PRAVILNIK
O ODREĐIVANJU SLUČAJEVA U KOJIMA NEMA OBAVEZE IZDAVANJA RAČUNA I O RAČUNIMA KOD KOJIH SE MOGU IZOSTAVITI POJEDINI PODACI

("Sl. glasnik RS", br. 105/2004, 140/2004, 67/2005 i 4/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se slučajevi u kojima nema obaveze izdavanja računa i računi kod kojih mogu da se izostave pojedini podaci, odnosno da se predvide dodatna pojednostavljenja u vezi sa izdavanjem računa.

1. Slučajevi u kojima nema obaveze izdavanja računa

Član 2

Obaveza izdavanja računa iz člana 42. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04 - ispravka, 61/05 i 61/07 - u daljem tekstu: Zakon) ne odnosi se na obveznike PDV za promet dobara i usluga koji vrše licima koja nisu obveznici PDV, kao i na obveznike PDV koji vrše promet dobara i usluga za koji je Zakonom propisano poresko oslobođenje bez prava na odbitak prethodnog poreza.

Član 2a

Obveznik PDV koji po osnovu primljene naknade u celokupnom iznosu za određena dobra i usluge preda bonove, kartice i sl., a kojima se plaća vrednost isporučenih dobara i primljenih usluga u momentu prometa, nema obavezu izdavanja računa iz člana 42. stav 1. Zakona.

Član 2b

Kada obveznik PDV u istom poreskom periodu primi avansnu uplatu i izvrši promet dobara i usluga za koji je primio avansnu uplatu, u tom slučaju nema obavezu izdavanja računa po osnovu primljene avansne uplate, već samo računa za izvršeni promet dobara i usluga.

2. Izostavljanje pojedinih podataka u računu

Član 3

(Brisan)

Član 4

U računu koji se izdaje inostranom primaocu može se izostaviti podatak o PIB-u primaoca računa.

Član 5

Fiskalni isečak koji izdaje obveznik koji evidentira promet dobara i usluga preko fiskalne kase, u skladu sa propisom kojim se uređuju fiskalne kase, ne smatra se računom u smislu člana 28. stav 2. tačka 1) Zakona.

Međutim, na zahtev obveznika - kupca dobara, odnosno korisnika usluga, obveznik koji evidentira promet dobara i usluga preko fiskalne kase dužan je da, uz fiskalni isečak, izda i račun koji sadrži podatke iz člana 42. stav 3. Zakona, ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano.

Član 6

Računom, u smislu člana 28. stav 2. tačka 1) Zakona, ne smatra se interni račun za isporuke dobara i usluga između poslovnih celina istog obveznika PDV.

Član 7

Poreski obveznik koji vrši oporezivi promet dobara i usluga izdaje račun u kojem ne iskazuje podatke iz člana 42. stav 3. tačka 9) Zakona.

Poreski obveznik koji vrši promet dobara i usluga koji je oslobođen PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza, izdaje račun u kojem ne iskazuje podatke iz člana 42. stav 3. tač. 6)-8) Zakona, već iskazuje ukupan iznos naknade za izvršen promet dobara i usluga i navodi odredbu Zakona kojom je propisano to poresko oslobođenje.

Poreski obveznik koji vrši promet dobara i usluga koji ne podleže oporezivanju, izdaje račun u kojem ne iskazuje podatke iz člana 42. stav 3. tač. 6)-9) Zakona, već iskazuje ukupan iznos naknade za izvršen promet dobara i usluga i navodi odredbu Zakona kojom je propisano da izvršen promet dobara i usluga ne podleže oporezivanju.

Ako obveznik izdaje račun za promet dobara i usluga na koji se plaća PDV i promet dobara i usluga koji je oslobođen PDV, odnosno koji ne podleže oporezivanju, za deo prometa na koji se plaća PDV u računu iskazuje poresku osnovicu za obračun PDV, a za deo prometa koji je oslobođen PDV, odnosno koji ne podleže oporezivanju, navodi odredbu Zakona prema kojoj se na taj deo prometa ne obračunava i ne plaća PDV.

Kada se posle izvršenog prometa dobara i usluga promeni naknada za taj promet, obveznik PDV izdaje dokument koji naročito sadrži podatke o:

1) nazivu, adresi i PIB-u izdavaoca dokumenta;

2) mestu i datumu izdavanja i rednom broju dokumenta;

3) nazivu, adresi i PIB-u primaoca dokumenta;

4) iznosu za koji je smanjena, odnosno povećana osnovica za obračunavanje PDV, poreskoj stopi i iznosu za koji je smanjen, odnosno povećan iznos obračunatog PDV - u slučaju oporezivog prometa;

5) iznosu za koji je smanjena, odnosno povećana naknada za izvršeni promet dobara i usluga - u slučaju prometa koji je oslobođen PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza i prometa koji ne podleže oporezivanju;

6) broju i datumu izdavanja računa za izvršeni promet dobara i usluga.

Član 8

Licima koja imaju pravo na refakciju PDV izdaje se račun, u skladu sa članom 42. stav 3. Zakona, koji ne sadrži podatak o PIB-u primaoca računa, osim ako se račun izdaje humanitarnoj organizaciji, tradicionalnoj crkvi i verskoj zajednici.

3. Dodatna pojednostavljenja u vezi sa izdavanjem računa

Član 9

Računom, u smislu člana 42. stav 1. Zakona, smatra se i dokument za obračun PDV nadoknade (priznanica) koji obveznik izdaje poljoprivredniku u smislu člana 34. stav 3. Zakona.

Priznanica iz stava 1. ovog člana sadrži naročito sledeće podatke:

1) naziv, adresu i PIB obveznika - izdavaoca priznanice;

2) mesto i datum izdavanja i redni broj priznanice;

3) ime, prezime i adresu i PIB poljoprivrednika;

4) vrstu i količinu isporučenih dobara i vrstu i obim usluga;

5) datum prometa dobara i usluga;

6) vrednost primljenih dobara i usluga;

7) iznos PDV nadoknade obračunate poljoprivredniku.

Član 10

U računu koji izdaje turistička agencija, umesto podataka iz člana 42. stav 3. tač. 6)-9) Zakona, navodi se podatak o ukupnom iznosu turističke usluge.

Član 11

Kod prometa polovnih dobara, umetničkih dela, kolekcionarskih dobara i antikviteta, u smislu člana 36. Zakona, obveznik izdaje račun koji, umesto podataka iz člana 42. stav 3. tač. 6)-9) Zakona, sadrži podatak o prodajnoj ceni dobra u momentu prometa dobra.

Član 11a

U slučaju kada obveznik PDV, na osnovu ugovora zaključenog sa Republikom, njenim organima, organima teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, naplaćuje jedinstvenu naknadu za promet dobara i usluga koji vrše druga lica, račun za promet tih dobara i usluga izdaje obveznik PDV koji naplaćuje jedinstvenu naknadu, o čemu dostavlja obaveštenje licima koja vrše taj promet u roku od pet dana po isteku kalendarskog meseca.

Jedinstvenom naknadom iz stava 1. ovog člana smatra se naknada koja se naplaćuje za promet dobara i usluga koji vrši više lica.

Član 12

U slučaju avansnog plaćanja, obveznik koji prima avansnu uplatu izdaje račun koji sadrži sledeće podatke:

1) naziv, adresu i PIB obveznika - izdavaoca računa;

2) mesto i datum izdavanja i redni broj računa;

3) naziv, adresu i PIB obveznika - primaoca računa;

4) osnov za avansno plaćanje;

5) iznos avansne uplate;

6) poresku stopu koja se primenjuje - u slučaju oporezivog prometa;

7) iznos obračunatog PDV - u slučaju oporezivog prometa;

8) napomenu o poreskom oslobođenju - u slučaju prometa koji je oslobođen PDV prema članu 24. Zakona.

U slučaju avansnog plaćanja za promet dobara i usluga koji ne podleže PDV, obveznik koji prima avansnu uplatu izdaje račun u kojem ne iskazuje podatke iz stava 1. tač. 6)-8) ovog člana, već navodi odredbu Zakona kojom je propisano da taj promet dobara i usluga ne podleže oporezivanju.

U konačnom računu, u kojem obveznik iskazuje ukupan iznos naknade za izvršen promet dobara i usluga, ukupan iznos naknade umanjuje se za iznose avansnih uplata, a iznos PDV koji je obračunat na ukupan iznos naknade umanjuje se za iznose PDV koji je obračunat na iznose avansnih uplata.

Član 12a

Obveznik PDV koji, na osnovu zaključenih ugovora, sukcesivno vrši isporuku dobara ili usluga, može da izda jedan račun za više pojedinačnih isporuka dobara ili usluga jednom licu, pod uslovom da u svojoj evidenciji obezbedi podatke od značaja za obračunavanje i plaćanje PDV (datum prometa dobara ili usluga, vrsta i količina isporučenih dobara ili vrsta i obim usluga, iznos osnovice, poreska stopa koja se primenjuje, iznos PDV i napomena o poreskom oslobođenju).

Obveznik PDV iz stava 1. ovog člana za kojeg je poreski period kalendarski mesec, dužan je da izda račun iz stava 1. ovog člana najmanje jednom u poreskom periodu, i to najkasnije poslednjeg dana poreskog perioda za isporuku dobara i usluga izvršenih u tom poreskom periodu.

Obveznik PDV iz stava 1. ovog člana za kojeg je poreski period kalendarsko tromesečje, dužan je da izda račun iz stava 1. ovog člana najmanje tri puta u poreskom periodu, i to najkasnije poslednjeg dana kalendarskog meseca u poreskom periodu - kalendarskom tromesečju za isporuku dobara i usluga izvršenih u tom poreskom periodu.

Član 12b

Obveznik PDV koji, na osnovu zaključenih ugovora, kontinuirano pruža usluge i za promet tih usluga izdaje periodične račune, kao podatak o obimu usluga iskazuje podatak o vremenskom periodu u kojem su usluge pružene, a kao podatak o vrsti usluga može da iskaže podatak o odredbi ugovora u kojoj su navedene vrste usluga koje se pružaju.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o određivanju slučajeva u kojima nema obaveze izdavanja računa i o računima kod kojih se mogu izostaviti pojedini podaci

("Sl. glasnik RS", br. 140/2004)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o određivanju slučajeva u kojima nema obaveze izdavanja računa i o računima kod kojih se mogu izostaviti pojedini podaci

("Sl. glasnik RS", br. 67/2005)

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o određivanju slučajeva u kojima nema obaveze izdavanja računa i o računima kod kojih se mogu izostaviti pojedini podaci

("Sl. glasnik RS", br. 4/2012)

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".