ZAKLJUČAK
VLADE 05 BROJ 312-945/2012

("Sl. glasnik RS", br. 10/2012)

1. Vlada se upoznala sa trenutnom situacijom u vezi snabdevanja energijom i energentima i radom energetskog sistema Republike Srbije u uslovima ekstremno niskih temperatura i neophodnošću dalje racionalizacije potrošnje energije i energenata radi sprečavanja uvođenja mera ograničenja isporuke energije i energenata.

2. Preporučuje se Ministarstvu prosvete i nauke da donese odluku o nastavku obustave rada, odnosno odluku o obustavi rada u svim ustanovama iz nadležnosti tog ministarstva na teritoriji Republike Srbije zaključno sa 17. februarom 2012. godine.

3. Preporučuje se energetskim subjektima da upute javni poziv svim kupcima energije i energenata o neophodnosti racionalizacije potrošnje energije i energenata kako bi se ostvarile uštede energije i sprečilo uvođenje mera ograničenja isporuke energije i energenata.

4. Preporučuje se nadležnim organima opštine, grada, odnosno grada Beograda, da donesu odluke o racionalizaciji upotrebe električne energije za javnu rasvetu, panoe i svetleće reklame, odnosno upotrebu električne energije za te namene svedu na najmanji mogući nivo.

5. Preporučuje se organima državne uprave, sudovima, privrednim društvima i drugim pravnim licima, javnim preduzećima, ustanovama kulture i sporta da razmotre mogućnost da i petak 17. februar 2012. godine bude neradni dan zbog racionalizacije potrošnje energije i energenata.

6. Ovaj zaključak, radi realizacije, dostaviti Ministarstvu prosvete i nauke, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvu pravde, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu finansija, Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku, koja će po primerak ovog zaključka dostaviti subjektima na koje se ovaj zaključak odnosi, a koji su osnovani za oblasti za koje su ministarstva nadležna.

7. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".