UREDBA

O POSEBNOM NAČINU PRIZNAVANJA VISOKOŠKOLSKIH ISPRAVA I VREDNOVANJA STUDIJSKIH PROGRAMA UNIVERZITETA SA TERITORIJE AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA KOJI NE OBAVLJAJU DELATNOST PO PROPISIMA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2012)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se poseban način priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije, radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja imalaca visokoškolskih isprava sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Član 2

Pod visokoškolskom ispravom iz člana 1. ove uredbe smatra se dodatak diplomi koji izdaje univerzitet iz člana 1. ove uredbe sa sertifikatom izdatim od strane Evropske asocijacije univerziteta, a prevod obrasca sertifikata sa engleskog na srpski jezik dat je u Prilogu 1. ove uredbe.

Član 3

Priznavanje visokoškolske isprave iz člana 1. ove uredbe, jeste postupak kojim se imaocu te isprave utvrđuje pravo u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja.

U postupku priznavanja radi nastavka obrazovanja u sistemu visokog obrazovanja, imaocu visokoškolske isprave iz člana 1. ove uredbe utvrđuje se pravo na nastavak započetog visokog obrazovanja, odnosno pravo na uključivanje u nivoe visokog obrazovanja.

U postupku priznavanja radi zapošljavanja imaocu visokoškolske isprave iz člana 1. ove uredbe utvrđuje se vrsta i nivo studija, kao i stručni, akademski, odnosno naučni naziv.

Priznavanje iz st. 2. i 3. ovog člana obavlja samostalna visokoškolska ustanova, na način i po postupku propisanim opštim aktom te ustanove.

U postupku priznavanja visokoškolske isprave iz člana 1. ove uredbe uzima se u obzir sistem obrazovanja u zemljama koje su deo Bolonjskog procesa, studijski program, uslovi upisa na studijski program u zemljama koje su pristupile Bolonjskom procesu, kao i druge činjenice od značaja za priznavanje visokoškolske isprave iz člana 1. ove uredbe.

Ovlašćeni organ samostalne visokoškolske ustanove donosi rešenje po zahtevu za priznavanje iz st. 2. i 3. ovog člana.

Rešenje iz stava 6. ovog člana konačno je u upravnom postupku.

Član 4

U postupku priznavanja iz člana 3. ove uredbe sprovodi se vrednovanje studijskog programa iz člana 1. ove uredbe, na osnovu vrste i nivoa postignutih znanja i veština.

Jednom izvršeno pozitivno vrednovanje određenog studijskog programa iz člana 1. ove uredbe važi za sve naredne slučajeve kada se radi o istom studijskom programu.

Vrednovanje iz stava 1. ovog člana vrši stručni organ samostalne visokoškolske ustanove, uzimajući u obzir podatke o visokoškolskoj ustanovi iz člana 1. ove uredbe na kojoj se studijski program izvodi, a koje, u slučaju da za to postoji potreba, pribavlja ministarstvo nadležno za poslove visokog obrazovanja od Evropske asocijacije univerziteta.

Član 5

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i sa pečatom UNMIK-a za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, u skladu sa aktom Vlade 05 broj 613-4455/2008 od 30. oktobra 2008. godine.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

EVROPSKA
UNIVERZITETSKA
ASOCIJACIJA

datum

Sertifikat

Nakon detaljne verifikacije da su ova diploma i njeni dodaci propisno izdati od strane akreditovane i odgovorne akademske institucije na Kosovu i Metohiji, Evropska univerzitetska asocijacija ovim sertifikuje da je Diploma

Broj
Izdata dana
Od strane
Licu
Sa stepenom

izdata u skladu sa najboljom evropskom praksom, kao što je utvrđeno Bolonjskim procesom.

EUA takođe potvrđuje da su dodaci diplomi i prepis evidencije priloženi Diplomi, izdati u skladu sa najboljom evropskom praksom.