ODLUKA
O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 12/2011)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka, zaštita, mesto i način izvođenja pasa i mačaka na javne površine, uslovi i način organizovanja poslova prikupljanja i zbrinjavanja izgubljenih i napuštenih životinja u prihvatilište za životinje, kao i sakupljanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa na teritoriji grada Sombora.

Član 2

Kućni ljubimci u smislu ove Odluke jesu: psi, domaće mačke, ukrasne ptice, mali glodari, terarijumske, akvarijumske i druge životinje, koje se gaje ili drže za druženje, rekreaciju, zaštitu ili pomoć čoveku.

Dobrobit životinja jeste obezbeđivanje uslova u kojima životinja može da ostvaruje svoje fiziološke i druge potrebe svojstvene vrsti, kao što su ishrana i napajanje, prostor za smeštaj, fizička, psihička i termička udobnost, sigurnost, ispoljavanje osnovnih oblika ponašanja, socijalni kontakt sa životinjama iste vrste, odsustvo neprijatnih iskustava kao što su bol, patnja, strah, stres, bolesti i povrede.

Pas koji se drži kao kućni ljubimac, a koji može predstavljati opasnost za okolinu (u daljem tekstu: opasan pas), u smislu Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu ("Službeni glasnik RS", br. 65/10), jeste bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je:

1. bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt;

2. bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt;

3. uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa, ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom;

4. namenjena za čuvanje imovine, ili kao telesni čuvar;

5. rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja;

6. rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer, ili mešanac tih rasa.

Član 3

Dvorište u smislu odredaba ove Odluke je ograđen prostor koji pripada stambenoj zgradi, porodičnoj kući, ili poslovnom objektu.

Član 4

Držalac kućnog ljubimca, u smislu ove Odluke, jeste svako pravno ili fizičko lice odnosno preduzetnik, koje je kao vlasnik ili držalac (u daljem tekstu: držalac životinje) odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje.

Držalac životinje ne može biti lice mlađe od 18 godina.

Držalac životinje obavezan je da drži životinju na način kojim ne ugrožava njenu dobrobit, da joj obezbedi adekvatan smeštaj, neophodnu negu, pravilnu ishranu, odgovarajuće higijensko-sanitarne uslove prostora u kom boravi i zdravstvenu zaštitu.

Držalac životinje dužan je da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da životinja uznemirava i ugrožava druge ljude i okolinu.

Član 5

Kućni ljubimci iz člana 2. st. 1. ove Odluke mogu se držati:

- psi i mačke: u stanu u stambenoj zgradi, dvorištu stambene zgrade, porodičnoj kući, dvorištu porodične kuće, dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća, kao i u poslovnom objektu i dvorištu poslovnog objekta;

- ukrasne ptice: u stanu u stambenoj zgradi, dvorištu stambene zgrade, porodičnoj kući, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća;

- mali glodari, terarijumske i akvarijumske životinje: u stanu u stambenoj zgradi i u porodičnoj kući.

Psi koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, moraju se držati na način propisan Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu ("Službeni glasnik RS", br. 65/10).

II - PSI I MAČKE

Član 6

Držalac psa dužan je da izvrši registraciju i obeležavanje psa.

Držalac psa ili mačke dužan je da vakciniše životinju.

Držalac opasnog psa, pored obaveza iz stava 1. ovog člana, dužan je da zajedno sa psom prođe obuku, uz proveru stepena socijalizacije.

Član 7

U stanu u stambenoj zgradi jedno domaćinstvo može držati najviše dva psa i dve mačke, sa potomstvom do tri meseca starosti.

U stanu u stambenoj zgradi jedno domaćinstvo može da drži i više životinja nego što je propisano u stavu 1. ovog člana, ukoliko pribavi saglasnost skupštine stanara, ili saglasnost većine stanara.

Član 8

Zabranjeno je držanje pasa i mačaka u zajedničkim prostorijama i zajedničkim delovima stambene zgrade (na terasi, tavanu, stepeništu, u hodniku, podrumu, i dr).

Zabranjeno je držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu i lođi koja pripada stanu.

Dozvoljeno je uvođenje psa u lift stambene zgrade, ukoliko je lift prazan. Prilikom korišćenja lifta i stepeništa stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca.

Član 9

U dvorištu porodične kuće mogu se držati tri psa i tri mačke, sa potomstvom do tri meseca starosti.

Držalac psa je dužan da u dvorištu porodične kuće obezbedi odgovarajuću kućicu, primerenu veličini i broju pasa.

Kućica iz stava 2. ovog člana mora biti udaljena najmanje pet metara od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Ukoliko se pas drži na lancu sa vodilicom ista mora biti dovoljne dužine koja će mu omogućiti nesmetano kretanje.

Član 10

U dvorištu porodične kuće pas se ne mora držati u posebno ograđenom prostoru i ne mora biti vezan, pod uslovom da ne može da napusti dvorište, niti da ugrozi prolaznike ili susede.

Član 11

U dvorištu poslovnog objekta pas mora biti vezan, osim van radnog vremena, u cilju obezbeđenja objekta.

Član 12

Psi se mogu držati u dvorištu stambene zgrade i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebno ograđenim prostorima (boks), po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika, odnosno korisnika dvorišta, na način da se ne uznemiravaju i ugrožavaju ostali korisnici dvorišta.

Član 13

Ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća i dvorišta poslovnog objekata u kome se drži pas, mora biti vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

Na ulaznoj kapiji dvorišta iz stava 1. ovog člana, u kome se drži opasan pas, mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: "OPASAN PAS".

Član 14

Površine javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine), u smislu odredaba ove Odluke jesu: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekata javne namene i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za izgradnju objekata javne namene ili javnih površina i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana.

Član 15

Držalac psa, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povocu koji ne može biti duži od dva metra.

Psi malog rasta i štenad do tri meseca starosti mogu se izvoditi na javne površine bez zaštitne korpe na njušci.

Psi se mogu izvoditi na javne površine bez zaštitne korpe na njušci, pod uslovom da imaju potvrdu o obuci i stepenu socijalizacije.

Opasan pas mora imati zaštitnu korpu prilikom izvođenja na javnu površinu.

Opasnog psa na javnu površinu može izvoditi samo punoletno lice.

Držalac psa, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.

Ako psa izvodi lice mlađe od 18 godina, odgovornost za ponašanje psa snosi vlasnik psa.

Član 16

Na javne površine mogu se izvoditi psi i mačke koji su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi.

Prilikom izvođenja pasa i mačaka na javne površine, lice koje ih izvodi, u obavezi je da kod sebe ima pasoš za psa i mačku, kao potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i obeležavanju.

Držalac psa, kao i lice koje izvodi opasnog psa, u obavezi je da prilikom izvođenja opasnog psa na javnu površinu, kod sebe ima pasoš, kao potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i obeležavanju i potvrdu o obuci i stepenu socijalizacije psa.

Član 17

Psi se mogu puštati sa povoca samo na za to određenim javnim zelenim površinama, sa zaštitnom korpom na njušci.

Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora odrediće aktom površine iz stava 1 ovog člana a na osnovu predloga preduzeća kome je povereno održavanje javnih zelenih površina.

Izuzetno, lovački psi za vreme lova, službeni psi u toku akcije i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke, mogu slobodno da se kreću, pod kontrolom vlasnika ili držaoca psa, bez zaštitne korpe na njušci.

Član 18

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

- objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave;

- objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana;

- objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;

- objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova;

- objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica;

- objekte kulture (pozorišta, bioskope, muzeje, galerije, koncertne dvorane);

- sportske objekte (otvorene i zatvorene);

- verske objekte.

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke i u ostale objekte javne namene, ukoliko je istaknuta zabrana u vidu nalepnice sa precrtanim psom/mačkom.

Ograničenja iz ovog člana ne odnose se na službene pse u toku policijske akcije, pod kontrolom vodiča, kao i na posebno obučene pse u pratnji lica sa posebnim potrebama.

Član 19

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja zajedničke prostorije i zajedničke delove stambene zgrade iz stava 1 član 8. ove o Odluke, dvorište stambene zgrade ili javnu površinu, držalac psa ili mačke, kao i lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

Član 20

U slučaju da držalac psa ili mačke posumnja da je životinja obolela od neke zarazne bolesti, ili u slučaju uginuća životinje, dužan je da o tome odmah obavesti nadležnu veterinarsku službu ili organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

U slučaju da pas ili mačka prilikom izvođenja na javnu površinu ozlede neko lice, držalac psa ili mačke, ili lice koje ih izvodi, dužno je da odmah obavesti nadležnu veterinarsku inspekciju i da dalje postupa po merama koje inspekcija naloži.

III - UKRASNE PTICE

Član 21

Ukrasne ptice (ptice pevačice, papagaji, i sl.) mogu se držati u kavezu u stanu, u stambenoj zgradi, u broju i na način koji ne ugrožava njihovu dobrobit.

Ukrasne ptice mogu se držati na način da se ne uznemiravaju treća lica.

Zabranjeno je držati ukrasne ptice u zajedničkim prostorijama i zajedničkim delovima stambene zgrade (na terasi, tavanu, stepeništu, u hodniku, podrumu, i dr.).

Član 22

Ukrasne ptice mogu se držati u posebnom objektu, ili kavezu, u dvorištu porodične kuće, u broju i na način koji ne ugrožava njihovu dobrobit.

Ukrasne ptice mogu se držati u posebnom objektu ili kavezu u dvorištu stambene zgrade i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća, u broju i na način koji ne ugrožava njihovu dobrobit, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika, odnosno korisnika dvorišta.

Ukrasne ptice mogu se držati na način da se ne uznemiravaju treća lica.

IV - MALI GLODARI, TERARIJUMSKE I AKVARIJUMSKE ŽIVOTINJE

Član 23

Mali glodari, terarijumske i akvarijumske životinje, kao kućni ljubimci, se mogu držati u stanu u stambenoj zgradi, u porodičnoj kući i u poslovnom objektu, na način koji ne ugrožava njihovu dobrobit.

Životinje iz stava 1. ovog člana moraju se držati na način koji onemogućava da napuste prostor u kome se nalaze i time ugroze okolinu.

V - PRIKUPLJANJE I ZBRINJAVANJE NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA

Član 24

Na teritoriji grada Sombora Zoohigijenska služba JKP "Čistoća" Sombor (u daljem tekstu: Zoohigijenska služba) na osnovu ugovora i programa rada obavlja:

- delatnost prikupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište za životinje;

- neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa površina javne namene i

- njihov transport do objekta za sakupljanje i tretman.

Član 25

Poslove organizovanog prikupljanja napuštenih i izgubljenih životinja na teritoriji grada Zoohigijenska služba vrši savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjama postupa tako da se kod istih prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa.

Član 26

Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje, (u daljem tekstu: Prihvatilište) u smislu ove odluke je objekat u kome se vrši organizovan privremeni ili trajni smeštaj za:

- napuštene i izgubljene životinje;

- životinje čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima;

- životinje koje Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva oduzme vlasnicima, odnosno držaocima;

- životinje koje su u opasnosti.

Član 27

Napuštena životinja je ona životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege vlasnika/držaoca i koju je on svesno napustio.

Izgubljena životinja je ona životinja koja je napustila vlasnika-držaoca, bez njegove volje i koju on traži.

Držaoci koji o svojim životinjama ne mogu više da se brinu dužni su da podnesu dokaz da nisu u mogućnosti da brinu o životinji u kom slučaju će grad preuzeti brigu o istoj.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege napuštenih i izgubljenih životinja snosi vlasnik, odnosno držalac životinje, a ako je isti nepoznat troškove snosi grad.

Životinje koje su rešenjem Ministarstva nadležnog za poslove veterinarstva oduzete vlasnicima, odnosno držaocima, smeštaju se u posebne delove Prihvatilišta, do okončanja postupka u skladu sa posebnim propisima.

Troškove oduzimanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinje iz stava 5. ovog člana, snosi vlasnik, odnosno držalac životinje.

Visina cena za usluge iz stava 4. i 6. ovog člana određuje se rešenjem Gradskog Veća, a na predlog nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Sombora i JKP "Čistoća" Sombor.

Član 28

Nad psima i mačkama koji se smeštaju u Prihvatilište mora da se izvrši dezinfekcija i dehelmintizacija prilikom prijema i otpuštanja.

Psi i mačke smešteni u Prihvatilište moraju redovno da se hrane i poje.

Prihvatilište mora redovno higijenski da se održava i dezinfikuje.

Član 29

Psi koji budu uhvaćeni van stana odnosno dvorišta držaoca, a obeleženi su u skladu sa posebnim propisom o obeležavanju i vođenju evidencije o životinjama, tj. koji imaju na sebi evidencionu registarsku oznaku, smeštaju se u Prihvatilište u posebne boksove.

Lice koje pronađe napuštenu životinju dužno je da o tome bez odlaganja obavesti Prihvatilište, radi zbrinjavanja životinje.

Vlasnik, odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka životinje, prijavi zoohigijenskoj službi i veterinarskoj službi. Prijava mora da sadrži vreme i mesto gubitka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i izvršenoj vakcinaciji.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak životinje smatra se da je napustio životinju.

Ako se životinji u roku od najmanje 30 dana od dana smeštanja u Prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se životinja ne zbrine na drugi način, sa životinjom se postupa u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane, nege i lečenja životinja, kao i druge troškove, snosi držalac životinja.

Životinje se mogu preuzeti iz Prihvatilišta pod uslovom da su klinički zdrave i da je obavljena vakcinacija protiv besnila.

Član 30

Ukoliko pas ili mačka obole u Prihvatilištu, moraju da se smeste odvojeno od ostalih pasa i mačaka i da se preduzmu mere za njihovo lečenje, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska služba.

Ukoliko pas ili mačka uginu u Prihvatilištu, veterinarska služba obavezno utvrđuje uzrok uginuća, a njihovi leševi uklanjaju se na neškodljiv način.

VI - SAKUPLJANJE I NEŠKODLJIVO UKLANJANJE ŽIVOTINJSKIH LEŠEVA

Član 31

Zoohigijenska služba vrši poslove neškodljivog uklanjanja leševa životinja sa javnih površina grada. Ukoliko se sa javne površine uklanja leš uginule životinje poznatog držaoca/vlasnika, troškove uklanjanja snosi držalac/vlasnik životinje.

Zoohigijenska služba preuzima i leševe uginulih životinja iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja, na poziv držaoca/vlasnika životinje, a o njihovom trošku.

Zoohigijenska služba transportuje ili organizuje transport leševa uginulih životinja iz stava 1. i 2. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla, na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu, u skladu sa posebnim propisima.

Visina cena za usluge iz stava 1. i 2. ovog člana određuje se rešenjem Gradskog Veća, a na predlog nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Sombora i JKP "Čistoća" Sombor.

VII - SREDSTVA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI

Član 32

Sredstva za obavljanje delatnosti hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja, u Prihvatilište za životinje, kao i neškodljivo uklanjanje leševa uginulih životinja, na teritoriji grada, obezbeđuju se iz budžeta grada i prihoda ostvarenih vršenjem poslova iz člana 27. i 31. ove Odluke.

VIII - NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke vrši veterinarski inspektor i Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora.

IX - KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži životinju protivno članu 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. ove Odluke;

2. postupa suprotno odredbama stava 1, 2, 3, 4. i 5. člana 15. ove Odluke;

3. postupa suprotno odredbama člana 16. i stava 1. člana 17. ove Odluke;

4. postupa suprotno zabrani iz stava 1. i 2. člana 18. ove Odluke;

5. isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja, shodno članu 19. ove Odluke;

6. postupi suprotno odredbama člana 20. ove Odluke;

7. drži ukrasne ptice suprotno odredbama člana 21. i člana 22. ove Odluke;

8. drži male glodare, terarijumske i akvarijumske životinje suprotno odredbama člana 23. ove Odluke;

9. postupi suprotno odredbama iz stava 2. i 3. člana 29. ove Odluke;

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana može se naplatiti mandatna kazna na mestu izvršenja prekršaja u iznosu od 10,000,00 dinara za pravno lice i preduzetnike, odnosno u iznosu od 3.000.00 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice.

X - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Vlasnik ili držalac kućnih ljubimaca dužan je da način držanja istih uskladi sa odredbama Odluke u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 36

Primena odredbe iz stava 3 člana 16. ove Odluke, koja propisuje obavezu držaoca/vlasnika opasnog psa, kao i lica koje izvodi opasnog psa na javnu površinu, da nosi odgovarajuću potvrdu o obuci i stepenu socijalizacije psa, odlaže se do donošenja programa kinološkog saveza i izdavanja odgovarajuće potvrde, u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu ("Sl. glasnik RS" br. 65/2010).

Član 37

Primena odredbe iz stava 3 člana 15. ove Odluke, koja propisuje da se pas koji se u skladu sa posebnim propisom ne smatra opasnim psom, može izvoditi na javne površine bez zaštitne korpe na njušci ako ima odgovarajuću potvrdu o obuci i stepenu socijalizacije psa, odlaže se do donošenja programa kinološkog saveza i izdavanja odgovarajuće potvrde, u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu ("Sl. glasnik RS" br. 65/2010).

Član 38

Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Sombora biće donet od strane nadležnog organa grada Sombora u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 39

Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora odrediće aktom javne zelene površine iz stava 1. i stava 2. člana 17. ove Odluke a na osnovu predloga preduzeća kome je povereno održavanje javnih zelenih površina, a u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 40

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o držanju pasa i mačaka na teritoriji Opštine Sombor ("Sl. list Opštine Sombor" br. 3/07).

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".