ODLUKA

O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "GORNJE PODUNAVLJE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2012)

Član 1

Donosi se Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" na delovima teritorija Grada Sombora i opštine Apatin.

Član 3

Prostorni plan sadrži tekstualni i grafički deo.

Grafički deo čine referalne karte izrađene u razmeri 1: 50.000, i to: referalna karta 1 - Posebna namena prostora; referalna karta 2 - Mreža naselja i infrastrukturni sistemi podeljena u dve karte: 2.1 - Mreža naselja i saobraćajna infrastruktura i 2.2 - Vodoprivredna, elektroenergetska, gasovodna, naftovodna i elektronska komunikaciona infrastruktura; referalna karta 3 - Prirodni resursi, zaštita životne sredine i prirodnih i kulturnih dobara, i referalna karta 4 - Karta sprovođenja.

Grafički deo - referalne karte Prostornog plana iz stava 2. ovog člana, izrađuju se u 8 primeraka, i overava ih svojim potpisom ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 4

Sastavni deo Prostornog plana čini Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" na životnu sredinu se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkog priloga izrađenog u razmeri 1:50 000.

Grafički prilog iz stava 2. ovog člana izrađuje se u 8 primeraka, i overava ga svojim potpisom ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 5

Prostornim planom definisano je uređenje, korišćenje i zaštita područja posebne namene - Rezervata.

Prostorni plan će se sprovoditi direktno za područje Rezervata koje čini posebnu namenu, saglasno planskim rešenjima razvoja, pravilima uređenja, građenja i korišćenja Rezervata, i primenom utvrđenih režima zaštite iz važeće Uredbe o zaštiti specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje".

Član 6

Grafički deo donetog Prostornog plana - referalne karte iz člana 3. stav 2. ove odluke, čuvaju se trajno u Skupštini AP Vojvodine (jedan komplet), Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine (dva kompleta), Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja (jedan komplet), Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, Organizacionoj jedinici za teritoriju AP Vojvodine (jedan komplet), Gradu Somboru (jedan komplet), opštini Apatin (jedan komplet) i JP Zavod za urbanizam Vojvodine Novi Sad (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, Organizacionoj jedinici za teritoriju AP Vojvodine.

Član 7

Pravo na neposredan uvid u Prostorni plan, tekstualni i grafički deo, imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koji bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 8

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove odluke na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove odluke u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti, planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove odluke, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom odlukom.

Član 9

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" objavljuje se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Prostorni plan se u celosti objavljuje u elektronskom obliku i dostupan je putem interneta.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje", objavljen je u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 3/2012, str. 285-345.