OSNOVNI ZAKON

O POSTUPANJU SA EKSPROPRISANIM I KONFISKOVANIM ŠUMSKIM POSEDIMA

("Sl. list FNRJ", br. 61/46)

Član 1

Predmet ovog zakona jesu šumski posedi koji se po čl. 3, 10 i 26 saveznog Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji i drugim zakonima oduzimaju dosadašnjim vlasnicima, i to:

a) šumski posedi iz čl. 3 tačke a) i čl. 26. st. 1), 2) i 3) saveznog Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji;

b) šumski posedi lica iz čl. 3) tač. d) saveznog Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji, tj. čiji vlasnici nisu zemljoradnici po glavnom zanimanju, te ih ne obrađuju sami sa svojom porodicom već putem zakupa ili najamnom radnom snagom, a preko maksimuma koji se zakonom narodne republike ostavlja njihovim vlasnicima;

v) šumski posedi nemačkog Rajha, državljana nemačkog Rajha i lica nemačke narodnosti koji su konfiskovani prema Odluci Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije od 21 novembra 1944 godine odnosno prema Zakonu o prelazu u državnu svojinu neprijateljske imovine i o sekvestraciji nad imovinom otsutnih lica;

g) šumski posedi ratnih zločinaca, narodnih izdajnika i drugih lica koji su konfiskovani na osnovu sudskih odluka;

d) šumski posedi za koje je pokrenut a nije sproveden postupak po ranijem Zakonu o likvidaciji agrarne reforme na velikim posedima od 19 jula 1931 godine.

Član 2

Šumskim posedom u smislu ovog zakona smatraju se:

a) šume;

b) šumska zemljišta;

v) pokretni i nepokretni inventar, zgrade, naprave, postrojenja i saobraćajna sredstva koja služe pretežno upravi, održavanju i iskorišćavanju šume i šumskog zemljišta;

g) sva stojeća drvna masa koja pripada šumskom posedu i drvna masa koja je na šumskom posedu posečena posle stupanja na snagu Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji od 23 avgusta 1945 godine;

d) sporedni šumski prihodi, lov i ribolov na šumskom posedu i pravo njihovog iskorišćavanja;

đ) sva prava službenosti i ostala zakonska i ugovorna prava u korist vlasnika šumskog poseda vezana za upravu, održavanje i iskorišćavanje šumskog poseda.

Član 3

Šumom u smislu ovog zakona smatra se zemljište koje je obraslo šumskim drvećem.

Šumskim zemljištem u smislu ovog zakona smatra se zemljište koje se može trajno iskorišćavati jedino podržavanjem šume, zemljište koje se može jedino pošumljavanjem privesti trajnoj produktivnosti i zemljište koje svojim položajem bitno utiče na režim šumskog gospodarstva.

Član 4

Propisi ovog zakona ne odnose se na pašnjake, suvate i zemljišta pod vodom.

Član 5

Svi šumski posedi iz čl. 1 ovog zakona prelaze u svojinu države kao opštenarodna imovina i priključuju se državnom šumskom posedu one narodne republike na čijem području leže, osim u slučajevima dodeljivanja predviđenim ovim zakonom.

Član 6

Eksproprijaciju šumskih poseda iz čl. 1 ovog zakona sprovode ministarstva narodnih republika u čiji resor spada šumarstvo.

Član 7

Šumski posedi iz čl. 3 tač. a) i čl. 26 st. 1 Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji i čl. 1 tač. v), g) i d) ovog zakona oduzimaju se vlasnicima bez ikakve naknade.

Naknada za šumske posede iz čl. 26 st. 2 i 3 Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji i čl. 1 tač. b) ovog zakona isplatiće se vlasnicima u visini prosečnog jednogodišnjeg prihoda oduzetog šumskog poseda.

Član 8

Od eksproprisanih i konfiskovanih šuma i šumskih zemljišta koji su izolovani od velikih šumskih kompleksa, dodeljivaće se u privatnu svojinu po načelima o dodeljivanju zemlje ustanovljenim saveznim Zakonom o agrarnoj reformi i kolonizaciji, i to:

a) zemljoradnicima bez zemlje ili sa nedovoljno zemlje u bližoj okolini mesta u kome žive ili u koje se naseljavaju, i to od izolovanih šumskih zemljišta i šuma čija površina ne prelazi 10 hektara, u količini od 1 do 5 hektara po jednoj porodici, a u šumskim predelima gde nema zemlje za obrađivanje dodeljivaće se od eksproprisanih i konfiskovanih šumskih poseda koji ne prelaze 20 hektara do 10 hektara po jednoj porodici;

b) šumskim zadrugama osnovanim u cilju unapređenja šumskog gospodarstva i zadružnog iskorišćavanja šuma u količini koju odredi zakon narodne republike.

Član 9

Šume i šumska zemljišta koji se dodeljuju prema prethodnom članu dodeljuju se slobodni od svih dugova i tereta.

Nadležni organ upisaće dodeljene šume i šumska zemljišta u korist dodeljenika u katastru i zemljišnim knjigama shodno propisima Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji. Ovaj upis u korist dodeljenika iz čl. 8 tač. b) ovog zakona oslobođen je svih upisnih i prenosnih taksa.

Raniji vlasnik eksproprisanog i konfiskovanog šumskog poseda ostaje zadužen srazmerno delu koji mu je ostao u vlasništvu.

Pitanje dugova, tereta i prava trećih lica na eksproprisanom i konfiskovanom šumskom posedu urediće se posebnim zakonom.

Član 10

Za dodeljene šume i šumska zemljišta po čl. 8 ovog zakona dodeljenici će platiti naknadu u visini prosečnog jednogodišnjeg prihoda tog poseda.

Član 11

Šume i šumska zemljišta dodeljena po ovom zakonu ne mogu se otuđiti, opteretiti, dati u zakup ili razdeliti, niti mogu biti predmet izvršenja ili obezbeđenja za deset godina od dana dodeljivanja.

Ova zabrana ima se zabeležiti u zemljišnim knjigama prilikom upisivanja zemljišta na ime dodeljenika.

Član 12

Dodeljenik je dužan nepošumljeno šumsko zemljište koje mu se dodeli pošumiti u roku od pet godina. Dodeljenom šumom dužan je gospodariti tako da ne bude ugrožen opstanak šume i trajnog šumskog gospodarstva. Seča u dodeljenim šumama dozvoljena je samo na osnovu predloga seče i pošumljavanja odobrenog od nadležnog državnog organa.

Ukoliko dodeljenik ne postupi po odredbama prednjeg stava, gubi dodeljenu šumu i šumsko zemljište. Pored toga može se osuditi i na naknadu štete u visini pričinjene štete prekomernim iskorišćavanjem šume.

Rešenje o oduzimanju dodeljene šume i šumskog zemljišta i o kazni donosi u prvom stepenu izvršni odbor okružnog narodnog odbora. Protiv njegovog rešenja ima mesta žalbi ministru narodne republike u čiji resor spada šumarstvo u roku od osam dana od uručenja rešenja.

Član 13

Državnim lečilištima i oporavilištima, invalidskim, dečjim, omladinskim, sindikalnim kolonijama i domovima, fiskulturnim i kulturnim organizacijama i ustanovama dodeljivaće se prema njihovoj važnosti, značaju i opsegu na uživanje od eksproprisanih i konfiskovanih šumskih poseda do 20 hektara, uz obavezu da šume dalje održavaju i uzgajaju kao prirodne parkove.

Član 14

Organi ministarstva narodne republike, u čiji resor spada šumarstvo, za dodeljivanje šumskih poseda jesu: okružne komisije za dodeljivanje šuma i komisija narodne republike za dodeljivanje šuma.

Okružnu komisiju za dodeljivanje šuma sačinjavaju: pretstavnik izvršnog odbora okružnog narodnog odbora kao pretsednik, a kao članovi pretstavnik agrarnih interesenata, pretstavnik šumskih odnosno zemljoradničkih zadruga, šumarski stručnjak i poljoprivredni stručnjak.

Okružnu komisiju imenuje ministar narodne republike u čiji resor spada šumarstvo, i to: šumarskog stručnjaka u svome delokrugu, poljoprivrednog stručnjaka na predlog ministra poljoprivrede narodne republike, pretstavnika izvršnog odbora okružnog narodnog odbora i pretstavnika agrarnih interesenata na predlog izvršnog odbora okružnog narodnog odbora i pretstavnika šumskih odnosno zemljoradničkih zadruga na predlog glavnog zadružnog saveza narodne republike odnosno autonomne pokrajine.

Komisiju narodne republike za dodeljivanje šuma imenuje pretsednik vlade narodne republike. Ovu komisiju sačinjavaju: ministar narodne republike u čiji resor spada šumarstvo kao pretsednik, a kao članovi šumarski stručnjak kao pretstavnik ministarstva narodne republike u čiji resor spada šumarstvo, pretstavnik ministarstva poljoprivrede narodne republike i pretstavnik šumskih odnosno zemljoradničkih zadruga narodne republike.

Gde narodni odbori nisu formirani u stepenu okruga, zakonom narodne republike predvideće se imenovanje prvostepenih komisija za dodeljivanje šuma i šumskih zemljišta prema potrebi za više srezova zajedno. U ove komisije ulaze pretstavnici onih izvršnih odbora sreskih narodnih odbora na čijoj teritoriji leže pume i šumska zemljišta o kojima se donosi odluka i pretstavnici agrarnih interesenata i zadruga onih srezova na čijoj se teritoriji nalaze agrarni interesenti.

Član 15

Molbe za dodeljivanje šumskih poseda upućuju se okružnim komisijama na čijim područjima leži traženi šumski posed ili većina njegove površine odnosno vrednosti. Molbe ne podleže plaćanju taksa.

Član 16

Komisije narodnih republika donose odluke o tome koja se površina šumskih poseda izdvaja u svrhu dodeljivanja interesentima po čl. 8 i 13 ovog zakona i daju uputstva za rad okružnim komisijama.

Rešenja o dodeljivanju šume i šumskog zemljišta donosi u prvom stepenu okružna komisija. Ova rešenja podleže odobrenju komisije narodne republike koja ih može potvrditi, preinačiti ili poništiti.

Protiv rešenja okružne komisije koje se interesentu dostavlja posle odluke komisije narodne republike o njegovoj potvrdi, preinačenju ili poništenju, ima mesta žalbi komisiji narodne republike u roku od osam dana od uručenja rešenja.

Pravosnažne odluke o dodeljivanju šume i šumskog zemljišta dostavljaju okružne komisije nadležnim državnim organima radi upisa u katastar i uknjižbe u zemljišne knjige na ime dodeljenika.

Član 17

Narodne republike doneće na osnovu ovog osnovnog zakona svoje zakone o postupanju sa eksproprisanim i konfiskovanim šumskim posedima.

Član 18

Ovlašćuje se savezni Ministar poljoprivrede i šumarstva da donese uputstva za izvršenje ovog zakona i da propiše pravilnik o načinu utvrđivanja prihoda eksproprisanih i konfiskovanih šumskih poseda po čl. 7 st. 2 i čl. 10 ovog zakona.

Član 19

Ovlašćuje se Vlada FNRJ da uredbom propiše uslove otplate naknade iz čl. 7 st. 2 i čl. 10 ovog zakona.

Član 20

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".