ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 23/2011 - prečišćen tekst, 27/2011, 36/2011 i 4/2012 - ispr.)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Pančeva, utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja komunalne takse.

Član 2

Komunalne takse uvode se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

3. držanje sredstava za igru - "zabavne igre";

4. držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

5. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

6. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

7. korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe;

8. isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Pančevu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

9. korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

10. držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju;

11. držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve;

12. držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi;

13. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

14. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave i ustanove prema kojima grad Pančevo vrši prava osnivača.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluge za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluga.

Član 5

Na teritoriji grada Pančeva komunalna taksa plaća se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata i to delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća komunalna taksa.

Član 6

Komunalne takse iz člana 2. tačka 2. ove odluke, utvrđuje se i plaća se po zonama:

1. Prva zona obuhvata:

- ulični front ulica Trg slobode, Vojvode Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića od Moše Pijade do Petra Drapšina, Petra Drapšina i Vojvode Radomira Bojovića, Njegoševa, Sokače, Vojvode Živojina Mišića, Trg kralja Petra I, Masarikova i prostor oko "Zelene Pijace";

2. Druga zona obuhvata:

- dvorišni prostor prve zone i ulični front ulica: Zmaj Jovine, Žarka Zrenjanina do Georgi Dimitrova, Dr Žarka Fogaraša, Dositeja Obradovića do Georgi Dimitrova, Nikole Tesle, Karađorđeva do Moše Pijade, Nemanjina, Svetog Save do Braće Jovanovića, Oslobođenja do Ružine, Lava Tolstoja do Pere Segedinca, Miloša Trebinjca do Vojvode Radomira Putnika i Kočina ulica;

3. Treća zona obuhvata:

- dvorišni prostor druge zone i ulice: Moše Pijade do Ružine, Ružinu, Trg mučenika, Mučeničku, Kej Radoja Dakića, Svetozara Miletića do Ružine, Braće Jovanovića do Ružine, Branka Radičevića do Moše Pijade, Svetog Save od Braće Jovanovića do Moše Pijade, Sinđelićeva do Moše Pijade, Ignjata Barajevca, Kosovska, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića, Vuka Karadžića, Štrosmajerova, Dr Svetislava Kasapinovića, Mite Topalovića, Maksima Gorkog do Takovske, Cara Lazara do Filipa Višnjića, Cara Dušana do Petra Preradovića, 6. oktobra, Filipa Višnjića od Cara Dušana do Miloša Trebinjca, Petra Preradovića od Cara Dušana do Miloša Trebinjca, Miloša Trebinjca od Vojvode Radomira Putnika do Pasterove, Paje Marganovića do Sterijine;

4. Četvrta zona obuhvata prostor oivičen ulicama:

- od Moše Pijade kod mosta na Tamišu, obalom Tamiša do pruge, Prvomajskom ulicom i trasom pruge do nadvožnjaka u ulici Oslobođenja, Novoseljanskim putem do Šarplaninske, Šarplaninskom, Zlatiborskom i Kozaračkom, Paje Marganovića do Mileševske, Mileševskom i Ravaničkom do Stevana Sremca, Stevana Sremca, Joakima Vujića, 7. jula i Toze Markovića do pruge, prugom do puta za Beograd, obalom Tamiša do Georgi Dimitrova, Georgi Dimitrova, Takovskom i Filipa Višnjića do Cara Dušana i nadalje graničnim ulicama treće zone;

5. Peta zona obuhvata:

- naselja "Kudeljarski nasip" i "Karaula" i građevinsko područje naseljenih mesta u gradu (Omoljica, Starčevo, Banatsko Novo Selo, Banatski Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo), kao i ostali deo naseljenog mesta Pančevo.

Gradska uprava - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove, izradiće grafički prikaz svih lokaliteta koji se sastavni deo ove odluke. Isti će se koristiti za definisanje granica zona.

Član 7

Komunalna taksa iz člana 2. tačka 14. ove odluke, utvrđuje se i plaća se po zonama:

1. Prva zona obuhvata građevinsko područje naseljenog mesta Pančevo.

2. Druga zona obuhvata građevinsko područje naseljenih mesta u gradu (Omoljica, Starčevo, Banatsko Novo Selo, Banatski Brestovac, Glogonj, Jabuka, Kačarevo, Ivanovo i Dolovo) i ostali deo naseljenog mesta Pančevo.

Član 8

Komunalna taksa plaća se u dnevnom, mesečnom i godišnjem iznosu, što će se definisati u tarifnim brojevima taksene tarife, koja je sastavni deo ove odluke.

Član 9

Obveznici komunalne takse dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu lokalne komunalne takse nadležnom organu Gradske uprave grada Pančeva, najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje lokalne komunalne takse, odnosno u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluge za koje je uvedena lokalna komunalna taksa.

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru koji je podneo poresku prijavu, nije u obavezi da za isti poslovni prostor podnosi novu prijavu, osim u slučaju promene podataka sadržanih u prijavi koje se odnose na promenu poslovnog sedišta, odnosno poslovnih jedinica.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu Gradske uprave grada Pančeva u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 10

Ako obveznik komunalne takse ne podnese prijavu za korišćenje prava, predmeta ili usluge, taksena obaveza utvrdiće se na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni organ ili putem inspekcijskog nadzora.

Član 11

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 12

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit korporacija.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 13

Naplata komunalne takse vršiće se preko Sekretarijata za poresku administraciju.

Član 14

Sastavni deo ove odluke predstavlja taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

Član 15

Visina komunalnih taksi utvrđena ovom odlukom menjaće se jedanput godišnje, i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina komunalne takse utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 16

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava - Sekretarijat za inspekcijske poslove, preko komunalnih inspektora.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke, koji se odnosi na primenu tarifnog broja 14. vrši Gradska uprava - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove a preko inspektora za zaštitu životne sredine.

Član 17

Ako obveznik komunalne takse ne podnese prijavu za korišćenje prava, predmeta ili usluge nadležnom organu Gradske uprave grada Pančeva, za čije korišćenje je propisano plaćanje lokalne komunalne takse, kazniće se za prekršaj i to:

- pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara;

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 25.000 dinara;

- preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 25.000 do 250.000 dinara.

Novčanom kaznom na licu mesta kazniće se fizičko i odgovorno lice u iznosu od 500 do 2.500 dinara, a pravno lice i preduzetnik u iznosu od 1.000 do 10.000 dinara.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list opštine Pančevo", br. 2/94, 3/96, 5/96, 21/98, 7/99, 5/05, 19/05, 21/05, 5/06, 30/06 i 19/07).

Član 19

Sekretarijat za poresku administraciju, vršiće naplatu komunalne takse po Tarifnim brojevima 2, 9. i 14. nakon preuzimanja evidencije naplate naknade za zakup dela javne površine od JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva", Pančevo.

Član 20

Ovaj prečišćen tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Pančeva", br. 27/2011)

Član 3

Odredbe člana 1. i. 2. ove odluke primenjivaće se od 01.01.2012. godine.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Pančeva", br. 36/2011)

 

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 1. januara 2012. godine.

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

1. Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje godišnje i to:

U naseljenom mestu Pančevo

90.000 din.

U ostalim naseljenim mestima grada Pančeva

45.000 din.

2. Pod firmom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost u tom prostoru.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

3. Obveznici takse iz ovog tarifnog broja su pravna i fizička lica.

4. Taksu na firmu u punom iznosu plaćaju pravna lica čija je registrovana pretežna delatnost:

- elektro privreda,

- PTT saobraćaj,

- cevovodni transport i distribucija gasa,

- prerada i promet nafte i derivata nafte,

- proizvodnja petrohemijskih proizvoda i veštačkih đubriva,

- osiguranje (života i imovine i ostalo osiguranje),

- promet farmaceutskih proizvoda i preparata,

- privatne zdravstvene ustanove,

- trgovine u poslovnom prostoru u preko 500 m2,

- obrazovne ustanove koje se ne finansiraju pretežno iz budžeta, osim ustanova koje nisu u sistemu PDV-a i obveznika koji imaju registrovanu pretežnu delatnost - šifra P85.53 po Uredbi o klasifikaciji delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 54/2010).

5. Taksu na firmu u dvostrukom iznosu plaćaju pravna lica čija je registrovana pretežna delatnost:

- bankarsko poslovanje,

- igre na sreću i kladionice.

6. Taksa na firmu umanjuje se:

1) Ostalim pravnim licima, koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo, razvrstana u:

- Velika pravna lica

za 10%,

- Srednja pravna lica

za 30%,

- Mala pravna lica

za 80%;

2) Preduzetnicima čija je registrovana pretežna delatnost:

- Menjački poslovi,

- Lekarske ordinacije,

- Apoteke,

- Vanlinijski prevoz putnika,

- Prevoz robe - transport nafte i naftnih derivata, hemijskih i petrohemijskih sirovina,

- Trgovina,

- Proizvodnja hleba i peciva,

- Prerada mesa i proizvodnja prerađevina od mesa,

- Proizvodnja i prodaja "brze hrane" (kiosci, šalterska prodaja),

- Zlatari,

- Advokati,

- Agencije za promet nekretnina,

- Projektni biroi,

- Knjigovodstvene agencije,

- Ugostiteljstvo za 80%;

3) Ostalim preduzetnicima čija je registrovana pretežna delatnost:

- Ostali prevoz robe koji nije naveden u podtački 2),

- Uslužno zanatstvo,

- Turističke,

- Usluge u prometu robe,

- Ostale delatnosti koje nisu navedene u podtačkama 2, 3, 4. i 5. ove tačke za 90%;

4) Preduzetnicima čija je registrovana pretežna delatnost auto-taksi prevoz i prodaja robe na tezgama za 92%;

5) Preduzetnicima čija je registrovana pretežna delatnost proizvodno zanatstvo, za 95%.

7. Obveznici lokalne komunalne takse koji su registrovani u toku tekuće godine i koji su prvi put registrovani u PIB registru ne plaćaju taksu za tu kalendarsku godinu.

Privredni subjekti u postupku likvidacije zadužuju se taksom na firmu do dana registrovanja i objavljivanja odluke o pokretanju postupka likvidacije u skladu sa zakonom kojim se uređuje likvidacija privrednih subjekata. Privredni subjekti u postupku likvidacije su obavezni da istaknutu firmu uklone u roku od 10 dana od dana registrovanja i objavljivanja odluke o pokretanju postupka likvidacije.

Taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru ne plaćaju stari, umetnički zanati, narodna radinost, registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve i verske zajednice i udruženja.

Preduzetniku, koji privremeno odjavi obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom, za taj period miruje obaveza plaćanja takse na firmu, s tim da za vreme trajanja privremene odjave firma nije istaknuta.

8. Za 50% se umanjuje taksa na firmu po jednoj poslovnoj jedinici zavisno od delatnosti, pravnim licima i preduzetnicima čije je sedište na teritoriji grada Pančeva.

9. Poslovne jedinice pravnih lica i preduzetnika koje nemaju sedište na teritoriji grada Pančeva za prvu organizacionu jedinicu plaćaju u punom iznosu taksu u zavisnosti od registrovane delatnosti a za svaku sledeću organizacionu jedinicu taksa se umanjuje za 50%.

10. Lokalna komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

11. Poreski obveznici koji na dan 31.12. nemaju duga, ostvaruju popust od 20% za narednu godinu.

Tarifni broj 2

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora utvrđuje se taksa, i to:

1. Za obavljanje poslovne delatnosti (privremeni montažni objekti - kiosci do 7 m2 u vlasništvu JP "Direkcija"), taksa se utvrđuje dnevno po m2:

Zona

dinara/m2

I zona

68,00

II zona

50,00

III zona

39,00

IV zona

28,00

V zona

23,00

2. Za obavljanje poslovne delatnosti (privremeni montažni objekti - kiosci) taksa se utvrđuje dnevno po m2:

Zona

Javna površina

Cena dinara/m2

I zona

do 7 m2

57,00

preko 7 m2

51,00

II zona

do 7 m2

46,00

preko 7 m2

40,00

III zona

do 7 m2

34,00

preko 7 m2

28,00

IV zona

do 7 m2

23,00

preko 7 m2

17,00

V zona

do 7 m2

17,00

preko 7 m2

11,00

3. Za postavljanje letnje bašte, taksa se utvrđuje dnevno po m2, i iznosi:

Zona

dinara/m2

I zona

6,00

II zona

5,00

III zona

4,00

IV zona

3,00

V zona

3,00

4. Za postavljanje tendi i nadstrešnica za letnje bašte i uz ostale objekte taksa se utvrđuje dnevno po m2, i iznosi:

Zona

dinara/m2

I zona

5,00

II zona

4,00

III zona

3,00

IV zona

3,00

V zona

2,00

5. Za postavljanje pokretnih objekata i uređaja (objekata za izvođenje zabavnih programa), taksa se utvrđuje dnevno po m2:

Zona

dinara/m2

I zona

8,00

II zona

7,00

III zona

6,00

IV zona

5,00

V zona

3,00

6. Za postavljanje montažno-demontažne javne telefonske govornice, taksa se plaća po aparatu dnevno:

Zona

dinara

I zona

25,00

II zona

21,00

III zona

17,00

IV zona

14,00

V zona

11,00

7. Za korišćenje javne površine pokretne tezge, frižideri za prodaju sladoleda, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja i šećerne pene, automata i uređaja u vozilu i prikolici, za površinu do 2 m2 i sl., plaća se dnevno:

Zona

dinara

I zona

63,00

II zona

46,00

III zona

34,00

IV zona

26,00

V zona

22,00

8. Za korišćenje javne površine za vožnju dečijih automobila, motora i sl. taksa se plaća po vozilu mesečno:

Zona

dinara/m2

I zona

34,00

II zona

31,00

III zona

27,00

IV zona

24,00

V zona

19,00

9. Lokalna komunalna taksa utvrđuje se prema području, a po zonama utvrđenim članom 6. ove odluke.

10. Lokalna komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu zaduženja Sekretarijata za poresku administraciju, a po prethodno izdatom odobrenju Gradske uprave - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove je u obavezi da jedan primerak odobrenja za korišćenje prostora na javnim površinama dostavi Sekretarijatu za poresku administraciju, sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro-račun, tačna adresa sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro-račun, broj lične karte i tačna adresa stanovanja, naziv radnje sa tačnom adresom, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica.

11. Lokalna komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupno propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

12. Lokalnu komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima (vašari, sajmovi, izložbe i druge tradicionalne manifestacije) humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije plaćaju u visini 50% od propisanog iznosa.

13. Obvezniku koji koristi prostor shodno tački 5., a uz to obavlja neku delatnost, visina takse će se utvrditi srazmerno korisnoj površini po tarifi iz tačke 1. ovog tarifnog broja.

Tarifni broj 3

1. Za držanje sredstava za igru - "zabavne igre" utvrđuje se taksa dnevno, i to:

 

dinara

po aparatu za zabavne igre (kompjuteri, fliperi, bilijar i sl.)

38,00

2. Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno i fizičko lice, korisnik prostora u kome se priređuje zabavna igra, na osnovu zaduženja od strane Sekretarijata za poresku administraciju.

3. Takseni obveznik je dužan da prijavi sredstva i aparate za zabavne igre Sekretarijatu za poresku administraciju.

Prijava sadrži:

- ime i prezime držalaca ili naziv pravnog lica držaoca sredstava i aparata;

- adresu mesta držanja aparata;

- vrstu, marku, tip i serijski broj aparata;

- datum početka obavljanja delatnosti;

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro-račun, tačna adresa sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro-račun, broj lične karte i naziv radnje sa tačnom adresom, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica.

4. Ova taksa plaća se srazmerno vremenu korišćenja do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 4

1. Za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima utvrđuje se taksa srazmerno vremenu korišćenja, i to dnevno 229 dinara.

2. Takseni obveznik je pravno lice i preduzetnik koji obavlja ugostiteljsku delatnost u objektu u kojem se priređuje muzički program.

3. Takseni obveznik je dužan da prijavi priređivanje muzičkog programa Sekretarijatu za poresku administraciju.

Prijava sadrži:

- ime i prezime odn. naziv taksenog obveznika,

- adresa objekta u kome se priređuje muzički program,

- datum održavanja muzičkog programa.

4. Obveznik je dužan da taksu iz ovog tarifnog broja plaća do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 5

Za korišćenje javnih saobraćajnih površina za parkiranje na posebno obeleženim mestima za određene korisnike i za zaustavljanje drumskih, motornih i priključnih vozila na području grada Pančeva, utvrđuje se komunalna taksa srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1.

za parkiranje putničkih, kombi i teretnih vozila do 1 t nosivosti i njihove prikolice od 60 minuta i za svaku započetu vremensku jedinicu parkiranja po:

21 din.

2.

za parkiranje motocikla i njihove prikolice od 01.00 časova i za svaku dalju započetu vremensku jedinicu parkiranja po

6 din.

3.

za parkiranje teretnih vozila i autobusa do 01.00 časova i svaku dalje započetu vremensku jedinicu parkiranja:

 

- za parkiranje vozila preko 1 t nosivosti, po

41 din.

- za teretna vozila sa prikolicom, šlepere, cisterne i za autobuse, po

82 din.

4.

Za korišćenje posebno obeleženog mesta za zaustavljanje vozila određenih korisnika taksa iznosi:

 

- za korišćenje obeleženih mesta na stajalištima za privatne auto-prevoznike po teretnom vozilu, dnevno

21 din.

- za teretna vozila nosivosti do dve tone (utovar i istovar robe) za jedno obeleženo mesto, dnevno

86 din.

- za teretna vozila nosivosti preko dve tone i autobuse, osim javnog gradskog saobraćaja, za jedno obeleženo mesto, dnevno

206 din.

5.

Za korišćenje posebno obeleženog prostora za početnu obuku vozača (poligona) utvrđuje se taksa, dnevno

114 din.

U slučaju da jedan poligon koristi dve ili više auto-škola, svaki obveznik plaća taksu u visini od 50% od propisanog iznosa.

 

6.

Za zaustavljanje vozila na javnim saobraćajnim površinama mimo utvrđenog režima saobraćaja (na osnovu posebnog odobrenja nadležnog organa) utvrđuje se taksa, i to:

 

- za putnička i teretna vozila do 2 t nosivosti, dnevno

86 din.

- za teretna vozila preko 2 t nosivosti i autobuse, dnevno

91 din.

7.

Za zaustavljanje teretnih vozila u centralnoj zoni radi snabdevanja po osnovu posebne dozvole u skladu sa odredbama Odluke o bezbednosti saobraćaja, za teretna motorna vozila i vozila kojima se vrši snabdevanje, utvrđuje se taksa, dnevno

40 din.

8.

Za zaustavljanje građevinskih vozila i mašina na javnim saobraćajnim površinama (po osnovu posebnog odobrenja nadležnog organa) utvrđuje se taksa, dnevno

411 din.

9.

Za korišćenje obeleženih mesta na taksi stanici po auto taksi vozilu mesečno

300 din.

10. Taksu iz tačke 1-3. ovog tarifnog broja plaća vozač parkiranog vozila na određenim mestima.

11. Mesta na kojima se za parkiranje i zaustavljanje motornih vozila i njihovih prikolica naplaćuje taksa iz ovog tarifnog broja, određuje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

12. Taksu za parkiranje vozila ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60 ili više procenata ako im služe za ličnu upotrebu ili pod uslovima pod kojim su oslobođeni od plaćanja naknade za javne puteve.

13. Taksu iz tačke 4, 5, 6. i 7. ovog tarifnog broja naplaćuje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, a taksu iz tačke 8. ovog tarifnog broja naplaćuje JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Pančeva".

14. Taksa iz tačke 3, 4. i 5. ovog tarifnog broja plaća se unapred, najmanje u kvartalnom periodu. Taksa iz tačke 6, 7. i 8. obračunava se za period korišćenja duži od jednog dana i plaća se unapred za period, najduže, do kraja tekuće godine. Taksa iz tačke 9. za korišćenje taksi stajališta plaća se mesečno i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

15. Ako više korisnika zajednički koriste posebno obeleženi parking prostor, obavezno plaćanje takse raspoređuje se na sve korisnike podjednako.

16. Taksa iz tačke 3, 6. i 7. ovog tarifnog broja ne plaća se za vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, za vozila Vojske Srbije, za vozila hitne medicinske službe, vozila zdravstvenih i socijalnih ustanova, za vozila koja invalidi koriste za svoje potrebe, za vozila diplomatskih predstavništava i za vozila državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i za vozila komunalnih preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost.

17. Nalepnica za snabdevanje sadrži slovo "S" i podatke o godini za koju se izdaje.

Nalepnicu izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja na zahtev preduzeća, kao i građana koji obavljaju delatnost prevoza. Nalepnice se izdaju za kalendarsku godinu.

Nalepnica mora biti zalepljena na vozačko staklo sa unutrašnje strane u donjem desnom uglu.

Tarifni broj 6

1. Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja utvrđuje se taksa srazmerno vremenu korišćenja, a za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno 8,00 dinara.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik površine za postavljanje kampova, šatora i drugih sličnih objekata.

3. Taksu naplaćuje Turistička organizacija Pančeva.

Tarifni broj 7

1. Za korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe utvrđuje se komunalna taksa, i to:

1.

Za korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe utvrđuje se komunalna taksa, i to:

 

a) za korišćenje obale po dužnom metru dnevno, i to:

 

delovi izgrađene gradske obale

21 din.

delovi neizgrađene gradske obale

8 din.

b) za korišćenje obale prema utvrđenoj manipulativnoj površini zauzetog prostora utvrđuje se komunalna taksa po metru kvadratnom, dnevno, i to:

 

delovi izgrađene gradske obale

39 din.

delovi neizgrađene gradske obale

19 din.

2.

Za korišćenje obala za postavljanje i ukopavanje na obali ili vodi privremenih građevinskih objekata, plovnih objekata, stubova, cevovoda i drugih naprava, utvrđuje se komunalna taksa prema utvrđenoj manipulativnoj površini zauzetog obalnog i vodenog prostora i to po kvadratnom metru površine, dnevno

74 din.

2. Pod zauzećem obale u smislu ove odluke podrazumeva se pojas zemljišta neposredno uz korito reke širine 50 metara, odnosno pojas zemljišta širine 50 metara računajući od unutrašnje nožice nasipa prema branjenom području.

3. Komunalna taksa iz tarifnog broja 7. plaća se mesečno, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

4. Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

5. JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo dostavlja podatke Sekretarijatu za poresku administraciju, radi utvrđivanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja, vodi evidenciju o obveznicima koji plaćaju ovu taksu i dostavlja je Gradskoj upravi Sekretarijatu za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Tarifni broj 8

1. Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na građevinskim objektima, taksa se plaća za svaku pojedinačno istaknutu firmu van poslovnog prostora gde se delatnost obavlja. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se u iznosima i na način propisan za plaćanje takse na firmu iz tarifnog broja 1.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno ili fizičko lice čija je firma istaknuta, na osnovu zaduženja od strane Sekretarijata za poresku administraciju, a po prethodno izdatom odobrenju nadležnog organa Gradske uprave. Nadležni organ Gradske uprave u obavezi je da jedan primerak odobrenja za isticanje firme van poslovnog prostora dostavi Sekretarijatu za poresku administraciju, sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro-račun, tačna adresa sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro-račun, broj lične karte i naziv radnje sa tačnom adresom broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica.

Tarifni broj 9

1. Za korišćenje vitrina za izlaganje robe van poslovnih prostorija utvrđuje se taksa od svakog celog ili započetog kvadratnog metra izložbene površine vitrine, godišnje, i iznosi:

- za naseljeno mesto Pančevo

1.223 din.

- za ostala naseljena mesta na teritoriji grada Pančeva

611 din.

2. Izložbenom površinom vitrine smatra se površina glavne strane vitrine koja je okrenuta ulici ili prolazu. Ukoliko je vitrina sa više strana okrenuta prolazu, taksa se plaća samo za jednu stranu, i to onu koja je veća.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje drži vitrinu na osnovu zaduženja Sekretarijata za poresku administraciju, a po prethodno izdatom odobrenju nadležnog organa Gradske uprave. Nadležni organ Gradske uprave u obavezi je da jedan primerak odobrenja za korišćenje vitrina dostavi Sekretarijatu za poresku administraciju sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro-račun, tačna adresa sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro-račun, broj lične karte i tačna adresa stanovanja, naziv radnje sa tačnom adresom broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica.

4. Taksa iz tarifnog broja 9. plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 10

1. Za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju, utvrđuje se komunalna taksa u mesečnom iznosu, i to:

- od 1 do 10 tona deplasmana

752 din.

- od 10 do 20 tona deplasmana

2.409 din.

- preko 20 tona deplasmana

3.013 din.

2. Komunalnu taksu iz ovog broja plaćaju svi vlasnici plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, bez obzira da li je izvršena godišnja registracija ili ne.

3. Taksa iz tarifnog broja 10. plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

4. Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

5. JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo dostavlja podatke Sekretarijatu za poresku administraciju radi utvrđivanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja, vodi evidenciju o obveznicima koji plaćaju ovu taksu i dostavlja je Gradskoj upravi Sekretarijatu za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Tarifni broj 11

1. Za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve, utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu, i to:

a)

za čamce i druge plovne objekte na vesla i jedra

476,48 din.

b)

taksa se uvećava za čamce koji koriste motore, i to:

 

 

- od 2,94 kW do 22,05 kW

751,86 din.

 

- od 22,05 kW do 96,60 kW

1.507,14 din.

 

- od 96,60 kW do 220,62 kW

3.012,00 din.

 

- preko 220,62 kW

5.472,10 din.

v)

za splavove sa ili bez kućice, i to:

 

 

- do 30 m2 po kvadratnom metru utvrđene površine

52,56 din.

 

- preko 30 m2 utvrđuje se još za svaki sledeći kvadratni metar

14,85 din.

2. Sportske organizacije koje su vlasnici sportskih čamaca ili splavova koji služe unapređenju sportova na vodi ne plaćaju taksu propisanu tarifnim brojem 12.

Taksu iz ovog tarifnog broja, podtačka 1a i 1b ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta do 60 ili više procenata, ako im služe za ličnu upotrebu.

3. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju vlasnici čamaca i splavova na vodi za koje je izvršena godišnja registracija.

4. Taksa iz tarifnog broja 11. plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

5. Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

6. JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo dostavlja podatke Sekretarijatu za poresku administraciju radi utvrđivanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja, vodi evidenciju o obveznicima koji plaćaju ovu taksu i dostavlja je Gradskoj upravi Sekretarijatu za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Tarifni broj 12

1. Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu po površini plovnog objekta, i to:

a)

na Tamišu i Dunavu

 

do 30 m2

5.474 din.

preko 30 m2

10.946 din.

b)

na Ponjavici i Nadelu

 

do 30 m2

1.508 din.

preko 30 m2

2.409 din.

2. Iznos komunalne takse uvećava se za 25% za svaku sledeću palubu, nadgradnju ili privezan objekat-terasa.

3. Površina objekta utvrđuje se uvidom u plovidbenu dozvolu koju izdaje nadležni organ i uvidom na licu mesta.

4. Taksa iz tarifnog broja 12. plaća se mesečno i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

5. Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za poresku administraciju.

6. JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo dostavlja podatke Sekretarijatu za poresku administraciju radi utvrđivanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja, vodi evidenciju o obveznicima koji plaćaju ovu taksu i dostavlja je Gradskoj upravi Sekretarijatu za finansije i imovinsko-pravne poslove.

Tarifni broj 13

1. Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se taksa godišnje u iznosu od:

- za teretna vozila i autobuse

11.012 dinara

- za traktore

2.196 dinara

- za teretnu prikolicu

1.514 dinara

- za specijalno vozilo

8.262 dinara

za putnička vozila:

- do 1.150 cm3

422 dinara

- od 1.151 do 1.300 cm3

617 dinara

- od 1.301 do 1.600 cm3

926 dinara

- od 1.601 do 2.000 cm3

1.234 dinara

- preko 2.000 cm3

1.645 dinara

za motocikle:

- do 250 cm3

83 dinara

- od 251 do 750 cm3

167 dinara

- od 751 do 1.100 cm3

250 dinara

- preko 1.100 cm3

334 dinara

2. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu puteva, shodno Zakonu o putevima.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60% ili više procenata, ako im služe za ličnu upotrebu.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prilikom registracije vozila, na način i prema postupku predviđenom za plaćanje naknade za upotrebu javnih puteva.

Tarifni broj 14

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

- pri izgradnji objekata, dnevno po kvadratnom metru zauzete površine

12,57 din.

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara - dnevno po kvadratnom metru:

- ako se raskopavanje vrši u vremenu od 1. aprila do 30. septembra

10,28 din.

- ako se raskopavanje vrši u vremenu od 1. oktobra do 31. marta

11,43 din.

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila, dnevno po:

- ako se zauzima kolovoz na glavnim ulicama

42,28 din.

- ako se zauzima kolovoz na sporednim ulicama

25,14 din.

- ako se zauzima trotoar

17,14 din.

4. Taksa iz tačke 1, 2. i 3. plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

5. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana, taksa se povećava za 100%.

6. Taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja plaća investitor objekta od dana početka gradnje do podnošenja pismenog zahteva za tehnički prijem objekta, odnosno do dovršetka gradnje.

7. Taksu iz tačke 2. ovog tarifnog broja plaća izvođač radova, uz zahtev za odobrenje za raskopavanje, a taksu iz tačke 3. ovog tarifnog broja organizacija na čiji je zahtev odobreno zauzeće javne površine.

8. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju.

9. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja u iznosu od 50% od predviđene tarife plaća izvođač radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje komunalne primarne infrastrukture.

10. Taksu iz ovog tarifnog broja, naplaćuje JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama obuhvata:
- Odluku o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 16/08),
- Odluku o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 7/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 12/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/09),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 26/09)
,
- Ispravku greške ("Sl. list grada Pančeva", br. 3/10 - ispravka),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 25/10) i
Odluku o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list grada Pančeva", br. 4/11) u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.