ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Čačka", br. 9/2010 i 16/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: Grad), utvrđuju obveznici, visina, rokovi, način plaćanja i namena korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava i dužnosti Grada u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom iz člana 1. ove Odluke smatra se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Sredstva obezbeđena od naknade, prihod su budžeta Grada i usmeravaju se u celini na račun Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Čačka i koriste se namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada, prema Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 3

Obveznici plaćanja naknade su:

- vlasnici odnosno zakupci stambenog prostora,

- vlasnici odnosno zakupci poslovnog prostora.

Član 4

Stambenim prostorom u smislu odredaba ove Odluke smatra se korišćenje porodičnih stambenih zgrada i stanova namenjenih i podobnih za stanovanje.

Poslovnim prostorom u smislu odredaba ove Odluke smatra se korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti.

Član 5

Visina naknade utvrđuje se mesečno prema površini stambenog odnosno poslovnog prostora i iznosi:

- za stambeni prostor 0,40 din/m2,

- za poslovni prostor 1,20 din/m2.

Član 6

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade po više osnova, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 7

Oslobađaju se plaćanja naknade:

- korisnici socijalne pomoći,

- udruženja osoba sa invaliditetom.

III NASTANAK I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 8

Obračun naknade se vrši na godišnjem nivou, a plaća se u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju donosi rešenje za svaku kalendarsku godinu, kojim se utvrđuje ukupna godišnja obaveza.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje naknada.

Obveznik naknade je dužan da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje naknade.

Član 9

Naknada se uplaćuje na uplatni račun broj: 840-714562843-56 sa pozivom na broj: model 97 93-034 (kontrolni broj i šifra Grada), šifra plaćanja za fizička lica 153, odnosno za pravna lica 253.

Obveznik naknade je dužan da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku propisanom u članu 8. ove Odluke, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu, naknada će se utvrditi na osnovu podataka za utvrđivanje poreza na imovinu, kojima raspolaže Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju, ili putem inspekcijske kontrole, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 10

U pogledu plaćanja naknade, za obračun kamate za docnju u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije posebno propisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako ne postupa u skladu sa odredbama člana 8. stav 3. ove Odluke, i ne podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara, kazniće se preduzetnik ako ne postupa u skladu sa odredbama člana 8. stav 3. ove Odluke i u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje naknade i ne plati naknadu predviđenu ovom Odlukom.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne postupa u skladu sa odredbama člana 8. stav 3. ove Odluke i u propisanom roku ne prijave postojanje osnova za plaćanje naknade i ne plati naknadu predviđenu ovom Odlukom.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Poslove obračuna i naplate naknade, do ispunjenja tehničkih, kadrovskih i drugih uslova Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju, odnosno do dana obaveštenja od Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju da je spremna za početak obavljanja ovih poslova, obavljaće JKP "Komunalac" Čačak, a najduže do 31. decembra 2012. godine.

U roku iz stava 1. ovog člana obveznici plaćanja naknade su korisnici usluge iznošenja smeća.

JKP "Komunalac" Čačak je dužan da iznos naplaćene naknade uplaćuje dnevno na uplatni račun "Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine" broj 840-714562843-56 sa pozivom na broj: model 97 93-034.

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Sl. list opštine Čačak", br. 3/2003).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".