ODLUKA

O FINANSIRANJU JEDINICA MESNE SAMOUPRAVE - MESNIH ZAJEDNICA

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se način obezbeđivanja sredstava mesnim zajednicama grada Loznice (u daljem tekstu: "jedinica mesne samouprave"), za obavljanje izvornih i poverenih poslova.

II PRIMANJA JEDINICA MESNE SAMOUPRAVE - MZ-a

Član 2

Grad Loznica kao jedinica lokalne samouprave obezbeđuje odgovarajuća sredstva, odnosno izvore prihoda za izvorne nadležnosti jedinica mesne samouprave kao i pri svakom prenošenju ili poveravanju novih poslova mesnim zajednicama, potrebne za obavljanje tih poslova.

VRSTE PRIMANJA JEDINICA MESNIH SAMOUPRAVA

Član 3

Sredstva jedinica mesnih samouprava - mesnih zajednica obezbeđuju se u budžetu grada Loznica, koje Grad ostvari iz izvornih i ustupljenih prihoda: transfera, primanja po osnovu zaduživanja i drugih prihoda i primanja utvrđenih zakonom, a u skladu sa Odlukom o mesnim zajednicama.

Član 4

Stopu izvornih prihoda jedinica mesne samouprave utvrđuje Skupština grada Loznica u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, i ista iznosi (najmanje 5%) od ukupnih planiranih sredstava u budžetu grad Loznice.

Član 5

Utvrđivanje visine sredstava vrši se jedinicama mesne samouprave na osnovu njihovog stepena razvijenosti, odnosno prema utvrđenim grupama mesnih zajednica, i to:

I GRUPA (buduće gradske opštine)

1. Banja Koviljača

2. Lešnica

II GRUPA (gradske i prigradske mesne zajednice)

1. Centar

2. Crnogora

3. Filip Kljajić

4. Georgije Jakšić

5. Novo Naselje

6. Stepa Stepanović

7. Klupci

8. Podrinje

9. Gradilište

10. "4. Jul"

11. Baščeluci

12. Krajišnici

13. Ploča

14. Trbušnica

III GRUPA (seoske mesne zajednice)

1. Runjani

2. Lipnički Šor

3. Jadranska Lešnica

4. Korenita

5. Bradić

6. Brnjac

7. Cikote

8. Čokešina

9. Donja Badanja

10. Donji Dobrić

11. Draginac

12. Filipovići

13. Gornja Badanja

14. Gornja Borina

15. Gornja Koviljača

16. Gornja Sipulja

17. Gornji Dobrić

18. Grnčara

19. Jarebice

20. Jelav

21. Joševa

22. Brezjak

23. Kozjak

24. Krivajica

25. Lipnica

26. Milina

27. Novo Selo

28. Paskovac

29. Donje Nedeljice

30. Ribarice

31. Simino Brdo

32. Straža

33. Stupnica

34. Šurice

35. Tekeriš

36. Trbosilje

37. Tršić

38. Veliko Selo

39. Voćnjak

40. Zajača

Član 6

Raspodela sredstava jedinicama mesne samouprave odnosno mesnim zajednicama vrši se saglasno članu 5. ove Odluke prema kriterijumima: broj stanovnika, površina mesne zajednice, status mesne zajednice, stepen infrastrukturne opremljenosti, kulturno istorijsko nasleđe i opšti stepen razvijenosti mesne zajednice.

Član 7

Kriterijume o raspodeli sredstava, kao i Odluku o visni sredstava jedinicama mesne samouprave za budžetsku godinu donosi Gradsko veće, uzimajući u obzir planove svake pojedinačne mesne zajednice za tu budžetsku godinu, na koje u skladu sa Odlukom o mesnim zajednicama saglasnost daje Gradsko veće, na početku svake kalendarske godine.

KORIŠĆENJE USTUPLJENIH SREDSTAVA JEDINICAMA MESNE SAMOUPRAVE

Član 8

Jedinice mesne samouprave - mesne zajednice su dužne da ustupljena sredstva koriste isključivo namenski a na osnovu usvojenih programa i planova i prethodno dobijene saglasnosti na iste od strane Gradskog veća. Navedena sredstva mogu se koristiti isključivo za investicije koje doprinose poboljšanju kvaliteta života stanovnika.

Član 9

Jedinice mesne samouprave su dužne da uredno podnose izveštaj gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada Loznice o utrošku ustupljenih sredstava.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu 8 (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice", a primenjivaće se od 01.10.2011. godine.