ODLUKA

O MRTVOZORSKOJ SLUŽBI NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 2/2012)

Član 1

Ovom odlukom obezbeđuje se i organizuje rad mrtvozorske službe na teritoriji Grada Niša i uređuje obavljanje poslova stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti za lica umrla izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Rad mrtvozorske službe obezbeđuje se i organizuje u okviru ustanove primarne zdravstvene zaštite nad kojom Grad vrši osnivačka prava.

Stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti može vršiti samo doktor medicine.

Doktor medicine iz prethodnog stava dužan je da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredan pregled umrlog i utvrdi vreme i uzrok smrti.

Član 3

Gradsko veće Grada Niša će posebnim aktom odrediti ustanovu primarne zdravstvene zaštite, nad kojom Grad vrši osnivačka prava, u kojoj će se organizovati rad mrtvozorske službe, kao i doktore medicine koji će vršiti stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavati potvrde o smrti.

Član 4

Sredstva za rad mrtvozorske službe obezbeđuju se u budžetu Grada Niša.

Član 5

Međusobna prava i obaveze Grada Niša i zdravstvene ustanove u kojoj se obezbeđuje i organizuje rad mrtvozorske službe, a povodom rada te službe, uređuje se posebnim ugovorom koji, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik Grada Niša ili lice koje on ovlasti.

Član 6

Potrebna akta za realizaciju ove odluke doneće nadležni organi Grada Niša i organi zdravstvene ustanove u kojoj se obezbeđuje i organizuje rad mrtvozorske službe.

Član 7

Zdravstvena ustanova, u kojoj se obezbeđuje i organizuje rad mrtvozorske službe, zasnovaće radni odnos na neodređeno vreme sa zaposlenima u Upravi za građanska stanja i opšte poslove, koji na dan donošenja ove odluke obavljaju poslove stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti za lica umrla van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".