PRAVILNIK
O IZGLEDU I SADRŽINI LEGITIMACIJE IZVRŠITELJA I ZAMENIKA IZVRŠITELJA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju izgled i sadržina legitimacije izvršitelja i zamenika izvršitelja.

Član 2

Legitimacija izvršitelja i zamenika izvršitelja (u daljem tekstu: legitimacija) je dimenzija 60 x 90 milimetara i štampa se na papiru zaštićenom providnom plastičnom presvlakom.

Član 3

Na prednjoj strani legitimacije, u gornjem levom uglu, utisnut je Mali grb Republike Srbije, dimenzija 14 x 25 mm.

Legitimacija na prednjoj strani sadrži u gornjem delu na sredini odštampan natpis "REPUBLIKA SRBIJA", ispod toga natpis "MINISTARSTVO PRAVDE", ispod toga natpis "IZVRŠITELJ", odnosno "ZAMENIK IZVRŠITELJA", a ispod toga natpis "LEGITIMACIJA". Po sredini legitimacije, odštampan je natpis "ime i prezime nosioca", koji predstavlja mesto na legitimaciji na kome se upisuje ime i prezime izvršitelja, odnosno zamenika izvršitelja, a ispod se nalazi natpis "naziv suda za koji je imenovan", koji predstavlja mesto na kome se upisuje naziv suda za čije područje je imenovan izvršitelj, odnosno zamenik izvršitelja.

Na desnoj strani legitimacije nalazi se prostor za fotografiju izvršitelja, odnosno zamenika izvršitelja u boji, dimenzija 25 x 30 mm, u donjem levom uglu legitimacije nalazi se mesto za pečat Ministarstva pravde, "M.P.", a sa desne strane od mesta za pečat odštampan je natpis "Ministar", koji predstavlja mesto za svojeručni potpis ministra pravde.

Poleđina legitimacije sadrži na sredini, u gornjem delu, odštampan tekst "Ovlašćenje", a ispod toga tekst: "Nosilac ove legitimacije ima ovlašćenja koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugim propisima koji se odnose na ovlašćena lica Ministarstva pravde". Ispod toga, po sredini, odštampan je tekst "registarski broj legitimacije", koji predstavlja mesto na kome se upisuje registarski broj, a ispod toga, odštampan je tekst "datum izdavanja", koji predstavlja mesto na kome se upisuje datum kada je legitimacija izdata.

Sadržina prednje strane i poleđine legitimacije navedene u st. 1. do 4. ovog člana štampaju se na beloj podlozi.

Legitimacija izvršitelja izdaje se na Obrascu broj 1, a legitimacija zamenika izvršitelja na Obrascu broj 2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Izvršitelj ili zamenik izvršitelja koji izgubi legitimaciju pismenim putem obaveštava Ministarstvo pravde u roku od tri dana.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, kao i u slučaju oštećenja legitimacije, Ministarstvo pravde izvršitelju ili zameniku izvršitelja izdaje duplikat.

U slučaju promene imena ili prezimena, izvršitelj, odnosno zamenik izvršitelja bez odlaganja obaveštavaju o tome Ministarstvo pravde, koje izdaje novu legitimaciju.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, Ministarstvo pravde briše postojeći registarski broj iz evidencije i izdaje novu legitimaciju sa novim registarskim brojem.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. maja 2012. godine.

 

Obrazac 1.

Legitimacija izvršitelja

 

 

 

       

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO PRAVDE
IZVRŠITELJ
LEGITIMACIJA

 

      

 

 

fotografija

 

ime i prezime nosioca

 

naziv suda za koji je imenovan

       

M.P.

Ministar

 

 
       
 

 

 

 

 

Ovlašćenje

Nosilac ove legitimacije koristi prava koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugim propisima koji se odnose na ovlašćena lica Ministarstva pravde.

registarski broj legitimacije

datum izdavanje

 

 

 

 

 

Obrazac 2.

Legitimacija zamenika izvršitelja

 

 

 

       

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO PRAVDE
ZAMENIK IZVRŠITELJA
LEGITIMACIJA

 

      

 

 

fotografija

 

ime i prezime nosioca

 

naziv suda za koji je imenovan

       

M.P.

Ministar

 

 
       
 

 

 

 

Ovlašćenje

Nosilac ove legitimacije koristi prava koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugim propisima koji se odnose na ovlašćena lica Ministarstva pravde.

registarski broj legitimacije

datum izdavanje