ZAKLJUČAK

VLADE 05 BROJ 312-803/2012

("Sl. glasnik RS", br. 8/2012)

1. Vlada se upoznala sa sigurnošću snabdevanja energijom i energentima i radom energetskog sistema Republike Srbije u uslovima ekstremno niskih temperatura.

2. Preporučuje se Ministarstvu prosvete i nauke da razmotri mogućnost da se obustavi ili ograniči rad ustanova u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda.

3. Preporučuje se industrijskim potrošačima da u skladu sa tehničkim mogućnostima svedu potrošnju na tehnološki minimum, a drugim potrošačima da maksimalno racionalizuju potrošnju energije i energenata.

4. Preporučuje se nadležnim organima opština, gradova i grada Beograda da, u skladu sa svojim nadležnostima, smanje upotrebu električne energije za javnu rasvetu, panoe i svetleće reklame.

5. Preporučuje se energetskim subjektima da obaveste sve kupce o neophodnoj racionalizaciji potrošnje energije i energenata.

6. Ovaj zaključak, radi realizacije, dostaviti Ministarstvu prosvete i nauke, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku koje će obavestiti energetske i druge subjekte na koje se ovaj zaključak odnosi.

7. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".