TARIFA

NAKNADA KOJE NAPLAĆUJE SOKOJ PO OSNOVU JAVNOG IZVOĐENJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA (SA ILI BEZ SMEŠTAJNIH KAPACITETA), KAO I DRUGIM OBJEKTIMA UGOSTITELJSKOG TIPA NA ZABAVNIM PRIREDBAMA

("Sl. glasnik RS", br. 12/2012)

Član 1

Ovom tarifom utvrđuje se visina autorske naknade po osnovu javnog izvođenja muzičkih dela iz repertoara Sokoja (u daljem tekstu: repertoar), u ugostiteljskim objektima (sa ili bez smeštajnih kapaciteta), kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa na zabavnim priredbama, kao i uslovi korišćenja repertoara, rok i način naplate naknade i okolnosti korišćenja zbog kojih se visina naknade uvećava ili smanjuje.

Član 2

Repertoar Sokoja (u daljem tekstu: repertoar) čine muzička dela:

1) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, članova Sokoja, koji su ugovorom ustupili svoja prava Sokoju, na osnovu člana 153. Zakona o autorskim i srodnim pravima;

2) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, članova Sokoja, čija prava Sokoj štiti na osnovu člana 180. Zakona o autorskom i srodnim pravima;

3) stranih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava Sokoj štiti na osnovu člana 186. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Član 3

Za korišćenje repertoara korisnik je dužan da:

- pribavi dozvolu Sokoja zaključivanjem ugovora o neisključivom ustupanju prava korišćenja muzičkog repertoara;

- dostavi sve relevantne podatke za utvrđivanje visine naknade;

- dostavi podatke o korišćenim muzičkim delima koji sadrže pun naziv muzičkog dela, ime autora i koautora, kao i trajanje izvođenja i

- plati autorsku naknadu u roku od osam dana od dana prijema računa.

Član 4

Korišćenje repertoara bez dozvole Sokoja, smatra se neovlašćenim i predstavlja privredni prestup i prekršaj iz čl. 215. i 216. Zakona o autorskom i srodnim pravima odnosno krivično delo iz člana 199. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Svako korišćenje repertoara obavezuje korisnika da plati autorsku naknadu i ispuni druge obaveze propisane zakonom i ovom tarifom, nezavisno da li je zaključio ugovor sa Sokojem.

Član 5

Korisnik je dužan da prijavi Sokoju svako korišćenje muzike, u pismenoj formi, putem redovne ili elektronske pošte ili korišćenjem obrasca na sajtu Sokoja, u roku od 15 dana od početka korišćenja.

Ukoliko korisnik ne prijavi korišćenje u predviđenom roku, ovlašćeni zastupnik Sokoja utvrdiće korišćenje i elemente relevantne za obračun autorske naknade.

Ovlašćeni zastupnik Sokoja dužan je da o tome sačini odgovarajući zapisnik.

Član 6

U slučaju kada korisnik ne dostavi relevantne podatke za utvrđivanje osnovice u predviđenom roku, Sokoj će naknadu odrediti u akontacionom iznosu, a prema visini koju je utvrdio i obračunava drugom korisniku čiji su način korišćenja, ekonomska snaga i drugi relevantni kriterijumi uporedivi.

Ukoliko se radi o korisniku odnosno korišćenju koje nije moguće uporediti, naknada će se utvrditi u paušalnom iznosu prema podacima kojima Sokoj raspolaže.

Član 7

Solidarno odgovaraju za plaćanje naknade vlasnik, držalac, zakupac prostora u kome se iskorišćavaju muzička dela i organizator.

Član 8

1. Svadbe, promocije, proslave, modne revije i slično

Naknada se plaća po priredbi i obračunava prema kapacitetu objekta - broju stolica / posetilaca i to:

Broj stolica/posetilaca

Broj bodova

do 50

300

od 51 do 100

500

od 101 do 200

800

od 201 do 300

1.000

od 301 do 500

1.500

preko 500, na svakih 50

po 50

Za organizaciju zabavnih priredbi u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima, kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa, naknada se plaća u iznosu od 10 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1 kvm.

Ukoliko se u ugostiteljskim objektima zabavne priredbe redovno održavaju, naknada se može odrediti na mesečnom nivou, u visini od 2 priredbe mesečno, a prema kapacitetu objekta - broju stolica/posetilaca.

Naknada za korišćenje muzičkih dela na promocijama, proslavama, modnim revijama i sličnim manifestacijama može se utvrditi i prema prihodu, u visini od 6% od ostvarenog prihoda. Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.

2. Maturske večeri

Naknada se plaća po priredbi i obračunava u visini od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i slično, odnosno u iznosu od 20 bodova po stolici/ posetiocu.

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.

3. Doček Nove godine (31.12/1.1. i 13.1/14.1)

Naknada se plaća po priredbi i obračunava:

- za organizaciju dočeka u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima, kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa, u iznosu od 20 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1 kvm;

- za organizaciju dočeka u restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima, kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa, u iznosu od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i slično, odnosno u iznosu od 30 bodova po stolici, računajući raspoloživ broj mesta (pun kapacitet), u slučaju kada se ne prodaju ulaznice, konzumacije i slično.

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.

Član 9

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu, primenjuju se sledeći koeficijenti:

- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta

1,00

- za region Vojvodine

0,90

- za region Centralne i Zapadne Srbije

0,80

- za region Istočne i Južne Srbije

0,70

Član 10

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".