PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENA USLUGA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE U BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 7/92, 27/92, 17/93 i 2/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje cena usluga, odnosno programa rada u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu koje se pružaju odnosno realizuju u ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti o čijem se obezbeđivanju stara grad Beograd i način finansiranja cena usluga i programa rada.

Član 2

Cene usluga i programa rada iz člana 1 ovog pravilnika utvrđuju se primenom normativa i standarda za obavljanje poslova i delatnosti u ustanovama u kojima se ostvaruju prava iz socijalne zaštite o čijem se obezbeđivanju stara grad Beograd, koje propisuje Gradski sekretarijat za rad i socijalnu politiku i u skladu sa odredbama Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika za osnivanje ustanova socijalne zaštite i za obavljanje delatnosti, odnosno poslova socijalne zaštite ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 75/91).

Član 3

Delatnost ustanove, odnosno vršenje poslova na ostvarivanju prava iz člana 1 se realizuje kroz izvršenje programa rada odnosno pružanje usluga neposrednim korisnicima.

U skladu sa stavom 1 ovog člana utvrđuje se: (1) cena usluge po korisniku i (2) cena programa rada.

Član 4

Cene usluga, odnosno programa, čine sredstva namenjena za pokriće:

1) materijalnih troškova

2) amortizacije

3) tekućeg i investicionog održavanja

4) nematerijalnih troškova

5) zarada i ostalih primanja zaposlenih u skladu sa Zakonom i kolektivnim ugovorom i

6) zakonske obaveze

Cena iz stava 1 ovog člana utvrđuje se po korisniku za pun kapacitet ustanove.

Član 5

Materijalni troškovi utvrđuju se prema najpovoljnijim tržišnim cenama po jedinici utroška.

Član 6

Amortizacija se utvrđuje u skladu sa zakonskim propisima i obračunava se po minimalnim zakonskim stopama.

Član 7

Deo sredstava u ceni koji je namenjen za tekuće i investiciono održavanje objekata i opreme utvrđuje se na osnovu svih drugih elemenata cene iz člana 4 u visini od 4% tih elemenata.

Član 8

Nematerijalni troškovi utvrđuju se u visini neophodnih troškova po najpovoljnijim tržišnim uslovima, a prema potrošnji iz prethodne godine.

Član 9

Iz sredstava budžeta grada Beograda se neposredno finansiraju, putem mesečnih akontacija, u smislu odredbi ovog pravilnika, sledeći programi rada u ustanovama socijalne zaštite:

1. Program rada klubova za stara i odrasla lica i pomoći u kući, sa cenom po svim elementima iz člana 4. ovog Pravilnika, i program rada dnevnog centra za dnevni boravak za stara i odrasla lica u delu koji obuhvata samo sredstva za zarade zaposlenih;

2. Programi rada dnevnih boravaka za decu i omladinu ometenu u razvoju i sa poremećajima u društvenom ponašanju, u delu koji obuhvata sredstva za zaradu i druga primanja zaposlenih radnika koji obavljaju poslove socijalnog rada, vaspitanja, radne i okupacione terapije i organizuju stručni rad sa ovom decom i omladinom;

3. Program rada Gradskog centra za socijalni rad na ostvarivanju svih prava o čijem se obezbeđivanju stara grad Beograd, uključujući i poslove analitičkog praćenja ove delatnosti i socijalnih pojava od interesa za rad, sa cenom po svim elementima iz člana 4 ovog pravilnika.

Član 10

Cena programa rada se utvrđuje u mesečnom iznosu, u skladu sa godišnjim planom i programom rada ustanove.

Član 11

Usluge socijalne zaštite koje se neposredno pružaju korisnicima i za koje se utvrđuje cena u smislu odredbi ovog pravilnika su:

1. pomoć u kući, po satu pružene usluge

2. ishrana u klubu za stara i odrasla lica po dnevnom obroku

3. dnevni boravak dece i omladine ometene u mentalnom razvoju, obolele od autizma i dece oštećenog sluha u mesečnom, odnosno dnevnom trajanju

4. dnevni boravak u dnevnom centru za stara i odrasla lica u dnevnom, odnosno mesečnom trajanju.

Cena usluga iz stava 1 ovog člana utvrđuje se po svim elementima iz člana 4 ovog pravilnika, i umanjuju za elemente obračunate u ceni programa rada iz člana 9 ovog pravilnika.

Član 12

Ustanova socijalne zaštite, za korisnike za koje troškove korišćenja nekog od prava, u smislu odredbi ovog pravilnika i Pravilnika o merilima i kriterijumima za učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući i dnevnog boravka, u celosti ili delimično snosi Gradski centar za socijalni rad, ove troškove fakturiše Gradskom centru, po isteku meseca u kome su usluge pružane, umanjene za visinu učešća korisnika, odnosno lica koje je dužno da učestvuje u plaćanju troškova.

Gradski centar troškove iz stava 1 ovog člana plaća sa posebnog računa za "proširena prava" a na teret sredstava budžeta grada Beograda.

Član 13

Cena programa rada i cena usluga socijalne zaštite se usklađuje tokom godine sa kretanjem troškova života i raspoloživih sredstava u budžetu Grada planiranih za finansiranje prava u oblasti socijalne zaštite.

Usklađivanje cena iz stava 1 ovog člana vrši se kada se troškovi života povećaju za preko 10%.

Član 14

Međusobna prava i obaveze između ustanova u kojima se ostvaruju prava o čijem obezbeđivanju se stara Grad Beograd i Grada Beograda, u finansiranju Programa rada i pruženih usluga bliže se uređuju ugovorom koji zaključuje Grad Beograd sa svakom od ustanova u kojoj se ova prava ostvaruju.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. aprila 1992. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o kriterijumima i merilima za utvrđivanje
cena usluga u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 27/92)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. novembra 1992. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o kriterijumima i merilima za utvrđivanje cena usluga u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 17/93)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1.6.1993. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o kriterijumima i merilima za utvrđivanje cena usluga u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 2/2012)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".