PROGRAM

DOTACIJA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2012. GODINU NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2012)

1. Programom dotacija nevladinim organizacijama u oblasti zdravstvene zaštite za 2012. godinu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Program) vrši se raspored sredstava dotacija nevladinim organizacijama planiranih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2012. godinu, na Razdelu 13 - Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, funkcija 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, broj aproprijacije 322, ekonomska klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, u iznosu od 2.100.000,00 dinara.

2. Sredstva navedena u tački 1. Programa namenjena su za:

1) realizaciju obaveza preuzetih, a neizvršenih u 2011. godini u iznosu od 385.666,63 dinara i to:

- programi rada udruženja obolelih lica - 41.666,63 dinara;

- Crveni krst - sprovođenje javnih ovlašćenja i programa (po Zakonu o Crvenom krstu) - 344.000,00 dinara;

2) programe rada udruženja obolelih lica u iznosu od 888.000,00 dinara;

3) projekte udruženja u oblasti zdravstvene zaštite u iznosu od 250.000,00 dinara;

4) Crveni krst u iznosu od 356.000,00 dinara:

- sprovođenje javnih ovlašćenja u oblasti prve pomoći (po Zakonu o Crvenom krstu);

- realizacija aktivnosti promocije zdravlja, unapređenja zdravlja pojedinih grupacija stanovništva i prevencije bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja (Selu u pohode, Svetski dan zdravlja i dr.);

5) neraspoređena sredstva u iznosu od 220.333,37 dinara (za realizaciju aktivnosti u oblasti promocije i unapređenja zdravlja, sprečavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja bolesti, prevencije bolesti, razvoja zdravih stilova života usmerenih na porodicu i zajednicu, podizanja nivoa svesti građana o važnosti zdravog načina života i slično).

3. Komisija za davanje predloga za dodelu dotacija udruženjima u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite po sprovedenom javnom pozivu/konkursu dostavlja Gradskom veću predlog radi donošenja odluke o odobravanju i visini dotacija za programe rada i projekte udruženja.

Odluku o realizaciji neraspoređenih sredstava donosi Gradsko veće.

4. Sredstva za finansiranje programa rada udruženja obolelih lica i projekata udruženja u oblasti zdravstvene zaštite prenosiće se na osnovu ugovora zaključenih između Grada i udruženja čiji su programi/projekti odobreni.

Sredstva za sprovođenje javnih ovlašćenja i programa Crvenog krsta (po Zakonu o Crvenom krstu) prenosiće se na osnovu rešenja Gradonačelnika, u skladu sa odlukom Gradskog veća.

Neraspoređena sredstva prenosiće se na osnovu rešenja Gradonačelnika.

Prenos sredstava iz tačke 2. Programa, vršiće se u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada.

5. Za realizaciju Programa dotacija nevladinim organizacijama u oblasti zdravstvene zaštite za 2012. godinu na teritoriji grada Kragujevca odgovorna je Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci.

6. Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".