ODLUKA

O PROGLAŠENJU ZAŠTITE SPOMENIKA PRIRODE "MEČJA LESKA U MAJDANSKOJ ULICI" UŽICE

("Sl. list grada Užica", br. 19/2011)

Član 1

Proglašava se zaštita stabla mečje leske - divoleske, koja se nalazi u Majdanskoj ulici broj 4, u Užicu, kao spomenik prirode "Mečja leska u Majdanskoj ulici" Užice (u daljem tekstu: Spomenik prirode) i svrstava u III (treću) kategoriju zaštite, kao zaštićeno područje lokalnog značaja.

Član 2

Spomenik prirode je ostatak drevne flore - tercijerni relikt, te predstavlja reprezentativni primerak svoje vrste. Stablo je starosti od oko 130 godina, sa pravilnim habitusom, obilnim rodom lešnika, vrlo vitalno i dobrog zdravstvenog stanja.

Dendrometrijske karakteristike stabla su:

- visina stabla

 

16,00 m

- prečnik krošnje

 

15,20 m

- obim debla na 1,3 m

 

2,13 m

- prečnik debla na 1,3 m

 

0,67 m

Član 3

Spomenik prirode se nalazi u Užicu, u Majdanskoj ulici br. 4, na kat. parc. broj 8010 KO Užice, čiji su sukorisnici Gavrilović Mladomira Radosav sa udelom od 424/615 i Gavrilović Mate Terezija sa udelom od 191/615.

Ukupna površina napred navedene parcele iznosi 6,15 ari, a površina prirodnog dobra, pripadajućeg prostora, iznosi 1,81 ar i proporcionalna je površini kruga prečnika krošnje.

Član 4

Na zaštićenoj površini Spomenika prirode ustanovljava se režim zaštite III (trećeg) stepena i utvrđuju mere zaštite kojima se zabranjuje:

- seča stabla, lomljenje grana, kidanje lišća, uništavanje kore i korenovog sistema ili preduzimanje bilo koje radnje i aktivnosti koje bi narušile, odnosno oštetile njegova bitna svojstva ili dovele u pitanje njegov biološki opstanak;

- uništavanje korenovog sistema prilikom radova na uređenju prostora;

- raskopavanje i deponovanje zemlje na zaštićenoj površini;

- ispuštanje otpadnih i zagađenih voda na zaštićenu površinu;

- postavljanje (ukucavanje) tabli i drugih obaveštenja na deblu;

- loženje vatre, deponovanje smeća i drugog otpada na zaštićenoj površini stabla;

- izvođenje građevinskih radova na zaštićenoj površini.

Član 5

Spomenik prirode poverava se na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću "Bioktoš" iz Užica, (u daljem tekstu: upravljač).

Upravljač, danom stupanja na snagu ove odluke, stiče pravo aktivne legitimacije u pogledu ostvarivanja zaštite Spomenika prirode.

Član 6

Upravljač u cilju sprovođenja mera zaštite, uređenja i prezentacije Spomenika prirode, je dužan da:

1) čuva, unapređuje i promoviše zaštićeno dobro;

2) redovno prati zdravstveno stanje stabla i da na vreme preduzme neophodne mere zaštite;

3) redovno održava zaštićenu površinu;

4) sprovodi propisane režime zaštite;

5) donosi Plan upravljanja, a na osnovu njega godišnji Program upravljanja u skladu sa zakonom i ovim aktom;

6) obeleži zaštićeno dobro u skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja zaštićenih prirodnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 30/92);

7) obezbedi nadzor nad sprovođenjem uslova i mera zaštite prirode;

8) u saradnji sa inspekcijom i organima bezbednosti sprečava sve aktivnosti i delatnosti koje su u suprotnosti sa ovim aktom i predstavljaju faktor ugrožavanja i devastacije;

9) redovno obaveštava Zavod za zaštitu prirode Srbije o svim nastalim promenama na zaštićenom prirodnom dobru koje mogu uništiti ili oštetiti njegova bitna svojstva;

10) vrši i druge poslove utvrđene zakonom i ovim aktom.

Član 7

Zaštita i razvoj Spomenika prirode sprovodi se prema Planu upravljanja koji se donosi za period od pet godina.

Plan upravljanja iz stava 1. ovoga člana sadrži naročito:

1. prikaz glavnih prirodnih i stvorenih vrednosti;

2. ocenu stanja životne sredine zaštićenog dobra;

3. pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavljaju faktor ugrožavanja spomenika prirode;

4. analizu i ocenu uslova za ostvarivanje tih ciljeva;

5. prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju i unapređenju stanja;

6. moguće naučnoistraživačke i obrazovne aktivnosti;

7. aktivnosti na promociji vrednosti spomenika prirode;

8. oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom i korisnicima nepokretnosti;

9. aktivnosti i mere na sprovođenju plana sa dinamikom i subjektima realizacije plana upravljanja i način ocene uspešnosti njegove primene;

10. finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova u upravljanju i način njihovog obezbeđenja.

Na plan upravljanja iz stava 1. ovog člana, saglasnost daje organ nadležan za poslove zaštite prirode grada Užica, po prethodno pribavljenom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Plan upravljanja iz stava 1. ovoga člana ostvaruje se godišnjim programom upravljanja na koji saglasnost daje organ uprave nadležan za poslove zaštite prirode.

Godišnji program upravljanja za narednu godinu, zajedno s izveštajem o ostvarivanju programa u tekućoj godini upravljač dostavlja organu nadležnom za poslove zaštite prirode do 15. decembra.

O predlogu plana upravljanja zaštićenim dobrom upravljač je dužan da obavesti javnost, što podrazumeva javni uvid u predloženi plan.

Član 8

Sredstva potrebna za zaštitu, uređenje i unapređenje prirodnog dobra obezbediće se iz budžeta grada Užica, prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti upravljača, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Planovi i programi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i drugi programi koji obuhvataju područje gde se nalazi ovo zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije, ovom Odlukom i Planom upravljanja iz člana 7. ove Odluke.

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi rešenje Odeljenja za društvene službe Skupštine opštine Titovo Užice broj 05-3690/2-69 od 12.06.1970. godine.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".