PRAVILNIK

O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 28/2011)

 

UVODNE ODREDBE

Član 1

Službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, u smislu ovog Pravilnika, jeste putovanje na koje se zaposleni službenik upućuje da, po nalogu rukovodioca državnog organa, odnosno drugog ovlašćenog lica (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), izvrši određeni službeni posao van mesta rada u zemlji i inostranstvu.

Član 2

Ovlašćeno lice, u smislu člana 1. ovog Pravilnika je:

- gradonačelnik, koji izdaje nalog za službeno putovanje zameniku gradonačelnika, članovima gradskog veća, načelniku i licu koje on postavlja ili koje postavlja skupština na njegov predlog;

- zamenik gradonačelnika, koji izdaje nalog za službeno putovanje članovima Gradskog veća, načelniku i licu koje on postavlja ili koje postavlja Skupština na njegov predlog;

- predsednik skupštine koji izdaje nalog za službeno putovanje zameniku predsednika skupštine, sekretaru skupštine, licu koje postavlja skupština na njegov predlog i odborniku skupštine;

- načelnik koji izdaje nalog za službeno putovanje zaposlenom.

Ovlašćenje za izdavanje naloga za službeno putovanje lica iz stava 1. ovog člana mogu preneti na drugo lice.

SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 3

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na lično i porodično ime zaposlenog, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos akontacije koja se može isplatiti, vrstu prevoznog sredstva koje se koristi za službeno putovanje, kao i druge potrebne podatke o tome ko snosi troškove putovanja i način obračuna troškova putovanja.

U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje, iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 4

Službeno putovanje u zemlji može trajati najduže 15 dana neprekidno, po jednom putnom nalogu.

Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 5

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Član 6

Naknada troškova za službeno putovanje u zemlji obuhvata:

1) dnevnicu za službeno putovanje;

2) naknadu troškova smeštaja;

3) naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla;

4) naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknadu za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknadu za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u gradskom javnom saobraćaju, naknada troškova službenih telefonskih razgovora i sl.).

Član 7

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Zaposleni ima pravo na puni iznos dnevnice iz člana 6. ovog Pravilnika za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenim putu, odnosno na polovinu utvrđenih iznosa za vreme od 8 do 12 časova provedenog na službenom putu.

Član 8

Zaposlenom službeniku koji se upućuje na službeni put pripada dnevnica za službeno putovanje u zemlji koja je utvrđena ovim pravilnikom i iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 9

Naknada troškova smeštaja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, a najviše do iznosa troškova za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije ("de luks").

Član 10

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 11

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 12

Ako je na službenom putovanju obezbeđena ishrana, dnevnica se priznaje u iznosu od 20% od punog iznosa dnevnice.

Pod obezbeđenom ishranom podrazumeva se da izdatak za ishranu snosi stranka (domaćin) iz mesta gde se putuje, odnosno organizator skupa koji se održava.

Član 13

U slučaju kada je cilj putovanja učestvovanje na simpozijumu, stručnom seminaru ili sl., zaposleni ima pravo na:

- dnevnicu za službeno putovanje,

- naknadu troškova noćenja,

- naknadu za prevoz,

- naknadu za troškove kotizacije.

Iznos naknade naplaćuje se prema priloženim računima i u skladu sa članom 6. ovog Pravilnika.

Ukoliko organizator skupa snosi deo troškova održavanja skupa, zaposleni ima pravo na nadoknadu dela troškova koje organizator nije nadoknadio, u visini iznosa prema priloženim računima.

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem koji je overio nadležni nalogodavac i priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla.

Zaposleni je dužan da ovlašćenom licu uprave nadležne za poslove finansija dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, najkasnije u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 15

Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva se službeno putovanje u stranu državu i obratno, iz jedne strane države u drugu stranu državu i iz jednog mesta u drugo mesto na teritoriji strane države.

Član 16

Zaposleni službenik upućuje se na službeni put u inostranstvo nalogom koji mu pre početka putovanja izdaje ovlašćeno lice.

Nalog za službeno putovanje u inostranstvo sadrži ime i prezime zaposlenog službenika koji putuje, poslove koje obavlja, cilj putovanja, naziv države i mesto u koje se putuje, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije koji može da se isplati, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 17

Na osnovu naloga za službeno putovanje u inostranstvu može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Član 18

Zaposlenom službeniku na službenom putovanju u inostranstvo naknađuju se troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama, troškovi iznajmljivanja prostorija i ostale troškove u vezi sa vršenjem službenog posla zaposlenog lica.

Član 19

Iznos dnevnice za službeno putovanje u pojedine strane države utvrđen je Uredbom o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika ("Službeni glasnik RS", broj 86/2007).

Član 20

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo određuje se od časa prelaska državne granice Republike Srbije - u polasku, do časa prelaska državne granice Republike Srbije - u povratku.

Član 21

Zaposleni ima pravo na puni iznos dnevnice iz člana 20. ovog Pravilnika za vreme od 12,00 do 24,00 časa provedenih na službenom putu u inostranstvu, odnosno na polovinu utvrđenih iznosa za vreme od 8,00 do 12,00 časova.

Član 22

Ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa, zaposlenom službeniku pripada jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između 8 i 12 časova - pola dnevnice. Za svako zadržavanje u stranoj državi, odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 časova zaposlenom službeniku pripada jedna dnevnica koja je utvrđena za tu državu.

Član 23

Ako zaposleni službenik u toku službenog putovanja boravi u više stranih država, iznos njegovih dnevnica određuje se za svaku stranu državu u kojoj boravi, srazmerno vremenu koje je proveo u stranoj državi.

Za svako zadržavanje u stranoj državi od 12 časova, obračunava se dnevnica za tu stranu državu.

Član 24

Ako se za službeno putovanje koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u zemlji do časa povratka na prvi aerodrom u zemlji.

Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj se započinje službeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno.

Član 25

Naknada troškova ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu priznaju se u iznosu koji je utvrđen u Spisku dnevnica po stranim državama iz Uredbe.

Član 26

Iznos utvrđene dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo umanjuje se:

1) ako je obezbeđena besplatna ishrana - za 60%, a ako je obezbeđen samo besplatan doručak - za 10%, ako je obezbeđen samo besplatan ručak - za 30% i ako je obezbeđena samo besplatna večera - za 20%;

2) ako su u cenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati troškovi za ishranu i prenoćišta, dnevnica se umanjuje za 60%.

Član 27

Troškovi za korišćenje kola za spavanje na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se iz umanjenje dnevnice za 50%:

1) ako putovanje traje neprekidno najmanje 24 časa;

2) ako se putuje noću od 22 časa do 6 časova;

3) ako se putuje najmanje 6 časova noću posle 20 časova.

Član 28

Naknada troškova noćenja priznaje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, a najviše do iznosa troškova za noćenje u hotelu "de luks" kategorije. Zaposlenom službeniku kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Član 29

Troškovi prevoza na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda, koji se prema nalogu za službeno putovanje mogu koristiti.

Član 30

Troškovi za pribavljanje putnih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede u vezi sa službenim putovanjem, ako nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna te troškove, obračunavaju se u stvarnim iznosima.

Član 31

Troškovi koji nastanu na službenom putovanju, a u vezi su sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, aerodromska taksa, naknada za prevoz prtljaga, naknada prevoza u gradskom javnom saobraćaju i taksijem, naknada troškova u vezi korišćenja telefona, telegrafa i telefaksa, kao i drugi troškovi u vezi sa službenom poštom, taksi i sl., a koji su neophodni za obavljanje određenih poslova) obračunavaju se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 32

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem, koji je overio nadležni nalogodavac, priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla i pisanog dokaza o kursu nacionalne valute.

Zaposleni je dužan da ovlašćenom licu uprave nadležne za poslove finansija dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana po završenom službenom putovanju.

Ako je u pisanom dokazu o kursu nacionalne valute iskazan iznos u nacionalnoj valuti u kojoj nije predviđena dnevnica za tu zemlju, za obračun i priznavanje troškova prilaže se i pisani dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na valutu u kojoj je utvrđena dnevnica za tu zemlju.

Ako se pisani dokaz o kursu nacionalne valute iz stava 3. ovog člana ne priloži, troškovi se neće priznati.

Član 33

Ako na službenom putu u inostranstvo nastanu neki drugi troškovi, koji imaju karakter reprezentacije, ili kupovine nekih proizvoda ili robe, ti troškovi se nadoknađuju uz priložen račun kao troškovi reprezentacije, samo pod uslovom da ih je prethodno odobrio nalogodavac.

Član 34

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Leskovca", br. 28/2011.