PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI SPORTISTA ZA OBAVLJANJE SPORTSKIH AKTIVNOSTI I UČESTVOVANJE NA SPORTSKIM TAKMIČENJIMA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2012)

1. Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način, vrsta, obim i rokovi u kojima se sprovode zdravstveni pregledi za sve takmičare koji učestvuju na sportskim takmičenjima.

2. Utvrđivanje zdravstvene sposobnosti

Član 2

Opštu i posebnu zdravstvenu sposobnost sportista takmičara utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova, odnosno zavod nadležan za sport i medicinu sporta, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

Nadležna zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana jeste zdravstvena ustanova u kojoj se obavlja delatnost sportske medicine i koja ima specijalistu sportske medicine.

Ako zdravstvena ustanova u jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji sportista ima prebivalište, odnosno boravište u svom sastavu nema specijalistu sportske medicine, nadležna je zdravstvena ustanova koja ima specijalistu interne medicine, pedijatrije, medicine rada ili opšte medicine.

Zavod nadležan za sport i medicinu sporta iz stava 1. ovog člana jeste Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije (u daljem tekstu: Republički zavod) i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta (u daljem tekstu: Pokrajinski zavod).

Zdravstvene ustanove i zavodi iz st. 1-4. ovog člana obavljaju zdravstvene preglede u skladu sa ovim pravilnikom ako imaju odgovarajuće zdravstveno osoblje, prostor i medicinsko-tehničku opremu.

3. Vrsta i rokovi u kojima se sprovode zdravstveni pregledi

Član 3

U sportskom takmičenju može učestvovati sportista kome je u periodu od šest meseci pre održavanja sportskog takmičenja utvrđena opšta zdravstvena sposobnost za obavljanje sportskih aktivnosti, odnosno delatnosti.

Opšta zdravstvena sposobnost za bavljenje sportskim aktivnostima utvrđuje se u skladu sa članom 9. stav 5. Zakona o sportu i za sportiste koji nemaju potpunu poslovnu sposobnost pre zaključenja ugovora sa sportskom organizacijom.

Posebna zdravstvena sposobnost utvrđuje se, pored opšte zdravstvene sposobnosti, u periodu od šest meseci pre održavanja sportskog takmičenja za:

1) sportiste profesionalce;

2) sportiste reprezentativce u svim sportskim granama;

3) sportiste kategorisane na osnovu nacionalne kategorizacije sportista;

4) sportiste takmičare mlađe od 16 godina u svim sportskim granama;

5) sportiste takmičare mlađih kategorija koji se takmiče u starijim kategorijama;

6) druge sportiste takmičare za koje je ta obaveza utvrđena aktima nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, posebna zdravstvena sposobnost sportista utvrđuje se, pored opšte zdravstvene sposobnosti, u periodu od četiri meseca pre održavanja sportskog takmičenja za sportiste takmičare za koje je ta obaveza utvrđena aktima nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza.

Obaveza utvrđivanja zdravstvene sposobnosti iz st. 1. i 3. ovog člana postoji i za druge učesnike u sportu za koje je ta obaveza utvrđena aktima nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza (sportski stručnjaci, sportske sudije, sportski kontrolori, sportisti rekreativci).

Na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti lica iz stava 4. ovog pravilnika shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika o opštem zdravstvenom pregledu sportiste takmičara, s tim da zdravstveni pregled sportskih sudija i sportskih stručnjaka obavezno sadrži i psihološki pregled.

Utvrđivanje posebne zdravstvene sposobnosti sportiste takmičara vrši se istovremeno sa utvrđivanjem opšte zdravstvene sposobnosti, osim u slučajevima iz stava 4. ovog člana.

4. Učestvovanje na sportskim takmičenjima

Član 4

Učenici i studenti ne mogu, shodno članu 143. stav 7. Zakona o sportu, biti uključeni u vannastavne sportske aktivnosti i sportska takmičenja (školska, odnosno studentska) ako nije prethodno utvrđena njihova zdravstvena sposobnost za bavljenje školskim sportom.

Smatra se da je ispunjen uslov iz stava 1. ovog člana ukoliko je učeniku, odnosno studentu utvrđena zdravstvena sposobnost za učešće na sportskim takmičenjima u okvirima određene sportske organizacije ili saveza, uz podnošenje odgovarajućeg dokaza.

Član 5

Ciljevi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista takmičara za učešće na takmičenjima su očuvanje i unapređenje zdravlja i radne sposobnosti sportista takmičara, pravilno usmerenje u sportu, prevencija oboljevanja, povređivanja i drugih poremećaja zdravlja i invalidnosti tokom bavljenja sportom.

Pregledima kojima se utvrđuje zdravstvena sposobnost sportista takmičara utvrđuje se stanje zdravlja, ocenjuje psihofizička sposobnost u odnosu na zahteve pojedinih sportskih grana i disciplina, kao i opšti uticaj fizičke aktivnosti na organizam i obezbeđuje adekvatna selekcija u sportu na osnovu utvrđenih predispozicija u kojoj se može očekivati najveći uspeh.

Član 6

Utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti sportista takmičara vrši se putem prethodnog, periodičnog i vanrednog zdravstvenog pregleda.

5. Prethodni zdravstveni pregled

Član 7

Prethodni zdravstveni pregled sportiste takmičara vrši se pre početka bavljenja određenim sportskim aktivnostima, odnosno pre ili pri prvoj registraciji za određenu sportsku organizaciju.

Prethodni zdravstveni pregled vrši se i pre uključenja učenika i studenata u vannastavne sportske aktivnosti.

Pregledom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se opšta zdravstvena sposobnost sportiste i posebna psihofizička sposobnost u odnosu na konkretnu sportsku granu, odnosno disciplinu.

Osnovni cilj pregleda iz stava 1. ovog člana je utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za bavljenje određenom sportskom granom, odnosno sportskom disciplinom i usmeravanje ka sportskoj grani i sportskoj disciplini u kojoj se, na osnovu utvrđenih predispozicija, može očekivati najveći uspeh.

6. Periodični zdravstveni pregledi

Član 8

Periodični opšti i posebni zdravstveni pregledi sprovode se radi kontrole zdravlja i sposobnosti tokom bavljenja određenom sportskom aktivnošću.

Pregledima iz stava 1. ovog člana utvrđuje se opšta zdravstvena sposobnost sportiste i posebna zdravstvena sposobnost u odnosu na konkretnu sportsku granu, odnosno disciplinu.

7. Vanredni zdravstveni pregledi

Član 9

Vanredni zdravstveni pregledi obavljaju se:

- prema medicinskim indikacijama, na osnovu prvog ili prethodnog periodičnog pregleda;

- pre nastupa učesnika u sportskim disciplinama u kojima to određuju sportska pravila nadležnih nacionalnih sportskih saveza;

- posle težih bolesti i povreda nastalih tokom sportskih aktivnosti ili iz drugih razloga;

- na zahtev sportske organizacije, nacionalnog sportskog saveza; sportskog trenera, ili samog sportiste takmičara;

- kod kontrole pola;

- nakon prekida bavljenja sportom duže od godinu dana;

- nakon isteka kazne zbog povrede anti-doping pravila.

Pregledom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se opšta zdravstvena sposobnost sportiste i posebna zdravstvena sposobnost u odnosu na konkretnu sportsku granu, odnosno disciplinu.

Sportista takmičar ne može da bude uključen u sportske aktivnosti i da učestvuje na sportskim takmičenjima ako nije zdravstveno pregledan u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana.

8. Način i obim sprovođenja zdravstvenih pregleda

Član 10

Zahtev za utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti sportiste takmičara može podneti sportska organizacija, odnosno sportski savez čiji je sportista takmičar član, odnosno sam sportista takmičar.

Nadležna zdravstvena ustanova i nadležni zavod za sport i medicinu sporta (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova) koja sprovodi utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista takmičara dužna je, nakon blagovremeno podnetog zahteva za zdravstveni pregled sportiste takmičara, da obezbedi i organizuje sprovođenje pregleda i utvrđivanja zdravstvene sposobnosti prijavljenih sportista takmičara.

Svaka sportska organizacija koja učestvuje u sistemu takmičenja predlaže nadležnoj zdravstvenoj ustanovi plan preventivnih zdravstvenih pregleda svojih sportista takmičara najkasnije do kraja oktobra za narednu godinu.

Sportska organizacija, odnosno sportista takmičar i zdravstvena ustanova koja sprovodi utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista takmičara neposredno se dogovaraju o terminima pregleda.

Sportisti takmičari dužni su da se pridržavaju dogovorenih termina za preglede.

Član 11

Obim zdravstvenog pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista takmičara određuje se na osnovu stručne analize specifičnih funkcionalnih zahteva pojedinih sportskih grana i disciplina, kao i starosne dobi.

Član 12

Utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti sportista takmičara i učesnika u školskom sportu obavljaju specijalisti medicine sporta, a izuzetno specijalisti internisti, specijalisti medicine rada, specijalisti opšte medicine i specijalisti pedijatri, u slučajevima iz člana 2. stav 4. ovog pravilnika.

Član 13

O rezultatima obavljenih zdravstvenih pregleda zdravstvena ustanova sastavlja Sportsko medicinski izveštaj o utvrđenoj zdravstvenoj sposobnosti sportiste za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima (u daljem tekstu: Sportsko medicinski izveštaj) i dostavlja ga:

- pregledanom sportisti;

- izabranom lekaru.

Sportsko medicinski izveštaj sadrži pored rezultata obavljenih zdravstvenih pregleda i ocenu zdravstvenog stanja i predlog mera za očuvanje zdravlja sportiste.

Sportsko medicinski izveštaj daje se na Obrascu 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Lekar koji prilikom pregleda sportiste takmičara posumnja da je sportista koristio doping sredstva, dužan je da o tome obavesti Antidoping agenciju Republike Srbije, u skladu sa članom 14. stav 1. Zakona o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05).

Član 14

Svaki sportista takmičar prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za učešće na takmičenjima mora da ima:

- dokument kojim potvrđuje identitet (ličnu kartu, pasoš i dr.);

- medicinsku dokumentaciju ili informaciju izabranog lekara o prethodnim bolestima, povredama i lečenju;

- takmičarsku knjižicu.

Član 15

Sportista takmičar ili sportska organizacija (savez) koja ga upućuje na zdravstveni pregled radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za učešće na sportskim takmičenjima dostavlja zdravstvenoj ustanovi popunjeni upitnik o ličnim podacima i medicinskoj anamnezi sportiste, najkasnije dva dana pre zakazanog termina za zdravstveni pregled.

Upitnik iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće:

A. Opšte podatke:

1) Ime i prezime sportiste,

2) Jedinstveni matični broj građana,

3) Broj zdravstvene knjižice i filijalu Fonda zdravstvenog osiguranja koja ju je izdala,

4) Broj Registarske knjižice sportskog saveza i ko ju je izdao,

5) Broj telefona,

6) Adresu elektronske pošte,

7) Adresu,

8) Zanimanje,

9) Radno mesto ili školu,

10) Datum rođenja,

11) Pol;

B. Sportsku aktivnost:

1) Sportska organizacija u kojoj je sportista angažovan (naziv i adresa),

2) Nacionalni granski sportski savez (naziv i adresa),

3) Sportska grana,

4) Sportska disciplina ili kategorija,

5) Trener,

6) Ukupan broj takmičenja na kojima je sportista učestvovao, odnosno ukupan broj odigranih utakmica, u prethodnoj takmičarskoj godini (uključujući prijateljske utakmice),

7) Frekventnost (količina) treninga na nedeljnom nivou,

8) Mesto, odnosno položaj u ekipi,

9) Sportska uspešnost,

10) Izjavu sportiste da li je upoznat sa zakonskim propisima o korišćenju zabranjenih supstanci u svrhu postizanja bolje sportske forme i rezultata (edukacija o anti-doping pravilima);

V. Medicinsku anamnezu i nasledne faktore sportiste:

1) Medicinska anamneza sportiste:

a) Prekid sportskih aktivnosti na više od mesec dana,

b) Teške povrede koštano-mišićno-zglobnog sistema,

v) Operacije, lečenje u bolnici,

g) Učestale infekcije,

d) Ozbiljne bolesti (infektivne, maligne i dr.),

đ) Srčani problemi, nepravilan i ubrzan rad srca, lupanje srca, bol u grudima, gubljenje daha, iznenadni gubitak svesti,

e) Otežalo disanje, kašalj, iskašljavanje,

ž) Alergije, astma,

z) Poremećaji sistema za varenje,

i) Gubitak apetita, gubitak na težini,

j) Potres mozga; epilepsija,

k) Vrtoglavica, kratkotrajni gubitak svesti,

l) Nesanica;

2) Sportistkinje - redovnost i trajanje menstrualnog ciklusa, kada je bio prvi i poslednji ciklus, aktivna - neaktivna za vreme ciklusa;

3) Reakcija na fizički napor;

4) Vakcinacija: Zapis o statusu vakcinacija (uključujući datume), posebno vakcinacija protiv Tetanusa i Hepatitisa A i B;

5) Lekovi/suplementi:

a) Specifični lek koji sportista trenutno uzima,

b) Odobreni TUE (Izuzeće terapijskog korišćenja sredstava koja su na listi zabranjenih doping sredstava),

v) Dodaci ishrani (suplementi) koje sportista uzima;

6) Bolesti zavisnosti (duvan, alkohol, droga, igraonice, kompjuteri i dr.);

7) Porodična anamneza (prva generacija, tj. roditelji, braća, sestre):

a) Bolesti srca (uključujući iznenadnu srčanu smrt),

b) Povišeni krvni pritisak, moždani udar,

v) Problemi sa krvnim sudovima, proširenje vena, duboka venska tromboza,

g) Bolesti krvi,

d) Šećerna bolest,

đ) Bubrežne bolesti,

e) Alergije, astma,

ž) Maligne bolesti (rak),

z) Hronični problemi sa zglobovima i mišićima,

i) Hormonalni problemi.

Upitnik iz stava 1. ovog člana daje se na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz Upitnik iz stava 1. ovog člana prilažu se važeća sportska pravila nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza koja se odnose na zdravstvene preglede sportista, osim ako su ranije već dostavljena, a u međuvremenu nije bilo izmena.

Upitnik iz stava 1. ovog člana, koji je datiran, potpisuju sportista takmičar, odnosno roditelj ili staratelj maloletnog sportiste.

Član 16

Obim pregleda za utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti za učešće na sportskim takmičenjima obuhvata:

1) Uzimanje opštih podataka, s tim da se mogu koristiti i podaci iz Upitnika iz člana 17. stav 1. ovog pravilnika;

2) Visinu;

3) Težinu;

4) Krvni pritisak (preporučuje se uvek koristiti istu ruku i naznačiti to u medicinskoj dokumentaciji sportiste);

5) Glavu i vrat (oštrina vida, nos, uši, zubi, grlo, štitna žlezda);

6) Limfne čvorove;

7) Grudni koš i pluća (pregled);

8) Srce (tonovi, šumovi, frekvenca srca, ritam);

9) Abdomen (uključujući kilu, ožiljke);

10) Krvne sudove (npr. periferni puls, šumovi vena, proširenje vena);

11) Pregled kože;

12) Nervni sistem (npr. refleksi, senzorne nepravilnosti);

13) Koštano-mišićni sistem sa posturalnim statusom (kičmeni stub, grudni koš, donji ekstremiteti);

13) Elektrokardiogram (12-kanalni EKG);

14) Laboratorijska ispitivanja: kompletna krvna slika (hemoglobin, hematokrit, eritrociti, leukociti, trombociti); šećer u krvi; test urina (test merne trakice kako bi se utvrdio nivo proteina i šećera);

15) Druge preglede koji se zahtevaju sportskim pravilima nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza.

Član 17

Obim pregleda za utvrđivanje posebne zdravstvene sposobnosti za učešće na sportskim takmičenjima, pored pregleda iz člana 16. ovog pravilnika, obuhvata:

1) Laboratorijsku analizu krvi i urina: sedimentaciju; ureu; kreatinin; aspartat amino-transferaza (AST); alanin amino-transferazu (ALT): bilirubin (ukupni), urin sa sedimentom; po medicinskim indikacijama: TIBC, UIBC, masnoće u krvi (holesterol, HDL i LDL holesterol, trigliceridi), proteine;

2) Krvnu grupu i Rh faktor - po medicinskim indikacijama;

3) Spirometriju;

4) Ehokardiografiju (dimenzije i morfološke karakteristike srčanih šupljina, zidova, zalistaka i velikih krvnih sudova, kontraktilnost srca i protoci) za sportiste nacionalne kategorizacije i sve nacionalne selekcije;

5) Psihološke preglede (procena socijalnog statusa, svojstva ličnosti, vrednosne orijentacije, situaciona specifična svojstva i ponašanja, uključujući motive, ciljeve, sagorelost, izvor stresa i način borbe) - obavezan jednom u dve godine za sportiste takmičare nacionalnih selekcija u uzrastu od 12-18 godina, a u drugim slučajevima prema zahtevima nacionalnih sportskih saveza ili sportskih organizacija;

6) Orijentacioni neurološki pregled;

7) Test opterećenja na ergociklu ili tredmilu sa kontinuiranim praćenjem EKG-a (jedan put godišnje i po medicinskim indikacijama);

8) Otoskopski pregled - automobilizam i karting, bob, boks, vazduhoplovstvo, kik boks, moto sport, ronjenje, i za nacionalne sekcije: biciklizam, vaterpolo, dizanje tegova, kajak - kanu, konjički olimpijski i fei sport, plivanje, savate, skijanje na vodi, sinhrono plivanje, skokovi u vodu, sankaški sportovi, sportsko penjanje (veštačka stena), strong men, triatlon;

9) Orijentacioni pregled vida (oštrina vida, širina vidnog polja, razlikovanje osnovnih boja) - automobilizam, karting, bob, boks, vazduhoplovstvo, kik boks, moto sport, ronjenje;

10) Proširena antropometrija: BMI, procenat telesne masti, procenat mišića, druga antropometrijska merenja u odnosu na zahteve sportske discipline i potrebe korisnika;

11) Druga ispitivanja neophodna za ocenjivanje zdravstvene sposobnosti sportiste u odnosu na zahteve sportske grane, odnosno discipline u skladu sa sportskim pravilima nadležnog međunarodnog i nacionalnog granskog sportskog saveza, i u zavisnosti od medicinskih indikacija.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, obim pregleda za utvrđivanja posebne zdravstvene sposobnosti za učešće na sportskim takmičenjima sportista iz člana 3. stav 3. tač. 4) i 5) ovog pravilnika, pored pregleda iz člana 16. ovog pravilnika, obuhvata test napora i EKG-e u naporu i posle napora.

Zdravstvena ustanova može, prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportiste takmičara, da preduzme test fizičkog opterećenja (ergometrija) samo ukoliko je sportista, odnosno njegov roditelj ili staratelj dao izjavu da je upoznat sa procedurom i rizicima testiranja i da je saglasan sa testiranjem.

Izjava o saglasnosti za testiranje fizičkim opterećenjem daje se na Obrascu 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Psihološka procena drugih učesnika u sportu obavlja se prema metodologiji koja važi za sportiste, uz uvažavanje specifičnih zahteva pojedinih sportskih zanimanja.

Član 18

Rezultati obavljenih dodatnih zdravstvenih pregleda (snimci i nalazi), posebno nakon sportskih povreda, moraju biti priloženi medicinskoj dokumentaciji sportiste.

Član 19

Na osnovu izvršenih zdravstvenih pregleda:

1) daje se ocena zdravstvenog stanja i fizičke sposobnosti za učešće na sportskim takmičenjima u okvirima određene sportske grane, odnosno sportske discipline (u daljem tekstu: Ocena),

2) podaci sa Ocenom upisuju se u medicinsku dokumentaciju,

3) upisuje se Ocena u takmičarsku knjižicu,

4) Ocena se dostavlja sportisti, njegovom izabranom lekaru i nadležnom nacionalnom sportskom savezu,

5) šifriraju se utvrđena oboljenja i abnormalnosti po MKB-10 i predlažu odgovarajuće mere.

Član 20

Ocena iz člana 19. ovog pravilnika je:

1) sposoban,

2) sposoban, sa ograničenjem _________________,

3) privremeno nesposoban,

4) nesposoban za predloženu sportsku granu, odnosno disciplinu,

5) nesposoban,

6) ocena i mišljenje se ne mogu dati zbog _____________.

Ocenu potpisuje i overava ovlašćeni lekar, svojim faksimilom i pečatom ovlašćene zdravstvene ustanove u kojoj je pregled obavljen.

Ocenu rezultata psihološke procene potpisuje i overava ovlašćeni psiholog zdravstvene ustanove u kojoj je pregled obavljen.

Ocena se daje neposredno nakon obavljenog pregleda, a najkasnije u roku od deset dana.

Ocena se upisuje u Sportsko medicinski izveštaj i medicinsku dokumentaciju sportiste, a u takmičarsku knjižicu ocena iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Ocena se daje na Obrascu 4 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ocena se dostavlja sportisti, sportskoj organizaciji u kojoj je sportista angažovan i nadležnom nacionalnom sportskom savezu.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

IZVEŠTAJ SPORTSKO MEDICINSKOG PREGLEDA O OPŠTOJ ZDRAVSTVENOJ SPOSOBNOSTI

 

 

Ime i prezime:

 

Broj protokola:

 

Pol:

 

Datum testiranja:

 

Datum rođenja:

 

Sport:

 

Starosna dob:

 

Pozicija u timu/kategorija

 

Škola/klub:

 

Godine treniranja:

 

Adresa:

 

Učestalost treninga i trajanje:

 

puta nedeljno    

Telefon:

 

 

sati

Anamneza:

Lična:

Oboljenja:    

 

 

Povrede:

 

 

Operacije:

 

 

Alergije:

 

Porodična:

 

Sportska:

 

Antropometrija:

TM (kg)

 

TV (cm)

 

BMI (kg m-2)

#DIV/0!

masti (%)

 

 

 

 

 

 

 

mišići (%)

 

Fizikalni pregled:

Nos:

b.o.

Ždrelo:

mirno

Tonzile:

mirne

Zubi:

sanirani

Vid:

b.o.

Kolorni vid:

b.o.

Sluh:

b.o.

Ravnoteža:

b.o.

Kičma:

b.o.

Grudni koš:

b.o.

Stopala:

b.o.

Koža:

normalne boje

Abdomen:

Mek, palpatorno neosetljiv, bez organomegalije i ožiljaka.

Pluća:

Normalan disajni šum, bez propratnog nalaza.

Srce:

Ritam pravilan, tonovi jasni, bez šumova

Štitna žlezda:

Normalne veličine

Limfne žlezde:

nisu uvećane

Osnovni neurološki nalaz

uredan

Ostali nalaz:

b.o.

 

TA leva ruka:

 

 

mmHg

TA desna ruka:

 

 

mmHg

Puls (min-1)

 

Periferni pulsevi:

Simetrični, palpabilni, dobro punjeni

Vene:

bez proširenja i drugih pratećih pojava

EKG:

Frekvencija:

 

Osovina:

 

PR (s):

 

QTc (s):

 

Opis:

Sinusni ritam, normogram, elementi: P, QRS, T - odgovarajući za uzrast i sportski staž

Laboratorijski nalaz:

Krvna slika

Nalaz:

Referentne vrednosti:

urin

Nalaz

WBC

 

 

proteini

 

RBC

 

 

glukoza

 

Hgb

 

 

 

 

Hct

 

 

Plt

 

 

 

Biohemija

Nalaz:

Referentne vrednosti:

 

glikemija

 

 

Drugi pregledi koji se zahtevaju sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza:

Potrebno je da se urade dodatni pregledi:

Potrebno je da se konsultuje lekar specijalista:

Savetuje se:

Ocena:

1)

sposoban

2)

sposoban, sa sledećim ograničenjem: ...

3)

privremeno nesposoban

4)

nesposoban za predloženu sportsku granu, odnosno disciplinu

5)

nesposoban

6)

ocena i mišljenje se ne mogu dati zbog ...

Pečat ustanove i faksimil lekara

 

Obrazac 2

UPITNIK O LIČNIM PODACIMA, SPORTSKOJ I MEDICINSKOJ ANAMNEZI

1 - A Opšti podaci

Ime, ime oca i prezime

 

Pol

 

Datum rođenja

 

JMBG

 

Br.zdr.knjž / filijala Fonda

 

Reg. broj takmič. knjižice

 

Telefon / mobilni

 

E-mail

 

Adresa stanovanja

 

Opština

 

Zanimanje

 

Radno mesto / škola

 

Datum pregleda

 

 

 

1 - B Sportska aktivnost

Sportska organizacija / klub (naziv i adresa)

 

Nacionalni granski sportski savez (naziv i adresa)

 

Sportska grana

 

Sportska kategorija

 

Sportska disciplina

 

Pozicija u timu

 

Trener

 

Broj takmičenja (individualni sport) u prethodnoj godini?

Do 10    10-20    20-30    više od 30

Broj utakmica (kolektivni sport) u prethodnoj godini?

Do 10    10-20    20-30    više od 30

Da li se takmičite van svoje uzrastne kategorije?

 

Navedite svoj najbolji sportski uspeh

 

Da li ste član Nacionalne selekcije?

 

Koje godine ste počeli da trenirate?

 

Koliko puta (sati) nedeljno trenirate?

 

Koliko sati dnevno trenirate?

 

Faza takmičarskog ciklusa?

Pauza    pripreme    takmičenje

Da li ste upoznati sa zakonskim propisima o korišćenju zabranjenih supstanci u svrhu postizanja bolje sportske forme i rezultata

 

Da

Ne

1 - V Medicinska anamneza sportiste

 

Pitanje

DA

NE

Da li ste imali neko oboljenje ili povredu od poslednjeg lekarskog pregleda obavljenog radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti?

 

 

Da li ste trenutno bolesni ili imate neki medicinski problem?

 

 

Da li ste iz bilo kog razloga prestajali sa sportskim aktivnostima na više od mesec dana?

 

 

Da li Vam je ikada lekar zabranio ili ograničio bavljenje fizičkim aktivnostima?

 

 

Da li redovno / duže vreme uzimate neki lek?

 

 

Da li trenutno uzimate neki lek (tablete, kapsule, injekcije, kreme, masti, sredstva za inhaliranje...)?

 

 

Da li ste imali srčanih problema, lupanje ili preskakanje srca u miru, tokom ili nakon fizičke aktivnosti?

 

 

Da li ste ikada imali bol u grudima tokom ili nakon fizičke aktivnosti?

 

 

Da li ste imali ili imate povišeni krvni pritisak?

 

 

Da li Vam je ikada rečeno da imate šum na srcu?

 

 

Da li ste bolovali od miokarditisa?

 

 

Da li tokom fizičke aktivnosti imate probleme sa organima za disanje (kašalj, iskašljavanje, otežano disanje)?

 

 

Da li imate astmu?

 

 

Da li ste ikada imali prelom kosti?

 

 

Da li ste imali težu povredu mišića?

 

 

Da li ste ikada imali težu povredu nekog zgloba (uganuće, iščašenje, prelom)?

 

 

Da li ste ikada imali težu povredu nekog ligamenta ili tetive?

 

 

Da li imate česte ili jake glavobolje?

 

 

Da li ste ikada izgubili svest?

 

 

Da li ste ikada imali potres mozga?

 

 

Da li ste ikada imali epileptični napad?

 

 

Da li ste ikada imali osećaj ukočenosti ili neprijatnosti (žarenje, peckanje, bol) duž ruke, u šaci, duž noge, u stopalu?

 

 

Da li imate problema sa vidom (korigovan vid, astigmatizam, strabizam...)?

 

 

Da li imate problema sa sluhom?

 

 

Da li često imate problema sa organima za varenje (mučnina, gađenje, povraćanje, zatvor, proliv, drugo)?

 

 

Da li ste ikada imali povišen šećer?

 

 

Da li ste ikada imali povišen nivo masnoća u krvi (holesterol, HDL, LDL, trigliceride)?

 

 

Da li imate problema sa mokrenjem?

 

 

Da li imate infekciju kože ili druge medicinski značajne promene na koži (akne, psorijaza, gljivične bolesti...)?

 

 

Da li ste alergični? (na polen, grinje, kućnu prašinu, lekove, namirnice, ubod insekata ili drugo)

 

 

Da li ste ikada lečeni u bolnici zbog neke bolesti ili povrede?

 

 

Da li ste ikada operisani zbog neke bolesti ili povrede?

 

 

Da li ste bolovali od infektivne mononukleoze?

 

 

Da li ste bolovali od žutice?

 

 

Da li ste preležali dečje zarazne bolesti (boginje, zauške i drugo)?

 

 

Da li ste bolovali od meningitisa?

 

 

Da li Vam je ikada bilo loše nakon fizičke aktivnosti?

 

 

Da li ste ikada imali vrtoglavicu tokom ili nakon fizičke aktivnosti?

 

 

Da li patite od nesanice?

 

 

Da li osećate da ste pod stresom?

 

 

Koja je Vaša krvna grupa? Rh faktor - upisati u rubriku

 

 

Da li ste vakcinisani i da li posedujete evidenciju o vakcinaciji (Hepatitis A i B, ...)?

 

 

Kada ste primili poslednju dozu antitetanusne zaštite?

 

 

Da li želite da imate telesnu masu manju od trenutne?

 

 

Da li želite da imate telesnu masu veću od trenutne?

 

 

Da li redovno morate da gubite na telesnoj masi da biste se takmičili u svojoj kategoriji?

 

 

Da li koristite dodatke ishrani (vitamini, minerali...)?

 

 

Da li ste ikada koristili suplemente u cilju dobijanja ili gubitka telesne mase?

 

 

Da li ste ikada koristili suplemente u cilju poboljšanja fizičke sposobnosti ili bržeg oporavka?

 

 

Da li u svrhu lečenja koristite neko sredstvo iz Liste zabranjenih sredstava (TUE - izuzeće radi primene u terapijske svrhe)?

 

 

Da li često konzumirate alkohol?

 

 

Da li pušite (cigarete, cigare, lulu)?

 

 

ZA OSOBE ŽENSKOG POLA

 

 

Da li imate menstruacije? (ako je odgovor NE, na ostala pitanja ne odgovarati)

 

 

Kada je počeo poslednji ciklus?

 

 

Koji je period između dva ciklusa?

 

 

Kada ste prvi put dobili mesečni ciklus?

 

 

Da li su menstruacije bolne i obimne?

 

 

Koliko ste ciklusa imali u prethodnoj godini?

 

 

Koliki period je bio najduži između dva ciklusa?

 

 

Da li trenirate za vreme ciklusa?

 

 

Odlazite li redovno na ginekološki pregled?

 

 

Ostalo - Navesti druge zdravstvene probleme koje ste imali, a nisu pobrojane (bolesti, povrede ili operacije)

 

Detaljnije objasnite pitanja na koje ste odgovorili sa DA

 

 

1 - D Porodična anamneza (odnosi se na porodicu i užu familiju)

Da li Vam je neki član porodice preminuo iznenada od srčanog oboljenja pre navršene 50. godine života?

 

 

Da li Vam neki član porodice boluje od nekog srčanog oboljenja?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima povišen krvni pritisak?

 

 

Da li Vam je neki član porodice preminuo od moždanog udara?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima bolesti krvi?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima probleme sa krvnim sudovima (aneurizma, proširene vene, venska tromboza)?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima alergije, astmu?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima probleme sa bubrezima?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima hronične probleme sa zglobovima i mišićima?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima šećernu bolest?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima problema sa hormonalnim bolestima?

 

 

Da li Vam neki član porodice ima maligno oboljenje (rak)?

 

 

Ostalo - Navesti druge bolesti od kojih boluju članovi familije, a nisu pobrojane

 

Detaljnije objasnite pitanja na koje ste odgovorili sa DA

 

 

Ovim potvrđujem da su moji odgovori na postavljena pitanja sveobuhvatni i tačni.
Potpis sportiste /roditelja/ staratelja

 

Obrazac 3

SAGLASNOST ZA TEST FIZIČKIM OPTEREĆENJEM

Test opterećenja srca (ergometrija) je metoda kojom se proverava koronarna rezerva (snabdevenost srca krvlju). Ovaj test nam daje podatke koliko je Vaše srce zdravo. U upotrebi su test opterećenja na pokretnoj traci, bicikl ergometru, veslačkom, kajakaškom i drugim ergometrima.

Za vreme testa prati se sve vreme električna aktivnost srca (EKG), krvni pritisak i srčana frekvencija. Na taj način se prati reakcija srca na fizičko opterećenje.

Kako se izvodi pregled?

Dok Vi hodate na pokretnoj traci, vozite statički bicikl ili koristite neki drugi ergometar u određenim vremenskim intervalima povećava se fizičko opterećenje. Sve vreme se registruje EKG pomoću elektroda koje su prikačene za Vaš grudni koš. Za vreme testa (tokom oporavka) se meri krvni pritisak i srčana frekvencija.

Test traje dok se ne postigne srčana frekvencija predviđena za Vašu životnu dob i stepen treniranosti.

Test možete prekinuti u bilo kom momentu ako se ne osećate dobro.

Test može prekinuti i lekar iz medicinskih razloga.

Test fizičkim opterećenjem je nisko rizična procedura, ali postoji mogućnost da u retkim prilikama dođe do komplikacija (2-4 na 1000 testova).

Moguće komplikacije:

1. Bol u grudima tokom testa ili nakon završetka testa

2. Osećaj nesvestice

3. Problemi sa disanjem

4. Nepravilan rad srca

5. Izuzetno retko srčani udar

Detaljno sam informisan/a o vrsti, značaju i mogućim komplikacijama testa fizičkim opterećenjem.

Saglasan/a sam da se podvrgnem planiranom pregledu.

Broj protokola ________

Dana _______________

 

Potpis ispitanika:

__________________

 

 

 

 

 

 

U __________________

 

Potpis roditelja:

__________________

 

         
   

Svedok __________________

 
   

 

   
   

Lekar ____________________

 

Motivisanost za test: nikakva  slaba  dobra  odlična.

 

Obrazac 4

OCENA ZDRAVSTVENOG STANJA I FIZIČKE SPOSOBNOSTI SPORTISTE

 

Datum testiranja:

 

Škola/klub:

 

Broj protokola:

 

Sport:

 

Pol:

 

Pozicija u timu/kategorija

 

Starosna dob:

 

Godine treniranja:

 

 

 

Učestalost treninga i trajanje:

 

puta nedeljno

 

 

 

sati

Broj takmičenja u prethodnoj godini?

Do 10, 10-20, 20-30, više od 30

Da li se takmičite van svoje uzrastne kategorije?

 

Navedite svoj najbolji sportski uspeh

 

Koje godine ste počeli da trenirate?

 

Faza takmičarskog ciklusa?

Pauza, pripreme, takmičenje

Anamneza:

Lična:

Oboljenja:

 

 

Povrede:

 

 

Operacije:

 

 

Alergije:

 

Porodična:

 

Sportska:

 

Antropometrija:

TM (kg)

 

TV (cm)

 

BMI (kg m-2)

#DIV/0!

masti (%)

 

 

 

 

 

 

 

mišići (%)

 

Fizikalni pregled:

Nos:

b.o.

Ždrelo:

mirno

Tonzile:

mirne

Zubi:

sanirani

Vid:

b.o.

Kolorni vid:

b.o.

Sluh:

b.o.

Ravnoteža:

b.o.

Kičma:

b.o.

Grudni koš:

b.o.

Stopala:

b.o.

Koža:

normalne boje

Abdomen:

Mek, palpatorno neosetljiv, bez organomegalije i ožiljaka.

Pluća:

Normalan disajni šum, bez propratnog nalaza.

Srce:

Ritam pravilan, tonovi jasni, bez šumova

Štitna žlezda:

Normalne veličine

Limfne žlezde:

nisu uvećane

Osnovni neurološki nalaz

uredan

Ostali nalazi:

b.o.

 

TA leva ruka:

 

 

mmHg

TA desna ruka:

 

 

mmHg

Puls (min-1)

 

Periferni pulsevi:

Simetrični, palpabilni, dobro punjeni

Vene:

bez proširenja i drugih pratećih pojava

EKG:

Frekvencija:

 

Osovina:

 

PR (s):

 

QTc (s):

 

Opis:

Sinusni ritam, normogram, elementi: P, QRS, T - odgovarajući za uzrast i sportski staž

Laboratorijski nalaz:

Krvna slika

Nalaz:

Referentne vrednosti:

urin

Nalaz

WBC

 

 

proteini

 

RBC

 

 

glukoza

 

Hgb

 

 

 

Hct

 

 

Plt

 

 

 

Biohemija

Nalaz:

Referentne vrednosti:

 

glikemija

 

 

Drugi pregledi koji se zahtevaju sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza:

Potrebno je da se urade dodatni pregledi:

Potrebno je da se konsultuje lekar specijalista:

Savetuje se:

Ocena:

1)

sposoban

2)

sposoban, sa sledećim ograničenjem: ...

3)

privremeno nesposoban

4)

nesposoban za predloženu sportsku granu, odnosno disciplinu

5)

nesposoban

6)

ocena i mišljenje se ne mogu dati zbog ...

Pečat ustanove i faksimil lekara