ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA SPOT KUPOVINE I SPOT PRODAJE DEVIZA IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 10/2011 i 18/2012)

Opšte odredbe

1. Narodna banka Srbije može, pod uslovima i na način utvrđenim ovom odlukom, neposredno s bankama obavljati spot transakcije deviza na Međubankarskom deviznom tržištu.

2. Pod spot transakcijom, u smislu ove odluke, podrazumeva se kupovina i prodaja deviza - evra za dinare s datumom izvršenja dva radna dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, odnosno dana trgovanja.

3. Narodna banka Srbije obavlja spot transakcije s bankom koja ispunjava uslove utvrđene odlukom kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta i ovom odlukom, kao i propisima za sprovođenje tih odluka.

4. Radi obavljanja spot transakcija, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom okvirni ugovor o spot kupovini/prodaji deviza, kojim se naročito utvrđuju odnosi Narodne banke Srbije i banke u vezi sa zaključivanjem pojedinačnih spot transakcija i izvršavanjem obaveza ugovornih strana.

5. Narodna banka Srbije može obavljati spot kupovinu/prodaju deviza u smislu ove odluke:

1) na aukcijama - na kojima banke dostavljaju ponude za kupovinu/prodaju deviza po utvrđenim pravilima i u utvrđenom roku;

2) bilateralno - na osnovu pojedinačne ponude banke za kupovinu/prodaju deviza, kao i na osnovu ponude Narodne banke Srbije.

Aukcijska spot kupoprodaja deviza

6. Narodna banka Srbije obavlja aukcijsku spot kupovinu/prodaju deviza s bankama, uključujući i dostavljanje obaveštenja o organizovanju aukcije, primanje ponuda banaka za kupovinu/prodaju deviza, njihovu obradu, kao i prihvatanje tih ponuda, po pravilu preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama.

Pristup aplikaciji iz stava 1. ove tačke i njeno korišćenje bliže će se urediti korisničkim uputstvom za rad te aplikacije.

Dostavljanje obaveštenja o organizovanju aukcije, dostavljanje ponuda banaka za kupovinu/prodaju deviza, kao i prihvatanje tih ponuda, može se obaviti i preko elektronskih servisa, elektronske pošte ili telefaksa.

7. Narodna banka Srbije može obavljati aukcijsku spot kupovinu/prodaju deviza - evra za dinare:

1) po fiksnom metodu - po kursu koji je Narodna banka Srbije unapred utvrdila i saopštila bankama;

2) po varijabilnom metodu - po kursu koji Narodna banka Srbije nije unapred utvrdila i saopštila bankama.

Aukcija po varijabilnom metodu može biti:

1) aukcija po višestrukom kursu dinara prema evru, kad Narodna banka Srbije kupuje/prodaje devize po kursu koji je ponudila banka čija je ponuda prihvaćena na aukciji;

2) aukcija po jedinstvenom kursu dinara prema evru, kad Narodna banka Srbije kupuje/prodaje devize po istom kursu od svake banke čija je ponuda prihvaćena na aukciji.

8. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije na kojoj će se obaviti spot kupovina/prodaja deviza, koja sadrži sledeće osnovne podatke:

1) datum održavanja aukcije,

2) vrstu spot transakcije,

3) metod aukcije,

4) visinu kursa - ako se organizuje aukcija po fiksnom metodu,

5) datum spot valute, odnosno datum izvršenja transakcije,

6) broj ponuda koje banka može dostaviti ako se organizuje aukcija po varijabilnom metodu,

7) najmanji iznos na koji ponuda banke može da glasi,

8) rok za dostavljanje ponuda banaka.

Pored podataka iz stava 1. ove tačke, odluka o organizovanju aukcije može da sadrži i podatke o najvišem iznosu sredstava - deviza koje Narodna banka Srbije spot kupuje/prodaje, o najnižem ili najvišem kursu koji ponuda banke može da sadrži da bi bila primljena u obradu, o najvećem iznosu na koji ponuda može da glasi, kao i druge podatke značajne za obavljanje aukcije, odnosno spot transakcije.

9. Ako se aukcije za pojedine vrste spot transakcija održavaju više puta u toku dana ili se održavaju učestalo u određenom periodu - odluka o organizovanju aukcije može se odnositi na više aukcija.

10. U skladu sa odlukom o organizovanju aukcije, Narodna banka Srbije dostavlja bankama obaveštenje o održavanju aukcije, najkasnije na dan održavanja aukcije, koje sadrži osnovne podatke iz te odluke.

11. Banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije ponudu za spot kupovinu/prodaju deviza (ponuda) u vremenu utvrđenom u odluci o organizovanju aukcije.

12. Ako se organizuje aukcija po fiksnom metodu, banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jednu ponudu u kojoj je naveden iznos deviza koji se kupuje/prodaje po kursu koji je Narodna banka Srbije unapred utvrdila i objavila.

Guverner ili lice koje on ovlasti, na osnovu primljenih ponuda banaka na dan održavanja aukcije, odlučuje o ukupnom iznosu sredstava koji Narodna banka Srbije kupuje/prodaje na aukciji.

Ako je ukupan iznos deviza naveden u ponudama banaka veći od ukupnog iznosa deviza koji Narodna banka Srbije prodaje/kupuje - devize se proporcionalno raspoređuju po pojedinačnoj banci, srazmerno učešću ponude pojedinačne banke u ukupnom iznosu deviza navedenom u ponudama banaka.

13. Ako se organizuje aukcija po varijabilnom metodu, banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti jednu ili više ponuda u skladu sa odlukom o organizovanju aukcije, u kojoj su navedeni iznosi deviza koje banka kupuje/prodaje, s kursevima.

14. Redosled pojedinačnih ponuda banaka na aukciji po varijabilnom metodu utvrđuje se prema visini kurseva navedenih u tim ponudama, i to počev od najviših do najnižih - ako Narodna banka Srbije prodaje devize, a od najnižih do najviših - ako Narodna banka Srbije kupuje devize.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1. ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti odlučuje o najnižem, odnosno najvišem kursu dinara prema evru koji ponuda banke može da sadrži da bi bila prihvaćena (granični kurs), kao i o ukupnom iznosu sredstava koji Narodna banka Srbije prodaje/kupuje.

Ako se organizuje aukcija po višestrukom kursu, Narodna banka Srbije kupuje/prodaje devize po kursevima koje su ponudile banke čije je ponude prihvatila.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenom kursu, Narodna banka Srbije od svih banaka čije je ponude prihvatila kupuje/prodaje devize po istom kursu, i to po graničnom kursu.

Ukupan iznos deviza raspoređuje se prema redosledu iz stava 1. ove tačke. Ako je ukupan iznos deviza naveden u ponudama banaka po graničnom kursu veći od iznosa preostalih deviza koje Narodna banka Srbija spot prodaje/kupuje - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih ponuda u ukupnom iznosu deviza navedenom u ponudama banaka po graničnom kursu.

15. Narodna banka Srbije dostavlja banci čiju je ponudu potpuno ili delimično prihvatila - poseban spot ugovor, a banci čiju ponudu nije prihvatila dostavlja obaveštenje o neprihvatanju ponude.

16. Narodna banka Srbije može, nakon održane aukcije, na svojoj Internet prezentaciji dati saopštenje o održanoj aukciji, po pravilu na dan održavanja aukcije.

Bilateralna spot kupoprodaja deviza

17. Narodna banka Srbije može obavljati bilateralnu spot kupovinu/prodaju deviza s bankama tako što će:

1) pozvati banke da joj dostave svoje ponude za spot kupovinu/prodaju deviza;

2) dati svoju ponudu na osnovu pojedinačnog zahteva banke za spot kupovinu/prodaju deviza;

3) prihvatiti ponudu banke za spot kupovinu/prodaju deviza.

Dostavljanje ponuda iz stava 1. ove tačke, prihvatanje tih ponuda i razmena potrebnih podataka i obaveštenja između Narodne banke Srbije i banaka po pravilu se obavlja preko elektronskih servisa za trgovinu devizama, a može se obavljati i preko elektronske pošte, telefaksa ili u pismenoj formi.

Guverner ili lice koje on ovlasti odlučuje o obavljanju bilateralne spot kupovine/prodaje deviza u smislu ove tačke.

Zaključenje posebnog ugovora

18. Narodna banka Srbije i banka o svakoj pojedinačnoj spot transakciji obavljenoj na aukciji ili bilateralno - zaključuju poseban ugovor.

Narodna banka Srbije i banka obavezne su da međusobno potvrde elemente posebnog ugovora iz ove tačke razmenom SWIFT poruka MT300.

Izvršenje obaveza

19. Narodna banka Srbije izvršiće svoje obaveze prema banci po osnovu spot kupovine/prodaje deviza posle izvršenja obaveza banke prema Narodnoj banci Srbije.

20. Ako banka na datum izvršenja transakcije ne izvrši svoju obavezu prema Narodnoj banci Srbije, odnosno ne uplati ukupan iznos ugovorene obaveze - poseban ugovor o kupovini/prodaji deviza se raskida.

Ako je banka uplatila Narodnoj banci Srbije iznos manji od iznosa ugovorenog na datum izvršenja transakcije - poseban ugovor o kupovini/prodaji deviza se raskida, a Narodna banka Srbije će vratiti banci iznos koji je ona uplatila na njen račun.

21. Ako banka ne izvrši obavezu po osnovu posebnog ugovora o spot kupovini/prodaji deviza - Narodna banka Srbije može toj banci ograničiti obavljanje poslova kupovine/prodaje deviza s Narodnom bankom Srbije, u skladu sa odlukom kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta.

22. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

Prelazna i završna odredba

23. Obaveze po pojedinačno obavljenim spot transakcijama između Narodne banke Srbije i banke koje nisu dospele do dana stupanja na snagu ove odluke - izvršiće se u skladu sa odredbama zaključenog okvirnog i posebnog spot ugovora.

24. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. marta 2011. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o uslovima i načinu obavljanja spot kupovine i spot prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka

("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".