PRAVILNIK

O ADRESNOM REGISTRU

("Sl. glasnik RS", br. 16/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način i postupak vođenja adresnog registra, kao osnovnog i javnog registra o kućnim brojevima i nazivima ulica i trgova u naseljenom mestu.

Adresni registar obuhvata utvrđivanje kućnih brojeva za stambene i poslovne zgrade, kao i za katastarske parcele koje su urbanističkim planom predviđene za izgradnju (u daljem tekstu: katastarska parcela), označavanje zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima i označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova i vođenje podataka o kućnim brojevima, ulicama i trgovima.

Član 2

Adresni registar vodi i održava Republički geodetski zavod (u daljem tekstu: Zavod), odnosno nadležna uža unutrašnja jedinica Zavoda u jedinici lokalne samouprave - Služba za katastar nepokretnosti (u daljem tekstu: Služba).

II ODRŽAVANJE ADRESNOG REGISTRA

Član 3

Održavanje adresnog registra jeste prikupljanje, utvrđivanje i provođenje nastalih promena u bazi podataka katastra nepokretnosti koje se odnose na kućne brojeve i nazive ulica i trgova, kao i označavanje zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima i označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova.

Održavanje adresnog registra vrši se po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti.

1. Utvrđivanje kućnih brojeva

Član 4

Kućni broj utvrđuje se za stambene i poslovne zgrade, uključujući i zgrade za privremeno stanovanje (vikendica, letnjikovac, vinogradarska kuća i dr.), kao i za katastarske parcele, upisane u katastar nepokretnosti.

Član 5

Kućni broj se ne utvrđuje za pomoćne objekte koji su u funkciji glavnog objekta i izgrađeni su na istoj katastarskoj parceli na kojoj je izgrađen glavni objekat.

Za zgrade koje služe u poljoprivredne svrhe (ambari, silosi, štale i sl.) ne utvrđuje se kućni broj, osim ako u njima postoji poseban deo namenjen za stanovanje.

Član 6

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svaku ulicu u naseljenom mestu, pri čemu zgrade, odnosno katastarske parcele sa leve strane ulice, odakle počinje utvrđivanje, dobijaju neparne kućne brojeve, počev od broja jedan, a zgrade, odnosno katastarske parcele sa desne strane ulice, dobijaju parne brojeve, počev od broja dva.

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva u ulici, kao i na keju, vrši se sa kraja ulice koji je bliži glavnom delu, odnosno centru naseljenog mesta i nastavlja u pravcu periferije.

Utvrđivanje kućnih brojeva na trgu vrši se u kontinuitetu u smeru kretanja kazaljke na satu, počev od ugla glavne ulice i od broja jedan.

Utvrđivanje kućnih brojeva u naseljenim mestima razbijenog tipa, odnosno u mestima u kojima ne postoje ulice, vrši se od ulaska u naselje iz pravca administrativnog centra jedinice lokalne samouprave, u kontinuitetu počev od broja jedan, onim redom koji je najpovoljniji i najkraći prilaz od jedne ka drugoj zgradi.

Član 7

Za dve ili više zgrada u istoj ulici ne može se utvrditi isti kućni broj.

Ako zgrada ima više zasebnih ulaza ili se nalazi na raskrsnici, svakom ulazu utvrđuje se poseban kućni broj, u odnosu na pripadajuću ulicu.

Kućni broj utvrđuje se i za poseban deo zgrade ako ima neposredan ulaz sa ulice.

Ako utvrđivanje dodatnog kućnog broja za ulaz u zgradu izaziva potrebu promene ostalih kućnih brojeva na zgradama, za sve ulaze u zgradu utvrdiće se isti kućni broj kome se dodaju slovne oznake po azbučnom redu, počev od slova A.

Za dvorišne zgrade utvrđuje se kućni broj ulične zgrade kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu, a ako ulična zgrada ima više ulaza sa kućnim brojem utvrđenim slovnim oznakama, dvorišnoj zgradi se utvrđuje kućni broj ulične zgrade sa narednom slovnom oznakom.

Član 8

Zgradi sagrađenoj između dve postojeće zgrade posle izvršenog utvrđivanja kućnih brojeva, utvrđuje se kućni broj prve susedne zgrade manjeg kućnog broja, kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu.

Član 9

Vlasnik, odnosno investitor zgrade dužan je da u roku od 30 dana od dana izgradnje zgrade, istovremeno sa zahtevom za upis zgrade u katastar nepokretnosti, podnese i zahtev za utvrđivanje kućnog broja, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10 - u daljem tekstu: Zakon).

Za zgrade koje su upisane u katastar nepokretnosti, a za koje nije utvrđen kućni broj do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, nadležna Služba će pozvati vlasnika, odnosno držaoca zgrade da u roku od 15 dana od dana prijema poziva podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja.

Ako vlasnik, odnosno držalac zgrade nije utvrđen, poziv iz stava 2. ovog člana dostavlja se vlasniku, korisniku, odnosno zakupcu katastarske parcele na kojoj je zgrada izgrađena.

Ako lice iz st. 2. i 3. ovog člana u ostavljenom roku ne podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja, Služba će utvrditi kućni broj po službenoj dužnosti, donošenjem rešenja o utvrđivanju kućnog broja, koje sadrži i obavezu plaćanja propisanih taksi i naknada.

Član 10

Vlasnik, korisnik, odnosno zakupac katastarske parcele može i pre izgradnje zgrade da podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja za katastarsku parcelu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, kao dokaz da je katastarska parcela predviđena za izgradnju, dostavlja se informacija o lokaciji izdata od nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Za katastarske parcele koje imaju izlaz na dve ili više ulica utvrđuje se samo jedan kućni broj.

Ako se katastarska parcela kojoj je već utvrđen kućni broj deli, prvi isparcelisani deo do susedne zgrade, odnosno katastarska parcele manjeg kućnog broja zadržaće ranije utvrđeni kućni broj, a za ostale delove utvrđuje se isti kućni broj sa slovnom oznakom po azbučnom redu, u zavisnosti od broja isparcelisanih delova.

Član 11

Ako je kućni broj utvrđen za katastarsku parcelu, nakon izgradnje zgradi se dodeljuje kućni broj utvrđen za katastarsku parcelu na kojoj je zgrada izgrađena.

Ako su na katastarskoj parceli za koju je utvrđen kućni broj izgrađene dve ili više zgrada ili jedna zgrada sa više ulaza ili ako za katastarsku parcelu na kojoj je zgrada izgrađena nije ranije utvrđen kućni broj, u postupku upisa zgrade u katastar nepokretnosti istovremeno se utvrđuje i kućni broj za zgradu.

Član 12

Služba utvrđuje kućni broj rešenjem.

Ako je za utvrđivanje kućnog broja neophodno izvršiti uviđaj na terenu, uviđaj obavlja nadležna Služba o čemu sačinjava zapisnik.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja i urbanizma, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, u skladu sa Zakonom.

Član 13

Služba će prenumerisati kućne brojeve ako je odlukom nadležnog organa promenjen naziv dela ulice ili ako kućni broj nije utvrđen u skladu sa ovim pravilnikom, odnosno ako je ranije utvrđen kućni broj "bb".

Prenumeracija kućnih brojeva vrši se na osnovu elaborata prenumeracije koji izrađuje Služba i koji sadrži tehnički izveštaj, predmer i predračun i grafički prikaz postojećih i novoutvrđenih kućnih brojeva za svaku ulicu posebno.

Na osnovu elaborata prenumeracije iz stava 2. ovog člana, Služba po službenoj dužnosti donosi rešenje o utvrđivanju kućnog broja.

Izuzetno, u postupku prenumeracije kućnih brojeva, za zgrade koje nisu upisane u katastar nepokretnosti utvrđuje se kućni broj prema katastarskoj parceli na kojoj je zgrada izgrađena.

U postupku prenumeracije kućnih brojeva, troškove označavanja zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima snosi jedinica lokalne samouprave u skladu sa uredbom kojom je uređeno označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, označavanje zgrada kućnim brojevima i vođenje registra kućnih brojeva, ulica i trgova.

2. Označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova i označavanje kućnih brojeva

Član 14

Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma i zakonom kojim se uređuju zaštita prava i sloboda nacionalnih manjina, u delu kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma.

Slovne oznake, nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se velikim slovima.

Vrsta i veličina slova kojima se označavaju nazivi ulica i trgova, vrsta i veličina kućnog broja, kao i izgled tablice sa kućnim brojem i tabli sa nazivima ulica i trgova, utvrđena je Grafičkim standardom koji je odštampan u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Tabla sa nazivom ulice i trga može da sadrži i grb jedinice lokalne samouprave ako je to u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave.

2.1. Označavanje naziva naseljenih mesta

Član 15

Označavanje naziva naseljenog mesta vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje saobraćajna signalizacija.

2.2. Označavanje naziva ulica i trgova

Član 16

Označavanje naziva ulica i trgova vrši se postavljanjem na zgradu tabli sa ispisanim nazivom ulice, odnosno trga belim štampanim slovima na tamnoplavoj osnovi, tako da se:

1) u svakoj ulici, na početku i na kraju ulice, sa obe strane postave table;

2) na svakoj raskrsnici ulica table postave dijagonalno;

3) na svakom trgu na mestu spajanja ulica sa trgom postave table.

Ako se tabla sa ispisanim nazivom ulice ne može postaviti na zgradu u smislu stava 1. ovog člana, tabla sa nazivom ulice postavlja se na posebnom stubu visine 2,5 m ili na ogradu.

Dimenzije table iz st. 1. i 2. ovog člana su:

- 50x30 cm ako se naziv ispisuje ćiriličkim pismom;

- 50x40 cm ako se naziv ispisuje ćiriličkim i latiničkim pismom;

- 50x55 cm ako se naziv ispisuje višejezično.

Član 17

Table iz člana 16. ovog pravilnika izrađuju se od emajliranog lima, otpornog na koroziju, koji mora imati trajnost od najmanje deset godina.

2.3. Označavanje kućnih brojeva

Član 18

Označavanje zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablice sa brojem koji je ispisan belom bojom na tamnoplavoj osnovi, dimenzija 20x15 cm.

Tablice sa kućnim brojem postavljaju se na zgradu sa desne strane od ulaza ili iznad ulaza, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.

Označavanje katastarskih parcela kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablica na posebnom stubu visine 2,5 m, u levom uglu parcele od glavne ulice, odnosno puta, a ako je parcela ograđena, postavljanje tablica vrši se na ulazu parcele, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.

Tablica sa kućnim brojem iz stava 1. ovog člana, izrađuje se od emajliranog lima, otpornog na koroziju, koji mora imati trajnost od najmanje deset godina.

III SADRŽAJ ADRESNOG REGISTRA

Član 19

Adresni registar sadrži sledeće podatke:

1) matični broj i naziv opštine;

2) matični broj i naziv naseljenog mesta;

3) matični broj i naziv katastarske opštine;

4) matični broj ulice i naziv ulice, odnosno trga;

5) raniji naziv ulice, odnosno trga sa datumom nastale promene;

6) kućni broj u naseljenom mestu;

7) kućni broj u ulici, odnosno na trgu;

8) preuzeti kućni broj sa datumom preuzimanja;

9) broj katastarske parcele;

10) broj dela katastarske parcele pod objektom.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Do dana osnivanja katastra nepokretnosti kućni broj utvrđuje se za zgrade iz člana 4. ovog pravilnika koje su evidentirane, odnosno provedene na katastarskom planu katastra zemljišta, uz dokaz da je podnosilac zahteva graditelj objekta ili pravni sledbenik graditelja.

Do dana izrade geodetsko-katastarskog informacionog sistema, adresni registar se vodi i održava u posebnoj bazi podataka, iz koje se po službenoj dužnosti preuzimaju odgovarajući podaci i istovremeno unose u druge registre o nepokretnostima koje vodi Zavod.

Član 21

Postupci za utvrđivanje kućnih brojeva koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, okončaće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog

GRAFIČKI STANDARD
ZA VRSTU I VELIČINU SLOVA KOJIMA SE OZNAČAVAJU NAZIVI ULICA I TRGOVA, VRSTU I VELIČINU KUĆNOG BROJA, KAO I IZGLED TABLICE SA KUĆNIM BROJEM I TABLI SA NAZIVIMA ULICA I TRGOVA

 

1. VRSTE PISMA I FONTOVA

2. IZGLED TABLE ZA OZNAČAVANJE NAZIVA ULICA I TRGOVA

2.1 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od jedne reči

2.2 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od dve reči

2.3 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od tri reči

2.4 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od četiri ili više reči

2.5 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u jednom redu

2.6 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u dva reda

2.7 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u tri reda

2.8 Šema za ispisivanje bulevara i trgova

3. IZGLED TABLE ZA OZNAČAVANJE NAZIVA ULICA I TRGOVA KOJA SADRŽI GRB JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

3.1 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od jedne reči

3.2 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od dve reči

3.3 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od tri reči

3.4 Ulice i trgovi čiji se naziv sastoji od četiri ili više reči

3.5 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u jednom redu

3.6 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u dva reda

3.7 Šema za ispisivanje naziva ulica i trgova u tri reda

3.8 Šema za ispisivanje bulevara i trgova

4. IZGLED TABLICE ZA OZNAČAVANJE KUĆNOG BROJA

4.1 Izgled tablice kućnog broja sa slovnom oznakom

4.2 Šema tablice sa kućnim brojem