ODLUKA
O NOVČANOJ POMOĆI ZAPOSLENOJ TRUDNICI ZA VREME PRIVREMENE SPREČENOSTI ZA RAD

("Sl. list Grada Loznice", br. 11/2011)

Član 1

Zaposlena trudnica za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom ostvaruje pravo na pomoć (u daljem tekstu: pomoć zaposlenoj trudnici) ukoliko ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Loznice najmanje 12 meseci pre početka privremene sprečenosti za rad.

Pravo iz stava 1. ovog člana zaposlena trudnica ostvaruje u visini razlike između iznosa naknade zarade koju ostvaruje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i punog iznosa osnovne zarade.

Pravo iz stava 1. ovog člana zaposlena trudnica ostvaruje ukoliko je iznos njene osnovne zarade niži od prosečne neto zarade grada Loznice, prema podacima koje objavi republički organ za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja privremene sprečenosti za rad.

Postupak za ostvarivanje prava iz stava 1. ovog člana pokreće se po službenoj dužnosti.

Član 2

Pravo na novčanu pomoć iz člana 1. ove Odluke se ostvaruje na osnovu podataka i druge propisane dokumentacije koje, u postupku obezbeđivanja naknade zarade na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, poslodavci na propisanom obrascu dostavljaju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) radi ostvarivanja naknade zarade osiguranika.

Na osnovu dobijenih podataka za obračun naknada zarada od strane poslodavca iz stava 1. ovog člana, Republički fond formira i dostavlja Gradskoj upravi podatke u vidu specifikacije za svaku trudnicu koja ispunjava uslove, po mesecima, prema grupisanim poslodavcima, o ukupnom bruto iznosu naknada.

Isplata pomoći vršiće se na tekući račun trudnica, a pripadajuće poreze i doprinose na odgovarajuće račune republičkog budžeta.

Za lica koja samostalno obavljaju delatnost, a koja ispunjavaju uslove iz člana 1. stav 1. ove Odluke, Gradska uprava će, na osnovu podataka iz stava 2. ovog člana, vršiti uplatu pomoći na račun trudnice, a pripadajuće poreze i doprinose na odgovarajuće račune republičkog budžeta.

Način i rokovi prenosa sredstava za namene iz člana 1. stav 1. ove Odluke bliže će se urediti sporazumom koji zaključuju Grad i Republički fond.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice", a primenjivaće se od 01. januara 2012. godine.