PRAVILNIK
O TARIFNOM SISTEMU U JAVNOM LINIJSKOM PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se tarifni sistem, područje njegove primene, vrste karata, naplata, kategorije korisnika i uslovi korišćenja usluge prevoza, kontrola putnika i prodaja voznih isprava u javnom linijskom prevozu na teritoriji grada Vranja (dalje: linijski prevoz).

Član 2

Tarifni sistem obuhvata:

- područje primene;

- načela i principe po kojima se utvrđuju cene usluge prevoza;

- sistem karata (vremenske, pretplatne, pojedinačne, itd.) i sistem naplate usluge prevoza;

- sistem kontrole putnika;

- kategorije korisnika i uslove korišćenja prevoza;

- sistem prodaje voznih isprava (prodajna mreža).

Član 3

Na teritoriji grada Vranja linijski prevoz se obavlja kao gradski i prigradski. U okviru linijskog prevoza primenjuje se jedinstveni tarifni sistem (dalje: JTS).

JTS na teritoriji grada Vranja podrazumeva primenu istih tarifnih načela i konstrukcija, na osnovu kojih putnik odgovarajućom kartom plaća istu cenu za jednu vožnju na području određene tarifne zone nezavisno od vida prevoza i prevoznika.

II PODRUČJE PRIMENE JEDINSTVENOG TARIFNOG SISTEMA

Član 4

U okviru JTS primenjuju se iste vrste voznih karata, nezavisno od vida prevoza i prevoznika.

Član 5

JTS je zonsko-relacijski i podrazumeva petnaest (15) tarifnih zona i gradsku zonu, po kojima se utvrđuju cene usluge prevoza, u zavisnosti od relacija na određenim linijama.

Tarifne zone važe za sve vrste voznih karata.

Član 6

Granice tarifnih zona u primenjenom zonsko-relacijskom tarifnom sistemu su sledeće stanice: Vranjska Banja, Kriva Feja, Nastavce, Tibužde, Mijovce, Soderce, Moštanica, Prvonek, Lepčince, Barelić, Tesovište, Ćukovac, Panevlje, Davidovac, Ristovac, Rataje, Gornje Žapsko, Kupinince, Vrtogoš, Buštranje.

Granice gradske zone su sledeće stanice: Balinovac (okretnica), "Simpo" (uprava), Zlatokopačka petlja, Asambair (poligon), Bunuševac (ind.).

Član 7

Granice tarifnih zona su definisane na osnovu udaljenosti između pojedinačnih stajališta na određenoj liniji.

Zona

Udaljenost (km)

1

0-2

2

2-5

3

5-8

4

8-10

5

10-13

6

13-15

7

15-20

8

20-25

9

25-28

10

28-30

11

30-33

12

33-35

13

35-40

14

40-43

15

43-45

 

III SISTEM KARATA I SISTEM NAPLATE USLUGE PREVOZA

Član 8

Prevoz putnika na svim registrovanim gradskim i prigradskim linijama u okviru JTS, nezavisno od vida prevoza i prevoznika, ostvaruje se uz odgovarajuću voznu kartu.

Sa JTS putnicima je omogućeno korišćenje svih postojećih vrsta karata iz člana 13. ovog pravilnika.

Putnici imaju mogućnost kupovine karata u vozilima kod vozača i u spoljnoj mreži (dalje: van vozila).

Član 9

Izdavanje voznih karata vrši se u organizaciji prevoznika uz vršenje nadzora organizacionih jedinica Gradske uprave grada Vranja nadležnih za poslove finansija i saobraćaja (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 10

Na zahtev putnika, od strane prevoznika karte mogu biti izdate kao ručno pisane, kao zonske i uz pomoć elektronskog uređaja (tiket terminala).

Vozna karta se može izdati:

- u vozilu;

- van vozila.

Član 11

U vozilu karta se može izdati kao:

- pojedinačna karta;

- povratna karta;

- dnevna karta;

- karta za određeni broj vožnji;

- prelazna;

- doplatna karta.

Član 12

Van vozila karta se može izdati kao:

- pojedinačna karta;

- povratna karta;

- dnevna karta;

- karta za određenu grupe korisnika;

- karta za određeni broj vožnji;

- mesečna karta;

- prelazna.

Član 13

U JTS postoje sledeće kategorije voznih karata:

Pojedinačna karta kupljena van vozila je karta koja se plaća avansno, a izdaje se u spoljnoj mreži i važi za jednu vožnju u jednom smeru (bez presedanja), za određeni broj zona na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Pojedinačna karta kupljena u vozilu je karta koja se plaća avansno, a važi za jednu vožnju u jednom smeru (bez presedanja), za određeni broj vožnji na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Povratna karta je karta koja se plaća avansno, a izdaje se u vozilu ili van vozila, a važi za vožnju u oba smera za određeni broj zona, na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Dnevna karta je karta koja se plaća avansno, a izdaje se putniku u vozilu ili van vozila, a važi za neograničen broj vožnji u oba smera, za određeni broj zona, na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Karta za određenu grupu korisnika je karta koja se plaća avansno, a izdaje se određenoj kategoriji putnika (deca, penzioneri, studenti, invalidi i dr.), koji ostvaruju odgovarajuće popuste, na autobuskoj stanici. Izdaje se, na osnovu zahteva putnika, za određeni broj vožnji u jednom ili oba smera, za određeni broj zona na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Karta za određeni broj vožnji se plaća avansno, a izdaje se u vozilu ili van vozila. Izdaje se, na osnovu zahteva putnika, za određeni vremenski period i za određeni broj vožnji u jednom ili oba smera, za određeni broj zona, na određenoj relaciji u okviru jedne linije.

Mesečna karta je karta koja se plaća avansno ili sa odloženim rokom plaćanja, a izdaje se na autobuskoj stanici. Izdaje se, na osnovu zahteva putnika, za neograničeni broj vožnji u oba smera, za određeni broj zona, na određenoj relaciji u okviru jedne linije. Važi uz odgovarajuću voznu ispravu izdatu od strane prevoznika.

Prelazna karta je jedinstvena vozna karta koja se izdaje za prevoz na dve ili više linija. Prelazna karta se izdaje za sve kategorije karata.

Doplatne karte po unapred utvrđenoj ceni izdaje kontrolor putnicima zatečenim u vozilu bez vozne isprave ili sa neispravnom voznom ispravom.

Član 14

Određenim kategorijama putnika (deca, penzioneri, studenti, invalidi i dr.) su omogućeni odgovarajući popusti.

Član 15

U zavisnosti od organizacionih mogućnosti prevoznika biće primenjen i sistem elektronskih karata, naplata i validiranje istih.

Ove karte će biti definisane u skladu sa kategorijama korisnika i JTS.

Član 16

Naplata usluge prevoza vrši se:

- prodajom karata po kategorijama u vozilu ili u spoljnoj mreži;

- plaćanjem cene doplatne karte.

Član 17

Način formiranja cene usluge prevoza, utvrđuju se posebnim aktom Gradskog veća grada Vranja.

Cena doplatne karte utvrđuje se aktom iz stava 1. ovog člana, prema ceni usluge prevoza i stvarnim troškovima njenog izdavanja.

IV KONTROLA PUTNIKA

Član 18

Kontrolu putnika obavlja ovlašćeni kontrolor prevoznika ili drugo ovlašćeno lice.

Kontrolom se vrši provera validnosti vozne isprave i plaćanja usluge prevoza.

Član 19

Za korišćenje usluge prevoza putnik je dužan da u vozilu poseduje važeću, odgovarajuću i ispravnu voznu kartu i prateću voznu ispravu izdatu od strane prevoznika, ako je ona predviđena, koju je na zahtev kontrolora ili drugog ovlašćenog lica dužan da preda na proveru.

Ukoliko putnik ne poseduje voznu kartu iz stava 1. ovog člana, odnosno odbije da je preda na proveru, dužan je da ovlašćenom licu pruži podatke o svom identitetu.

Član 20

Putnik koji je u vozilu zatečen bez vozne karte ili sa neispravnom voznom ispravom dužan je da na zahtev kontrolora plati cenu doplatne karte, u visini utvrđenoj rešenjem iz člana 17. ovog pravilnika i potom može nastaviti započetu vožnju.

Putniku koji ne postupi po zahtevu kontrolora i ne plati cenu doplatne karte, kontrolor će uručiti opomenu, nakon čega je putnik dužan da se udalji iz vozila na prvom narednom stajalištu.

Član 21

Plaćanje po opomeni se može izvršiti:

- u roku od 15 dana od dana uručenja opomene,

- po isteku roka od 15 dana od uručenja opomene u uvećanom iznosu, u skladu sa cenom utvrđenom rešenjem iz člana 17. ovog pravilnika.

Protiv putnika koji ne izvrši plaćanje po opomeni iz stava 1. ovog pravilnika biće pokrenut postupak pred nadležnim sudom.

V KATEGORIJE KORISNIKA I USLOVI KORIŠĆENJA USLUGE PREVOZA

Član 22

Uslugu prevoza u JTS, zavisno od kategorije, korisnici mogu ostvariti kao:

1. prevoz sa naknadom:

- bez popusta;

- sa popustom.

2. prevoz bez naknade (besplatan prevoz):

- sa neograničenim vremenom trajanja;

- sa ograničenim vremenom trajanja.

Član 23

Uslugu prevoza sa naknadom bez popusta, ostvaruju svi putnici ukoliko nisu svrstani u povlašćenu kategoriju putnika iz člana 24. ovog pravilnika.

Član 24

Uslugu prevoza sa naknadom (povlašćene kategorije putnika), uz odgovarajuću voznu ispravu, ostvaruju korisnici koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja i to:

1. učenici osnovnih škola koji nisu stariji od 17 godina, sa popustom do 20% i učešćem lokalne samouprave u ceni karte od 30 do 80%;

2. učenici specijalnih osnovnih i srednjih škola ukoliko nisu stariji od 19 godina, sa popustom do 50% i učešćem lokalne samouprave u ceni karte od 50%;

3. učenici srednjih škola ukoliko nisu stariji od 21 godine, sa popustom do 20%;

4. zaposleni u gradskoj upravi i ostalim organima i službama grada Vranja, kao i zaposleni u obrazovanju, kulturi i sportu, sa popustom do 10% i učešćem lokalne samouprave u ceni karte do 90%;

5. ostali zaposleni prema ugovoru o radu, sa popustom do 10% i učešćem poslodavca ili samostalno u ceni karte do 90%;

6. svi lični penzioneri i porodični penzioneri, sa popustom do 30% i učešćem samostalno u ceni karte od 70% do 100% i učešćem lokalne samouprave u ceni karte do 30%.

Izuzetno, korisnici iz tačke 1, 2. i 3. koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Vranja, ostvaruju uslugu prevoza sa naknadom sa popustom uz odgovarajuću voznu ispravu, pod uslovom da je sedište škole/fakulteta koju pohađaju na teritoriji grada Vranja.

Vozne isprave korisnicima iz tačke 1-6. se izdaju sa ograničenim vremenom trajanja, najduže do jedne godine.

Član 25

Uslugu prevoza bez naknade (besplatan prevoz) sa neograničenim vremenom trajanja bez vozne isprave, uz uslov da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, ostvaruju:

- deca do sedam godina u pratnji roditelja ili staratelja;

- pripadnici policije i komunalne policije u uniformi prilikom vršenja službene dužnosti.

Član 26

Gradsko veće grada Vranja sa prevoznicima može ugovoriti da uslugu prevoza sa naknadom sa odgovarajućim popustom i učešćem lokalne samouprave u ceni karte, ostvaruju i ostale povlašćene kategorije putnika, uz odgovarajuće vozne isprave, a imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja i to:

1. studenti visokoškolskih ustanova koji nisu stariji od 30 godina;

2. ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40% invalidnosti;

3. invalidi rada usled posledica nesreće na poslu i profesionalnih oboljenja sa 50-60% telesnog oštećenja;

4. invalidi rada usled posledica bolesti sa 100% invalidnosti;

5. civilni invalidi rata sa 20-40% telesnog oštećenja;

6. trajno nesposobna lica za rad i privređivanje;

7. dijalizirana i transplantirana lica;

8. lica sa lakom duševnom zaostalošću;

9. članovi domaćinstva, korisnici materijalnog obezbeđenja porodice (MOP), pod uslovom da ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu;

10. žene od 60 do 65 godina;

11. nezaposlena lica koja su na evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje;

12. izbeglice i interno raseljena lica.

Član 27

Korisnici iz člana 26. ovog pravilnika ostvaruju uslugu prevoza sa naknadom sa popustom na osnovu podnetog zahteva za izdavanje vozne isprave, fotografije 3,0 x 3,5 ne starije od šest meseci i sledeće dokumentacije kojom dokazuju svoj status:

- kategorija pod tačkom 1: fotokopija lične karte/zdravstvene knjižice/izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid), potvrda o pohađanju škole ili fakulteta na teritoriji grada Vranja, odnosno ukoliko su upisani u školu ili fakultet u drugom gradu, a imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja;

- kategorije pod tačkom 2-5: fotokopija lične karte (original na uvid), rešenje nadležnog organa o trajnoj invalidnosti;

- kategorija pod tačkom 6: fotokopija lične karte (original na uvid), rešenje nadležnog organa o trajnoj nesposobnosti za rad i privređivanje;

- kategorije pod tačkom 7. i 8: fotokopija lične karte (original na uvid), potvrda nadležne ustanove (komisijski nalaz);

- kategorija pod tačkom 9: fotokopija lične karte (original na uvid), rešenje nadležnog organa o trajnom korišćenju prava na materijalno obezbeđenje porodice (MOP) i dokaz da nije u radnom odnosu (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 10: fotokopija lične karte (original na uvid);

- kategorije pod tačkom 11: fotokopija lične karte (original na uvid), a status nezaposlenog lica utvrđuje se na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje o čemu se uz pretplatnu legitimaciju izdaje evidencioni karton na period koji utvrđuje nadležan organ;

- kategorija pod tačkom 12: potvrda o priznavanju statusa izbeglice ili interno raseljenog lica izdata od nadležnog organa za tekuću godinu, ili izbegličku legitimaciju (plave boje), odnosno postojeću legitimaciju za interno raseljena lica, uz uslov da imaju mesto boravka na teritoriji grada Vranja

Član 28

Gradsko veće grada Vranja sa prevoznicima može ugovoriti da uslugu prevoza bez naknade (besplatan prevoz) sa neograničenim vremenom trajanja ostvaruju i ostale povlašćene kategorije putnika uz odgovarajuću voznu ispravu:

1. sva lica starija od 65 godina;

2. ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 50-100% invaliditeta;

3. civilni invalidi rata sa 50-100% telesnog oštećenja;

4. invalidi rada usled posledice nesreće na poslu i profesionalnog oboljenja sa 70-100% telesnog oštećenja;

5. slepa lica i njihov pratilac kada je u prisustvu slepog lica;

6. invalidna lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć;

7. lica obolela od dečije paralize i plegije;

8. lica obolela od mišićne distrofije i hemofilije;

9. lica obolela od multipleks skleroze i autizma;

10. lica sa umerenom, teškom i dubokom duševnom zaostalošću;

11. korisnici koji su to pravo stekli na osnovu saveznih i republičkih propisa (nosioci ordena "Narodni heroj", nosioci "Partizanske spomenice 1941. godine", borci narodnooslobodilačkih i revolucionarnih ratova, nosioci odlikovanja i sl.), pod uslovom da imaju odgovarajuću legitimaciju izdatu od nadležnog organa kojom dokazuju ovaj status,

sa odgovarajućim učešćem lokalne samouprave u ceni karte.

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju uslugu besplatnog prevoza pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja, izuzev lica iz tačke 11. koja besplatan prevoz ostvaruju uz uslov da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Član 29

Korisnici iz člana 28. ovog pravilnika ostvaruju uslugu prevoza bez naknade sa neograničenim vremenom trajanja na osnovu podnetog zahteva za izdavanje vozne isprave, fotografije 3,0 x 3,5 ne starije od šest meseci i sledeće dokumentacije, kojom dokazuju svoj status:

- kategorija pod tačkom 1: fotokopija lične karte (original na uvid), a za izbeglice i interno raseljena lica: potvrda o priznavanju statusa izbeglice ili interno raseljenog lica izdata od nadležnog organa za tekuću godinu, ili izbeglička legitimacija (plave boje) odnosno postojeća legitimacija za interno raseljena lica, uz uslov da imaju mesto boravka na teritoriji grada Vranja.

- kategorija pod tačkama 2, 3. i 4: fotokopija lične karte (original na uvid) i fotokopija rešenja nadležnog organa o trajnom invaliditetu i dokaz da nisu u radnom odnosu (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 5: fotokopija lične karte (original na uvid), fotokopija zdravstvenog kartona i fotokopija članske karte Saveza slepih Srbije ili nekog drugog saveza ili udruženja slepih (original na uvid);

- kategorije pod tačkom 6: fotokopija lične karte (original na uvid) i fotokopija rešenja nadležnog organa o stalnom dodatku za tuđu negu i pomoć (original na uvid);

- kategorije pod tačkama 7, 8. i 9: fotokopija lične karte (original na uvid) i fotokopija komisijskog nalaza nadležne zdravstvene ustanove sa šifrom i latinskim nazivom bolesti ili izvod iz zdravstvenog kartona, koji mora biti zaveden, potpisan i overen od strane nadležnog ordinirajućeg lekara sa šifrom i latinskim nazivom bolesti (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 10: fotokopija lične karte (original na uvid) i fotokopija rešenja nadležnog organa o trajnoj nesposobnosti za rad i privređivanje (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 11: fotokopija lične karte (original na uvid) i odgovarajuća legitimacija izdata od nadležnog organa kojom dokazuju svoj status.

Član 30

Gradsko veće grada Vranja sa prevoznicima može ugovoriti da uslugu prevoza bez naknade (besplatan prevoz) sa ograničenim vremenom trajanja (najduže do jedne godine) ostvaruju i ostale povlašćene kategorije putnika uz odgovarajuću voznu ispravu:

1. trudnice;

2. deca do 18 godina koja lično primaju stalnu socijalnu pomoć na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad uz potvrdu da su redovni učenici;

3. uživaoci porodične invalidnine po osnovu palog borca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine, i to:

- deca palih boraca redovni učenici osnovnih i srednjih škola i studenti viših škola, fakulteta i visokih škola;

- bračni drugovi i roditelji palih boraca koji nisu u radnom odnosu,

sa odgovarajućim učešćem lokalne samouprave u ceni karte.

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju uslugu besplatnog prevoz pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Član 31

Korisnici iz člana 30. ovog pravilnika ostvaruju uslugu prevoza bez naknade sa ograničenim vremenom trajanja na osnovu podnetog zahteva za izdavanje vozne isprave, fotografije 3,0 x 3,5 ne starije od šest meseci i sledeće dokumentacije kojom dokazuju svoj status:

- kategorija pod tačkom 1: fotokopija lične karte (original na uvid) i lekarsko uverenje o trudnoći koje sadrži procenu termina porođaja (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 2: fotokopija lične karte (original na uvid)/fotokopija zdravstvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih i rešenje opštinskog centra za socijalni rad (original na uvid);

- kategorija pod tačkom 3: fotokopija lične karte (za roditelje, supruge i studente), fotokopija lične karte, zdravstvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (za učenike osnovnih i srednjih škola), potvrda da pohađaju školu ili fakultet (za decu palih boraca), odnosno dokaz da nisu u radnom odnosu (za bračne drugove i roditelje palih boraca) (original na uvid).

Član 32

Gradsko veće grada Vranja sa prevoznicima može ugovoriti izdavanje voznih isprava za korišćenje besplatnog prevoza u slučajevima organizovanja značajnih međunarodnih skupova, kulturnih i naučnih manifestacija, sportskih događaja i dr. u kojima je grad Vranje domaćin.

Rok važenja vozne isprave određuje se na osnovu vremena trajanja manifestacije, odnosno gore označenih događaja.

Član 33

Gradsko veće grada Vranja sa prevoznicima u izuzetnim slučajevima može ugovoriti izdavanje voznih isprava za korišćenje besplatnog prevoza, sa rokom važenja najduže do jedne godine, sa odgovarajućim učešćem lokalne samouprave u ceni karte.

O broju izdatih voznih isprava iz stava 1. ovog člana vodi se službena evidencija.

Član 34

Besplatan prevoz sa neograničenim i ograničenim vremenom trajanja omogućava neograničeni broj vožnji na svim linijama, radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, u dnevnom saobraćaju (od 04 do 24 časa).

Član 35

Učešće lokalne samouprave u ceni karte za povlašćene kategorije putnika, tj. način, visinu i rokove isplate nadoknade sredstava na ime razlike od cene prevoza povlašćenih kategorija do punog iznosa cene vozne karte, kao i nadoknade sredstava za kategorije sa besplatnim prevozom Gradsko veće grada Vranja ugovara sa prevoznicima.

VI OSIGURANJE PUTNIKA U JAVNOM PREVOZU

Član 36

Prevoznik koji obavlja javni prevoz putnika dužan je da zaključi ugovor o osiguranju putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja, u skladu sa posebnim zakonom.

Prevoznik je dužan da na vidnom mestu u prevoznom sredstvu naznači podatke o zaključenom ugovoru o osiguranju, a naročito naziv društva za osiguranje i prava putnika po osnovu tog ugovora.

VII SISTEM PRODAJE VOZNIH KARATA

Član 37

Prevoznik, u skladu sa svojim organizacionim mogućnostima, za potrebe prodaje voznih karata obezbeđuje:

- prodajna mesta u spoljnoj mreži, na kojima se vrši prodaja voznih karata i izdavanje voznih isprava za one kategorije karata za koje su one predviđene;

- prodaju karata u vozilu kod vozača.

Prodajna mesta iz stava 1. alineja 1. moraju da budu u blizini stajališta i u zoni velike atrakcije putnika i ravnomerno raspoređena na teritoriji celog grada, u skladu sa organizacionim mogućnostima prevoznika.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a primenjivaće se od 01.02.2012. godine.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".