PRAVILNIK

O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA POMOĆI I NEGE U KUĆI, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENE USLUGA I UČEŠĆU KORISNIKA I NJEGOVIH SRODNIKA U TROŠKOVIMA POMOĆI I NEGE U KUĆI

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se normativi i standardi za obavljanje poslova pomoći i nege u kući, kriterijumi i merila za utvrđivanje cene usluga pomoći i nege u kući i učešću korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći i nege u kući.

Član 2

Pravo na uslugu pomoći i nege u kući obezbeđuje se starim, iznemoglim i hronično obolelim licima, kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa, a u skladu sa identifikovanim individualnim potrebama starih lica koja usled nemoći ili smanjenih funkcionalnih sposobnosti izazvanih invaliditetom/bolešću nisu sposobna da nezavisno žive bez svakodnevne ili redovne podrške.

Prioritet u obezbeđivanju dostupnosti usluge pomoći i nege u kući imaće osobe u starijem dobu (žene starije od 60 godina, muškarci stariji od 65 godina) koje imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne nege i nadzora, a koja žive sama u domaćinstvu ili s drugim licem nesposobnim za pružanje pomoći.

II NORMATIVI I STANDARDI ZA OBAVLJANJE POSLOVA POMOĆI I NEGE U KUĆI

Član 3

Usluge pomoći i nege u kući obuhvataju:

• Pomoć u obezbeđivanju ishrane, uključujući po potrebi: nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, priprema lakih obroka, priprema osvežavajućih napitaka;

• Pomoć u održavanju lične i higijene stana, uključujući po potrebi: pomoć pri oblačenju i svlačenju, umivanju, kupanju, pranju kose, češljanju, brijanju, sečenju noktiju, pranju i održavanju posteljine, odeće i obuće, održavanju čistoće prostorija, sudova i uređaja u domaćinstvu;

• Pomoć u zagrevanju prostorija, uključujući po potrebi: loženje vatre, čišćenje peći, pomoć u nabavci ogreva;

• Pomoć u zadovoljavanju socijalnih, kulturno-zabavnih i drugih potreba, uključujući po potrebi: pomoć pri kretanju unutar i van kuće, nabavku novina i knjiga, iniciranje socijalnih kontakata i uključivanje korisnika u prigodne kulturne aktivnosti u lokalnoj zajednici, staranje o plaćanju el. energije, telefona, komunalija i sl;

• Pružanje podrške prilikom transporta radi odlaska u verske i druge ustanove;

• Posredovanje u obezbeđivanju različitih vrsta usluga, uključujući po potrebi: posredovanje u popravci vodovodnih, električnih i drugih instalacija, stolarije, uređaja za domaćinstvo, krečenju stana i drugih usluga;

• Pružanje osnovne zdravstvene nege, uključujući po potrebi: kontrola uzimanja lekova, kontrola vitalnih funkcija (merenje krvnog pritiska, temperature, pulsa, nivoa šećera u krvi), pomoć pri kretanju i odlasku u toalet, davanje guske i lopate, jednostavna masaža, davanje lekova u oči/uši/nos, nega dekubitisa, nabavka lekova prepisanih od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka, odvođenje na lekarske preglede.

Član 4

Efektivni rad kod korisnika iznosi najviše do dva sata dnevno, do 60 sati mesečno a prema zahtevima korisnika.

U toku radnog vremena izvršiocima poslova se priznaje 1 sat i 30 minuta za prelaz od korisnika do korisnika.

Član 5

Za organizaciju i realizaciju stručnog rada na pružanju usluga pomoći i nege u kući potreban je:

1. jedan rukovodilac

2. jedan socijalni radnik na svakih 100 korisnik

3. jedan trijažer na svakih 100 korisnika

4. jedna gerontodomaćica na svakih 5 korisnika

5. jedan radnik za obavljanje finansijsko-računovodstvenih, opštih i zajedničkih poslova.

Član 6

Pružalac usluge koji obavlja poslove pomoći i nege u kući treba da obezbedi sledeću opremu po izvršiocu koji neposredno pruža uslugu:

Red. broj

NAZIV

Oznaka kol.

Vreme za koje se oprema nabavlja

1.

Radni mantil

3 komada

za 24 meseca

2.

Radna kecelja

2 komada

za 24 meseca

3.

Zaštitna obuća

1 par

za 24 meseca

4.

Radno odelo

1 par

za 36 meseci

5.

Gumene rukavice

1 par

za 01 mesec

Pored opreme iz stava 1. ovog člana pružalac usluge za obavljanje poslova pomoći i nege u kući treba da obezbedi po izvršiocu:

Red. broj

NAZIV

Oznaka kol.

Vreme za koje se oprema nabavlja

1.

PVC rukavice

150 komada

mesečno

2.

Maska hirurška

05 komada

mesečno

3.

Krema za ruke

02 komada

mesečno

4.

Makaze za sečenje noktiju

01 komad

 

6.

Aparat za merenje pritiska

01 komad

 

 

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE CENE USLUGA POMOĆI U KUĆI

Član 7

Cena usluga pomoći i nege u kući utvrđuje se primenom normativa i standarda za obavljanje poslova pomoći i nege u kući utvrđenih ovim Pravilnikom.

Član 8

Cena usluge pomoći i nege u kući utvrđuje se po času, a vrši je nadležni organ pružaoca usluge. Ovako utvrđena cena se može primenjivati po dobijanju saglasnosti od strane Gradskog veća grada Sombora.

Cena časa usluge pomoći i nege u kući može se menjati ukoliko se promene elementi cene, a na način opisan u stavu 1. ovog člana.

Član 9

Cena usluge pomoći i nege u kući sastoji se iz:

1. Bruto zarade i naknade zarade radnika, te ostalih ličnih primanja (naknada troškova prevoza u javnom saobraćaju, naknada za ishranu u toku rada i regres za godišnji odmor) zaposlenih u skladu sa Zakonom i kolektivnim ugovorima;

2. Materijalnih troškova (troškovi električne i toplotne energije, utrošak goriva i maziva za vozilo, održavanje sredstava rada, utrošak rada, zaštitna odeća i obuća, itd.);

3. Ostalih materijalnih i nematerijalnih troškova vezanih za rad (kancelarijski materijal, PTT troškovi, sanitarni pregledi, sredstva za higijenu i dr.);

4. Sredstava za zakonom utvrđene obaveze.

IV KRITERIJUMI I MERILA ZA UČEŠĆE KORISNIKA I NJEGOVIH SRODNIKA U TROŠKOVIMA POMOĆI I NEGE U KUĆI

Član 10

Sredstva za finansiranje obavljanja poslova pomoći i nege u kući obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, učešćem korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje i iz drugih izvora.

Član 11

Pravo na regresiranje cene časa usluga pomoći i nege u kući utvrđuje se u zavisnosti od odnosa ukupnog prihoda po članu porodičnog domaćinstva korisnika i nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca utvrđenog Zakonom, za mesec u kom se pruža usluga, prema sledećoj skali:

Red. br.

Mesečni prihod po članu domaćinstva

% učešća korisnika

1.

Do nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

0%

2.

Od 1 - 2 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

20%

3.

Od 2 - 3 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

40%

4.

Od 3 - 4 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

60%

5.

Preko 4 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

100%

Pravo na besplatnu pomoć i negu u kući imaju lica čiji su ukupni prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, ispod i u visini minimalnog nivoa socijalne sigurnosti za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć prema veličini domaćinstva i koji nemaju srodnike obavezne na izdržavanje po Porodičnom zakonu i Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Ukupan prihod porodice i nivo socijalne sigurnosti za pojedinca utvrđuju se na način predviđen odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Član 12

Ukoliko korisnik usluga pomoći i nege u kući nema prihoda ili su njegovi prihodi nedovoljni za izmirenje troškova pruženih usluga, a ima srodnike koji su po Porodičnom zakonu obavezni da učestvuju u njegovom izdržavanju učešće srodnika utvrđuje se na isti način kao i za korisnika.

Član 13

Ukoliko je korisnik usluga pomoći i nege u kući sklopio ugovor o doživotnom izdržavanju ili drugom obliku izdržavanja i pomoći, obaveza učešća u finansiranju troškova usluga prenosi se na davaoca izdržavanja u 100% iznosu.

Davalac izdržavanja preuzima obavezu korisnika na osnovu ugovora sa pružaocem usluge.

Član 14

U ukupan prihod porodice računa se i dodatak za negu i pomoć drugog lica.

Član 15

Učešće u troškovima pomoći i nege u kući korisnici odnosno njihovi srodnici uplaćuju na žiro račun ustanove koja pruža usluge, najkasnije do desetog u narednom mesecu.

U slučaju neizmirenja obaveza u utvrđenim rokovima zaračunava se zakonska zatezna kamata.

Za dane u kojima korisnik zbog ličnih razloga ne koristi usluge plaća 50% od cene pomoći u kući.

Član 16

Zahtev za pomoć i negu u kući podnosi se Centru za socijalni rad Sombor sa sledećom dokumentacijom:

- izvod iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih,

- dokaz o redovnim mesečnim primanjima ostvarenim u tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev,

- uverenje o imovnom stanju za sebe i srodnike obavezne na izdržavanje (Republički geodetski zavod i Poreska uprava) iz mesta rođenja i mesta prebivališta,

- uverenje iz Nacionalne službe za zapošljavanje, za nezaposlena lica,

- nalaz i mišljenje lekara specijaliste,

- uverenje MUP-a o prebivalištu i fotokopije ličnih karata,

- overene fotokopije zdravstvenih knjižica svih članova domaćinstva.

Član 17

Po podnetom zahtevu odlučuje Centar za socijalni rad kao prvostepeni organ rešenjem, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Pružalac usluge može mimo Centra za socijalni rad sklopiti Ugovor o vršenju usluga pomoći i nege u kući sa korisnikom usluga ili njegovim srodnikom, samo u slučaju kada se usluge u celosti naplaćuju od korisnika usluga, odnosno njegovih srodnika i kada su zadovoljeni prioriteti utvrđeni rešenjima Centra za socijalni rad.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Sombora".