ODLUKA
O ULICAMA, OPŠTINSKIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2010 i 36/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se izgradnja, održavanje, upravljanje i finansiranje javnih puteva, kao i način finansiranja nekategorisanih puteva na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad).

Opštinski putevi

Član 2

Opštinski putevi su javni putevi sa savremenim kolovozom koji saobraćajno povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, kao i teritoriju Grada i naseljena mesta sa mrežom državnih puteva i utvrđuju se Odlukom o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica, njihovoj kategorizaciji određivanju pravaca opštinskih puteva u naseljima na teritoriji Grada Pančeva.

Nekategorisani putevi

Član 3

Nekategorisani put je saobraćajna površina koja nije kategorisana kao javni put, dostupna većem broju korisnika, koju nadležni organ proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Oblast nekategorisanih puteva, uređuje se posebnom odlukom Grada.

II UPRAVLJANJE I FINANSIRANJE

Član 4

Poslove upravljanja javnim i nekategorisanim putevima u naseljenom mestu Pančevo, nekategorisanim putevima van naseljenih mesta na teritoriji Grada i opštinskim putevima na teritoriji Grada, obavlja JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: Direkcija).

Poslove upravljanja javnim i nekategorisanim putevima u naseljenim mestima na teritoriji Grada, osim opštinskih puteva koji prolaze kroz naseljena mesta, obavljaju javna komunalna preduzeća koja su osnovana za obavljanje komunalnih delatnosti u ovim mestima, odnosno mesne zajednice.

Mesna zajednica, odnosno javno komunalno preduzeće mogu delimično, ili potpuno poveriti delatnost upravljanja javnim putevima na teritoriji mesne zajednice, Direkciji, po posebnom ugovoru kojim se regulišu sve međusobne obaveze i finansiranje.

Član 5

Upravljač puta (Direkcija, mesna zajednica ili javno komunalno preduzeće naseljenog mesta), može pojedine poslove upravljanja javnim i nekategorisanim putevima poveriti ugovorom privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ili preduzetniku, pod uslovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

Član 6

Upravljaču puta se poveravaju sledeća javna ovlašćenja koja se odnose na izdavanje:

1. saglasnosti za izgradnju odnosno rekonstrukciju priključka na javni put,

2. saglasnosti za građenje, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta,

3. saglasnosti za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta,

4. saglasnosti za održavanje sportske ili druge manifestacije na javnom putu,

5. posebne dozvole za obavljanje vanrednog prevoza na javnom putu i

6. saglasnosti za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na putu, odnosno pored tog puta.

Saglasnosti iz stava 1. tačka 1-3. ovog člana ne mogu biti izdate ukoliko prethodno nisu pribavljeni uslovi za izgradnju odnosno rekonstrukciju priključka na javni put, uslovi za građenje, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta, odnosno uslovi za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta, koje izdaje upravljač puta i koji sadrže saobraćajno - tehničke uslove.

Upravljač javnog puta dužan je da odluči po zahtevu za izdavanje saglasnosti i dozvole iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Upravljač javnog puta dužan je da odluči po zahtevu za izdavanje uslova iz stava 2. ovog člana u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Protiv akata iz stava 1. i 2. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Pančeva u roku od osam dana od dana dostavljanja tog akta.

Upravljač javnog puta dužan je da o aktima donetim u vršenju javnih ovlašćenja vodi evidenciju.

Član 7

Upravljač puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnih i nekategorisanih puteva, kao i nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Preduzeće, preduzetnik ili izvođač radova, kojem je ugovorom povereno obavljanje radova na javnom i nekategorisanom putu, dužno je da snosi nastalu štetu korisnicima javnog i nekategorisanog puta, kao i ukupne troškove koji nastanu zbog otklanjanja posledica nastalih na putu, kada je izvođenje tih radova suprotno propisanim saobraćajno-tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja.

Član 8

Za izvođenje radova na podzemnim i nadzemnim instalacijama, koji zahtevaju raskopavanje javnog puta i ostalih površina koje su u javnoj upotrebi, a čiji je korisnik Grad, investitor je dužan da uplati upravljaču javnog puta u depozit, sredstva za trošak dovođenja javnog puta i ostalih površina u prvobitno stanje.

Zabranjeno je raskopavanje javnog puta i ostalih površina iz prethodnog stava, u periodu od 15. novembra do 15. marta, osim u slučaju hitnih intervencija radi otklanjanja oštećenja odnosno kvarova na postojećim instalacijama ugrađenim u javni put kao i u slučaju izgradnje ili postavljanja instalacija komunalne infrastrukture gde se kao investitori na izvođenju radova pojavljuju javna i javno komunalna preduzeća čiji je osnivač grad Pančevo, Republika Srbija odnosno Autonomna pokrajina.

Visina sredstava iz stava 1. ovog člana određuje se prema projektno tehničkoj dokumentaciji koju prilaže investitor i koja obavezno sadrži poseban deo koji se odnosi na dovođenje javnog puta u prvobitno stanje.

Radove na dovođenju javnog puta u prvobitno stanje dužan je da izvede investitor preko preduzeća ovlašćenog za izvođenje predmetnih radova u što kraćem roku, odmah po završetku radova na polaganju instalacija, uz obavezno prisustvo nadzornog organa upravljača puta. Investitor je u obavezi da upravljača puta pismeno obavesti o vremenu izvođenja predmetnih radova sedam dana pre početka izvođenja radova.

Nakon vraćanja javne površine u prvobitno stanje od strane investitora a prema izdatim uslovima i nalozima nadzornog organa upravljača puta, upravljač puta će investitoru vratiti uplaćeni depozit.

Ukoliko se radovi na dovođenju javnog puta u prvobitno stanje, od strane investitora, ne izvedu u skladu sa izdatim uslovima od strane upravljača puta i prema nalozima nadzornog organa upravljača puta u celosti ili delimično, radove na dovođenju javnog puta u prvobitno stanje izvešće upravljač javnog puta iz sredstava deponovanih od strane investitora, i po njihovom okončanju sačinjava konačni obračun utrošenih sredstava.

Ukoliko radove iz prethodnog stava na vraćanju javnog puta izvodi upravljač javnog puta o trošku investitora, nakon završenih radova će investitoru ispostaviti račun.

U slučaju da je iznos stvarno utrošenih sredstava manji od uplaćenog depozita, upravljač javnog puta je dužan da razliku vrati investitoru, bez valorizacije prethodno uplaćenog iznosa, a ukoliko je iznos stvarno utrošenih sredstava veći od deponovanih, investitor je u obavezi da upravljaču javnog puta uplati razliku.

Član 9

Pravna lica - izvođači radova, odnosno investitori na poslovima izvođenja radova na podzemnim i nadzemnim instalacijama koji zahtevaju raskopavanje javnog puta i ostalih površina koje su u javnoj upotrebi a čiji je korisnik Grad, mogu umesto polaganja depozita dostaviti upravljaču puta neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv i bez prigovora, sa rokom trajanja 60 dana duže, od roka za izvođenje radova.

U slučaju produženja roka za izvođenje radova, izvođač radova - investitor iz stava 1. ovog člana je u obavezi da produži rok važenja bankarske garancije.

Ukoliko izvođač, odnosno investitor, ne izvede radove na vraćanju u prvobitno stanje, aktiviraće se bankarska garancija i radovi će biti izvedeni od strane upravljača javnog puta o trošku investitora ili izvođača.

U slučaju predviđenom stavom 3. ovog člana, upravljač puta je u obavezi da nakon završenih radova izvođaču radova odnosno investitoru ispostavi račun.

U slučaju da je iznos stvarno utrošenih sredstava manji od naplaćenog iznosa aktiviranjem bankarske garancije, upravljač javnog puta je dužan da razliku vrati investitoru, bez valorizacije prethodno uplaćenog iznosa.

Ukoliko je iznos stvarno utrošenih sredstava veći od iznosa naplaćenog aktiviranjem bankarske garancije, investitor je u obavezi da upravljaču javnog puta uplati razliku.

Član 10

Izuzetno, pravna lica - vlasnici infrastrukture, kojima je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina ili Grad i koji posluju većinskim državnim kapitalom mogu sa upravljačem puta ugovorom regulisati način vraćanja saobraćajnih površina u prvobitno stanje nakon izvođenja radova na način koji nije predviđen članom 9. ove odluke, po prethodno pribavljenoj saglasnosti organa upravljanja upravljača puta.

Član 11

Plan tehničkog regulisanja saobraćaja za Grad donosi se u skladu sa Odlukom o uređenju saobraćaja na teritoriji grada Pančeva.

Član 12

Upravljač puta dužan je da označava i vodi evidencije o javnim putevima i o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima za javne puteve, za koje vrši poslove upravljanja.

Član 13

Pored Zakonom utvrđenih izvora sredstava, sredstva za izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih i nekategorisanih puteva na teritoriji Grada obezbeđuju se i iz budžeta Grada.

Član 14

Za upotrebu javnih puteva na teritoriji Grada, plaćaju se naknade.

Vlada Republike Srbije utvrđuje visinu naknade i to:

1. godišnja naknada za motorna vozila, traktore i priključna vozila,

2. naknada za upotrebu državnog puta za vozila registrovana u inostranstvu.

Upravni odbor Direkcija, odnosno upravni odbor javnog komunalnog preduzeća, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Skupštine Grada utvrđuje visinu naknade i to:

1. naknada za vanredni prevoz;

2. naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na javnom mestu, odnosno na drugom zemljištu, koje koristi upravljač javnog puta, u skladu sa propisima;

3. naknada za prekomerno korišćenje javnog puta, njegovog dela ili putnog objekta;

4. naknada za zakup dela zemljišnog pojasa javnog puta;

5. naknada za zakup drugog zemljišta koje koristi upravljač javnog puta;

6. naknada za priključenje prilaznog puta na javni put;

7. naknada za postavljanje vodova kanalizacije, električnih, telefonskih i telegrafskih vodova i sl. na javni put;

8. naknada za izgradnju komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta;

9. godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta.

Član 15

Sredstva od naplaćene naknade iz člana 14. stav 2. tačka 1. i 2. Odluke, prihod su Grada, a sredstva od naplaćene naknade iz člana 14. stav 3. tačka 1-9 Odluke, za upotrebu javnih puteva, prihod su upravljača puta.

Sredstva naplaćena od naknada iz člana 14. ove odluke koriste se namenski i to za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih puteva kao i troškove korišćenja i otplatu kredita za navedene namene.

Član 16

U pogledu naplate naknade, kontrole, kamate, povraćaja, zastarelosti, kazne i ostalog što nije uređeno ovom odlukom, primenjivaće se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

III IZGRADNJA I ODRŽAVANJE

Član 17

Na javnim putevima na kojima su izvedeni radovi, nije dozvoljeno izvođenje radova koji zahtevaju raskopavanje u garantnom roku od tri godine, izuzev ako su u pitanju popravke komunalnih instalacija nastale iznenadnim kvarovima ili oštećenjima koja imaju karakter hitne intervencije.

Karakter hitne intervencije potvrđuje lice koje upravlja komunalnom instalacijom i koje obaveštenje o pristupanju izvođenja radova dostavlja upravljaču puta i nadležnom inspekcijskom organu, pre početka izvođenja radova.

Garantni rok za radove koji imaju karakter hitne intervencije iznosi tri godine od dana prijema izvršenih radova.

Član 18

Održavanje javnog puta obuhvata redovno, periodično i urgentno održavanje.

Propis o redovnom, periodičnom i urgentnom održavanju javnih puteva, kojim se bliže uređuju vrste radova, tehnički uslovi i način izvođenja radova, donosi Agencija za saobraćaj Gradske uprave Grada (u daljem tekstu: Agencija).

Član 19

Priključak prilaznog puta na javni put može se graditi samo uz saglasnost upravljača javnog puta.

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti za izgradnju, odnosno rekonstrukciju priključka prilaznog puta na javni put, podnosi se idejni projekat ili projekat, koji mora biti izrađen u skladu sa zakonom, tehničkim propisima i standardima koji regulišu ovu oblast i overen od strane ovlašćenog projektanta.

Projekat iz stava 2. ovog člana mora biti izrađen u skladu sa prethodno izdatim uslovima upravljača puta, za izgradnju odnosno rekonstrukciju priključka na javni put koji sadrže saobraćajno-tehničke uslove.

Kada je broj planiranih parking mesta na parceli veći od šest, priključak prilaznog puta na javni put mora biti izveden kao dvosmeran, u minimalnoj širini od 5,0 t.

Minimalno osovinsko rastojanje dva susedna priključka prilaznog puta na javni put, koji opslužuju istu katastarsku parcelu, ne može biti manji od 7,0 m za priključke širine do 3,5 m odnosno 9,0 m za priključke širine preko 3,5 m.

Izgradnja saobraćajnih priključaka na javnim putevima iz člana 17. stav 1. Odluke, nije dozvoljena u garantnom roku.

U slučajevima iz stava 6. ovog člana, upravljač puta može izdati saglasnost za izgradnju, odnosno rekonstrukciju priključka, sa zabranom izvođenja radova do isteka garantnog roka.

Član 20

Za izgradnju, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektrovodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta, kao i za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta, investitor je dužan da pribavi saglasnost upravljača javnog puta.

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana, podnosi se glavni projekat, koji mora biti izrađen u skladu sa zakonom, tehničkim propisima i standardima koji regulišu ovu oblast i overen od strane ovlašćenog projektanta.

Glavni projekat iz stava 2. ovog člana mora biti izrađen u skladu sa prethodno izdatim uslovima upravljača puta za građenje, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom putu i u zaštitnom pojasu javnog puta, odnosno za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta.

Član 21

Agencija može zabraniti saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila, na javnom putu, njegovom delu ili putnom objektu ako to zahteva održavanje sportske ili druge manifestacije, pod uslovom da je moguće preusmeravanje saobraćaja na druge javne puteve, po prethodno pribavljenoj saglasnosti upravljača puta.

Za sprovođenje utvrđenog režima saobraćaja iz stava 1. ovog člana, mora se izraditi saobraćajni projekat i na putu postaviti saobraćajna signalizacija prema projektu. Agencija daje saglasnost da je projekat urađen u skladu sa utvrđenim režimom saobraćaja.

Podnosilac zahteva (organizator ili ovlašćeno lice u ime organizatora), obezbeđuje projektom predviđenu saobraćajnu signalizaciju ili može da po posebnom ovlašćenju, pribavljanje i postavljanje signalizacije poveri upravljaču puta, o trošku podnosioca zahteva.

Podnosilac zahteva iz stava 3. ovog člana, mora imati svojstvo pravnog lica.

Član 22

Održavanje javnih puteva u naseljenom mestu Pančevo i opštinskih puteva na teritoriji Grada u zimskim uslovima (čišćenje i uklanjanje snega i leda), je u nadležnosti Direkcije, i vrši se prema operativnom planu koji donosi ovo preduzeće, najkasnije do 01. oktobra tekuće godine.

Održavanje javnih puteva u naseljenim mestima Grada u zimskim uslovima je u nadležnosti javnih komunalnih preduzeća koja su osnovana za obavljanje komunalnih delatnosti u ovim mestima i vrši se prema posebnim operativnim planovima koje donose ova preduzeća, najkasnije do 01. oktobra tekuće godine.

Mesna zajednica, odnosno javno komunalno preduzeće mogu delimično, ili potpuno poveriti delatnost održavanja javnih puteva na teritoriji mesne zajednice, Direkciji, na osnovu posebnog ugovora, kojim se regulišu sve međusobne obaveze i finansiranje.

Član 23

Čišćenje i odnošenje snega i leda sa uređenih stajališta, skverova, trgova, staza, pešačkih prolaza, parkinga, integrisanih ulica i pešačkih ulica na području Grada, vrši JKP "Higijena" Pančevo, a na području drugih naseljenih mesta javno komunalno preduzeće koje je osnovano za obavljanje komunalnih delatnosti, odnosno preduzeće ili preduzetnik kome se poveri obavljanje ove komunalne delatnosti.

Čišćenje snega i leda sa trotoara, ispred i oko stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata, prostora oko montažnih objekata, ugostiteljskih objekata, prodavnica, bioskopa, škola, zdravstvenih ustanova i sl., obezbeđuju i odgovorna su pravna i fizička lica koja su vlasnici, ili korisnici tih objekata, odnosno pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost u tim objektima, koji i snose troškove čišćenja.

U slučaju da se inspekcijskim nadzorom utvrdi da sneg i led nisu očišćeni sa površina iz stava 2. ovog člana, nadležni gradski organ za inspekcijske poslove donosi rešenje da sneg i led očisti JKP "Higijena" Pančevo u naseljenom mestu Pančevo, odnosno, na području drugih naseljenih mesta, javno komunalno preduzeće koje je osnovano za obavljanje komunalnih delatnosti, odnosno preduzeće ili preduzetnik kome se poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, a o trošku pravnog ili fizičkog lica iz stava 2. ovog člana.

Član 24

Upravljač puta za vreme zimskih uslova odvijanja saobraćaja, može da kod Agencije pokrene inicijativu za uređivanje i regulisanje saobraćaja na javnim putevima mimo usvojenog Plana tehničkog regulisanja saobraćaja.

Inicijativa iz prethodnog stava odnosi se na donošenje rešenja da se:

- odrede ulice u kojima se privremeno obustavlja saobraćaj zbog sankanja dece,

- odrede privremeno jednosmerne ulice,

- odrede ulice koje će se zatvoriti za saobraćaj kada se ispune posebni uslovi koji se taksativno utvrde i koji su vezani za snežne padavine,

- odrede ulice i delovi ulica u kojima nije dozvoljeno parkiranje za vreme snežnih padavina,

- odrede izmenjeni režimi parkiranja u ulicama, ili delovima ulica za vreme snežnih padavina.

Rešenje o privremenoj promeni režima saobraćaja donosi Agencija, koja je dužna da o tome obavesti nadležni organ za unutrašnje poslove, upravljača javnog puta i nadležni inspekcijski organ.

Upravljač puta je dužan da o privremenoj izmeni saobraćaja iz stava 1. ovog člana, blagovremeno obavesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način i preduzme potrebne mere obezbeđenja.

Član 25

Ograde, drveće i zasadi pored javnih puteva podižu se tako da ne ometaju preglednost javnog puta i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Za postavljanje ograda, drveća i zasada pored javnih puteva, na parceli na kojoj se nalazi put i na neposrednim susednim parcelama, neophodno je pored ostale dokumentacije pribaviti saglasnost upravljača javnog puta.

Član 26

Zasade pored javnih puteva na parceli na kojoj se nalazi put i na neposrednim susednim parcelama, u naseljenim mestima, uredno održava i obnavlja JKP "Zelenilo" Pančevo koje je osnovano za obavljanje ove komunalne delatnosti, odnosno preduzeće ili preduzetnik kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Zasade iz stava 1. ovog člana na opštinskim putevima, na delovima van naseljenih mesta, uredno održava i obnavlja upravljač javnog puta.

Član 27

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje (u daljem tekstu: natpisi), na delu opštinskog puta koji prolazi kroz naseljeno mesto i u ulicama u naseljenom mestu, mogu se postavljati uz uslove i saglasnost upravljača javnog puta.

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti za postavljanje natpisa podnosi se dokumentacija koja sadrži: predlog lokacije, dokaz o registraciji, tehnički crtež - za reklamne table, odnosno projekat - za reklamne panoe, uređaje za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje.

Lice kojem je izdata saglasnost upravljača javnog puta za postavljanje natpisa, u obavezi je da isti ukloni po nalogu upravljača javnog puta, nakon isteka ugovora, neplaćanja naknade - zakupnine ili zbog izvođenja radova na prostoru na kome je postavljen natpis.

Ukoliko lice iz prethodnog stava ne izvrši uklanjanje natpisa u roku od tri dana, od dana prijema naloga upravljača javnog puta, uklanjanje će izvršiti prinudnim putem, o trošku lica kojem je izdata saglasnost.

IV NADZOR

Član 28

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke u celini vrši Agencija.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrše inspekcija za javne puteve i komunalna inspekcija.

Nadzor nad sprovođenjem komunalnog reda utvrđenog ovom odlukom, vrši Komunalna policija.

V KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako izgradnju i postavljanje izvrši u suprotnosti sa stavom 1. člana 6. ove odluke,

2. Ako ne izda akta i ne vodi evidenciju u skladu sa stavom 3, 4. i 6. člana 6. ove odluke,

3. Ako ne obezbedi održavanje i zaštitu puteva i nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja (član 7),

4. Ako ne uplati depozit za dovođenje javnog puta u prvobitno stanje u skladu sa stavom 1. člana 8. ove odluke,

5. Ako ne dostavi bankarsku garanciju za dovođenje javnog puta u prvobitno stanje u skladu sa stavom 1. člana 9. ove odluke, odnosno ne produži rok važenja bankarske garancije u skladu sa stavom 2. člana 9. ove odluke,

6. Ako ne izvrši radove na dovođenju javnog puta u prvobitno stanje u skladu sa stavom 3. člana 9. ove odluke,

7. Ako ne vodi evidencije o javnim putevima i o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima za javne puteve (član 12.),

8. Ako pa javnim putevima izvodi radove u suprotnosti sa članom 17. ove odluke,

9. Ako se priključak na javni put izvodi u suprotnosti sa članom 19. ove odluke,

10. Ako se izgradnja infrastrukturnih objekata izvodi u suprotnosti sa članom 20. ove odluke,

11. Ako se održavanje sportske ili druge manifestacije na javnom putu obavlja u suprotnosti sa članom 21. ove odluke,

12. Ako se ne donese operativni plan održavanja javnih puteva u zimskim uslovima (član 22),

13. Ako se čišćenje i odnošenje snega ne obavlja u skladu sa članom 23. ove odluke,

14. Ako ne obavesti javnost i ne preduzme potrebne mere obezbeđenja (član 24),

15. Ako ograde, drveće i zasade pored javnih puteva podiže u suprotnosti sa članom 25. ove odluke,

16. Ako zasade pored javnih puteva ne održava i ne obnavlja u skladu sa članom 26. ove odluke,

17. Ako reklamne table, reklamne panoe i slično postavlja u suprotnosti sa članom 27. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. tačka 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15. i 16. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 25.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. tačka 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15. i 16. ovog člana kazniće se fizičko lice, novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, tačka 13, 15, 16. i 17. kazniće se na mestu izvršenja prekršaja:

pravno lice novčanom kaznom od 10.000

preduzetnik novčanom kaznom od 10.000

odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500

fizičko lice novčanom kaznom od 2.500

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Odluku o uslovima i visini naknade za korišćenje ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Pančeva donosi Upravni odbor JP "Direkcija" Pančevo, i upravni odbori javnih komunalnih preduzeća u naseljenim mestima, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Pančeva, u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 31

Propis o redovnom, periodičnom i urgentnom održavanju javnih puteva, doneće Agencija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 32

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 7/2008 i "Službeni list grada Pančeva", br. 4/2009 i 13/2009).

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva."