je nakon isteka mogućeg vremena parkiranja u zoniranom području, nastavio korišćenje parkirališta,

4. korisnik, koji postupi suprotno odredbama člana 14. stav 1. tačke 1-5. i 7.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, smatraće se da je korisnik sa Preduzećem zaključio ugovor o korišćenju javnog parkirališta u trajanju od 24 časa i dužan je da plati posebnu dnevnu parking kartu po nalogu za plaćanje, koju izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku.

Član 18

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, nalog pričvršćuje na vozilo korisnika.

Dostavljanje naloga iz člana 17. stav 2. ove Odluke smatra se urednim i kasnije uništenje ili oštećenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje posebne dnevne parking karte.

U slučaju kada korisnik postupi suprotno odredbi člana 14. tačka 6. ove Odluke, kao i kada kontrolor nije u mogućnosti da izvrši identifikaciju korisnika javnog parkirališta po nalogu komunalnog inspektora, Preduzeće će izvršiti uklanjanje vozila specijalnim vozilom, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 19

Korisnik je dužan da postupi po dostavljenom nalogu i plati posebnu dnevnu parking kartu u roku od 8 dana od dana dostavljanja naloga.

Ako korisnik ne postupi po nalogu, odnosno ne izvrši uplatu posebne dnevne parking karte u roku iz stava 1. ovog člana, Preduzeće će mu dostaviti opomenu.

Korisnik je dužan da postupi po opomeni u narednom roku od 8 dana, i da uz istovremeno plaćanje posebne dnevne parking karte plati i troškove opomene i zakonsku zateznu kamatu, na šta će u nalogu biti upozoren.

Troškove opomene utvrđuje Preduzeće Cenovnikom usluga.

Nalog sa opomenom ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan u stavu 3. ovog člana, Preduzeće će u svojstvu oštećenog, podneti nadležnom sudu zahtev za pokretanje postupka za prinudnu naplatu obaveze plaćanja posebne dnevne parking karte i opomene u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 20

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

a) samovlasno uređenje parking mesta na opštem parkiralištu od strane korisnika bez odobrenja za rezervaciju parking mesta;

b) samovlasno uređenje rezervisanog parking mesta korisnika koji ima odobrenje za rezervaciju parking mesta;

v) parkiranje vozila na pretplatnom (rezervisanom) parking mestu drugih korisnika odnosno na parking mestu rezervisanom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom ako ne poseduje nalepnicu;

g) parkiranje neispravnog, havarisanog, neregistrovanih vozila, vozila bez registarskih oznaka i priključnog vozila bez sopstvenog pogona.

IV REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 21

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na opštim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima mogu izvršiti na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima plaća se lokalna komunalna taksa, osim za vozila invalida sa posebnom nalepnicom.

Pod invalidima u smislu odredaba ove odluke, smatraju se lica sa oštećenim donjim ekstremitetima iznad 70%, lica koja imaju pravo na pratioce i lica koja su vlasnici ili korisnici vozila koja imaju ugrađene ručne komande, kojima je ovo pravo utvrđeno rešenjem nadležnog organa.

Član 22

Određivanje lokacije za rezervisana parking mesta, broja mesta i korisnike, utvrđuje rešenjem organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na osnovu podnetog zahteva i ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Zahtev za rezervaciju treba da sadrži: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti, fizička lica fotokopiju lične karte, a invalidi rešenje nadležnog organa.

Na posebnim parkiralištima i javnim garažama Preduzeće utvrđuje lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta i korisnike na osnovu podnetog zahteva i uslova koji korisnik mora da ispunjava iz stava 2. ovog člana.

Član 23

Korisnici mogu koristiti posebno obeležena mesta za parkiranje na površinama javne namene, koje nisu određene kao opšta parkirališta, ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Mesta za parkiranje, iz stava 1. ovog člana, i korisnike utvrdiće rešenjem Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu zahteva lica iz člana 21. stav 2. ove Odluke i dokumentacije navedene u članu 22. stav 2. ove Odluke.

V ODRŽAVANJE PARKIRALIŠTA

Član 24

Opšta parkirališta uređuje, obeležava i održava Grad Kragujevac.

Posebna parkirališta i javne garaže uređuje, obeležava i održava Preduzeće.

VI USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA PREMEŠTANJA, UKLANJANJA VOZILA I POSTAVLJANJA UREĐAJA KOJIM SE SPREČAVA ODVOŽENJE VOZILA SA POVRŠINA JAVNE NAMENE

Član 25

Preduzeće obezbeđuje vozilo, opremu i zaposlene za uklanjanje nepropisno parkiranih i napuštenih vozila i postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila po nalogu nadležnog organa (u daljem tekstu: postavljanje uređaja) na području grada Kragujevca, ograđeni prostor za čuvanje vozila i dežurnu službu za čuvanje i izdavanje vozila.

Napuštenim vozilima, smatraju se ona vozila na kojima nema vidnih obeležja o vlasništvu i za koje je prema stanju u kome se nalaze očigledno da su napuštena kao i vozila za koja poznati vlasnik nije postupio po nalogu za uklanjanje, a bio je upozoren da će se u slučaju da ih sam ne ukloni, smatrati napuštenim.

Preduzeće će izvršiti premeštanje vozila sa površina javne namene bez plaćanja naknade po nalogu ovlašćenog lica Gradske uprave nadležne za poslove inspekcijskog nadzora u sledećim slučajevima:

- radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim objektima ili nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti,

- radi oslobađanja površine javne namene za organizovanje kulturnih, sportskih i drugih manifestacija od strane Grada Kragujevca i Republike Srbije i

- radi otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda.

Član 26

Potrebu prinudnog uklanjanja odnosno postavljanja uređaja na vozila utvrđuje ovlašćeno lice MUP-a - Policijske uprave u Kragujevcu ili komunalni inspektor nadležne Gradske uprave (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), u okviru nadležnosti određene zakonom i drugim propisima.

Ukoliko korisnik vozila, na kome su postavljeni uređaji, ne izvrši plaćanje naknade za postavljanje uređaja do isteka radnog vremena javnih parkirališta, komunalni inspektor daće nalog Preduzeću da ukloni vozilo na za to predviđeno mesto o trošku korisnika vozila.

Po utvrđenoj potrebi za prinudno uklanjanje odnosno postavljanja uređaja na vozilo, ovlašćeno lice može naknadno, na zahtev korisnika, priložiti fotografiju vozila sa mesta prekršaja i zapisnik o stanju vozila pre uklanjanja.

Štetu na vozilu koje se prinudno uklanja, nastalu u toku uklanjanja odnosno postavljanja uređaja i čuvanja, snosi Preduzeće.

Ovlašćeno lice dužno je da prisustvuje uklanjanju vozila odnosno postavljanju uređaja na vozilu.

Ukoliko policijski službenik ili inspekcijski organ u kontroli saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja, doneće rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti prinudno uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od 3 minuta. Rešenje se dostavlja licu koje obavlja uklanjanje vozila koje postavlja na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno.

Ukoliko vozač, u roku određenim rešenjem ne ukloni vozilo, policijski službenik ili inspekcijski organ će dati nalog ovlašćenom preduzeću da ukloni vozilo na za to predviđeno mesto, o trošku vlasnika odnosno korisnika vozila.

Član 27

Postupak sa prinudno uklonjenim vozilima, postavljanje uređaja za blokiranje vozila ostavljenih na površinama javne namene, kao i uklanjanje blokiranih vozila, uslove pod kojima se vozilo može preuzeti i druga pitanja u skladu sa zakonom i ovom odlukom, uređuju se posebnim pravilnikom koji usvaja Gradsko veće na predlog Preduzeća.

Postupak prinudnog uklanjanja vozila odnosno postavljanja uređaja na vozilo započinje po isteku tri minuta od momenta utvrđene potrebe za uklanjanjem vozila.

Postupak prinudnog uklanjanja vozila odnosno postavljanja uređaja na vozilo smatra se započetim kada se na poziv ovlašćenog lica započne podizanje vozila na vozilo za uklanjanje vozila odnosno postavljanja uređaja na vozilo.

Za prinudno uklanjanje, postavljanje uređaja na vozilo, odvoženje i čuvanje vozila korisnik plaća naknadu, koju utvrđuje Preduzeće uz saglasnost Gradskog veća.

Nakon plaćanja naknade iz stava 2. ovog člana korisnik može preuzeti vozilo.

Korisnik koji je odbio da plati naknadu, a preuzme vozilo, dužan je da plati naknadu za uklanjanje u dvostrukom iznosu u postupku pred nadležnim sudom.

Nalog za plaćanje iz stava 4. ovog člana ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Prinudno uklonjeno vozilo, stvari i druge predmete korisnik je dužan da preuzme od Preduzeća u roku do 120 dana.

Preduzeće ima pravo da, kao poverilac dospelog potraživanja u čijoj se državini nalazi dužnikovo vozilo, stvar i drugi predmet, koji je prinudno uklonjen, te predmete zadrži dok mu potraživanje ne bude isplaćeno.

Po isteku roka iz stava 7. ovog člana Preduzeće ima pravo da proda vozilo, stvar ili drugi predmet da bi se namirili troškovi odnošenja, ležarina i drugi dospeli troškovi.

VII NADZOR

Član 28

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava nadležna za poslove inspekcijskog nadzora.

Komunalni inspektor saglasno Zakonu i odredbama ove Odluke ima pravo i dužnosti da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- pregleda akta, evidencije i drugu dokumentaciju Preduzeća;

- sasluša i uzima izjave od odgovornih lica kod Preduzeća;

- pregleda objekte, za obavljanje komunalne delatnosti i poslovne prostorije radi prikupljanja neophodnih podataka;

- naloži rešenjem da se komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima obavlja na način utvrđen zakonom, propisima na osnovu zakona i odredbama ove Odluke;

- naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanja mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti;

- izriče i naplaćuje novčane mandatne kazne na licu mesta propisane ovom Odlukom, odnosno podnosi u skladu sa zakonom, prekršajnu prijavu, u slučajevima kada učinilac prekršaja ne plati novčanu kaznu izrečenu na licu mesta;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo ukoliko oceni da je povredom zakona i ove Odluke učinjen privredni prestup, krivično delo ili prekršaj;

- naredi uklanjanje vozila i drugih stvari sa javnih parkirališta;

- preduzme druge mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 29

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom Odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Član 30

Komunalni policajac prilikom vršenja komunalno-policijskih poslova, pruža pomoć ovlašćenim kontrolorima Preduzeća u vršenju kontrole parkiranja, ispravnost korišćenja površina javne namene i kontrole naplate komunalnih usluga na javnim parkiralištima.

Komunalni policajac u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti održava red na javnim parkiralištima i u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o komunalnoj policiji preduzima mere kojima sprečava:

- parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,

- zauzimanje parking mesta ograđivanjem ili na drugi način ometanje parkiranih vozila, parkiranje na rezervisanom parking mestu,

- parkiranje vozila bez registracionih ili važećih registracionih tablica,

- parkiranja vozila na čijoj je registracionoj nalepnici istekao rok važenja ili nalepnica nije postavljena na propisan način,

- ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona i na bilo koji način ometanje korišćenja parkirališta.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu odredaba ove Odluke, pored ovlašćenja utvrđenih stavom 3. ovog člana, ovlašćen je da:

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove Odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom Odlukom;

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 31

O naplaćenoj novčanoj kazni na licu mesta komunalni inspektor i komunalni policajac su dužni da učiniocu prekršaja izdaju potvrdu.

Potvrda iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži: podatke o učiniocu prekršaja, označenje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja i iznos naplaćene novčane kazne.

Ako novčana kazna iz stava 1. ovog člana ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će učiniocu prekršaja odmah uručiti poziv da u roku od osam dana od dana izvršenja prekršaja istu plati i dokaz o izvršenoj uplati stavi na uvid komunalnom policajcu, sa napomenom da će, ukoliko istu ne plati u propisanom roku, protiv njega biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Korisnik parking mesta je dužan da komunalnom inspektoru i komunalnom policajcu omogući neometano vršenje poslova, stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. Ako postupi suprotno odredbi člana 5. Odluke;

2. Ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 7. stav 3. ove Odluke;

3. Ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 13. ove Odluke;

4. Postupi suprotno odredbama člana 22. stav 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Član 33

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 8. stav 4. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 12. ove Odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 20. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana, preduzetnik.

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 8. stav 4. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 12. ove Odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 20. ove Odluke.

Član 35

Novčanom kaznom, koja se naplaćuje na licu mesta, kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno preduzetnik kao korisnik, u iznosu od 2.500,00 dinara, za sledeće prekršaje:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 14. stav 1. tačka 6. i stav 2. tačka 2. istog člana ove Odluke.

Član 36

Novčanom kaznom, koja se naplaćuje na licu mesta, kazniće se za prekršaj fizičko lice kao korisnik, u iznosu od 2.000,00 dinara, za sledeće prekršaje:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 14. stav 1. tačka 6. i stav 2. tačka 2. istog člana ove Odluke.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Preduzeće je dužno da po stupanju na snagu ove odluke usaglasi Cenovnik usluga sa odredbama ove Odluke i isti dostavi na saglasnost Gradskom veću.

Preduzeće je dužno da predlog pravilnika iz člana 27. ove Odluke dostavi Gradskom veću u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni list grada Kragujevca", broj 6/03, 1/05, 18/05, 5/08, 35/08, 35/09, 29/10 i 34/10).

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".