PRAVILNIK

O POSTUPKU I USLOVIMA ZA STICANJE CERTIFIKATA ZA OBAVLJANJE MENJAČKIH POSLOVA, JEDINSTVENOM PROGRAMU OBUKE ZA OBAVLJANJE MENJAČKIH POSLOVA I USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU PREDAVAČI KOJI VRŠE OBUKU

("Sl. glasnik RS", br. 7/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se bliže postupak i uslovi za sticanje certifikata za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: certifikat), utvrđuje se jedinstveni program obuke za obavljanje menjačkih poslova i uslovi koje moraju da ispunjavaju predavači koji vrše obuku.

Član 2

Devizni inspektorat organizuje i sprovodi obuku za obavljanje menjačkih poslova, vrši proveru znanja stečenog na obuci za obavljanje menjačkih poslova i izdaje certifikat o čemu vodi odgovarajući registar.

Član 3

Devizni inspektorat izdaje certifikat fizičkom licu (u daljem tekstu: kandidat), koje ima najmanje srednju stručnu spremu, završenu obuku za obavljanje menjačkih poslova i uspešno položen test provere znanja nakon završene obuke za obavljanje menjačkih poslova.

Član 4

Zahtev za sticanje certifikata kandidat dostavlja Deviznom inspektoratu, preporučenom pošiljkom putem pošte ili lično do 20-tog u mesecu, za naredni mesec.

Uz zahtev za sticanje certifikata kandidat dostavlja sledeće:

1) osnovne podatke na Obrascu PKSC - Podaci o kandidatu za sticanje certifikata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) fotokopiju lične karte;

3) fotokopiju diplome o stečenom stručnom obrazovanju;

4) dokaz o uplati republičke administrativne takse za pohađanje obuke za sticanje certifikata.

Član 5

Obuka za obavljanje menjačkih poslova je jednodnevna i organizuje se po pravilu jednom mesečno u Beogradu.

Obuku iz stava 1. ovog člana može pohađati najviše 120 kandidata u jednom mesecu.

Podaci o vremenu i mestu obuke iz stava 1. ovog člana, kao i spisak kandidata koji su dostavili uredne zahteve za sticanje certifikata objavljuju se na sajtu Deviznog inspektorata, najkasnije tri dana pre dana određenog za sprovođenje obuke.

Član 6

Jedinstveni program obuke za obavljanje menjačkih poslova, koju vrše dva predavača u trajanju od najmanje četiri školska časa, obuhvata:

1) propise koji regulišu bliže uslove i način obavljanja menjačkih poslova;

2) propise kojima su uređeni uslovi i način vršenja kontrole menjačkih poslova.

Jedinstveni program obuke iz stava 1. ovog člana i propisi koji regulišu bliže uslove i način obavljanja menjačkih poslova i propisi koji regulišu uslove i način vršenja kontrole menjačkih poslova objavljuju se na sajtu Deviznog inspektorata.

Član 7

Proveru znanja stečenog obukom za obavljanje menjačkih poslova vrši ispitna komisija koju obrazuje direktor Deviznog inspektorata (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju čine tri člana, od kojih je jedan predsednik.

Komisija utvrđuje sadržinu testa za proveru znanja stečenog obukom za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: test) koji kandidat polaže u pismenoj formi, istog dana nakon završene obuke za obavljanje menjačkih poslova.

Član 8

Test ima 20 pitanja, a svaki tačan odgovor se vrednuje jednim bodom. Komisija ocenjuje rezultate testa kandidata. Svaki kandidat čiji je test ocenjen sa najmanje 12 bodova stiče pravo na sticanje certifikata.

Član 9

Komisija sačinjava zapisnik o obavljenoj proveri znanja stečenog obukom za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: zapisnik).

Zapisnik sadrži: imena i prezimena predsednika i članova Komisije, ime i prezime zapisničara, imena i prezimena kandidata, broj bodova svakog od kandidata osvojenih na testu, datum i potpise predsednika i članova Komisije i zapisničara.

Uz zapisnik se prilažu testovi kandidata.

Član 10

Rezultati polaganja testa objavljuju se na sajtu Deviznog inspektorata u roku od deset dana od dana polaganja testa.

Kandidat koji nije položio test može podneti zahtev za ponovno pohađanje obuke za obavljanje menjačkih poslova radi sticanja certifikata, u roku do 180 dana od dana objavljivanja rezultata testa, bez ponovne uplate takse iz člana 4. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika.

Kandidatu koji je položio test certifikat se izdaje u roku od 30 dana od dana objavljivanja rezultata testa.

Član 11

Certifikat za obavljanje menjačkih poslova sadrži:

1) naziv organa koji je izdao certifikat;

2) identifikacioni broj certifikata;

3) ime i prezime i JMBG kandidata koji je stekao certifikat;

4) datum izdavanja certifikata;

5) pečat i potpis ovlašćenog lica Deviznog inspektorata.

Član 12

Devizni inspektorat vodi registar o izdatim certifikatima. Registar sadrži sledeće podatke:

1) ime i prezime i JMBG kandidata koji je stekao certifikat;

2) datum izdavanja certifikata;

3) identifikacioni broj certifikata.

Član 13

Predavači koji vrše obuku za sticanje certifikata za obavljanje menjačkih poslova, kao i predsednik i članovi Komisije, su državni službenici u Deviznom inspektoratu.

Predavači iz stava 1. ovog člana, predsednik i članovi Komisije moraju imati stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke studije, specijalističke strukovne studije) iz oblasti pravne ili ekonomske nauke, najmanje pet godina iskustva rada u struci i ovlašćenje direktora Deviznog inspektorata za obavljanje poslova predavača, odnosno člana Komisije.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac PKSC

PODACI O KANDIDATU ZA STICANJE CERTIFIKATA

 

Osnovni podaci o kandidatu za sticanje certifikata

Ime i prezime

 

JMBG

 

Mesto stanovanja

 

Ulica i broj

 

Broj telefona

 

E-mail adresa

 

Da li je kandidat pravosnažno osuđivan za krivična dela protiv privrede, imovine, života i tela, protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja

DA

NE

Potpis