PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DIZEL GORIVO, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA REFAKCIJE, USLOVIMA ZA DOBIJANJE OVLAŠĆENJA ZA DISTRIBUCIJU DIZEL GORIVA, NORMATIVIMA POTREBNIH KOLIČINA ZA POGON TRAKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005, 5/2005, 63/2007, 23/2008 i 20/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, kao i način i postupak ostvarivanja refakcije, uslovi za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva za pogon traktora, kao i normativi potrebnih količina za ove namene.

1. Uslovi za ostvarivanje prava na refakciju

Član 2

Refakciju plaćene akcize na dizel gorivo za pogon traktora može da ostvari kupac dizel goriva - poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) organizovano kao pravno lice, odnosno preduzetnik, i koje se vodi u aktivnom statusu kod Ministarstva finansija - Uprave za trezor, u skladu sa propisom kojim se uređuje Registar poljoprivrednih gazdinstava.

U slučaju kada fizičko lice - nosilac porodičnog komercijalnog, odnosno nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar i čije se porodično poljoprivredno gazdinstvo u Registru vodi u aktivnom statusu (u daljem tekstu: fizičko lice), nabavlja dizel gorivo putem bonova koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Ministarstvo poljoprivrede), u skladu sa posebnim aktom Vlade, refakciju akcize ostvaruje Ministarstvo poljoprivrede.

Refakcija akcize iz stava 1. ovog člana može da se ostvari pod uslovom da se prodaja dizel goriva vrši preko ovlašćenog distributera.

Refakciju akcize iz stava 2. ovog člana Ministarstvo poljoprivrede ostvaruje pod uslovom da se prodaja dizel goriva za pogon traktora vrši preko ovlašćenog distributera određenog od strane Ministarstva poljoprivrede, putem bonova koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a koji sadrže podatak o količini dizel goriva i pripadajućem iznosu koji finansira Republika Srbija, iskazan u dinarskom iznosu po litri dizel goriva.

Refakcija plaćene akcize ne može da se ostvari po osnovu korišćenja zemljišta ako je u toj godini ostvareno pravo na refakciju akcize na dizel gorivo po osnovu korišćenja istog zemljišta.

2. Ovlašćeni distributer

Član 3

Ovlašćeni distributer iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika, jeste lice koje je registrovano i bavi se prodajom na malo derivata nafte.

Kada fizičko lice nabavlja dizel gorivo putem bonova iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika, ovlašćeni distributer je lice koje je registrovano i bavi se prodajom na malo derivata nafte, a određeno je od strane Ministarstva poljoprivrede.

3. Pravo na refakciju akcize

Član 4

Pravo na refakciju plaćene akcize može da se ostvari za nabavljeno dizel gorivo za pogon traktora za obradu zemljišta, osim pašnjaka, ribnjaka, bara, neplodnog i ostalog zemljišta, do normativa potrebnih količina iz člana 5. ovog pravilnika.

4. Normativi potrebnih količina

Član 5

Poljoprivredno gazdinstvo iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, može sa pravom na refakciju plaćene akcize, da nabavi dizel gorivo za pogon traktora za kalendarsku godinu u količini od najviše 60 litara po hektaru zemljišta iz člana 4. ovog pravilnika upisanog u Registar.

Fizičko lice može putem bonova da nabavi dizel gorivo za pogon traktora za kalendarsku godinu, u količini i po kulturi po hektaru zemljišta iz člana 4. ovog pravilnika upisanog u Registar, i to za:

1) žitarice do 90 litara;

2) industrijsko bilje do 85 litara, osim za šećernu repu do 150 litara;

3) krmno bilje do 70 litara;

4) povrće do 110 litara;

5) voće i grožđe do 140 litara;

6) aromatično i lekovito bilje do 150 litara;

7) sadni materijal i hortikultura do 140 litara.

Fizičko lice može da dobije bonove od Ministarstva poljoprivrede za prolećne radove u rokovima propisanim posebnim aktom Vlade, u količini i po kulturi po hektaru zemljišta iz člana 4. ovog pravilnika upisanog u Registar, i to za:

1) žitarice do 40 litara;

2) industrijsko bilje, uključujući i šećernu repu, do 40 litara;

3) krmno bilje do 30 litara;

4) povrće do 75 litara;

5) voće i grožđe do 100 litara;

6) aromatično bilje i lekovito bilje do 50 litara;

7) sadni materijal i hortikultura do 100 litara.

Fizičko lice može da dobije bonove od Ministarstva poljoprivrede za preostalu količinu dizel goriva, i to u količini koja ne može biti veća od razlike količine za kalendarsku godinu utvrđene stavom 2. ovog člana i količine utvrđene stavom 3. ovog člana, najkasnije do 31. decembra kalendarske godine.

5. Način i postupak nabavke dizel goriva za pogon traktora

Član 6

Ovlašćeni distributer iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika je dužan da prodaje na malo dizel gorivo za pogon traktora na prodajnim mestima i da na poleđini fiskalnog isečka, odnosno fakture o prodaji dizel goriva unese podatak o broju poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: BPG) iz Registra i da fiskalni isečak, odnosno fakturu o prodaji dizel goriva overi potpisom i otiskom pečata.

Ovlašćeni distributer iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika na prodajnim mestima vrši prodaju dizel goriva za pogon traktora fizičkom licu, u količini za koju su izdati bonovi, a koja odgovora količini dizel goriva koja je naznačena na bonu. Preostali iznos koji predstavlja razliku između maloprodajne cene dizel goriva, koja važi u momentu nabavke i iznosa koji finansira Republika Srbija, iskazan u dinarskom iznosu po litri dizel goriva, plaća fizičko lice prilikom nabavke tog dizel goriva.

Ovlašćeni distributer iz stava 2. ovog člana dužan je da na prodajnim mestima dnevno vodi evidenciju o količini prodatog dizel goriva i broju i količini primljenih bonova i da evidenciju sa specifikacijom bonova dostavlja nadležnom organu u skladu sa posebnim aktom Vlade, za izvršene prodaje u periodu od prvog dana u mesecu zaključno sa 15-im danom u mesecu, odnosno za izvršene prodaje u periodu od 16-og dana u mesecu zaključno sa poslednjim danom u mesecu, u roku od četiri dana.

6. Način i postupak refakcije plaćene akcize na dizel gorivo za pogon traktora

Član 7

Refakcija plaćene akcize na dizel gorivo iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika vrši se na osnovu pismenog zahteva poljoprivrednog gazdinstva koji se podnosi najranije desetog dana u mesecu po isteku meseca u kojem je nabavljeno dizel gorivo.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) datum podnošenja zahteva;

2) naziv, adresu, mesto sedišta i PIB;

3) (brisana)

4) BPG iz Registra;

5) količine nabavljenog dizel goriva i datum nabavke dizel goriva sa fiskalnog isečka;

6) broj računa kod banke.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana poljoprivredno gazdinstvo podnosi: fiskalne isečke, odnosno kopiju fakture sa podacima iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika, izvod banke o plaćenom iznosu iz fakture i fotokopiju potvrde o upisu, odnosno statusu poljoprivrednog gazdinstva u Registru.

Fiskalni isečak, odnosno faktura koja nema sve podatke iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika ne može se upotrebiti u postupku refakcije plaćene akcize po odredbama ovog pravilnika.

Pismeni zahtev za refakciju plaćene akcize na dizel gorivo poljoprivredno gazdinstvo podnosi u dva primerka nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave za trezor prema mestu upisa gazdinstva u Registar (u daljem tekstu: Uprava).

Uprava, nakon upoređivanja podataka iz zahteva sa podacima sa fiskalnog isečka, odnosno fakture, pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje tačnost podataka u roku od pet dana od dana prijema zahteva i ispostavlja nalog kojim se vrši refakcija u visini plaćene akcize, umanjene za 1,00 dinar po litru dizel goriva na ime manipulativnih troškova.

Član 7a

Refakcija akcize na dizel gorivo iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika vrši se na osnovu pismenog zahteva Ministarstva poljoprivrede, koji se podnosi u roku od tri dana od dana dostavljanja specifikacije iz člana 6. stav 3. ovog pravilnika.

Uprava, po prijemu zahteva iz stava 1. ovog člana, sprovodi postupak i u roku od tri dana od dana prijema zahteva ispostavlja nalog za prenos sredstava Ministarstvu poljoprivrede u visini pripadajuće akcize po litru dizel goriva.

Član 8

Ako se u toku godine u kojoj je ostvarena refakcija plaćene akcize poljoprivredno gazdinstvo briše iz Registra iz razloga navedenih u propisu kojim se uređuje Registar poljoprivrednih gazdinstava, Uprava će preko Poreske uprave pokrenuti postupak za povraćaj isplaćenih novčanih sredstava na ime refakcije akcize na dizel gorivo.

Član 9

(Brisano)

Član 10

Uprava vodi evidenciju o licima kojima je odobrena refakcija plaćene akcize i o iznosu akcize za koji je izvršena refakcija u toku kalendarske godine.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora, građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta

("Sl. glasnik RS", br. 63/2007)

Član 12

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji su nabavili dizel gorivo za pogon građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta, kao i lica koja su podnela pismeni zahtev za refakciju plaćene akcize na dizel gorivo za pogon građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta pre stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", broj 61/07), okončaće postupak za refakciju plaćene akcize na dizel gorivo prema odredbama Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora, građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta ("Službeni glasnik RS", br. 3/05 i 5/05).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora

("Sl. glasnik RS", br. 20/2012)

Član 9

Lica koja su do dana stupanja na snagu ovog pravilnika nabavila dizel gorivo za pogon traktora, mogu da ostvare pravo na refakciju u skladu sa odredbama Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora ("Službeni glasnik RS", br. 3/05, 5/05, 63/07 i 23/08).

Lica koja su do dana stupanja na snagu ovog pravilnika podnela zahtev za refakciju plaćene akcize na dizel gorivo za pogon traktora, pravo na refakciju plaćene akcize ostvaruju u skladu sa odredbama Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora ("Službeni glasnik RS", br. 3/05, 5/05, 63/07 i 23/08).

Fizičko lice koje je nabavilo dizel gorivo, odnosno ostvarilo pravo na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo na način utvrđen st. 1. i 2. ovog člana može da nabavlja dizel gorivo putem bonova do količine koja ne može biti veća od razlike količina utvrđenih članom 4. stav 2. ovog pravilnika.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".