PRAVILNIK

O UKLANJANJU NEPROPISNO PARKIRANIH ODNOSNO ZAUSTAVLJENIH VOZILA I USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE UREĐAJA ZA SPREČAVANJE ODVOŽENJA NEPROPISNO OSTAVLJENIH VOZILA SA POVRŠINE JAVNE NAMENE, DEBLOKIRANJE I UKLANJANJE BLOKIRANIH VOZILA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2012)

 

I OPŠTI DEO

Član 1

Pravilnikom o uklanjanju nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila i uslovima za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene, deblokiranje i uklanjanje blokiranih vozila (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se uslovi, organizacija rada i način naplate poslova postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene (u daljem tekstu: uređaj za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila) i uklanjanja nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila, kao i uslovi za uklanjanje blokiranih vozila specijalnim "pauk" vozilom.

Poslove iz stava 1. ovog člana obavlja Javno komunalno preduzeće "Parking servis Kragujevac" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 2

Naloge za uklanjanje nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila, kao i za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene, daje ovlašćeni radnik MUP-a ili komunalni inspektor Gradske uprave za inspekcijske poslove u okviru nadležnosti utvrđenih zakonom i drugim propisima.

II UKLANJANJE NEPROPISNO PARKIRANIH ODNOSNO ZAUSTAVLJENIH VOZILA

1. Uslovi za prinudno uklanjanje vozila

Član 3

Po utvrđenoj potrebi za uklanjanje nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila ovlašćeno službeno lice dužno je:

- da izvrši fotografisanje vozila u prekršaju, kao i vidljiva oštećenja na vozilu i sačini zapisnik o uočenim oštećenjima,

- da izda pisani nalog posadi specijalnog teretnog vozila (u daljem tekstu: "pauk") za uklanjanje nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila.

Pisani nalog, odnosno rešenje, za uklanjanje vozila sadrži podatke o nalogodavcu, vreme izdavanja, registracijsku oznaku vozila, opis prekršaja i pravni osnov za zakonsko uklanjanje vozila.

Član 4

Posada specijalnog "pauk" vozila na osnovu dobijenog pisanog naloga za uklanjanje vozila dužna je da, pre početka procesa uklanjanja vozila u prekršaju, obavi sledeće poslove:

- da izvrši fotografisanje vozila, kao i vidljiva oštećenja na vozilu, (ako službeno lice daje nalog za uklanjanje vozila u prekršaju u elektronskoj formi na osnovu video nadzora ili fotozapisa),

- da pre početka podizanja vozila izvrši pregled vozila i sačini zapisnik o oštećenjima na vozilu pre uklanjanja,

- da po propisanom tehnološkom postupku izvrši proces podizanja i transport vozila u prekršaju do "depo"-a preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila.

Član 5

Ukoliko se u toku procesa uklanjanja vozila u prekršaju pojavi vlasnik - korisnik vozila i prihvati da na "licu mesta" plati naknadu za uklanjanje vozila, kao i eventualno nastale druge troškove - naknadu za oštećenje zelenih površina ili naknadu po nalogu za plaćanje posebne dnevne karte - i da nakon toga preuzme vozilo, vozač specijalnog "pauk" vozila obavezan je:

1. da od korisnika vozila zatraži ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu ili ovlašćenje za korišćenje vozila, (ako korisnik vozila nije vlasnik) radi potpune identifikacije i preuzimanja neophodnih podataka za ispisivanje računa za naplatu nastalih troškova,

2. da izvrši obračun i naplatu:

- naknade za uklanjanje vozila po važećem Cenovniku usluga Preduzeća, a koje zavisi od mase vozila (iskazane u saobraćajnoj dozvoli) i faze u kojoj se nalazi proces uklanjanja vozila u prekršaju, tako da "na licu mesta" plati naknadu za uklanjanje vozila, a visina naknade može iznositi 50%, 80% i 100% od pune cene utvrđene Cenovnikom usluga Preduzeća, i da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju,

- da izvrši naplatu naknade za oštećenje javne zelene površine po "nalogu za uplatu" komunalnog inspektora i korisniku usluga izda odgovarajući račun, u slučaju da kada je komunalni inspektor izdao nalog za uklanjanje vozila sa zelene površine i "nalog za uplatu" utvrđenog iznosa naknade,

3. da izvrši naplatu naknade po nalogu za plaćanje posebne dnevne parking karte i da vlasniku - korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju, u slučaju da je nalog za uklanjanje vozila dao komunalni inspektor, u slučaju kada kontrolor javnih parkirališta nije mogao da identifikuje korisnika vozila koji je postupio suprotno odredbama člana 14. tačka 6. Odluke o javnim parkiralištima, pa je korisniku parkirališta izdao nalog za plaćanje posebne dnevne karte.

Član 6

Ukoliko korisnik vozila odbije da plati eventualno nastale druge troškove uslovljene nepropisnim parkiranjem odnosno zaustavljanjem vozila - naknadu za oštećenje zelene površine ili naknadu po osnovu izdatog naloga za plaćanje posebne dnevne karte, vozač specijalnog "pauk" vozila dužan je da korisniku vozila preda:

- račun na predviđeni iznos naknade za oštećenje javne zelene površine sa oznakom odbio da plati ili

- račun za plaćanje naknade po osnovu izdatog naloga za plaćanje posebne dnevne parking karte, sa naznakom da je odbio da plati, kako bi Preduzeće na osnovu propisa pokrenulo odgovarajući postupak za naplatu potraživanja.

Član 7

Vozač specijalnog vozila, obavezan je da Ekonomskoj službi - blagajni preduzeća do 8 časova u tekućem danu za prethodni dan, preda:

- dnevni pazar sa izdatim računima o naplaćenim naknadama za uklanjanje vozila "na licu mesta",

- dnevni pazar sa izdatim računima o naplaćenim, kao i nenaplaćenim naknadama za oštećenje javnih zelenih površina i

- dnevni pazar sa izdatim računima o naplaćenim i nenaplaćenim naknadama za izdate posebne dnevne parking karte po nalozima za plaćanje.

2. Prijem, čuvanje, izdavanje i naplata prinudno uklonjenih vozila smeštenih na depo-u preduzeća

Član 8

Posada specijalnog "pauk" vozila, nakon obavljenog procesa uklanjanja nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila, obavezna je:

- da prinudno uklonjeno vozilo, sa pratećom dokumentacijom izdatom od ovlašćenih službenih lica, bezbedno transportuje i dopremi do "depo"-a Preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila

- da dopremljeno vozilo i prateću dokumentaciju preda radniku na poslovima prijema, čuvanja i izdavanja vozila na "depo"-u Preduzeća, koji je dužan da o izvršenoj primopredaji sačini zapisnik o prijemu vozila, i sprovede odgovarajuće evidencije u evidencionoj knjizi, u skladu sa internim uputstvima Preduzeća.

Član 9

Prinudno uklonjeno vozilo korisnik može da preuzme na "depo"-u Preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila.

Radnik na prijemu, čuvanju i izdavanju vozila obavezan da prilikom dolaska korisnika uklonjenog vozila obavi sledeće poslove:

- da izvrši identifikaciju korisnika vozila na osnovu lične karte i saobraćajne dozvole ili ovlašćenja za korišćenje vozila,

- da izvrši obračun i naplatu naknade za uklanjanje vozila, kao i troškova ležarine u skladu sa važećim Cenovnikom usluga Preduzeća i korisniku uklonjenog vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju,

- da izvrši naplatu naknade za oštećenje javnih zelenih površina po nalogu za uplatu komunalnog inspektora, u slučaju da je vozilo uklonjeno po nalogu ovlašćenog lica sa zelene površine i da korisniku uklonjenog vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju,

- da izvrši naplatu naknade po nalogu za plaćanje posebne dnevne parking karte, koju kontrolor javnih parkirališta izda zbog nemogućnosti identifikacije korisnika javnog parkirališta koji je nepropisno koristio parking prostor, i da korisniku uklonjenog vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju,

- da sačini zapisnik o predaji vozila, uredno overen pečatom i potpisom od strane korisnika vozila i radnika na poslovima prijema i izdavanja prinudno uklonjenih vozila.

Nakon obavljenih poslova, predviđenih u stavu 1. ovog člana, ispunjeni su uslovi da radnik na prijemu i izdavanju vozila omogući korisniku da preuzme prinudno uklonjeno vozilo.

Član 10

Ako korisnik prinudno uklonjenog vozila, koje se nalazi na "depo"-u Preduzeća, odbije da plati naknadu za uklanjanje vozila, kao i eventualno nastale troškove ležarine, radnik na poslovima prijema i izdavanja vozila dužan je da obračuna iznos naknade za uklonjena vozila i troškove ležarine i ponudi korisniku vozila da potpiše izjavu kojom prihvata da troškove uklonjenog vozila, kao i troškove ležarine plati u dvostrukom iznosu u postupku pred nadležnim sudom.

Nakon potpisivanja i dostavljanja izjave iz stava 1. ovog člana, radnik na prijem u i izdavanju vozila sačinjava sa korisnikom usluga parkirališta zapisnik o čuvanju i predaji vozila, od kojih jedan primerak dostavlja korisniku vozila, na koji način su stečeni uslovi da korisnik preuzme prinudno uklonjeno vozilo.

Član 11

Prvog narednog radnog dana do 8 časova radnik na prijemu i izdavanju vozila na "depo"- u obavezan je da Ekonomskoj službi - blagajni preduzeća dostavi za prethodni dan posebno:

- dnevni pazar ostvaren naplatom naknade za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa računima o izvršenoj naplati i zapisnicima o čuvanju - predaji vozila sa nalozima ovlašćenih organa za uklanjanje vozila,

- dnevni pazar ostvaren po osnovu naplaćene naknade za dovođenje zelenih površina u prvobitno stanje sa računima o izvršenoj naplati,

- dnevni pazar ostvaren po osnovu naplaćenih izdatih naloga za plaćanje posebne dnevne karte sa računima o izvršenoj naplati.

III POSTAVLJANJE UREĐAJA ZA SPREČAVANJE ODVOŽENJA NEPROPISNO OSTAVLJENIH VOZILA NA POVRŠINI JAVNE NAMENE

1. Uslovi za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene

Član 12

Nalog za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene daje komunalni inspektor ili ovlašćeni radnik MUP-a (u daljem tekstu: ovlašćeno službeno lice).

Poslove postavljanja uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila sa površina javne namene i poslove deblokiranja vozila obavlja Preduzeće - kontrolor javnih parkirališta.

Član 13

Po utvrđenom postojanju prekršaja, da je vozilo nepropisno ostavljeno na površini javne namene, ovlašćeno službeno lice obavezno je da obavi sledeće poslove:

- da fotografiše vozilo u prekršaju i sačini zapisnik o uočenim oštećenjima na vozilu i obavezno upiše konstataciju da li su na vozilu zaključana vrata i poklopci motora i prtljažnika,

- da izda pisani nalog, kontroloru javnih parkirališta da postavi uređaj za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 34. tačka 11. Zakona o komunalnim delatnostima i člana 27. Odluke o javnim parkiralištima.

Pisani nalog sadrži podatke o nalogodavcu, datum i vreme izdavanja, registarsku oznaku vozila i opis prekršaja sa navedenim članovima propisa na osnovu kojeg je vozilo blokirano.

- Da na prednje vetrobransko staklo postavi jedan primerak naloga za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenog vozila na površini javne namene.

Član 14

Na osnovu dobijenog pisanog naloga od ovlašćenog službenog lica za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenog vozila na površini javne namene kontrolor javnih parkirališta dužan je:

- Da postavi na vozilo nalepnicu za oznakom "STOP" koja upozorava da je vozilo blokirano i sadrži uputstvo šta vozač mora da uradi da bi vozilo bilo deblokirano, na srpskom i engleskom jeziku,

- da na pravilan i bezbedan način izvrši postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju.

Član 15

Postupak postavljanja uređaja za blokiranje vozila u prekršaju smatra se započetim kada kontrolor javnog parkirališta otpočne postavljanje uređaja za blokiranje vozila.

2. Deblokiranje vozila sa postavljenim uređajem za sprečavanje odvoženja sa površine javne namene

Član 16

U slučaju da se korisnik vozila nepropisno ostavljenog na površini javne namene pojavi u vreme započetog procesa postavljanja uređaja za blokiranje nepropisno parkiranog vozila, ovlašćeni kontrolor javnih parkirališta dužan je da, pre deblokiranja vozila u prekršaju, izvrši naplatu naknade za postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju, u skladu sa Cenovnikom usluga Preduzeća i korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju i nakon toga izvrši deblokiranje vozila.

3. Uslovi za uklanjanje blokiranih vozila sa javnih površina specijalnim "pauk" vozilom nakon isteka radnog vremena javnih parkirališta

Član 17

Ukoliko korisnik nepropisno ostavljenog vozila na javnoj površini ne izvrši plaćanje naknade za postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju u toku radnog vremena javnih parkirališta i na osnovu toga ne preuzme vozilo, komunalni inspektor dužan je da na kraju radnog dana javnih parkirališta izda pisani nalog Preduzeću da specijalnim "pauk" vozilom ukloni blokirano vozilo sa površine javne namene o trošku korisnika vozila, a u cilju zaštite i bezbednosti nepropisno ostavljenog vozila.

Pre početka procesa uklanjanja blokiranog vozila neophodno je obaviti sledeće poslove:

- da komunalni inspektor fotografiše blokirano vozilo, kao i oštećenja na vozilu,

- da komunalni inspektor izda pisani nalog posadi "pauk" vozila za uklanjanje blokiranog vozila sa površine javne namene,

- da posada "pauk" vozila sačini zapisnik o oštećenju nepropisno parkiranih vozila,

- da kontrolor javnih parkirališta deblokira vozilo pre početka procesa uklanjanja, kako bi ono bilo bezbedno uklonjeno i transportovano do "depo"-a za smeštaj prinudno uklonjenih vozila.

Ukoliko se korisnik vozila pojavi u vreme kada nije započeo proces uklanjanja vozila (nije postavljena najmanje jedna hvataljka na točkove vozila), naplatu naknade za postavljanje uređaja vrši kontrolor javnih parkirališta na osnovu važećeg Cenovnika usluga Preduzeća, koji je obavezan da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju.

Kontrolor javnih parkirališta obavezan je da dnevni pazar za prethodni dan, ostvaren naplatom naknade za blokiranje vozila u prekršaju, sa izdatim računima preda službi ekonomije i finansija - blagajni preduzeća do 8 časova narednog dana.

U slučaju da se korisnik vozila pojavi u vreme kada je započeo proces uklanjanja blokiranog vozila, vozač specijalnog "pauk" vozila dužan je da na "licu mesta" korisniku vozila naplati naknadu za uklanjanje blokiranog vozila utvrđenu važećim Cenovnikom usluga Preduzeća i da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju.

Narednog radnog dana vozač specijalnog "pauk" vozila obavezan je da Ekonomskoj službi Preduzeća preda ostvareni dnevni pazar za prethodni dan sa izdatim računom i izvršenom naplatom.

Uklonjena blokirana vozila odnose se na depo za smeštaj prinudno uklonjenih vozila Preduzeća, gde ovlašćeni radnik prima, evidentira i čuva uklonjena vozila u skladu sa internim uputstvima Preduzeća.

Član 18

Korisnik vozila koje je bilo nepropisno ostavljeno i blokirano na površini javne namene, a zatim odneto specijalnim "pauk" vozilom, može svoje vozilo preuzeti na "depo"-u za smeštaj prinudno uklonjenih vozila Preduzeća, uz plaćanje naknade za uklonjena blokirana vozila, troškove ležarine i drugih troškova u skladu sa Cenovnikom usluga Preduzeća, na način i po postupku utvrđenim članom 9. i članom 10. ovog Pravilnika.

IV POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ŠTETE NASTALE PRINUDNIM UKLANJANJEM VOZILA

Član 19

Korisnik vozila kome je vozilo oštećeno, prilikom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, ili prilikom postavljanja uređaja za blokiranje vozila u prekršaju, ima pravo da preduzeću dostavi Zahtev za naknadu štete.

Član 20

Podnete zahteve za naknadu štete korisnicima vozila, nastale uklanjanjem vozila odnosno postavljanjem uređaja za blokiranje vozila ostavljenih na površinama javne namene, razmatra i njihovu opravdanost na osnovu raspoložive dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja, ocenjuje Komisija za naknadu štete preduzeća koja predlaže direktoru donošenje odgovarajućih Odluka.

Odluka direktora kojom se usvaja zahtev korisnika za naknadu štete na vozilu kao osnovan ili odbija kao neosnovan, dostavlja se korisniku vozila na kućnu adresu.

Član 21

Korisnik vozila čiji je zahtev za naknadu štete odbijen može svoje pravo na naknadu štete ostvariti u postupku pred nadležnim sudom.

Član 22

Ako je Komisija za naknadu štete ocenila zahtev kao osnovan i na toj osnovi je Direktor preduzeća doneo odluku o naknadi štete, način isplate naknade za nastalu štetu sporazumno utvrđuju Direktor preduzeća i vlasnik - korisnik vozila.

Član 23

Vlasnik - korisnik vozila dužan je da uklonjeno vozilo preuzme u roku od 120 dana od dana uklanjanja.

Preduzeće ima pravo da kao poverilac dospelog potraživanja u čijoj se državini nalazi dužnikovo vozilo, stvar ili drugi predmet, koji je prinudno uklonjen zadrži dok mu potraživanje ne bude isplaćeno.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana Preduzeće ima pravo da proda vozilo, stvar ili drugi predmet da bi se namirili troškovi odnošenja, ležarine i drugi nastali troškovi.

Prodaju iz stava 3. ovog člana vrši Komisija od tri člana i dva zamenika, koju imenuje Upravni odbor na predlog Direktora Preduzeća.

Prodaja vozila se obavlja putem javne licitacije i objavljuje se u nekom od dnevnih listova.

V PREMEŠTANJE VOZILA

Pisani nalog za premeštanje vozila bez naknade Preduzeću daje ovlašćeno lice Gradske uprave nadležne za poslove inspekcijskog nazora u sledećim slučajevima:

- radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim objektima ili nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti,

- radi oslobađanja površine javne namene za organizovanje kulturnih, sportskih i drugih manifestacija od strane Grada Kragujevca i Republike Srbije i

- radi otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda.

Ovlašćeni policijski službenik može naložiti Preduzeću da premesti vozilo u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima o trošku vlasnika - korisnika vozila.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Član 25

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Član 26

Ovaj Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".