REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE IZGRADNJE SVETLOSNE SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE (SEMAFORA) U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2012. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za sufinansiranje izgradnje svetlosne saobraćajne signalizacije (semafora) u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2012. godini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE IZGRADNJE SVETLOSNE SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE (SEMAFORA) U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2012. GODINI

I

Ovim Programom predviđen je raspored korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu ostvarenih iz prihoda od privatizacije u 2012. godini, namenjenih izgradnji svetlosne saobraćajne signalizacije (semafora) u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti saobraćaja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, sufinansiraće zajedno sa lokalnim samoupravama izgradnju svetlosne saobraćajne signalizacije (semafora) u naseljenim mestima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu, u razdelu 05 Pokrajinski sekretarijat za privredu, pozicija 107, ekonomska klasifikacija 463 - transferi ostalima nivoima vlasti, 4632 - kapitalni transferi ostalima nivoima vlasti, izvor finansiranja 1204 - primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihoda od privatizacije, u iznosu od 25.000.000,00 dinara.

Ukupno potrebna sredstva iznose 25.000.000,00 dinara (sa PDV-om).

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se za:

1. SUFINANSIRANJE IZGRADNJE SVETLOSNE SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE (SEMAFORA) U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

Sufinansiranje sa lokalnim samoupravama, izgradnje saobraćajne signalizacije u blizini javnih objekata (obrazovnih, vaspitnih, zdravstvenih, verskih, administrativnih, prodajnih...) ima za cilj povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u naseljenim mestima i zaštitu najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, kao i razvoj saobraćajne infrastrukture.

U blizini javnih objekata najveća je frekvencija saobraćaja, posebno najugroženijih kategorija, pešaka i biciklista kao i dece svih uzrasta, starih i lica sa posebnim potrebama. Na žalost, u brojnim vojvođanskim mestima, daljinski i međumesni saobraćaj se odvija centralni ulicama, što je posledica višegodišnjeg neadekvatnog ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, a lokalne samouprave nisu u stanju da samostalno finansiraju postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije.

Projekti saobraćajne signalizacije su od interesa za celu teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Očekivani efekti su:

• Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa telesnim povredama i nezgoda sa velikom materijalnom štetom;

• Povećanje kvaliteta života kao posledica povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju;

• Smanjenje eskternih troškova saobraćaja kao posledica smanjenja broja saobraćajnih nezgoda;

• Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama, kao posledica bezbednijeg odvijanja saobraćaja.

• Manji vremenski gubici vozila na sporednim pravcima raskrsnice

Kriterijumi za sufinansiranje su:

• Razvijenost opštine/grada

• Visina traženih sredstava po konkursu

• Sopstvena sredstva opštine/grada (učešće)

• Vrsta puta na kojoj se predviđa izgradnja saobraćajne signalizacije

• Javni rizik stradanja u 2010 god.

• Saobraćajni rizik stradanja u 2010 god.

• Broj poginulih lica na raskrsnici (2007, 2008, 2009, 2010, 2011)

• Broj teško povređenih lica na raskrsnici (2007, 2008, 2009, 2010, 2011)

Opšti uslovi:

• Pravo učešća na Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje izgradnje svetlosne saobraćajne signalizacije (semafora) u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini imaju opštine i gradovi u AP Vojvodini.

• Učesnici Konkursa mogu da konkurišu isključivo sa jednim projektom za navedenu namenu. Uzimaće se u razmatranje isključivo glavni projekti.

• Učesnici su u obavezi da sprovode postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom.

• Odobrena novčana sredstva po Konkursu namenjena su isključivo za izgradnju svetlosne saobraćajne signalizacije (semafora) u naseljenim mestima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

• Uslovi korišćenja sredstava definisaće se ugovorom, kojim će se precizirati proporcije sufinansiranja, rokovi izvršenja, nadzor i razlozi i rokovi povraćaja eventualno neiskorišćenih sredstava i drugo.

• Uslov za sufinansiranje je opredeljenje lokalne samouprave kroz davanje prioriteta i spremnosti za finansiranje svog dela.

• Raspodelu sredstava izvršiće Pokrajinski sekretarijat za privredu na osnovu raspisanog konkursa.

• Pravovremenost dostavljenih izveštaja o namenskom utrošku dobijenih sredstava po prethodnim konkursima.

Vrednost sredstava sa PDV-om: 25.000.000,00 dinara.

Ukupno predviđena sredstva za projekte iz tačke 1 ovog Programa iznose 25.000.000,00 dinara.