PRAVILNIK

O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA PRUŽANJE USLUGE PRIVREMENOG SMEŠTAJA DECE I OMLADINE U PRIHVATNU STANICU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENE USLUGE

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2012)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se normativi i standardi za pružanje usluge privremenog smeštaja dece i omladine u prihvatnu stanicu, kriterijumi i merila za utvrđivanje cene ove usluge.

Član 2

Ustanova koja pruža uslugu privremenog smeštaja dece i omladine u prihvatnu stanicu treba da ispunjava normative i standarde za obavljanje ove delatnosti utvrđene Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje i normativima i standardima za obavljanje delatnosti ustanova socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja i dece i omladine sa poremećajima u ponašanju ("Sl. glasnik RS", broj 88/93, 121/2003, 8/2006, 63/2006 i 36/2008 - dr. pravilnik).

Član 3

Pravo na privremeni smeštaj u prihvatnu stanicu imaju deca i omladina starosti od 3 do 18 godina koja se nađu u skitnji, prosjačenju, ili drugim slučajevima kojima je hitno potreban kratkotrajan smeštaj, obezbeđivanje smeštaja, ishrane, primene zdravstveno higijenskih mera, utvrđivanje njihovog identiteta i prebivališta kao i sačinjavanje nalaza o njihovom stanju i ponašanju i preduzimanje mere za obezbeđivanje odgovarajućeg oblika trajnog zbrinjavanja. Boravak u prihvatnoj stanici može trajati najduže do sedam dana.

Član 4

Pravo na privremeni smeštaj u prihvatnu stanicu obezbeđuje se za decu i omladinu koja imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, a za postupanje u konkretnom slučaju postoji mesna nadležnost Centra za socijalni rad u Somboru.

Postupak za ostvarivanje prava na privremeni smeštaj u prihvatnu stanicu za decu i omladinu koja se nađu na teritoriji grada Sombora, sprovodi Centar za socijalni rad u Somboru, a na osnovu uputa uslugu pruža Ustanova socijalne zaštite koja ispunjava zakonom propisane uslove.

Član 5

Dnevna cena usluge privremenog smeštaja u prihvatnu stanicu utvrđuje se u visini cene utvrđene Rešenjem Ministarstva rada i socijalne politike za smeštaj dece predškolskog i školskog uzrasta po danu i koriguje se u skladu sa izmenama cene kada ih svojim pomenutim aktom vrši Ministarstvo rada i socijalne politike.

O navedenim promenama cene utvrđene u stavu 1. ovog člana, pružalac usluga pismeno obaveštava naručioca.

Za pokriće fiksnih materijalnih troškova poslovanja a za nepopunjen kapacitet Prihvatne stanice, pružaocu usluge pripada 25% od utvrđene najniže cene usluge.

Član 6

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Sombora".