UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI U 2012. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 4/2012)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program podrške građevinskoj industriji u 2012. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11).

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
PODRŠKE GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI U 2012. GODINI

I. Uvod

Uticaj svetske ekonomske krize u toku 2009. i 2010. godine posebno je bio primetan u građevinskoj industriji. U tom periodu ekonomski pokazatelji u građevinarstvu, uprkos rastu industrijske proizvodnje u zemlji, beležili su drastičan pad, te je Vlada reagovala preduzimanjem mera podrške građevinskoj industriji u vidu subvencionisanja kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje, direktnog subvencionisanja kamatne stope za stambene kredite i dugoročno stambeno kreditiranje, kao i pokretanjem tražnje za građevinskim radovima domaćih preduzeća na realizaciji projekata od šireg društvenog značaja uz korišćenje domaćeg građevinskog materijala.

Sprovedene mere bitno su izmenile situaciju u građevinarstvu tako da je u tom sektoru vrednost izvedenih radova u 2011. godini zabeležila rast od 17,7% u odnosu na 2010. godinu.

S obzirom da se očekuje nastavak negativnog uticaja ekonomske krize na privredna kretanja u Srbiji u toku 2012. godine, neophodno je da Vlada produži delovanje preduzetih mera koje su u toku 2011. godine dale rezultate, a to su:

- podsticanje građevinske industrije u uslovima svetske ekonomske krize kroz finansiranje projekata za izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata visokogradnje i niskogradnje od javnog značaja;

- podrška građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje;

- podrška građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje.

U toku 2012. godine ne može se očekivati značajnije poboljšanje ekonomskog položaja stanovništva sa najnižim primanjima, što znači da će tom delu stanovništva biti neophodna državna pomoć prilikom zadovoljavanja osnovnih potreba. U tu kategoriju potreba spada i pravo na stanovanje. Već sada socijalno ugroženo stanovništvo usled niskih primanja nema uslova da reši svoje stambeno pitanje kupovinom nekretnine samostalno na tržištu, a pod dejstvom krize gubi ekonomsku snagu i mogućnost da plaća i tržišnu zakupninu, pa je radi sprečavanja beskućništva znatnog broja te populacije, neophodno da pored gore navedenih mera koje se odnose na dugoročno stambeno kreditiranje, Vlada u toku 2012. godine učestvuje u programu izgradnje socijalnih stanova, kao stanova sa neprofitnom zakupninom i neprofitnom prodajnom cenom.

Programom podrške građevinskoj industriji u 2012. godini (u daljem tekstu: Program), utvrđuju se ciljevi Programa, nosioci Programa, namena sredstava, način finansiranja i način korišćenja sredstava, upravljanje sredstvima, način realizacije Programa, kao i sprovođenje Programa i izveštavanje.

Program se primenjuje na sve gradove, odnosno sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

II. Ciljevi Programa

Ciljevi Programa su podrška domaćoj građevinskoj industriji kroz angažovanje domaćih građevinskih preduzeća na realizaciji projekata od šireg društvenog značaja, uz korišćenje domaćeg građevinskog materijala, kao i podrška kroz dugoročno stambeno kreditiranje i subvencionisanje kamata po kreditima za finansiranje stambene izgradnje i kroz finansiranje izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

Programom treba da budu postignuti sledeći posebni ciljevi:

1) podsticanje razvoja i upošljavanja građevinskih preduzeća i obezbeđivanje likvidnosti ovog sektora;

2) podsticanje razvoja i upošljavanja domaćih preduzeća koja se bave proizvodnjom građevinskog materijala;

3) zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti uz mogućnost otvaranja novih radnih mesta;

4) podsticanje razvoja jedinica lokalne samouprave;

5) obezbeđivanje povoljnih uslova prilikom kupovine novoizgrađenih stanova;

6) rešavanje stambenih problema socijalno ugroženog stanovništva izgradnjom stanova za socijalno stanovanje.

Svi navedeni ciljevi Programa podstiču održivi razvoj i ostvaruju se u skladu sa principima energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine.

III. Nosioci Programa - investitori

Nosioci Programa su:

1) Republika Srbija;

2) zainteresovani gradovi, odnosno zainteresovane jedinice lokalne samouprave.

IV. Namena sredstava

Sredstva iz Programa namenjena su za:

1) izgradnju i rekonstrukciju, odnosno adaptaciju, škola i obdaništa;

2) izgradnju i rekonstrukciju, odnosno adaptaciju, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova;

3) izgradnju i rekonstrukciju, odnosno adaptaciju, sportskih objekata;

4) stanogradnju i kupovinu stanova;

5) izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju institucija kulture;

6) izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju drugih objekata od javnog značaja;

7) subveniconisanje kamatne stope po kreditima za finansiranje stambene izgradnje;

8) učešće države u dugoročnom stambenom kreditiranju kupovine, odnosno izgradnje stambenih jedinica građana;

9) učešće države u izgradnji stanova za socijalno stanovanje.

V. Način finansiranja i način korišćenja sredstava

1) finansiranje projekata za izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata visokogradnje i niskogradnje od javnog značaja, vrši se u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize ("Službeni glasnik RS", br. 45/10 i 99/11 - u daljem tekstu: Zakon o podsticanju) i podzakonskim aktima donetim na osnovu tog zakona, iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond), u ukupnom iznosu od 1.500.000.000,00 dinara, kojima će se finansirati 10% učešća Republike Srbije u finansiranju pojedinačnih projekata, u skladu sa odredbama Zakona o podsticanju i njegovim podzakonskim aktima;

2) podrška građevinskoj industriji kroz subveniconisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2012. godini vršiće se u skladu sa posebnim aktom Vlade, a finansiranje će se vršiti iz sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 300.000.000,00 dinara. Sredstva za ove namene koriste se za subvencionisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2012. godini, koje kreditori odobravaju investitoru - privrednom društvu registrovanom u Agenciji za privredne registre za izgradnju objekata ili razvoj projekata o nepokretnostima (u daljem tekstu: korisnik kredita), kao licu koje ima obezbeđenu garanciju Republike Srbije za obaveze iz kredita.

O korišćenju sredstava zaključuje se ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima subvencionisanja kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2012. godini, između Ministarstva i korisnika kredita, kojim se utvrđuju uslovi i način realizacije sredstava za subvencionisanje kamate po navedenim kreditima;

3) podrška građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje vršiće se u skladu sa odredbama Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, s tim što će se u tu svrhu koristiti i sredstva iz Fonda u ukupnom iznosu od 500.000.000,00 dinara; sredstva se koriste na ime učešća države u dugoročnom stambenom kreditiranju korisnika i ista se prenose na namenski račun Nacionalne korporacije.

4) izgradnja stanova za socijalno stanovanje obavljaće se u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije F/P 1720 ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 8/11 - u daljem tekstu: Zakon o potvrđivanju), kao i posebnim aktima Vlade, a u 2012. godini iz sredstava Fonda obezbeđuje se ukupan iznos od 200.000.000,00 dinara na ime učešća Republike Srbije u sprovođenju ovog projekta.

VI. Upravljanje sredstvima

Za realizaciju Programa koriste se sredstva Fonda u ukupnom iznosu od 2.500.000.000,00 dinara.

Fond, radi realizacije projekata predviđenih Programom, zaključuje ugovore, za projekte iz glave V. Način finansiranja i način korišćenja sredstava, i to za projekte:

- iz tačke 1) - sa Fondom za razvoj Republike Srbije, u skladu sa odredbama Zakona o podsticanju i njegovim podzakonskim aktima;

- iz tačke 2) - sa korisnikom kredita, a u skladu sa posebnim aktom Vlade;

- iz tačke 3) - sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita (u daljem tekstu: Nacionalna korporacija), a u skladu sa odredbama Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini;

- iz tačke 4) - sa Republičkom agencijom za stanovanje ili jedinicom lokalne samouprave, a u skladu sa Zakonom o potvrđivanju, kao i sa posebnim aktima Vlade.

VII. Način realizacije Programa

Za projekte iz glave V. Način finansiranja i način korišćenja sredstava Fond i korisnik sredstava zaključuju ugovor, i to za projekte:

- iz tačke 1) - Fond zaključuje ugovor sa Fondom za razvoj Republike Srbije na osnovu kojeg se sredstva u ukupnom iznosu do 1.500.000.000,00 dinara prenose Fondu za razvoju Republike Srbije, radi realizacije projekata odobrenih u skladu sa Zakonom o podsticanju i njegovim podzakonskim aktima;

- iz tačke 2) - Fond zaključuje ugovore sa korisnicima kredita, za sredstva u ukupnom iznosu do 300.000.000,00 dinara, kojima će se subvencionisani iznos kamate na odobrena kreditna sredstva isplaćivati korisniku kredita, a u skladu sa posebnim aktom Vlade;

- iz tačke 3) - Fond zaključuje ugovor sa Nacionalnom korporacijom, za sredstva u ukupnom iznosu do 500.000.000,00 dinara, kojima će se raspolagati u skladu sa Uredbom o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini;

- iz tačke 4) - Fond zaključuje ugovor sa Republičkom agencijom za stanovanje ili sa jedinicom lokalne samouprave, kojim će se sredstva, u ukupnom iznosu do 200.000.000,00 dinara, koristiti u skladu sa odredbama Zakona o potvrđivanju kao i posebnim aktima Vlade.

VIII. Sprovođenje Programa i izveštavanje

Projekte izgradnje, rekonstrukcije, odnosno adaptacije objekata visokogradnje i niskogradnje od javnog značaja, sprovode:

- Ministarstvo;

- Međuresorska radna grupa koju čine predstavnici: Ministarstva, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete i nauke i Građevinske direkcije Srbije;

- Fond za razvoj Republike Srbije;

- Fond za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Jedinice lokalne samouprave.

Izveštavanje se vrši u skladu sa članom 8. Uredbe o načinu predlaganja projekata čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije i o praćenju dinamike finansiranja tih projekata ("Službeni glasnik RS", br. 50/10, 60/10, 64/10 i 91/10).

Projekat podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje, sprovode Ministarstvo i Nacionalna korporacija, a Nacionalna korporacija izveštaj o realizaciji korišćenja sredstava podnosi Ministarstvu.

Ministarstvo izveštaj o realizaciji korišćenja sredstava podnosi Vladi.

Projekat izgradnje stanova za socijalno stanovanje, sprovode Ministarstvo, Republička agencija za stanovanje, jedinice lokalne samouprave i lokalne stambene agencije kao neprofitne stambene organizacije.

Jedinice lokalne samouprave i Republička agencija za stanovanje izveštavanje vrše u skladu sa Zakonom o potvrđivanju, kao i posebnim aktima Vlade.

Ministarstvo će o sprovođenju projekata izveštavati Vladu jednom godišnje.