PRAVILNIK

O ODREĐIVANJU DELATNOSTI ZA ČIJE OBAVLJANJE SE PLAĆA TURISTIČKA NAKNADA, RAZVRSTAVANJU DELATNOSTI U GRUPE PO STEPENU POVEZANOSTI, NAČINU PLAĆANJA TURISTIČKE NAKNADE I USLOVIMA ZA OSLOBAĐANJE OD OBAVEZE PLAĆANJA TURISTIČKE NAKNADE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom određuju se delatnosti za čije obavljanje se plaća turistička naknada, utvrđuju grupe po stepenu povezanosti u koje se razvrstavaju te delatnosti, način plaćanja i uslovi za oslobađanje od plaćanja turističke naknade.

Član 2

Delatnosti propisane uredbom kojom se uređuje klasifikacija delatnosti za koje se plaća turistička naknada su:

Grupa

Naziv i opis delatnosti

55.10

Hoteli i sličan smeštaj

55.30

Delatnost kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice

56.10

Delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata

56.21

Ketering

56.30

Usluge pripremanja i posluživanja pića

79.11

Delatnost putničkih agencija

79.12

Delatnost tur-operatora

79.90

Ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima

77.11

Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila

49.10

Železnički prevoz putnika, daljinski i regionalni

49.31

Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika

49.32

Taksi prevoz

49.39

Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju

50.30

Prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima

51.10

Vazdušni prevoz putnika

55.20

Odmarališta i slični objekti za kraći boravak

55.90

Ostali smeštaj

56.29

Ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane

68.20

Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima

77.21

Iznajmljivanje i lizing opreme za rekreaciju i sport

77.34

Iznajmljivanje i lizing opreme za vodeni transport

77.35

Iznajmljivanje i lizing opreme za vazdušni transport

82.30

Organizovanje sastanaka i sajmova

90.04

Rad umetničkih ustanova

91.02

Delatnost muzeja, galerija i zbirki

91.03

Zaštita i održavanje nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-istorijskih lokacija, zgrada i sličnih turističkih spomenika

91.04

Delatnost botaničkih i zooloških vrtova i zaštita prirodnih vrednosti

92.00

Kockanje i klađenje

93.11

Delatnost sportskih objekata

93.19

Ostale sportske delatnosti

93.21

Delatnost zabavnih i tematskih parkova

93.29

Ostale zabavne i rekreativne delatnosti

47.11

Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom

47.19

Ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama

47.21

Trgovina na malo voćem i povrćem u specijalizovanim prodavnicama

47.22

Trgovina na malo mesom i proizvodima od mesa u specijalizovanim prodavnicama

47.23

Trgovina na malo ribom, ljuskarima i mekušcima u specijalizovanim prodavnicama

47.24

Trgovina na malo hlebom, testeninom, kolačima i slatkišima u specijalizovanim prodavnicama

47.25

Trgovina na malo pićima u specijalizovanim prodavnicama

47.26

Trgovina na malo proizvodima od duvana u specijalizovanim prodavnicama

47.29

Ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama

47.30

Trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama

Član 3

Delatnosti iz člana 2. ovog pravilnika razvrstavaju se po stepenu povezanosti u sledeće grupe:

1) u prvu grupu razvrstavaju se hoteli i sličan smeštaj; delatnost kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice; delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata; ketering; usluge pripremanja i posluživanja pića; delatnost putničkih agencija; delatnost tur-operatora; ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima; iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

2) u drugu grupu razvrstavaju se: železnički prevoz putnika, daljinski i regionalni; gradski i prigradski kopneni prevoz putnika; taksi prevoz; ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju; prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima; vazdušni prevoz putnika; odmarališta i slični objekti za kraći boravak; ostali smeštaj; ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane; iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima; iznajmljivanje i lizing opreme za rekreaciju i sport; iznajmljivanje i lizing opreme za vodeni transport; iznajmljivanje i lizing opreme za vazdušni transport; organizovanje sastanaka i sajmova; rad umetničkih ustanova; delatnost muzeja, galerija i zbirki; zaštita i održavanje nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-istorijskih lokacija, zgrada i sličnih turističkih spomenika; delatnost botaničkih i zooloških vrtova i zaštita prirodnih vrednosti; kockanje i klađenje; delatnost sportskih objekata; ostale sportske delatnosti; delatnost zabavnih i tematskih parkova; ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

3) u treću grupu razvrstavaju se: trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom; ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo voćem i povrćem u specijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo mesom i proizvodima od mesa u specijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo ribom, ljuskarima i mekušcima u specijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo hlebom, testeninom, kolačima i slatkišima u specijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo pićima u specijalizovanim prodavnicama; trgovina na malo proizvodima od duvana u specijalizovanim prodavnicama; ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama i trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama.

Član 4

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koji u turističkom mestu u sedištu, ogranku, izdvojenom posebnom prostoru ili objektu obavljaju delatnosti iz člana 2. ovog pravilnika, i koji su obveznici plaćanja turističke naknade u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast turizma, turističku naknadu plaćaju na području turističkog mesta u kojem se nalazi sedište, ogranak, izdvojeni posebni prostor ili objekat tih obveznika.

Ukoliko obveznik iz stava 1. ovog člana na području turističkog mesta ima više ogranaka, izdvojenih posebnih prostora ili objekata, turističku naknadu plaća po jednom osnovu.

Ukoliko obveznik iz stava 1. ovog člana obavlja više delatnosti na području jednog turističkog mesta, turističku naknadu plaća samo za onu delatnost koja je razvrstana u višu grupu u odnosu na ostale.

Godišnji iznos turističke naknade plaća se tromesečno u roku od 60 dana od početka tromesečja.

Član 5

Obveznik turističke naknade iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika oslobađa se plaćanja turističke naknade u godini u kojoj je otpočeo obavljanje delatnosti.

Pravno lice, odnosno preduzetnik oslobađa se obaveze plaćanja turističke naknade ukoliko je u bilansu uspeha pravnog lica, odnosno preduzetnika za prethodnu godinu iskazan gubitak.

Fizičko lice oslobađa se obaveze plaćanja turističke naknade ukoliko nije ostvario dohodak u prethodnoj godini po osnovu obavljanja delatnosti domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva.

Član 6

Turistička naknada plaća se prema stepenu povezanosti delatnosti koje obavlja pravno lice, preduzetnik i fizičko lice odnosno po grupama delatnosti iz člana 3. ove uredbe u odnosu na utvrđeni iznos turističke naknade od strane jedinice lokalne samouprave i to:

Grupa delatnosti

Pravno lice

Preduzetnik

Fizičko lice

Prva grupa

100%

80%

15%

Druga grupa

75%

60%

10%

Treća grupa

50%

40%

5%

Član 7

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o određivanju delatnosti za čije obavljanje se plaća turistička naknada, razvrstavanju delatnosti u grupe po stepenu povezanosti, načinu plaćanja turističke naknade i uslovima za oslobađanje od plaćanja turističke naknade ("Službeni glasnik RS", broj 20/10).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2013. godine.