PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI UPRAVNOG INSPEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 5/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina, izgled i način izdavanja službene legitimacije upravnog inspektora (u daljem tekstu: službena legitimacija), kao i vođenje evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Član 2

Službena legitimacija je pravougaonog oblika, veličine 70 x 95 mm, urađena u vidu knjižice.

Spoljne strane korica su obložene kožom tamno teget boje, dok na unutrašnjim stranama korica i listovima dominiraju svetlo plava i bela boja.

Službena legitimacija izdaje se na Obrascu službene legitimacije (Obrazac), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Naslovna strana Obrasca službene legitimacije sadrži:

1) na vrhu, na sredini, utisnut mali grb Republike Srbije;

2) ispod malog grba, na sredini, natpis:

"REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA, DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU UPRAVNI INSPEKTORAT";

3) ispod toga, na sredini, natpis:

"SLUŽBENA LEGITIMACIJA".

Prva unutrašnja strana Obrasca službene legitimacije sadrži:

1) na sredini - mesto za fotografiju imaoca legitimacije dimenzija 25 x 35 mm, preko koje se u donjem desnom uglu otiskuje pečat Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Upravnog inspektorata;

2) ispod fotografije i pečata, na sredini - mesto označeno za svojeručni potpis imaoca službene legitimacije, ispod koga su u zagradi navedene reči: "svojeručni potpis".

Druga unutrašnja strana Obrasca službene legitimacije sadrži:

1) u gornjem delu, na sredini, tekst:

"REPUBLIKA SRBIJA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Upravni inspektorat";

2) ispod reči: "Upravni inspektorat", na sredini, nalazi se mesto označeno za upisivanje imena i prezimena imaoca službene legitimacije;

3) ispod mesta označenog za upisivanje imena i prezimena imaoca službene legitimacije, na sredini, nalaze se reči: "(ime i prezime)";

4) ispod reči: "(ime i prezime)" nalazi se mesto označeno za upisivanje položaja, odnosno radnog mesta imaoca službene legitimacije;

5) ispod mesta označenog za upisivanje položaja, odnosno radnog mesta imaoca službene legitimacije, na sredini, nalaze se reči: "(položaj - radno mesto)";

6) ispod reči: "(položaj - radno mesto)" nalazi se mesto označeno za upisivanje jedinstvenog matičnog broja građana imaoca službene legitimacije;

7) ispod mesta označenog za upisivanje jedinstvenog matičnog broja građana, na sredini, nalaze se reči: "(JMBG)";

8) ispod reči: "(JMBG)", u donjem delu, na sredini, nalaze se reči: "Reg. broj", a u produžetku nalazi se mesto za upisivanje registarskog broja imaoca službene legitimacije.

Treća unutrašnja strana službene legitimacije sadrži:

1) u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENJA IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE";

2) ispod teksta: "OVLAŠĆENJA IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE" nalazi se tekst: "Imalac ove službene legitimacije ovlašćen je da preduzima radnje i nalaže mere koje su za upravnog inspektora utvrđene Zakonom o upravnoj inspekciji ("Službeni glasnik RS", broj 87/11), odnosno posebnim zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor";

3) na levoj strani ispod navedenog teksta u zagradi navedene su reči: "datum izdavanja", iznad kojih je označeno mesto za upisivanje datuma izdavanja službene legitimacije;

4) ispod mesta za upisivanje datuma izdavanja službene legitimacije, na sredini strane, nalazi se mesto označeno za pečat ("M.P.");

5) ispod mesta za pečat na desnoj strani nalazi se mesto označeno za potpis ministra, odnosno direktora Upravnog inspektorata - glavnog upravnog inspektora ispod koga su u zagradi navedene reči: "ministar/direktor - glavni upravni inspektor".

Tekst službene legitimacije ispisuje se ćiriličkim pismom. Mali grb na naslovnoj strani utiskuje se zlatnom bojom. Tekst na naslovnoj strani ispisuje se zlatnom bojom, a tekst na unutrašnjim stranama crnom bojom.

Član 4

Službenu legitimaciju izdaje i overava direktor Upravnog inspektorata - glavni upravni inspektor, osim službene legitimacije direktora Upravnog inspektorata - glavnog upravnog inspektora koju izdaje i overava ministar.

Član 5

Službena legitimacija zamenjuje se:

1) ako zbog dotrajalosti ili oštećenja postane neupotrebljiva;

2) ako se izgubi ili na drugi način nestane;

3) ako imalac službene legitimacije promeni ime ili prezime.

Član 6

Podaci o imaocu službene legitimacije i izdatoj službenoj legitimaciji brišu se iz evidencije:

1) ako imaocu službene legitimacije prestane radni odnos u Upravnom inspektoratu;

2) ako imalac službene legitimacije bude premešten na radno mesto na kome se ne obavljaju poslovi upravnog inspektora;

3) ako se izvrši zamena službene legitimacije.

Član 7

Službenu legitimaciju koja prestane da važi uništava komisija koju obrazuje direktor Upravnog inspektorata - glavni upravni inspektor.

Službene legitimacije koje prestanu da važe uništavaju se na kraju kalendarske godine, a po potrebi i češće, o čemu komisija iz stava 1. ovog člana sastavlja zapisnik.

Član 8

Imalac službene legitimacije dužan je da odmah, a najkasnije u roku od dva dana od dana nastupanja razloga za zamenu službene legitimacije iz člana 5. ovog pravilnika, o tome u pisanoj formi obavesti neposrednog rukovodioca i da obrazloži nestanak, odnosno drugi razlog za zamenu službene legitimacije.

Izgubljena ili na drugi način nestala službena legitimacija oglašava se nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije" i briše se iz evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Službena legitimacija zamenjuje se nakon oglašavanja nestanka službene legitimacije, odnosno dostavljanja dokaza o promeni imena i prezimena imaoca legitimacije, kao i po predaji dotrajale službene legitimacije.

Član 9

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama vodi se u Upravnom inspektoratu, kao javna knjiga - Registar službenih legitimacija upravnih inspektora.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži rubrike u koje se upisuju:

1) registarski broj službene legitimacije;

2) datum izdavanja službene legitimacije;

3) lični podaci (ime, prezime i JMBG imaoca službene legitimacije);

4) potvrda o prijemu službene legitimacije (potpis);

5) datum prestanka važenja službene legitimacije;

6) datum uništavanja službene legitimacije;

7) napomena koja sadrži podatke o razlogu i trajanju naložene mere privremenog oduzimanja službene legitimacije po osnovu privremenog udaljenja sa rada kao i datum podnošenja zahteva i osnov za zamenu službene legitimacije.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

Obrazac službene legitimacije upravnog inspektora

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA, DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU
UPRAVNI INSPEKTORAT

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotografija)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(M.P.)

REPUBLIKA SRBIJA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu
Upravni inspektorat

 

 

(ime i prezime)

 

(položaj - radno mesto)

 

(JMBG)

 

 

Reg. broj __________

 

 

 

(svojeručni potpis)

 

 

 

 

OVLAŠĆENJA
IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE

 

 

"Imalac ove službene legitimacije ovlašćen je da preduzima radnje i nalaže mere koje su za upravnog inspektora utvrđene Zakonom o upravnoj inspekciji ("Službeni glasnik RS", broj 87/11), odnosno posebnim zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor".

 

 

 

(datum izdavanja)

 

 

(M.P.)

 

 

 

 

(ministar / direktor -
glavni upravni inspektor)