UPUTSTVO
ZA OBAVLJANJE AUKCIJSKE SPOT/SVOP KUPOVINE/PRODAJE DEVIZA IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 11/2011 i 18/2012)

Opšte odredbe

1. Ovim uputstvom se, radi sprovođenja Odluke o uslovima i načinu obavljanja spot kupovine i spot prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i Odluke o uslovima i načinu obavljanja svop kupovine i svop prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka (u daljem tekstu: odluke), utvrđuju bliži uslovi i način obavljanja poslova aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza - evra za dinare između Narodne banke Srbije i banaka.

2. Poslovi iz tačke 1. ovog uputstva odnose se na organizovanje i sprovođenje aukcija za spot/svop kupovinu/prodaju deviza, i to na:

1) dostavljanje obaveštenja bankama o održavanju aukcije za spot/svop kupovinu/prodaju deviza;

2) dostavljanje ponuda banaka za spot/svop kupovinu/prodaju deviza;

3) obradu ponuda banaka i zaključivanje posebnog ugovora o spot/svop kupovini/prodaji deviza;

4) dostavljanje obaveštenja bankama o rezultatima aukcije;

5) druge poslove u vezi sa aukcijskom spot/svop kupovinom/prodajom deviza.

3. Poslovi iz tačke 2. ovog uputstva obavljaju se po pravilu preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama (u daljem tekstu: veb aplikacija), a mogu se, pod uslovima i na način utvrđen tim uputstvom, obavljati i preko elektronskih servisa (Rojters sistema), elektronske pošte (mejla) ili telefaksa.

4. Radi obavljanja spot/svop kupovine/prodaje deviza preko veb aplikacije, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Internet protokol (Internet Protocol) adresu (IP adresa), i to na Obrascu 1.

Pored podatka iz stava 1. ove tačke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi spisak lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za spot/svop kupovinu/prodaju deviza, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi sa ovom kupovinom/prodajom, sa specimenima njihovih potpisa, kao i druge podatke utvrđene na Obrascu 1.

Banka je dužna da o svakoj promeni podataka iz st. 1. i 2. ove tačke odmah obavesti Narodnu banku Srbije.

Banka je dužna da Narodnu banku Srbije odmah obavesti o svim svojim statusnim promenama, kao i o drugim podacima o svom poslovanju koji su bitni za obavljanje poslova kupovine/prodaje deviza u smislu ovog uputstva.

Obaveštenje o aukciji

5. U skladu sa odlukom o organizovanju aukcije na kojoj će se obaviti spot/svop kupovina/prodaja deviza (u daljem tekstu: odluka o aukciji) - Narodna banka Srbije, najkasnije na dan održavanja aukcije, bankama dostavlja obaveštenje o održavanju aukcije, koje sadrži sve značajne podatke iz odluke o aukciji, kao što su: redni broj aukcije, datum održavanja aukcije, vrsta spot/svop transakcije, metod aukcije, rok za dostavljanje ponuda banaka i druge podatke.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se preko veb aplikacije i mejlom.

6. Informacija o održavanju spot/svop aukcije objavljuje se na stranici Narodne banke Srbije - NBSSPOT, odnosno NBSSVOP - na Rojters ekstrasistemu (Reuters Xtra system), sa upućivanjem na dostavljeno obaveštenje o toj aukciji.

Dostavljanje ponuda banaka

7. Banka koja namerava da učestvuje na aukciji, u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji, Narodnoj banci Srbije dostavlja preko veb aplikacije ponudu za spot/svop kupovinu/prodaju deviza (ponuda), koja sadrži osnovne elemente prema vrsti transakcije, metodu aukcije i druge elemente iz odluke o aukciji, kao i SWIFT adresu banke korespodenta i broj računa banke kod banke korespodenta kad banka spot kupuje i svop kupuje/prodaje devize.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako, zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije, banka nije u mogućnosti da ponudu dostavi na taj način - dostavlja je preko Rojters diling sistema (Reuters Dealing System), na diling kod NBST.

Ako nije u mogućnosti da ponudu dostavi na način iz stava 2. ove tačke, banka je dostavlja mejlom - na mejl adresu domace.devizno@nbs.rs, odnosno telefaksom na broj telefaksa +381113338041 (ako ponudu iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom). Ponudu koja se dostavlja telefaksom i mejlom mora potpisati ovlašćeno lice banke.

8. Ponude koje nisu dostavljene u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji ne uzimaju se u obradu.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije banka nije u mogućnosti da ponudu dostavi u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji - guverner ili lice koje on ovlasti može, na zahtev banke, produžiti rok za prijem ponuda. Narodna banka Srbije će o produženju ovog roka obavestiti banke preko veb aplikacije (ako je tehnički moguće) i mejlom.

9. Banka može izmeniti ili otkazati ponudu, i to u vremenu koje je u odluci o aukciji utvrđeno za dostavljanje ponuda.

Izmena ili otkazivanje ponude vrše se na način koji je tačkom 7. ove odluke utvrđen za dostavljanje ponuda.

10. Banka je odgovorna za ispravnost i tačnost ponude.

11. Narodna banka Srbije neće primiti u obradu ponudu koja je neblagovremeno dostavljena ili sadrži nepotpune podatke, kao i ako nisu ispunjeni drugi uslovi propisani za dostavljanje ponude i njenu ispravnost.

Obrada ponuda i poseban ugovor

12. Obrada ponuda vrši se u skladu sa odlukama, uključujući i rangiranje ponuda i raspoređivanje deviza po bankama, a prema sledećim osnovnim elementima:

1) graničnom kursu dinara prema evru, odnosno graničnim svop poenima - ako je aukcija organizovana po varijabilnom metodu;

2) ukupnom iznosu sredstava - deviza koje je Narodna banka Srbije spot/svop kupila/prodala.

13. Poseban ugovor o spot/svop kupovini/prodaji deviza između Narodne banke Srbije i banke (u daljem tekstu: poseban ugovor) smatra se zaključenim u trenutku okončane obrade ponuda na način iz tačke 12. ovog uputstva, odnosno u trenutku kad Narodna banka Srbije u potpunosti ili delimično prihvati ponudu.

Elementi posebnog ugovora utvrđeni su na Obrascu 2 - za spot kupovinu/prodaju deviza i na Obrascu 3 - za svop kupovinu/prodaju deviza.

14. Banci čija je ponuda potpuno ili delimično prihvaćena Narodna banka Srbije dostavlja poseban ugovor, preko veb aplikacije.

Ako zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije nije moguće na taj način banci dostaviti poseban ugovor - Narodna banka Srbije dostavlja banci obaveštenje o zaključenom posebnom ugovoru, sa osnovnim elementima posebnog ugovora, preko Rojters diling sistema ili mejlom, odnosno telefaksom ako obaveštenje iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom.

Banci čija ponuda nije prihvaćena Narodna banka Srbije dostavlja obaveštenje o neprihvatanju ponude, na način utvrđen st. 1. i 2. ove tačke.

15. Narodna banka Srbije i banka međusobno potvrđuju elemente posebnog ugovora razmenom SWIFT poruka MT300.

Obaveštenje o rezultatima aukcije

16. Nakon sprovedenog postupka obrade ponuda banaka, Narodna banka Srbije dostavlja bankama obaveštenje o završetku aukcije, na način koji je tač. 5. i 6. ovog uputstva utvrđen za dostavljanje bankama obaveštenja o održavanju aukcije, a bankama koje su učestvovale na aukciji dostavlja obaveštenje o rezultatima obrade njihovih pojedinačnih ponuda, na način utvrđen tačkom 14. tog uputstva.

Izvršenje obaveza

17. Narodna banka Srbije i banka izvršiće svoje obaveze u skladu s posebnim ugovorom, kao i okvirnim ugovorom o spot/svop kupovini/prodaji deviza.

18. Narodna banka Srbije dinarsku protivvrednost po osnovu spot i svop transakcija uplaćuje na žiro račun banke.

19. Osnovne poslovne procese utvrđene ovim uputstvom obavljaće Narodna banka Srbije - Sektor za poslove monetarnog sistema i politike - Odeljenje za politiku kursa dinara i domaće devizno tržište.

20. Obrasci iz ovog uputstva odštampani su uz to uputstvo i njegov su sastavni deo.

Završna odredba

21. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. marta 2011. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmeni i dopuni
Uputstva za obavljanje aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka

("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)

3. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Obrazac 1

 

Podaci koji se odnose na Internet protokol, adresu banke i lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke obavljaju poslove u vezi sa kupovinom/prodajom deviza

POSLOVNO IME I SEDIŠTE BANKE

Mesto i datum:

1. 

Za obavljanje aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza s Narodnom bankom Srbije preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama.

 

 

 

Internet protokol (IP) adresa u koju će biti translirana (NAT) radna stanica banke:

 

 

 

 

Napomena za IT banke: Ova adresa treba da bude među prvih 30 adresa iz vama dodeljene C klase. Isključivo sa te adrese, i po portu 443, biće vidljiv server na strani Narodne banke Srbije, koji je na sledećoj adresi na kojoj će raditi ova aplikacija: 10.16.10.71.

 

2. 

Diling (Dealing) kod banke u Rojters diling sistemu (Reuters Dealing System):

 

 

 

 

3.

Radi prijema obaveštenja o održavanju aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza i obaveštenja o rezultatima tih akcija, kao i radi prijema svih ostalih informacija i obaveštenja u vezi s radom domaćeg deviznog tržišta, koriste se:

 

 

Opšta i-mejl adresa:

 

Broj telefaksa:

 

 

_________________________

 

___________________

 

 

(preporuka: dostaviti adresu
koja ne glasi na ime i prezime,
već je opšteg tipa)

 

 

 

 

4. 

Lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za spot kupovinu/prodaju deviza zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s tom kupovinom/prodajom:

 

 

 

Ime i prezime

Potpis

I-mejl adresa

Broj telefaksa

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

   

5.

Lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za svop kupovinu/prodaju deviza, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s tom kupovinom/prodajom deviza:

 

 

 

Ime i prezime

Potpis

I-mejl adresa

Broj telefaksa

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

Predsednik Izvršnog odbora banke

 

(ime i prezime)

 

___________________________

 

(potpis)

 

 

 

Član Izvršnog odbora banke

 

(ime i prezime)

 

___________________________

 

(potpis)

 

 

 

Pečat banke

 

Obrazac 2

 

Elementi posebnog ugovora za spot kupovinu/prodaju deviza

SPOT AUKCIJA

DATUM ODRŽAVANJA:

REDNI BROJ:

POSEBAN UGOVOR BR.

Redni broj

OPIS

PODACI

 

1.

Kupac:

 

Matični broj:

2.

Prodavac:

 

Matični broj:

3.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

4.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

5.

Kurs:

 

 

6.

Dinarska protivvrednost:

 

 

7.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

8.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

9.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

10.

Iznos naknade u dinarima:

 

 

11.

Broj žiro-računa za uplatu naknade:

 

Poziv na broj:

12.

Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta, odluke kojom se uređuju uslovi i način obavljanja spot kupovine/prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje tih odluka, kao i okvirnog ugovora o spot kupovini/prodaji deviza

13.

Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu

 

Obrazac 3

 

Elementi posebnog ugovora za svop kupovinu/prodaju deviza

 

SVOP AUKCIJA

DATUM ODRŽAVANJA:

REDNI BROJ:

POSEBAN UGOVOR BR.

Redni broj

OPIS

PODACI

 

1.

Kupac deviza u spot transakciji i prodavac
deviza u terminskoj transakciji:

 

Matični broj:

2.

Prodavac deviza u spot transakciji i kupac
deviza u terminskoj transakciji:

 

Matični broj:

SPOT TRANSAKCIJA

 

 

3.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

4.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

5.

Spot kurs:

 

 

6.

Dinarska protivvrednost po spot kursu:

 

 

7.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

8.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

9.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

TERMINSKA TRANSAKCIJA

 

 

10.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

11.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

12.

Svop poeni:

 

 

13.

Terminski kurs:

 

 

14.

Dinarska protivvrednost po terminskom kursu:

 

 

15.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

16.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

17.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

18.

Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta, odluke kojom se uređuju uslovi i način obavljanja svop kupovine/prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje tih odluka, kao i okvirnog ugovora o svop kupovini/prodaji deviza

19.

Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu