UREDBA

O PRODAJI MERKANTILNE PŠENICE RODA 2011. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 14/2012 i 18/2012)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način prodaje merkantilne pšenice roda 2011. godine (u daljem tekstu: merkantilna pšenica) radi stabilizacije tržišta i cena merkantilne pšenice i brašna u 2012. godini.

Ukupna količina merkantilne pšenice čija prodaja se vrši u skladu sa ovom uredbom iznosi do 50.000 tona u 2012. godini i vlasništvo je Republičke direkcije za robne rezerve (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 2

Prodaja iz člana 1. ove uredbe vrši se posredovanjem Produktne berze a.d. u Novom Sadu (u daljem tekstu: Produktna berza).

Direkcija interveniše na tržištu merkantilne pšenice i brašna u 2012. godini prodajom merkantilne pšenice u skladu sa ovom uredbom na predlog ministra nadležnog za poslove poljoprivrede i trgovine i to kada cena merkantilne pšenice na tržištu pređe iznos od 20,00 din/kg sa PDV-om.

Član 3

Pravo na kupovinu merkantilne pšenice iz člana 1. ove uredbe imaju privredna društva, odnosno preduzetnici koji su registrovani u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne delatnosti 1061- proizvodnja mlinskih proizvoda (u daljem tekstu: kupac).

Član 4

Merkantilna pšenica je domaćeg porekla, u rasutom stanju, koja u svemu odgovara propisanom kvalitetu, u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa ("Službeni list SRJ", broj 52/95 i "Službeni list SCG", broj 56/03) i Pravilnikom o jugoslovenskom standardu za pšenicu kao sirovinu za mlinsku industriju ("Službeni list SFRJ", broj 10/92), kao i sa sledećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maks. 13% ukupne primese 2%.

Član 5

Direkcija prodaje merkantilnu pšenicu po ceni od 20,00 din/kg u skladu sa ovom uredbom.

Merkantilna pšenica se preuzima utovarena u vozilo u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije.

Član 6

Kupac ima pravo na kupovinu merkantilne pšenice u skladu sa ovom uredbom najviše do 300 tona, a ne manje od 20 tona, prilikom svake intervencije Direkcije iz člana 2. ove uredbe.

Član 7

Kupovina merkantilne pšenice se vrši na osnovu naloga koji kupac podnosi Produktnoj berzi računato od dana kada je merkantilna pšenica data na prodaju u skladu sa poslovanjem Produktne berze.

Kupac je dužan da nakon prijema Potvrde kupovine od Produktne berze, odmah na račun iste uplati iznos utvrđen Pravilnikom o berzanskom trgovanju na "Produktnoj berzi AD" - Novi Sad (del. br. 08/08 od 28. decembra 2007. godine), na ime prava na kvalifikovano učešće u kupovini merkantilne pšenice. Uplata dinarskih sredstava na račun Produktne berze predstavlja preduslov potpisivanja ugovora sa Direkcijom. Uplaćena sredstva su bespovratna čak i u slučaju da potencijalni kupac svojom voljom ne potpiše ugovor sa Direkcijom, odnosno ukoliko ne izvrši svoje obaveze po navedenom ugovoru.

Član 8

Kupac će plaćanje merkantilne pšenice vršiti avansno u roku od 10 dana od dana potpisivanja ugovora sa Direkcijom.

Prilikom potpisivanja ugovora iz stava 1. ovog člana kupac predaje izjavu o stanju zaliha merkantilne pšenice na dan podnošenja naloga za kupovinu iste, na obrascu Direkcije, koja je odštampana uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 9

Kupac je dužan da kupljenu merkantilnu pšenicu u skladu sa ovom uredbom isključivo koristi za proizvodnju brašna T-500 čija cena ne sme da prelazi iznos od 27,00 din/kg bez PDV-a.

Brašno iz stava 1. ovog člana ne može biti predmet trgovine na inostranom tržištu.

Član 10

Prodaja merkantilne pšenice u skladu sa ovom uredbom, vrši se po redosledu podnošenja naloga Produktnoj berzi.

Troškove Produktne berze u vezi sa prodajom merkantilne pšenice u skladu sa ovom uredbom snosi kupac.

Kupac stiče pravo na sledeću kupovinu merkantilne pšenice u skladu sa ovom uredbom ako podnese dokaz da je brašno T-500 iz člana 9. ove uredbe prodao ili iskoristio za sopstvenu proizvodnju.

Član 11

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se kupac - privredno društvo ukoliko kupljenu merkantilnu pšenicu upotrebi suprotno članu 9. ove uredbe.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara odgovorno lice u privrednom društvu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara kupac - preduzetnik.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi do 1. septembra 2012. godine.

 

Obrazac

Na osnovu člana 8. Uredbe o prodaji merkantilne pšenice roda 2011. godine, dajem

IZJAVU

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da na dan podnošenja naloga za kupovinu merkantilne pšenice na stanju imam zalihe iste u količini od __________kg.

Podaci iz ove Izjave predstavljaju poslovnu tajnu i mogu se koristiti samo u skladu sa Uredbom o prodaji merkantilne pšenice roda 2011. godine.

 

_____________________________

 

(Potpis odgovornog lica kupca)

U _____________________ 2012. godine